Όσοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Ομίλου Quest είχαν καταλάβει ότι η Retailco δεν δημιουργήθηκε τυχαία τον Σεπτέμβριο του 2023. Τότε που ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα «ζύγιζε» σοβαρά την εξαγορά της Κωτσόβολος από την Curry’s, πριν αυτή καταλήξει στη ΔΕΗ. Η εταιρεία έμεινε παροπλισμένη για έναν χρόνο, σαν να περίμενε το κατάλληλο σήμα. Και το σήμα ήρθε τώρα.
Στις 18 Νοεμβρίου, στο ΓΕΜΗ καταχωρίστηκε το σχέδιο διάσπασης της Info Quest Technologies. Με απλά λόγια, ο όμιλος αποσχίζει τον κλάδο λιανικής, φυσικής και ηλεκτρονικής, και τον μεταφέρει στη Retailco. Πρώτο πακέτο που αλλάζει χέρια: τα τέσσερα Xiaomi stores σε Κολωνάκι, River West, Golden Hall και Θεσσαλονίκη, μαζί με το e-shop mistore-greece.gr.
Στο παρασκήνιο η εικόνα είναι καθαρή. Η Quest στήνει έναν αυτόνομο βραχίονα λιανικής, χωρίς τα βαρίδια και τα layers μιας μεγαλύτερης εταιρικής δομής. Θέλει ευελιξία, ταχύτητα και χώρο για επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Το λέει και το ίδιο το σχέδιο διάσπασης: οργανωτικός διαχωρισμός, απλοποίηση, οικονομίες κλίμακας, καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπων και κεφαλαίων. Με λίγα λόγια, η Retailco γίνεται το «όχημα» για μια πιο επιθετική παρουσία στη λιανική τεχνολογίας.
Για την ιστορία, η αποτίμηση του κλάδου που περνά στη Retailco αγγίζει τα 1.449.074,40 ευρώ. Μικρό νούμερο για το μέγεθος της Quest, αλλά αρκετό για να δείξει ότι η εταιρεία βάζει μπροστά μια πιο στοχευμένη στρατηγική. Και μένει να δούμε αν τα Xiaomi stores είναι απλώς η αρχή.