Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΞΕΕ: Εκδήλωση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση με τον Capsule T Travel & Hospitality Accelerator
Newsroom Newsroom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
19/12/2023 · 13:37

ΞΕΕ: Εκδήλωση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση με τον Capsule T Travel & Hospitality Accelerator

Στόχος του event αποτέλεσε η αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, στους τομείς της ενέργειας, της προσβασιμότητας, της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Οι τρέχουσες αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες των ελληνικών ξενοδοχείων και των έτερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού σε θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης και τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, ακτινογραφήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ο Capsule T Travel & Hospitality Accelerator.

Στόχος του event -που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΞΕΕ ως επίσημου συνεργάτη (partner) στο Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH)- αποτέλεσε η αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, στους τομείς της ενέργειας, της προσβασιμότητας, της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Επισημαίνεται ότι το Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH) είναι το πρώτο EDIH για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται σε τρεις κρίσιμους επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: Ενέργεια & Περιβάλλον, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Κινητικότητα, Πολιτισμός & Τουρισμός. Επικεντρώνεται δε στο ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, στοχεύοντας στην προώθηση της ψηφιακής τους ωριμότητας. Το έργο υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κατά την διάρκεια έναρξης της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και στους σκοπούς της συμμετοχής του ΞΕΕ ως επίσημου συνεργάτη (partner) στο Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH). Ακολούθως ο Manager του Smart Attica EDIH κ. Περικλής Τερλιξίδης ανέπτυξε τις δράσεις του European Digital Innovation Hub, ενώ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων κα Κωνσταντίνα Σβύνου παρουσίασε τα νέα ευρήματα της μελέτης του Ινστιτούτου αναφορικά με τις δυνατότητες Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τη σκυτάλη της εκδήλωσης έλαβαν δυο εξειδικευμένα panels. Στο πρώτο με τίτλο : «Στον ρυθμό των Μεγάλων Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης», υπήρξε ανοιχτή συζήτηση για τις ανάγκες και ευκαιρίες διαχείρισης Μεγάλων Δεδομένων (Βig Data), καθώς και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται με την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας με τον επισκέπτη.

Συμμετείχαν : η κα Χριστίνα Τετράδη, CEO της Zante Hospitality Group που διατελεί και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, o κ. Ευγένιος Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ και CEO της Capital H Hospitality, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Σαντίκος, Managing Director της Santikos Collection.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι : οι τεχνολογίες ΑΙ και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων είναι εδώ, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην καθημερινότητα των ξενοδοχείων αλλά υπάρχει μεγάλος χώρος για βελτίωση των συστημάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που «τρέχουν» με έντονους ρυθμούς. Κομβικά σημεία για την χρήση τέτοιων τεχνολογιών αποτελούν : 1. ο ξενοδόχος και τα στελέχη να δοκιμάζουν νέα συστήματα, τόσο για την πληρέστερη κατανόησή τους όσο και για την καλύτερη αντίληψη των ίδιων των αναγκών τους, 2. η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και τέτοιου είδους εφαρμογές οδηγούν τόσο στην κατανόηση όσο και στην καλύτερη και ορθότερη χρήση τους. Τελικό συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι: το AI από μόνο του δεν αποτελεί λύση σε όλα τα θέματα της ξενοδοχίας, παρά μόνο ένα εξόχως χρήσιμο εργαλείο που απλοποιεί διαδικασίες και προσφέρει περισσότερο χρόνο στους ξενοδόχους και στα στελέχη να αναλύσουν τα δεδομένα και τα στοιχεία που διαλαμβάνουν προκειμένου να χαράξουν καλύτερες στρατηγικές.

Στο 2ο πάνελ με θέμα : «Έξυπνες λύσεις για βιώσιμες πόλεις και τουριστικούς προορισμούς», υπήρξε ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία και την εφαρμογή έξυπνων και βιώσιμων λύσεων που αναβαθμίζουν πόλεις και τουριστικούς προορισμούς και πως το ελληνικό ξενοδοχείο συμβάλλει με καλές πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό συμμετείχαν : η κα Έλσα Εξάρχου, CEO του Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa και CEO της Branding Greece, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλους, Managing Director της Aldemar Resorts και ο κ. Γιάννης Τσίχλης, Corporate Affairs Director του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι σήμερα οι ανάγκες για τα ξενοδοχεία είναι τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες σε έξυπνες λύσεις για την καλύτερη καταγραφή και διαχείριση της ενέργειας, των αποβλήτων και των πόρων που προκύπτουν. Όμως όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετές μεμονωμένες δράσεις που κάνουν τα ξενοδοχεία που δε βρίσκουν την απαραίτητη σύνδεση με την τοπική κοινότητα και τους προορισμούς. Κατ' επέκταση σημειώθηκε ότι μια «έξυπνη πόλη» φαίνεται ότι πρέπει να σκέφτεται πως να διασυνδέει καλές πρακτικές των ιδιωτών με τις δικές της. Ακόμη ως προτάσεις αναφέρθηκαν παραδείγματα όπως : η τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων σε δημόσιους κάδους για την αποκομιδή των σκουπιδιών και αποβλήτων σε σωστό χρόνο, η ανάγκη δημιουργίας και διαχείρισης ενέργειας με νέα συστήματα που θα μπορούν να τροφοδοτούν την τοπική κοινωνία χωρίς επιπλέον κόστη και η εφαρμογή ειδικής φορολογίας για τις μονάδες που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές. Επίσης οφείλεται να υπάρχει κατανόηση της σημαντικότητας και σεβασμός στην τοπική βιοποικιλότητα, το κλίμα και τις συνθήκες κάθε τουριστικού προορισμού, δεδομένου ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει μια κοινή λύση για όλα και όλους, ενώ κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες δεδομένο που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες στρατηγικές και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ξεχωριστό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι παρουσιάσεις από 6 startups των τεχνολογικών τους λύσεων και πώς εκείνες συμβάλλουν στην επόμενη μέρα του τουρισμού σε συγκεκριμένους τομείς, όπως big data, operations, mobility, accessibility και smart cities.

Ειδικότερα παρουσίασαν τις προτάσεις τους : o κ. Γιώργος Καραθανάσης, Co-founder της Hotellisense, η κα Ελισάβετ Καρατζά, Co-founder της Deliverback, ο κ. Χρήστος Στεφανάτος, Co-founder της EV Loader, η κα Αλίκη Ιοβίτα, Co-founder της Narratologies, ο κ. Κωνσταντίνος Λαλιώτης, Co-founder της Accesslab και ο κ. Ηλίας Ανδρέας Αλεξάκης, Co-founder της Orbito Travel.

  • ΞΕΕ
  • ·
  • CAPSULET TRAVEL HOSPITALITY ACCELERATOR
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ο Άρης 97-80 τον Βίκο στο Nick Galis Hall (pics)

All Content

ΔΕΘ: Η αναφορά Μητσοτάκη στο Αλεξάνδρειο και το προπονητήριο του Άρη

All Content - BusinessNews.gr

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μειώνονται τα τεκμήρια και η προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες

All Content - BusinessNews.gr

Τα 12 σημαντικότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 90η ΔΕΘ

All Content - BusinessNews.gr

BOX NOW: Άλμα 126,8% στον τζίρο, θετικό EBITDA 2,5 εκατ. και επενδύσεις 10 εκατ. το 2026

All Content

Media: Στην τελική ευθεία για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου

All Content

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Spec 1,736 εκατ. ευρώ για επικοινωνία και προβολή

FleetNews

Νέο Range Rover Electric με αυτονομία έως 600 χλμ.

FleetNews

ΔΕΘ: Η Ιαπωνική καινοτομία στο επίκεντρο – Η Toyota Hellas χρυσός χορηγός

FleetNews

Ευρείες διοικητικές αλλαγές στη Stellantis

All Content

ΠΑΟΚ: Ακόμα πιο δυνατό τεστ απόψε με Νάπολι

All Content

Ολυμπιακός: Ώρα Μοντέρο απόψε στην Κρήτη κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα

All Content - BusinessNews.gr

La Vie En Rose - Δήμητρα Κατσαφάδου: Δεύτερη χρονιά υποχώρησης μεγεθών - Στα 6,8 εκατ. τα κέρδη το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προς νέα αύξηση επιτοκίων στο 2,5%

All Content - BusinessNews.gr

Φόροι: Οι αλλαγές σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και τρίτεκνους

FleetNews

Το νέο Audi Q3 με 299 ευρώ το μήνα και όφελος έως 2.400 ευρώ

FleetNews

Πρώτο σε πωλήσεις στα ηλεκτρικά LCV το Kia PV5

CSRΝews.gr

Μασούτης: Σταθερή στήριξη στο κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

CSRΝews.gr

Ford Βελμάρ: Συμμετοχή στη “FORD – Πρωτοβουλία Συλλογής Τροφίμων 2026”

CSRΝews.gr

Europa: Επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΔΥΠΑ: Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού
ΔΥΠΑ: Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού 18/12/2023 - 13:08
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 15% του κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις καταλυμάτων τον Οκτώβριο 19/12/2023 - 14:45
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 15% του κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις καταλυμάτων τον Οκτώβριο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μητσοτάκης: Αυστηρά κοστολογημένα τα μέτρα στήριξης - Έμφαση σε ιδιωτικές επενδύσεις
    06/09/2026 - 15:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Π.Μπαλωμένος (Hellenic Rail Estate) : «Από το 20% στο 60% η ωρίμανση των σημαντικότερων ακινήτων σε δύο χρόνια»
    06/09/2026 - 14:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Παπαστεργίου: «Πρωτοστατούμε για την προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο»
    06/09/2026 - 13:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Γ. Κώτσηρας: Έως το τέλος του 2026 ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του σταθμού Θεσσαλονίκης
    06/09/2026 - 13:20 ΕΛΛΑΔΑ
  • Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
    06/09/2026 - 12:33 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χατζηδάκης: Με δικαιοσύνη και ευθύνη δώσαμε όσα περισσότερα γινόταν
    06/09/2026 - 12:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προς νέα αύξηση επιτοκίων στο 2,5%
    06/09/2026 - 11:30 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι: Οι αλλαγές για τη νέα σχολική χρονιά
    06/09/2026 - 11:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Euronext Athens: Ο Σεπτέμβριος μήνας ορόσημο για την άνοδο στη "super league 1" των αγορών
    06/09/2026 - 10:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φόροι: Οι αλλαγές σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και τρίτεκνους
    06/09/2026 - 10:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μειώνονται τα τεκμήρια και η προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες
    05/09/2026 - 20:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    05/09/2026 - 19:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα 12 σημαντικότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 90η ΔΕΘ
    06/09/2026 - 09:56 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Φόροι: Οι αλλαγές σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και τρίτεκνους
    06/09/2026 - 10:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    06/09/2026 - 09:00 MEDIA

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Άρης 97-80 τον Βίκο στο Nick Galis Hall (pics)

06/09/2026 - 13:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Χάποελ Τελ Αβίβ: Νέα προσθήκη ο Μαξ Χάιντεγκερ

06/09/2026 - 13:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Allwyn Hellas: Official Partner της EuroLeague και του EuroCup για τρία χρόνια

04/09/2026 - 14:02
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Όμιλος ΟΤΕ: Νέος Chief Commercial Officer Business Segment ο Γιάννης Βιτζηλαίος

04/09/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μασούτης: Σταθερή στήριξη στο κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

04/09/2026 - 13:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ford Βελμάρ: Συμμετοχή στη “FORD – Πρωτοβουλία Συλλογής Τροφίμων 2026”

04/09/2026 - 13:29
FleetNews
fleetnews.gr

Νέο Range Rover Electric με αυτονομία έως 600 χλμ.

04/09/2026 - 08:11
FleetNews
fleetnews.gr

ΔΕΘ: Η Ιαπωνική καινοτομία στο επίκεντρο – Η Toyota Hellas χρυσός χορηγός

04/09/2026 - 06:45
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου – Dr. Vet Nikoleta Sereti – Apollonia Politia SKG”

03/09/2026 - 15:35
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo