Δευτέρα, 19 Μαΐου 2025
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ozios Broker - Ελλάδα: Μεγάλη επιστροφή του τουρισμού το 2025, παρά τις προκλήσεις
Newsroom Newsroom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
23/04/2025 · 11:24

Ozios Broker - Ελλάδα: Μεγάλη επιστροφή του τουρισμού το 2025, παρά τις προκλήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,4% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΑΕΠ της χώρας. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η ελληνική οικονομία συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πλέον πληγεισών στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Ozios, είναι πολύ πιθανό ο τουριστικός όγκος φέτος να ξεπεράσει τα προ- πανδημίας επίπεδα. Τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2025 ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δείχνουν ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι αναμένουν μια εξαιρετική σεζόν. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος που έχει επανεκκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ελληνικός τουρισμός βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του δυναμική.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις για το 2025 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,4% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, τα τουριστικά έσοδα παρουσίασαν άνοδο κατά 7,5%, επιβεβαιώνοντας τη θετική δυναμική του κλάδου και ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια ακόμα ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιανουάριο ανήλθε σε περισσότερους από 821.000 ταξιδιώτες. Η τουριστική ροή από τη Γερμανία κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 35,3%, ενώ αντίθετα η κίνηση από τη Γαλλία παρουσίασε μείωση κατά 45,2%. Η θετική τάση επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία οι διεθνείς αφίξεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 11,9% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενισχύοντας τη γενική αίσθηση ανάκαμψης του κλάδου.

Τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του έτους καταδεικνύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς μια εξαιρετική χρονιά το 2025 — και όλα αυτά πριν ακόμη ξεκινήσει η κύρια τουριστική περίοδος. Η δυναμική αυτή ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στο χρηματιστήριο, καθώς είναι πιθανό οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή συνδέονται στενά με τον κλάδο. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες αλλά και τα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και παρέχουν τουριστικά πακέτα για εξορμήσεις στη χώρα.

Πράγματι, μια τέτοια τάση παρατηρήθηκε στις μετοχές των τουριστικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους, με τις αγορές να αποτιμούν θετικά τα ενθαρρυντικά στοιχεία του κλάδου. Ωστόσο, τα πρόσφατα βήματα του «παλαιο-νέου» Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στον τομέα της οικονομικής πολιτικής έχουν προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Το κλίμα αστάθειας που έχει δημιουργηθεί γύρω από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αγαθών από σχεδόν όλες τις χώρες αντικατοπτρίζεται αρνητικά στις αγορές με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις.

Οι μετοχές μεγάλων παγκόσμιων ξενοδοχειακών αλυσίδων, όπως η Marriott International και η Hilton Worldwide, διαπραγματεύονται σήμερα περίπου 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα των αρχών του έτους. Αντίστοιχα, η ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Lampsa Hellenic Hotels έχει σταματήσει την ανάπτυξή της από τον περασμένο Νοέμβριο, με τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση περίπου 2,5% από τότε. Η μετοχή της πλατφόρμας καταλυμάτων Booking έχει επίσης αποδυναμωθεί κατά σχεδόν 7% από την αρχή του έτους. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της ελληνικής Aegean Airlines έχουν ενισχυθεί κατά 14% από την αρχή του 2025, αν και παραμένουν σχεδόν 10% χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιες εξελίξεις μπορεί να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ιδιαίτερα δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν χρειάζεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, εξαρτώμενος σε μεγάλο βαθμό από την πελατεία κυρίως ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το 2024, περισσότεροι από 29 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες από τις 20 κορυφαίες χώρες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Από αυτούς, περίπου 1,5 εκατομμύριο προήλθαν από χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 95% των επισκεπτών προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό είναι η αυξανόμενη απαισιοδοξία των καταναλωτών στην Ευρώπη, η οποία ενδέχεται να ενισχυθεί λόγω των ανησυχιών για την κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και των συνακόλουθων οικονομικών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τέτοιες περιόδους, τα νοικοκυριά τείνουν να περιορίζουν τα μη απαραίτητα έξοδα, με τα ταξίδια και τις διακοπές να αποτελούν συχνά τις πρώτες κατηγορίες δαπανών που περικόπτονται. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία του τουριστικού κλάδου, ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις.

  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ο. Κεφαλογιάννη: Ο συνεδριακός τουρισμός ουσιαστικό βήμα τουριστικής ανάπτυξης
Ο. Κεφαλογιάννη: Ο συνεδριακός τουρισμός ουσιαστικό βήμα τουριστικής ανάπτυξης 22/04/2025 - 12:05
Air France: Ο διάσημος σεφ Daniel Boulud υπογράφει τα νέα μενού στις πτήσεις από ΗΠΑ 23/04/2025 - 22:30
Air France: Ο διάσημος σεφ Daniel Boulud υπογράφει τα νέα μενού στις πτήσεις από ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα προανακριτικής για τα Τέμπη
    19/05/2025 - 18:52 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΥΣΟΙΠ: Προετοιμασία της Ελλάδας για τα ευρωπαϊκά κονδύλια 2028-2034
    19/05/2025 - 18:35 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η SingularLogic στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας, με 5 νέα ερευνητικά έργα
    19/05/2025 - 18:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,37%, σε νέα υψηλά 15 ετών η αγορά
    19/05/2025 - 18:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά
    19/05/2025 - 18:00 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα για παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις
    19/05/2025 - 17:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο πρόεδρος Τραμπ διαφωνεί με την υποβάθμιση του αξιόχρεου της αμερικανικής οικονομίας
    19/05/2025 - 17:36 ΚΟΣΜΟΣ
  • Salesforce: Η αξιοποίηση των AI Agents αναμένεται να αυξηθεί κατά 327% έως το 2027
    19/05/2025 - 17:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ψηφιακή γέφυρα Ελλάδας – Κύπρου μέσω Gov.gr Wallet και Ψηφιακού Πολίτη
    19/05/2025 - 17:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κλιματική αλλαγή: Ασυνήθιστο κύμα ζέστης πλήττει την Κεντρική Ασία
    19/05/2025 - 17:16 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στη Βαλτική Θάλασσα κατέσχεσε η Ρωσια
    18/05/2025 - 20:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Agrino: Γιορτάζει 70 xρόνια με οικονομικές επιδόσεις - ρεκόρ και νέες επενδύσεις 18 εκατ. ευρω
    19/05/2025 - 07:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το Αμερικάνικο top κολλέγιο που σερβίρει ρύζι made in Greece- Και βγάζει και Έλληνες πρωθυπουργούς…
    19/05/2025 - 08:26 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • Η BC Partners αποσύρθηκε και η Euroleague ίσως και να χάσει το τρένο…
    19/05/2025 - 10:15 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,3% για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2,2% το 2026
    19/05/2025 - 12:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
AllStar Basket
AllStar Basket

Αταμάν: “Θα παίξει στο Final-4 ο Λεσόρ”! (vid)

19/05/2025 - 20:28
AllStar Basket
AllStar Basket

Live στις 20:15, ΑΕΚ – Προμηθέας Πάτρας

19/05/2025 - 20:05
Advertising.gr
Advertising.gr

ΑΝΤ1: Το 6ο επεισόδιο του Dragons’ Den Greece ΙII πρώτο με 18,0 % στο δυναμικό κοινό

19/05/2025 - 19:02
Advertising.gr
Advertising.gr

Βραβεύτηκε η αριστεία των σχολικών ομάδων ECOMOBILITY 2024-25

19/05/2025 - 18:59
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Η SingularLogic στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας, με 5 νέα ερευνητικά έργα

19/05/2025 - 17:55
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Lidl Ελλάς: Μειώνει τις τιμές σε πάνω από 60 προϊόντα έως -22%

19/05/2025 - 15:56
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Τα πιο εντυπωσιακά χτενίσματα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2025

19/05/2025 - 14:33
FleetNews
FleetNews

Toyota bZ4X Touring: Παγκόσμια πρεμιέρα για το ευέλικτο ηλεκτρικό SUV

19/05/2025 - 07:21
FleetNews
FleetNews

DS N°4: Τεχνογνωσία & δημιουργικότητα – Νέο premium hatchback

19/05/2025 - 07:16
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Διεθνής Επαγγελματική Έκθεση “BEAUTY GREECE ΑΝΟΙΞΗ 2025”.

17/05/2025 - 14:09
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2025 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo