Κυριακή, 28 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ευρωκοινοβούλιο: Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ;
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
14/07/2020 · 15:51

Ευρωκοινοβούλιο: Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ;

Η πλειοψηφία (56%) θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία και ακολουθούν οικονομική ανάκαμψη και κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα το ποσοστό εκτοξεύεται στο 79%.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2020, σχεδόν επτά στους δέκα συμμετέχοντες (68%) επιθυμούν η Ένωση να έχει δυναμικότερο ρόλο στην καταπολέμηση αυτής της κρίσης. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την ΕΕ και ότι τα μέσα αυτά πρέπει να στοχεύουν πρωτίστως στην αντιμετώπιση της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

Εξίσου υψηλό (53%) είναι και το ποσοστό των πολιτών που εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και πλέον έχει αυξηθεί (σε σύγκριση με τον Απρίλιο) ο αριθμός εκείνων που έχουν θετικότερη άποψη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν σαφώς ότι οι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να δραστηριοποιηθεί περισσότερο με στόχο την ανάκαμψη. Αναγνωρίζεται επίσης η ανάγκη για ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία μας.Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προϋπολογισμό, το Κοινοβούλιο στηρίζει τους πολίτες που ζητούν μια πιο αποτελεσματική και φιλόδοξη ΕΕ».

Ευρεία δημοσιότητα για τις δράσεις της ΕΕ κατά του COVID-19, αυξάνεται η ικανοποίηση

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες (76%) έχουν ακούσει για τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ με στόχο την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, με τους Έλληνες να δηλώνουν από τους καλύτερα ενημερωμένους Ευρωπαίους, σε ποσοστό 86%. Το 36% των συμμετεχόντων γνωρίζει και ποια είναι τα μέτρα αυτά - 42% για την Ελλάδα, (στην πρώτη έρευνα αυτού του είδους, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο κατά 3 μονάδες). Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ακούσει για τα μέτρα της ΕΕ κατά της COVID-19 και είναι ικανοποιημένοι από αυτά ανέρχεται σε 49%, σαφώς χαμηλότερο στην Ελλάδα (38%). Πρόκειται για μια σαφή αύξηση σχεδόν 7 μονάδων κατά μέσο όρο (σε σύγκριση με το 42% που καταγράφηκε τον Απρίλιο), η οποία επιβεβαιώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δημόσια στήριξη για τα προτεινόμενα μέτρα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Η πλειοψηφία παραμένει ανικανοποίητη με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών

Ενώ οριακά περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε ολόκληρη την ΕΕ (54%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, το 39% (κατά μέσο όρο) των πολιτών της ΕΕ δηλώνει ικανοποιημένο. Πρόκειται για μέση αύξηση 5 μονάδων από την 1η Απριλίου 2020, κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία (+ 9 μονάδες και στις δύο χώρες), στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Σλοβακία (περίπου + 7 μονάδες).

Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τα κοινά εργαλεία της για την αντιμετώπιση κρίσεων

Περίπου δύο στους τρεις συμμετέχοντες (68%) συμφωνούν ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού», άποψη την οποία υποστηρίζει η απόλυτη πλειοψηφία σε 26 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι κατά 10 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο (78%). Το αίτημα για περισσότερες αρμοδιότητες της ΕΕ υποστηρίζουν κυρίως οι συμμετέχοντες από την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο (87% και στις δύο χώρες), την Κύπρο (85%), τη Μάλτα (84%), την Εσθονία (81%), την Ιρλανδία (79%), την Ιταλία (78%), καθώς και από την Ισπανία (76%) και τη Βουλγαρία (74%).

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπέρ ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας

Το 56% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέτει ισχυρότερα οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ, η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, με επικεφαλής την Ελλάδα (79%), την Κύπρο (74 %), την Ισπανία και την Πορτογαλία (71% και στις δύο χώρες).

Στο ερώτημα σχετικά με τους τομείς πολιτικής για τους οποίους πρέπει να δαπανηθούν αυτά τα αυξημένα κονδύλια της ΕΕ, η δημόσια υγεία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το 55% των συμμετεχόντων κατατάσσει πρώτες τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, το οποίο αποτελεί την επικρατούσα άποψη σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ. Ακολουθούν η οικονομική ανάκαμψη και οι νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις (45%), η απασχόληση και οι κοινωνικές υποθέσεις (37%), καθώς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (36%). Στην Ιταλία (58%), τη Σλοβενία (55%) και τη Λιθουανία (54%), την πρώτη θέση καταλαμβάνει η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Οι πολίτες στη Δανία (45%), θεωρούν ότι η συνέχιση της μάχης εναντίον της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ, ενώ στη Σλοβακία (63%), την Κροατία (58%) και τη Φινλανδία (46%) οι πιο διαδεδομένες απαντήσεις αφορούν την απασχόληση και τα κοινωνικά θέματα.

Οι προσωπικές οικονομικές δυσκολίες παραμένουν σημαντικές

Ένας σαφής δείκτης για τη σημασία που έχει η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για το πακέτο ανάκαμψης το συντομότερο είναι η ανησυχητική οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών από την αρχή της πανδημίας. Το 57% των συμμετεχόντων (ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο από τον Απρίλιο) δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει προσωπικές οικονομικές δυσκολίες. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για την «απώλεια εισοδήματος» (28%), η οποία αναφέρθηκε ως βασικό ζήτημα σε 21 κράτη μέλη, με υψηλότερο ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ισπανία (43% σε αμφότερες τις χώρες), στη Βουλγαρία και την Ελλάδα (41% σε αμφότερες τις χώρες), όπως επίσης και στην Ιταλία (37%).

Η αβεβαιότητα και φόβος μειώνονται, η ελπίδα και η εμπιστοσύνη κερδίζουν έδαφος

Μια σημαντική εξέλιξη είναι επίσης εμφανής όσον αφορά τα συναισθήματα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς πολίτες από 15 κράτη μέλη της ΕΕ επιλέγουν τη λέξη «ελπίδα» (41% συνολικά) για να περιγράψουν καλύτερα την τρέχουσα συναισθηματική τους κατάσταση. Η ελπίδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αλλά πολύ κοντά στην «αβεβαιότητα», η οποία αναφέρθηκε από το 45% των συμμετεχόντων (δηλ. σημείωσε πτώση κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με το 50% που καταγράφηκε τον Απρίλιο). Τα αρνητικά συναισθήματα γενικά μειώνονται: «φόβος» (17%, -5), «απογοήτευση» (23%, -4) και «αίσθημα αδυναμίας» (21%, -8) κινούνται καθοδικά, ενώ η «εμπιστοσύνη» αυξήθηκε κατά 3 μονάδες και έφτασε στο 24% και η «προθυμία» αυξήθηκε κατά 2 μονάδες και ανήλθε στο 16% του μέσου όρου της ΕΕ.

  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

"Αταμάν, Σφαιρόπουλος και Περάσοβιτς για τoν πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης"

All Content

Πανελλήνιο Παίδων: Στον Πλάτωνα το χάλκινο μετάλλιο 94-85 το Περιστέρι με triple-double Μπάρλου

All Content - BusinessNews.gr

Enaon EDA: Φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο: Ανανέωση στο ΔΣ με Ζαρκαλή, Πουλίδα και Κυρκίνη

All Content - BusinessNews.gr

Ιδιωτικό Χρέος: Τι αλλάζει με 72 δόσεις, δικαστικές ρυθμίσεις, εξωδικαστικό, κατασχέσεις και δόσεις

All Content

McCann Greece: Κατέκτησε το πρώτο Grand Prix της Ελλάδας στα Cannes Lions

All Content

Antenna: Επέκταση στην Ιταλία με τη δημιουργία υπηρεσίας ενημέρωσης σε συνεργασία με τη DAZN

FleetNews

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

FleetNews

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

FleetNews

Η Nissan σε κρίση εμπιστοσύνης κατά τη γενική συνέλευση

All Content

Τζίμι Μπάτλερ: Με φανέλα Κολομβίας στον αγώνα με την Πορτογαλία (vid)

All Content

O Ολυμπιακός πενθεί την απώλεια της Κανέλλας Χρυσονίδου

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ με ορατά έσοδα και χρηματοοικονομική υγεία

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές - Πού υπερέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα

All Content - BusinessNews.gr

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

FleetNews

Το Renault Megane E-Tech Electric ανανεώνεται

FleetNews

Το νέο Lynk & CO 08 πρωταγωνιστεί στην BEYOND Expo 2026

CSRΝews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

CSRΝews.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Πανεπιστήμιο Frederick:Με διαδικτυακή αποφοίτηση ολοκληρώθηκε το ακαδημαϊκό έτος στη Κύπρο
Πανεπιστήμιο Frederick:Με διαδικτυακή αποφοίτηση ολοκληρώθηκε το ακαδημαϊκό έτος στη Κύπρο 14/07/2020 - 15:19
Ευρωπαίοι Δημιουργοί:'Ας επενδύσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του δημιουργικού μας μέλλοντος' 14/07/2020 - 16:56
Ευρωπαίοι Δημιουργοί:'Ας επενδύσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του δημιουργικού μας μέλλοντος'

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Καμία παράταση στις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    28/06/2026 - 14:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο Αυτοδιοικητικό Κώδικα: Οι βασικές αλλαγές που αφορούν τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες
    28/06/2026 - 14:06 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Climatehub: Η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι
    28/06/2026 - 13:46 ΚΟΣΜΟΣ
  • Από τους μικροδορυφόρους στη βιομηχανία του Διαστήματος: Το ελληνικό σχέδιο των 350 εκατ. ευρώ
    28/06/2026 - 13:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Διώρυγα Κορίνθου: Η επιστροφή του στρατηγικού περάσματος της Μεσογείου – Η ιστορία, η νέα εποχή και το μέλλον της
    28/06/2026 - 13:06 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: «Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί για τη σύγκρουση - Δεσμεύσεις που μετατρέπονται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα»
    28/06/2026 - 12:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Αντίστροφη μέτρηση για την απογραφή των ανελκυστήρων - Ερωτήσεις και απαντήσεις πριν λήξει η προθεσμία
    28/06/2026 - 12:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ιδιωτικό Χρέος: Τι αλλάζει με 72 δόσεις, δικαστικές ρυθμίσεις, εξωδικαστικό, κατασχέσεις και δόσεις
    28/06/2026 - 11:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές - Πού υπερέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα
    28/06/2026 - 11:34 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Κλειδί για την ελληνική οικονομία η διασύνδεση ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας
    28/06/2026 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    27/06/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • «Φρένο» στη διαφθορά σε διπλώματα και εξετάσεις - Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εργαλείο της διαφάνειας
    28/06/2026 - 10:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    28/06/2026 - 09:00 MEDIA
  • Enaon EDA: Φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027
    28/06/2026 - 10:50 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Ο χρυσός δεν "λάμπει" πάντα – Γιατί κατρακύλησε σχεδόν 30% η τιμή του μέσα σε πέντε μήνες
    28/06/2026 - 10:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πανελλήνιο Παίδων: Το πανόραμα του Final-8 στη Φλώρινα

28/06/2026 - 11:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πανελλήνιο Κορασίδων: Στον Παναθλητικό το χάλκινο μετάλλιο 82-70 τον ΠΑΟΚ

28/06/2026 - 11:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

26/06/2026 - 13:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

26/06/2026 - 13:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

26/06/2026 - 13:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MG Motor: Οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας

26/06/2026 - 10:59
FleetNews
fleetnews.gr

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

25/06/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

25/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo