Τρίτη, 12 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
O Νετανιάχου διατάσσει διαπραγματεύσεις, ο στρατός του σφυροκοπεί την πόλη της Γάζας
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
22/08/2025 · 07:45

O Νετανιάχου διατάσσει διαπραγματεύσεις, ο στρατός του σφυροκοπεί την πόλη της Γάζας

«Έδωσα οδηγίες να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και για να τερματιστεί ο πόλεμος με όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε χθες πως διέταξε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι» οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, προφανώς αντιδρώντας στην τρέχουσα πρόταση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου ο στρατός του σφυροκόπησε κι έσφιξε τον κλοιό στην πόλη της Γάζας, ενόψει προαναγγελθείσας επιχείρησης για να την καταλάβει.

«Έδωσα οδηγίες να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και για να τερματιστεί ο πόλεμος με όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Χωρίς να το ξεκαθαρίσει, απαντούσε εμμέσως με αυτή τη δήλωση στην πιο πρόσφατη πρόταση των μεσολαβητών –Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ– που προβλέπει ανακωχή στον θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από 22 μήνες πολέμου με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δέχτηκε την πρόταση. Προβλέπει, εξήγησαν παλαιστινιακές πηγές, κατάπαυση του πυρός δυο μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι σε δυο χρόνους όμηροι που είχαν πάρει παλαιστίνιοι μαχητές κατά τη διάρκεια της εφόδου στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023. Απομένουν 49, από τους οποίους όμως 27 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου είπε πως οδεύει να «εγκρίνει τα σχέδια» του επιτελείου με σκοπό «να πάρουμε τον έλεγχο της πόλης της Γάζας», της μεγαλύτερης του θυλάκου, που θεωρείται πως συγκαταλέγεται στα τελευταία οχυρά της Χαμάς, και να «νικηθεί» αυτή η τελευταία.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έναρξη της κύριας επιχείρησης πιθανόν επίκειται άμεσα, ο στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε να καλεί νοσοκομεία και ιατρικούς αξιωματούχους στην πόλη της Γάζας για να τους προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί «πλήρης εσπευσμένη απομάκρυνση» προσωπικού και ασθενών και να «προετοιμάσουν σχέδιο για τη μεταφορά του ιατρικού υλικού από τον βορρά στον νότο».

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι θα τους δώσει «τόπο για να επιχειρούν, είτε σε νοσοκομείο εκστρατείας ή σε άλλο νοσοκομείο».

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, μέρος της κυβέρνησης της Χαμάς, απέρριψε τις απαιτήσεις του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας πως θα «αποδυνάμωνε» περαιτέρω «ό,τι απομένει από το σύστημα υγείας» και θα «στερούσε από ένα και πλέον εκατομμύριο ανθρώπους το δικαίωμά τους να έχουν ιατρικές φροντίδες».

Πέντε μεραρχίες, σύμφωνα με το επιτελείο, θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Γάζας και των περιχώρων της. Ο στρατός εξάλλου κάλεσε να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου κάπου 60.000 έφεδροι, ώστε να καλύψουν κενά.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς ενέκρινε την επιχείρηση την Τετάρτη και πλέον το επιτελείο λέει πως μονάδες του έχουν πάρει θέσεις «στην περιφέρεια» της πόλης της Γάζας.

Στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στην πόλη της Γάζας, ιδίως στους τομείς Τζαμπάλια και Νάζλα (βορειοδυτικά) και Σάμπρα (ανατολικά) — αυτή η τελευταία συνοικία σφυροκοπείται ήδη για μια εβδομάδα, όπως κι η γειτονική της Ζαϊτούν, σύμφωνα με κατοίκους.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων άκουσε χθες πολύ ισχυρές εκρήξεις στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον μια έπειτα από πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους.

Στήλες καπνού υψώνονταν στον ουρανό κι ο ρυθμός των εκρήξεων επιταχυνόταν νωρίς το βράδυ.

Αφού κατέβηκαν από φορτηγά, περίπου εκατό στρατιώτες πήραν θέσεις πλάι σε οχηματοπομπή περίπου τριάντα τεθωρακισμένων στα σύνορα, όπου η στρατιωτική δραστηριότητα πάντως έμοιαζε να είναι η συνηθισμένη.

Η πολιτική προστασία στη Γάζα έκανε λόγο για τουλάχιστον 48 νεκρούς χθες από πυρά και βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για πάνω από 70 νεκρούς. Όπως συμβαίνει καθημερινά, ο στρατός του Ισραήλ απέρριψε τους απολογισμούς αυτούς.

Το ισραηλινό κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας, υπό την προεδρία του κ. Νετανιάχου, ενέκρινε στις αρχές Αυγούστου σχέδιο που προβλέπει την κατάληψη της πόλης της Γάζας και καταυλισμών προσφύγων στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, ώστε ο ισραηλινός στρατός να πάρει τον έλεγχο ασφαλείας σε όλη την περιοχή και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Κατά ισραηλινές πηγές, ο στρατός ελέγχει σήμερα περί το 75% της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι δύο και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι, πολιορκημένοι, πεινασμένοι, είναι αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή και κίνδυνο «γενικευμένου λιμού», κατά τον ΟΗΕ.

Η πιο πρόσφατη πρόταση των μεσολαβητών προβλέπει κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, να αφεθούν ελεύθεροι 10 όμηροι εν ζωή και να επιστραφούν 18 σοροί ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερη ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, σύμφωνα με πηγές του AFP στη Χαμάς και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, κίνημα-σύμμαχό της.

Οι εναπομείναντες θα απελευθερωθούν σε δεύτερη ανταλλαγή, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις ενόψει οριστικής κατάπαυσης του πυρός.

Συγγενείς ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται για 686η ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχτεί τη συμφωνία αυτή, που «μπορεί να σώσει τους ομήρους», όπως το έθεσε η Λισάι Μιράν Λαβί, η σύζυγος του αιχμαλώτου Ομρί Μιράν. Η απόρριψή της από την κυβέρνηση, πρόσθεσε, «θα καταδίκαζε τους ζωντανούς ομήρους σε θάνατο και τους νεκρούς στη λήθη».

Δυο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, τον Νοέμβριο του 2023 και στις αρχές του 2025, επέτρεψαν να απελευθερωθούν δεκάδες όμηροι, ζωντανοί ή νεκροί, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατοντάδων παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Όμως, παρά τις προσπάθειες των μεσολαβητών, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με διάρκεια.

Στην έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.219 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 62.192 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

  • ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
  • ·
  • ΓΑΖΑ
  • ·
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πίστη Γιαννακόπουλου για πρόκριση στο Final-4 (pic)

All Content

Στους τελικούς της Δύσης με "σκούπα" οι αήττητοι Θάντερ 115-110 τους Λέικερς (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Ξυνό Νερό Φλώρινας: Βγαίνει για πρώτη φορά στο εξωτερικό - Το νέο εργοστάσιο και ο τζίρος των 10 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

Τι πουλάει η Swatch Group στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Διεθνής Αθλητική (Admiral): Ψάχνει απαντήσεις στην εστίαση

All Content

H Superbet λανσάρεται στην Ελλάδα ΜΕ την Ogilvy!

All Content

Στην Sheepfish η Martini Professional

FleetNews

Bolt: Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη αστικής κινητικότητας

FleetNews

Νέες ειδικές – premium εκδόσεις Citroën C4 – Από 22.900€

FleetNews

BMW i Ventures: Κονδύλιο 300 εκατ. δολαρίων για νεοφυείς ΑΙ επιχειρήσεις

All Content

Έκρηξη Μίτσελ με ρεκόρ 39 ετών στο Κλίβελαντ-Ντιτρόιτ 112-103 (vids)

All Content

NBA 2026: Το πανόραμα των playoffs

All Content - BusinessNews.gr

Optima Bank: Στα 47,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Σαρωτικές διασταυρώσεις με το ΜΙΔΑ σε επιδόματα, ενοίκια και αγροτικές ενισχύσεις

All Content - BusinessNews.gr

Η στρατηγική υπεροχή του Luxury Real Estate της Αττικής στη Μεσόγειο

FleetNews

Η BYD στην κορυφή της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

FleetNews

Νέο Opel Corsa GSE: Στην… πρίζα με 281 HP

CSRΝews.gr

ECOCITY: Πραγματοποιήθηκε το Ecomobility Forum και η Τελετή Απονομής των Ecomobility Awards

CSRΝews.gr

ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου

CSRΝews.gr

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: Επενδύοντας στο wellness και τη βιωσιμότητα μέσα από τον Πολιτισμό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Οι τρεις όροι του Πούτιν προς το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου (Reuters)
Οι τρεις όροι του Πούτιν προς το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου (Reuters) 21/08/2025 - 21:36
Ο Τραμπ επισκέφτηκε τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς που ανέπτυξε στην Ουάσιγκτον 22/08/2025 - 08:29
Ο Τραμπ επισκέφτηκε τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς που ανέπτυξε στην Ουάσιγκτον

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη: Ο Ευάγγελος Ελευθερίου φιναλίστ για καινοτομία στην ψηφιακή αποθήκευση δεδομένων
    12/05/2026 - 10:19 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Σοβαρό ατύχημα για Έλληνα παίκτη στο Survivor - Τι αναφέρει ο ΣΚΑΪ και η Acun Medya
    12/05/2026 - 10:10 MEDIA
  • Πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας – Περισσότερα από 350 έργα σε όλη τη χώρα
    12/05/2026 - 09:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Bayer: Ισχυρή αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο
    12/05/2026 - 09:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Qualco: Μνημόνιο συνεργασίας με Mysten Labs και xMoney - Οι στόχοι
    12/05/2026 - 09:37 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Απεργία ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου: Κλειστές η δημόσιες υπηρεσίας - Κανονικά η λειτουργία του ΜΜΜ
    12/05/2026 - 09:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    12/05/2026 - 09:00 MEDIA
  • Επέκταση ΣΣΕ σε επισιτισμό και ζαχαρώδη προϊόντα σε πάνω από 400.000 εργαζόμενους
    12/05/2026 - 08:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Optima Bank: Στα 47,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο
    12/05/2026 - 08:33 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Η στρατηγική υπεροχή του Luxury Real Estate της Αττικής στη Μεσόγειο
    12/05/2026 - 08:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Blackstone αποκτά τη Skroutz - Στα €635 εκατ. η αποτίμηση - Παραμένει CEO ο Γ. Χατζηγεωργίου
    11/05/2026 - 10:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DRGs: Η μεταρρύθμιση που αλλάζει την χρηματοδότηση των νοσοκομείων
    11/05/2026 - 12:03 ΥΓΕΙΑ
  • ACTA: Ανάδειξη των νικητών των διαγωνισμών Microsoft Office Specialist και Adobe Certified Professional 2026
    11/05/2026 - 14:31 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χωροταξικός Τουρισμός: Νέος κύκλος «διαβούλευσης» έως 25 Iουνίου
    11/05/2026 - 13:48 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Δημοσκόπηση ALCO: Χάνει μια μονάδα η ΝΔ, στο 22,8% - Στο 12,2 καταγράφεται το ΠΑΣΟΚ
    11/05/2026 - 20:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

H ταινία τρόμου «Longlegs» με τον Nicolas Cage στη ζώνη Sunday Premiere της Nova

12/05/2026 - 07:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πίστη Γιαννακόπουλου για πρόκριση στο Final-4 (pic)

12/05/2026 - 06:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Επεισόδια και 11 αποβολές στο Οβαρένσε-Ολιβαϊρένσε (video)

12/05/2026 - 06:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η εβδομάδα της Eurovision στην ΕΡΤ

11/05/2026 - 14:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ECOCITY: Πραγματοποιήθηκε το Ecomobility Forum και η Τελετή Απονομής των Ecomobility Awards

11/05/2026 - 14:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου

11/05/2026 - 12:40
FleetNews
fleetnews.gr

Bolt: Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη αστικής κινητικότητας

11/05/2026 - 05:14
FleetNews
fleetnews.gr

Νέες ειδικές – premium εκδόσεις Citroën C4 – Από 22.900€

11/05/2026 - 05:10
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Influencers Awards 2026”

08/05/2026 - 16:50
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“AMOH, a Luxury Collection Resort, Rhodes”

08/05/2026 - 16:41
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo