Στους δημοφιλέστερους προορισμούς της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη, για το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή θέση της χώρας στις επιλογές των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Μαζί με την Ισπανία, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων, την ώρα που η ζήτηση για ταξίδια εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες σημάδια ανάκαμψης, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την τάση των ταξιδιωτών να πραγματοποιούν τις κρατήσεις τους ολοένα και πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος, η Ελλάδα και η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων, συγκαταλέγονται στους δημοφιλέστερους προορισμούς της τρέχουσας θερινής περιόδου. Παράλληλα, η TUI καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ανάκαμψη της ζήτησης για τους προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, εξέλιξη που ενισχύει τις προοπτικές και για την ελληνική τουριστική αγορά.
Η οικονομική χρήση της TUI δεν ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος, καθώς ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.
Περισσότερες κρατήσεις τελευταίας στιγμής
Παρά τη θετική εικόνα για την Ελλάδα, η φετινή τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται από αλλαγή στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Στον τομέα Markets + Airline, η ζήτηση εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράν, με την TUI να διαπιστώνει αυξημένη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και σαφή μετατόπιση των κρατήσεων προς πιο κοντινές ημερομηνίες αναχώρησης.
Τα έσοδα από τις καλοκαιρινές κρατήσεις εμφανίζουν μείωση 6%, ωστόσο η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση της 13ης Μαΐου. Ακόμη πιο θετικό είναι το μήνυμα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, κατά τις οποίες οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 7%, στοιχείο που η TUI θεωρεί ένδειξη ανάκαμψης της ζήτησης.
Στην αλλαγή του χρόνου λήψης των αποφάσεων αναφέρεται και ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, σημειώνοντας ότι τα ταξίδια εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τους καταναλωτές, όμως έχει μετατοπιστεί ο χρόνος στον οποίο λαμβάνουν την απόφαση για τις διακοπές τους.
Όπως επισημαίνει, οι πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις, η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, η οικονομική αδυναμία και η άνοδος του πληθωρισμού στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές έχουν επηρεάσει τόσο το καταναλωτικό κλίμα όσο και τον χρόνο πραγματοποίησης των κρατήσεων. Παρά τις πιέσεις αυτές, η ζήτηση για ταξίδια παραμένει ισχυρή, αποκτώντας όμως ολοένα πιο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.
Η Ανατολική Μεσόγειος ανακτά δυναμική
Πιο θετική είναι η εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ζήτηση δείχνει να επιστρέφει σταδιακά σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Στον ξενοδοχειακό τομέα, οι κρατήσεις για το τέταρτο τρίμηνο εμφανίζονται αυξημένες κατά 1%, ενώ η πληρότητα παραμένει μειωμένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η εικόνα έχει βελτιωθεί σε σχέση με το εννεάμηνο, γεγονός που η TUI θεωρεί ένδειξη ανάκαμψης της ζήτησης στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή αυξάνεται κατά 4%.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1%, φτάνοντας συνολικά τα 11,3 εκατ. Η πληρότητα, ωστόσο, υποχώρησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 77%.
Η TUI αποδίδει τη μείωση τόσο στη φάση έναρξης λειτουργίας νέων ξενοδοχείων όσο και στη χαμηλότερη ζήτηση που καταγράφηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Μεξικό και στην Καραϊβική εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης.
Η μέση ημερήσια τιμή παρέμεινε σταθερή στα 88 ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του ξενοδοχειακού τομέα διαμορφώθηκαν στα 121 εκατ. ευρώ.
Περίπου 4 εκατ. ταξιδιώτες στην Ελλάδα μέσω TUI
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της TUI στην ελληνική αγορά. Περίπου 4 εκατ. ταξιδιώτες επιλέγουν κάθε χρόνο την Ελλάδα μέσω του ομίλου, ο οποίος συνεργάζεται με 50 ξενοδοχεία τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
Παράλληλα, η TUI fly ενισχύει την αεροπορική διασύνδεση της Ελλάδας με τη γερμανική αγορά, πραγματοποιώντας περίπου 180 πτήσεις την εβδομάδα προς ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων η Κρήτη και η Ρόδος.
Η υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα εντάσσεται σε μια γενικότερα ισχυρή εικόνα για τις αεροπορικές δραστηριότητες του ομίλου. Ο μέσος συντελεστής πληρότητας των πτήσεων διαμορφώθηκε στο 91%, έναντι 94% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ισχυρή η κρουαζιέρα
Θετική παραμένει και η εικόνα στον τομέα της κρουαζιέρας. Για το τέταρτο τρίμηνο, οι κρατήσεις επιβατών έχουν αυξηθεί κατά 12%, μετά και την ένταξη του Mein Schiff Flow στον στόλο της TUI.
Παρά την αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας, η πληρότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η μέση ημερήσια τιμή ενισχύεται κατά 2%. Στο τρίτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4%, στα 252 ευρώ από 243 ευρώ.
Εξαιρουμένης της επίδρασης του πολέμου στο Ιράν, ο συντελεστής πληρότητας ενισχύθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας το 99%.
Η συνολική εικόνα που μεταφέρει η TUI δείχνει ότι, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές πιέσεις, η διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει ισχυρή. Η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της ζήτησης, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη της Ανατολικής Μεσογείου και η ενισχυμένη αεροπορική σύνδεση με βασικές αγορές, όπως η Γερμανία, δημιουργούν θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου.