Από την εκπαίδευση και το mentoring στην πραγματική χρηματοδότηση περνούν πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνικό αποτύπωμα που συμμετείχαν στον τρίτο κύκλο του EnvolveXL. FitKit, Joberos, Kiné Health, Pebole και Scoopterra εξασφαλίζουν συνολική αρχική επένδυση 62.500 ευρώ, δηλαδή 12.500 ευρώ η καθεμία, ενώ για έως τρεις από αυτές ανοίγει ο δρόμος για πρόσθετες επενδύσεις, με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης να μπορεί να φθάσει έως τις 200.000 ευρώ.
Η επενδυτική αυτή διάσταση έρχεται να προστεθεί σε ένα οικοσύστημα που έχει ήδη αποκτήσει σημαντικό αποτύπωμα. Από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Envolve Entrepreneurship, περισσότεροι από 42.000 επιχειρηματίες έχουν υποστηριχθεί μέσα από τις δράσεις του, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 2.200 θέσεις εργασίας, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 6,4 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων. Η συνολική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ξεπερνά σήμερα τα 1,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, το Envolve έχει χρηματοδοτήσει 62 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προσελκύσει επιπλέον περίπου 330 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές.
Η νέα κίνηση σηματοδοτεί ουσιαστικά τη μετάβαση από την επιτάχυνση στην επένδυση. Οι πέντε εταιρείες θα περάσουν σε τελική αξιολόγηση, από την οποία έως τρεις μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση συνολικού ύψους έως 200.000 ευρώ, στο πλαίσιο της επενδυτικής προσέγγισης «Investing for Good».
Παράλληλα, ανοίγει ο 4ος κύκλος του EnvolveXL, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε 20 νέες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 15 Ιανουαρίου 2027.
Οι πέντε επιχειρήσεις που περνούν στο επενδυτικό στάδιο
Οι επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν την αρχική επένδυση των 12.500 ευρώ είναι:
* FitKit - Fitness / Marketplace ('Ασκηση / Ηλεκτρονική αγορά)
* Joberos - HRtech (Τεχνολογία ανθρώπινου δυναμικού)
* Kiné Health - Longevity / Healthtech (Μακροζωία / Τεχνολογία Υγείας)
* Pebole - Fintech (Χρηματοοικονομική Τεχνολογία)
* Scoopterra - Analytics (Ανάλυση Δεδομένω
Για την επιλογή τους αξιολογήθηκαν, μεταξύ άλλων, η συνολική πορεία τους στο πρόγραμμα, η επενδυτική ετοιμότητα και στρατηγική τους, η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, η ωριμότητα του προϊόντος, η δυναμική και η δέσμευση της ομάδας, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης και κλιμάκωσης.
Ο Αλέξανδρος Νούσιας, Managing Director του Envolve Entrepreneurship, δήλωσε:
«Στο Envolve πιστεύουμε ότι πίσω από κάθε νέα επιχείρηση βρίσκονται άνθρωποι με τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πραγματική αλλαγή. Με αυτή την αρχική επένδυση, θέλουμε να δώσουμε στις ομάδες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην πράξη, να μάθουν από την αγορά και να αποκτήσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αλλά και να προσελκύσουν επιπλέον επενδύσεις από την αγορά. Το επενδυτικό στάδιο του EnvolveXL αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο της ολιστικής υποστήριξης που παρέχουμε στους ιδρυτές και τις ομάδες τους και ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας να δημιουργούμε ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης.»

Το Envolve Entrepreneurship διαθέτει μακρά εμπειρία στην υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Από το 2012, περισσότεροι από 42.000 επιχειρηματίες έχουν υποστηριχθεί μέσα από τις ποικίλες δράσεις του, ενώ έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 2.200 θέσεις εργασίας. Συνολικά, έχουν διατεθεί περισσότερα από €6,4 εκατ. για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, με τη συνολική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου να ξεπερνά σήμερα τα €1,2 δισ.
Μέσω του EnvolveXL, ο οργανισμός έχει ως στόχο να υποστηρίξει 100 νεοφυείς επιχειρήσεις σε βάθος πενταετίας, ενισχύοντας τον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη του Libra Philanthropies (https://www.libraphilanthropies.org/).
Η Ροσάννα Μόρτογλου, CEO του Libra Philanthropies, δήλωσε: «Στο Libra Philanthropies πιστεύουμε πως η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι επένδυση στο μέλλον του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας μας. Το EnvolveXL αποδεικνύει ότι η στρατηγική φιλανθρωπία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και προσελκύοντας επιπλέον επενδύσεις από την αγορά. Συγχαίρουμε τις πέντε ομάδες για την πορεία τους και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους ιδρυτές του 4ου κύκλου.»

Τι λένε οι πέντε startups
Για τον Ηλία Ζουνίδη, Country Manager της FitKit, η αξία του προγράμματος δεν περιορίζεται στη χρηματοδότηση. Όπως αναφέρει, τα bootcamps λειτούργησαν ως πρακτικά εργαστήρια που βοήθησαν την εταιρεία να δει καθαρότερα την αγορά, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχαν οι μέντορες και οι συνεργάτες που συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών. Η FitKit σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα 12.500 ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας της στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του δικτύου εταιρικών πελατών και συνεργαζόμενων χώρων ευεξίας και στοχευμένες ενέργειες marketing.
Ο Αλέξης Στέλλας, Co-Founder & CTO της Joberos, σημειώνει ότι το EnvolveXL έδωσε στην εταιρεία τη δυνατότητα να εξελίξει τη στρατηγική της, να δοκιμάσει τις ιδέες της και να συνδεθεί με ανθρώπους του οικοσυστήματος. Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην είσοδο της Joberos σε νέα αγορά, στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ενίσχυση της ομάδας, με έμφαση στην ανάπτυξη δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγούν σε ταχύτερες και αποτελεσματικότερες προσλήψεις.
Ο Εμμανουήλ Κτιστάκης, Co-Founder & CEO της Kiné Health, εστιάζει τόσο στην καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες όσο και στην προβολή που άνοιξε τον δρόμο για νέες συνεργασίες. Η Kiné Health θα χρησιμοποιήσει την επένδυση για να αποδείξει με δεδομένα την αξία της λύσης της, μετρώντας τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων με διεθνώς αναγνωρισμένα κλινικά εργαλεία, αλλά και για να εξασφαλίσει τις πρώτες εμπορικές συνεργασίες της με εργοδότες.
Ο Γρηγόρης Κόντος, Co-Founder της Pebole, χαρακτηρίζει τη συμμετοχή στο EnvolveXL καθοριστική για την ανάπτυξη της εταιρείας. Η επένδυση θα αξιοποιηθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογικής υποδομής της Pebole στους τομείς του crowdlending και του credit scoring. Όπως τονίζει, πέρα από το χρηματικό σκέλος, η επένδυση αποτελεί για την ομάδα και μια δήλωση εμπιστοσύνης, σηματοδοτώντας την έναρξη της δημόσιας παρουσίας της εταιρείας.
Τέλος, ο Παντελής Σπαγής, Co-Founder & CEO της Scoopterra, επισημαίνει ότι το EnvolveXL συνδυάζει hands-on καθοδήγηση, ανθρώπους με εμπειρία και πραγματική χρηματοδότηση. Για τη Scoopterra, η συμμετοχή ήρθε σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης «από την ανάπτυξη του προϊόντος στην πραγματική αγορά», βοηθώντας την ομάδα να δοκιμάσει τις παραδοχές της και να γίνει αυστηρότερη στις επιλογές της. Όπως σημειώνει, η υποστήριξη δεν τελειώνει σε ένα workshop ή mentoring session, αλλά αποκτά σταθερό και προσωπικό χαρακτήρα.
Στόχος 100 startups σε πέντε χρόνια
Μέσω του EnvolveXL, ο οργανισμός έχει θέσει ως στόχο να υποστηρίξει 100 νεοφυείς επιχειρήσεις σε βάθος πενταετίας, με έμφαση στον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Ο νέος, τέταρτος κύκλος ανοίγει πλέον για ακόμη 20 startups, την ώρα που οι πέντε επιχειρήσεις του προηγούμενου κύκλου περνούν από το στάδιο της επιτάχυνσης σε εκείνο της επένδυσης. Πρόκειται για μια μετάβαση που αποτελεί και το ουσιαστικότερο τεστ για κάθε πρόγραμμα επιτάχυνσης: κατά πόσο η γνώση, το mentoring και η δικτύωση μπορούν τελικά να μεταφραστούν σε κεφάλαια, ανάπτυξη, νέες αγορές και πραγματική επιχειρηματική κλιμάκωση.