Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κρήτη: Συνεχίζονται οι κρατήσεις μέχρι Νοέβριο, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις
Newsroom Newsroom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
26/09/2021 · 10:50

Κρήτη: Συνεχίζονται οι κρατήσεις μέχρι Νοέβριο, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις

Η εξέλιξη των κρατήσεων ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις όπως αναφέρουν φορείς της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην αρχή της χρονιάς δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αυτή την εξέλιξη.

Στην κορυφή των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα θα βρεθεί για μια ακόμη χρονιά η Κρήτη, ξεπερνώντας εφέτος και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κρατήσεων στο νησί. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού κάνουν λόγο για μια χρονιά, που η έναρξη της δεν προμήνυε την παρούσα εξέλιξη και φυσικά χαρίζει χαμόγελα αισιοδοξίας στους ξενοδόχους και όχι μόνο, που κάνουν λόγο για σημαντική κερδοφορία.

Ηδη οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Κρήτη ανέρχονται σε 2,08 εκατομμύρια επισκέπτες, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Τούτο σημαίνει ότι όχι μόνο η Κρήτη έχει ξεπεράσει το 50% του 2019, αλλά ελπίζει βάσιμα για σημαντική διόρθωση των τουριστικών μεγεθών της σε σχέση με το 2019, αφού μένουν ακόμα 60 και πλέον ημέρες για να πέσει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν για το νησί.

Η Κρήτη εκτό του γεγονότος ότι πρωταγωνιστεί στην προσέλευση τουριστών, θα προχωρήσει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με πληρότητα καλοκαιριού. Ο Σεπτέμβριος κλείνει με την πληρότητα να αγγίζει "ταβάνι", ο δε Οκτώβριος προμηνύεται σε ένα πολύ καλό μήνα για το νησί και ο Νοέμβριος μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει έναν μήνα που οι Γερμανοί θα τον σφραγίσουν με την παρουσία τους.

"Κανείς δεν υπολόγιζε τον Μάιο και τον Ιούνιο αυτό που θα ακολουθήσει"

Κανείς δεν υπολόγιζε τον Μάιο και τον Ιούνιο αυτό που θα ακολουθήσει τον Ιούλιο στις αφίξεις επισκεπτών, σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος του ΞΕΕ και πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης. Είχαμε μια έκρηξη των κρατήσεων από τις 15 Ιουλίου και υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες, όπως θα έπρεπε, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης. Στο σημείο αυτό εξηγεί πως το μέγα ζήτημα της εφετινής τουριστικής περιόδου για το νησί ήταν η αναζήτηση προσωπικού. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που γινόντουσαν οι προσλήψεις στα ξενοδοχεία κανείς δεν εγγυόταν για την ομαλή εξέλιξη της χρονιάς στον κλάδο των ξενοδοχείων, απόρροια της πανδημίας και έτσι έστρεψε μεγάλη μερίδα του εργατικού δυναμικού σε άλλες μορφές απασχόλησης. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι πανελλαδικα έλλειψαν 130.000 εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία.

"Ο Αύγουστος θύμισε παλιές καλές εποχές "

Σε κάθε περίπτωση η πληρότητα των ξενοδοχείων κινήθηκε τον Αύγουστο στα επίπεδα του 90% - 95%, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στις ενοικιαζόμενες βίλες και στα αγροτουριστικά καταλύματα. "Ο Αύγουστος θύμισε παλιές καλές εποχές " τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιράκη και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου οι εταιρίες αυτοκινήτων εξάντλησαν κάθε μέσο που είχαν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που ήλθε στην Κρήτη εφέτος. Στο σημείο αυτό η κυρία Μπιρλιράκη παρατηρεί ότι αυξάνεται ο μεμονωμένος τουρισμός, που δεν επιλέγει να επισκεφτεί την Κρήτη με τουριστικό πακέτο που θα το αγοράσει από έναν διεθνή οργανωτή ταξιδίων.

Ο δήμος Ρεθύμνου διαθέτει 40.000 ξενοδοχειακές κλίνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο βόρειο κομμάτι, όμως και το νότιο μέρος διαθέτει καλά συγκροτήματα, που φέτος παρουσίασαν υψηλή πληρότητα. "Ο κόσμος ήταν πολύς και απλώθηκε στο νησί και την ίδια στιγμή αυξήθηκαν και οι μέρες διαμονής από 7 στις 10 κατά μέσο όρο, σημειώνει η Αντιδήμαρχος.

"Οι κλειστές αγορές της Μεσογείου βοήθησαν την Κρήτη"

Εξηγώντας τους λόγους που «απογειώθηκε» εφέτος ο τουρισμός στην Κρήτη, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης της επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Deltanet Travel» και πρώην εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, αναφέρει ότι φέτος οι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου (Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο) ήταν κλειστοί και για το λόγο αυτό οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων προώθησαν και στην Κρήτη πολύ κόσμο.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη εφέτος στην Κρήτη ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις - εκτίμησε ο κ. Βαμιεδάκης - γεγονός που θα έχει θετικό αντίχτυπο στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς, αλλά και της επόμενης. Αν όλα πάνε καλά το χειμώνα στο μέτωπο της πανδημίας, αυτό θα αποτυπωθεί και στις κρατήσεις του 2022».

"Οι 9 εθνικότητες που κινήθηκαν πιο ανοδικά και από το 2019"

Δίνοντας το στίγμα της εφετεινής τουριστικής χρονιάς, αναφορικά με τις εθνικότητες που επισκέφτηκαν το νησί, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι Γερμανοί κατέχουν την πρώτη θέση τον Αύγουστο, ήλθαν περισσότεροι κι από το 2019. Μετά τους Γερμανούς, η προσέλευση των Πολωνών αυξήθηκε κατά 39%, των Αυστριακών κατά 19%, των Ολλανδών κατά 8,44% και των Ουκρανών κατά 136%. Φέτος η άλλοτε δεύτερη αγορά για την Κρήτη, που ήταν η Μεγάλη Βρετανία, είχε πτώση 46% σε σχέση με το 2019 και η Ρωσία 73%. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήλθαν 1.722.949 ξένοι επισκέπτες, ενώ από το αεροδρόμιο των Χανίων πέρασαν 365.124 ξένοι επισκέπτες.

"Η Κρήτη επιμηκύνει το τουριστικό προϊόν εως τον Νοέμβριο"

Τα βλέμματα των εμπειρογνομώνων του κλάδου είναι πλέον στραμμένα στο επόμενο δίμηνο. Ο κ. Βαμιεδάκης κάνει λόγο για έναν γεμάτο Σεπτέμβριο, αλλά και Οκτώβριο και για έναν δυνατό Νοέμβριο, καθώς μεγάλες αεροπορικές εταιρίες από Γερμανία, όπως η Condor έχει προγραμματίσει πτήσεις για Νοέμβριο στην Κρήτη.

Στην Κρήτη το καλοκαίρι δεν τελειώνει ... με τους φορείς του νησιού να δημιουργούν δρώμενα που ενισχύουν την παραπάνω διαπίστωση. Με στόχο τη συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής αυτής και την παρακίνηση όλο και περισσότερων ανθρώπων να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες με την οικογένειά τους, την παρέα και τους φίλους τους επισκεπτόμενοι εξαιρετικούς Ελληνικούς προορισμούς. Για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (24 - 26 Σεπτεμβρίου) σχεδιάστηκε ένα τριήμερο αθλητικό και ψυχαγωγικό event με ιδιαίτερο χρώμα, κοσμοπολίτικο αέρα και αθλητικό πνεύμα.

Παράλληλα κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του 7ου Golden Age Gym Festival στο Ρέθυμνο, μία διοργάνωση που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία με την υποστήριξη της European Gymnastics. Λίγο πριν την τελική ευθεία για τη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από 2 - 9 Οκτωβρίου, οι συμμετοχές πλησιάζουν τις 500 από 17 χώρες: Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία, Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Λιθουανία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Ελλάδα.

  • ΚΡΗΤΗ
  • ·
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Η δωδεκάδα για τον αγώνα με τη Βίρτους Μπολόνια

All Content

Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ με μπλούζα Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ για τον αγώνα με τη Βίρτους (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για 20ετή συμφωνία προμήθειας LNG 15 δισ. κ.μ. ετησίως

All Content - BusinessNews.gr

ΠΣΕ: Έξι στους δέκα κλάδους με άνοδο το 2025 – Ανθεκτικές οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Μείωση EBITDA 25% για το 2025 - Αμετάβλητες οι προοπτικές

All Content

Διαγωνισμός προβολής για τον κρόκο Κοζάνης

All Content

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

ANGT: Πρεμιέρα με ήττα για τον Ολυμπιακό, 101-75 από τη Μέγκα Βελιγραδίου

All Content

Άρης: Με 500 φίλους του στον «τελικό» με την Κλουζ στη Ρουμανία

All Content - BusinessNews.gr

Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών - Διευκρινίσεις γ.γ. Εμπορίου και εγκύκλιος

All Content - BusinessNews.gr

BOX NOW: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 - Έμφαση στην επέκταση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές

All Content - BusinessNews.gr

Εθνική Τράπεζα: Αντλησε 500 εκατ. με ομόλογο ΑΤ1

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ρόδος: Τουρισμός μέχρι αρχές Νοεμβρίου
Ρόδος: Τουρισμός μέχρι αρχές Νοεμβρίου 25/09/2021 - 10:31
Β. Κικίλιας: Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό εφέτος 26/09/2021 - 12:05
Β. Κικίλιας: Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό εφέτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τι απαντά η Αννα Στρατινάκη για την παραίτησή της και την υπόθεση Παναγόπουλου
    06/02/2026 - 20:43 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου
    06/02/2026 - 20:34 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    06/02/2026 - 20:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Τραπ κατέβασε το απαράδεκτο βίντεο με τους Ομπάμα – Aναρτήθηκε «κατά λάθος» από... συνεργάτη
    06/02/2026 - 19:52 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μπλε Κέδρος: Απέκτησε δύο διατηρητέα ακίνητα έναντι 1,09 εκατ. ευρώ
    06/02/2026 - 19:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Οι στόχοι
    06/02/2026 - 18:49 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 2,05% - Σε υψηλά 18 ετών η κεφαλαιοποίηση της αγοράς
    06/02/2026 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών - Διευκρινίσεις γ.γ. Εμπορίου και εγκύκλιος
    06/02/2026 - 18:17 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τρία χρόνια φυλακή στον καρδιοχειρουργό του Ιπποκράτειου για τα φακελάκια – Eλεύθερος με αναστολή και όρους
    06/02/2026 - 17:57 ΕΛΛΑΔΑ
  • TCL: Παρουσίαση της καμπάνιας «It’s Your Greatness» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026
    06/02/2026 - 17:51 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • BOX NOW: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 - Έμφαση στην επέκταση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές
    06/02/2026 - 08:17 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υπόθεση Παναγόπουλου: Εκτός ΕΡΤ ο Κακούσης - Η ανάρτηση του
    06/02/2026 - 10:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κακοκαρία στη Γερμανία: Το αεροδρόμιο Βερολίνου ανέστειλε τη λειτουργία του
    05/02/2026 - 22:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συμμαχία CENTRIC – TEN Brinke για επένδυση στο Ελληνικό
    06/02/2026 - 08:37 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • Tα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, λέει ο... Ελον Μασκ
    05/02/2026 - 21:46 ΚΟΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Η δωδεκάδα για τον αγώνα με τη Βίρτους Μπολόνια

06/02/2026 - 18:03
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ με μπλούζα Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ για τον αγώνα με τη Βίρτους (vid)

06/02/2026 - 17:47
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

06/02/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Συνεργασία Hatzi Filax Group και EMSA για την ενίσχυση της επικοινωνίας

06/02/2026 - 14:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Loulis Food Ingredients: Μια ακόμα χρονιά προσφοράς το 2025 με πραγματικό αντίκτυπο

06/02/2026 - 12:57
FleetNews
fleetnews.gr

Αλλαγή σκυτάλης στην Toyota – Νέος CEO ο Κέντα Κον

06/02/2026 - 10:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

CSR HELLAS: Νέα σύνθεση του ΔΣ με έμφαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

06/02/2026 - 08:58
FleetNews
fleetnews.gr

Η Daimler Truck έκλεισε με ισχυρό Δ’ τρίμηνο το 2025

06/02/2026 - 08:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo