Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΙΤΗΣΕΕ: Δυνατότητες για 12 άδειες εθνικής εμβέλειας
Newsroom Newsroom
MEDIA
13/07/2017 · 03:00

ΕΙΤΗΣΕΕ: Δυνατότητες για 12 άδειες εθνικής εμβέλειας

Οι θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ αναφορικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν για προγράμματα εθνικής εμβέλειας σε HD και SD.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Οι θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ αναφορικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν για προγράμματα εθνικής εμβέλειας σε HD και SD.

Από την ΕΙΤΗΣΕΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό ρόλο θεσμικών παραγόντων της πολιτείας και ανεξαρτήτων αρχών και με αυτονόητη την αποδοχή υφιστάμενων νόμων (ανεξαρτήτως εάν αυτοί πρέπει να αλλάξουν άμεσα) είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

1. Ασφαλώς και προφανώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες. Με ευθύνη της πολιτείας όλες οι απόπειρες διαγωνιστικών διαδικασιών απέτυχαν πλήρως. Είτε γιατί η Πολιτεία δεν προχώρησε τελικά, είτε γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μη σύννομες και αντισυνταγματικές τις σχετικές διαδικασίες. Και αυτό δεν συνέβη μόνο μία φορά. Τούτων δοθέντων οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν νόμιμα.

2. Σε ότι αφορά τον αριθμό των αδειών πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις που επέρχονται, οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (αναβάθμιση της τεχνολογίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε DVD-T2HEVC) και οι σημερινές δυνατότητες του φάσματος. Είναι προφανές ότι με τις υπάρχουσες δυνατότητες μπορούν να εκπέμπουν 12 προγράμματα εθνικής εμβέλειας ταυτοχρόνως σε HD και SD. Παράλληλα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η νέα τεχνολογία επιτρέπει υβριδικές μεθόδους μετάδοσης του περιεχομένου όπου η ψηφιακή πληροφορία ενός προγράμματος μεταδίδεται μερικώς μέσω επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και μερικώς μέσω διαδικτύου.

3. Η αδειοδότηση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει την συντακτική ευθύνη γραμμικού περιεχομένου, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ελεύθερες ή συνδρομητικές ή μικτού τύπου και ανεξάρτητα του μέσου διανομής του που μπορεί να είναι ακόμα και υβριδικός.

Η αδειοδότηση θα πρέπει να έχει την μορφή της απλής αίτησης και εγγραφής σε μητρώο στα πρότυπα των πολλών άλλων κρατών της Ε.Ε (π.χ. Μεγάλη Βρετανία). Επισημαίνεται εξάλλου ότι το σύστημα διαδικασίας πλειστηριασμού ή δημοπρασίας δεν είναι πρόσφορο σύστημα για την αδειοδότηση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή συστήματος διαδικασίας δημοπρασίας όχι μόνο δεν δικαιολογείται από καμία πραγματική συνθήκη, άλλα ταυτόχρονα συνιστά ευθεία παραβίαση μίας σειράς από θεμελιώδη - συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Με την επιλογή συστήματος δημοπρασίας (το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν επιβάλλεται από τεχνικούς λόγους), αίφνης όλες αυτές οι αρχές και δικαιώματα τίθενται υπό τον απόλυτο περιορισμό του «ποιος θα δώσει τα περισσότερα», το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και της πολιτισμικής ανάπτυξης και η δημόσια λειτουργία της τηλεόρασης αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική της παραχώρησης άδειας περιπτέρου ή χρήσης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο.

Η ενημέρωση και η ψυχαγωγία με τον τρόπο αυτό δίνονται απλώς σε αυτόν που τυγχάνει σε μία δεδομένη περίοδο να «έχει» περισσότερα από κάποιον άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προστασίας των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

4. Άλλωστε από τις μελέτες που έχει καταρτίσει το αρμόδιο Υπουργείο (μελέτη Deloitte και ακόμα η αμφισβητούμενη μελέτη της Φλωρεντίας) προκύπτει ότι το συνολικό εύλογο τίμημα για την παραχώρηση του φάσματος στην Digea και για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου δεν υπερβαίνει αθροιστικά (και για τις δύο αδειοδοτήσεις) το ποσό των € 12 εκ για περίοδο 10 ετών. Η Digea έχει ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση του φάσματος για μεγαλύτερο ποσό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού (το κόστος του φάσματος προφανώς το χρεώνει στους πάροχους περιεχομένου). Συνεπώς με βάση τις μελέτες που ανέθεσε το Δημόσιο το τίμημα της άδειας περιεχομένου έχει ήδη δοθεί. Μάλιστα οι δύο αυτές εκθέσεις, κατ’ εντολή του Δημοσίου, είχαν και δύο παραδοχές που εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται πλέον : μόνο 4 άδειες για μία δεκαετία. Εκ των πραγμάτων τα συμπεράσματά τους θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα ποσά ελάχιστου τιμήματος για περισσότερες άδειες, πολλώ δε μάλλον για τον αριθμό των αδειών που εκ των πραγμάτων μπορεί να δοθούν βάσει της ανάρτησης της ΕΕΤΤ.

Ο διαγωνισμός που έλαβε χώρα θεωρούμε ότι δεν αφορούσε την αδειοδότηση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου. Ο διαγωνισμός αφορούσε την επιλογή τεσσάρων επιχειρήσεων στις οποίες θα δινόταν το αποκλειστικό δικαίωμα πρόσβασης σε μία διαφημιστική αγορά € 200 εκ (το 2016) για μια περίοδο 10 ετών.

Δηλαδή δημοπρατήθηκε η συμμετοχή σε ένα ολιγοπώλιο. Ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών από 8 σε 4 θα απελευθέρωνε τουλάχιστον περί τα € 45 εκ (ο συνολικός τζίρος των 4 μικρότερων τηλεοπτικών σταθμών) τα οποία επρόκειτο να κατανεμηθούν στους τέσσερεις υπερθεματιστές. Εάν ο συνολικός τζίρος της τηλεοπτικής αγοράς παρέμενε σταθερός στα € 200 εκ για την περίοδο των 10 ετών, τα πρόσθετα έσοδα των τεσσάρων σταθμών θα ήταν € 450 εκ. Για τα πρόσθετα έσοδα των € 450 εκ προσέφεραν στην δημοπρασία € 250 εκ.

Η άποψή μας είναι ότι το τίμημα θα πρέπει να είναι κοστοστρεφές και να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ, όπως ισχύει σε κάθε άλλη περίπτωση γενικής αδείας και όπως ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΕΣΡ, ως ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει να έχει ανεξάρτητη χρηματοδότηση και να καταρτίζει το δικό του προϋπολογισμό.

Το ΕΣΡ λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει - και συνεχίζονται με ραγδαίο ρυθμό – στην αγορά των οπτικοακουστικών υπηρεσιών λόγω της σύγκλισης της με την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των τηλεπικοινωνιών και λόγω του μεγάλου αριθμού των προγραμμάτων που θα μεταδίδονται με διάφορους τρόπους, απαιτείται να αναδιοργανωθεί. Επίσης απαιτείται να έχει την δυνατότητα, πέραν του εποπτικού του ρόλου, να χρηματοδοτεί μελέτες και έρευνες οι οποίες θα το βοηθήσουν στο ρυθμιστικό του ρόλο σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

5. Η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι της γνώμης ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να προτείνει στην κυβέρνηση έναν νέο νόμο ο οποίος θα αφορά το σύνολο της αγοράς της παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών ανεξαρτήτως εάν η παροχή είναι γραμμική, συνδρομητική, ή ελεύθερη και για κάθε μέσο διανομής (διαδίκτυο, επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή, δορυφορική, υβριδική, IPTV). Ο νόμος θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες της αγοράς, στις μελλοντικές τάσεις της και να δίνει την ευελιξία στις επιχειρήσεις στην εύκολη προσαρμογή τους σε αυτές.

Και τούτο γιατί ο νόμος 4339/2015 δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφορά την αναλογική εποχή, είναι ανεφάρμοστος και οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα όπως άλλωστε αναφέρει και η σχετική επιστολή με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ.

  • ΕΙΤΗΣΕΕ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΑΕΚ: Έφτασε στην Αθήνα ο Τομά Ερτέλ

All Content

Ομπράντοβιτς για Παναθηναϊκό, Γιαννακόπουλο, Γιόκιτς και Παρτιζάν (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Alter Ego Media: Στα 74 εκατ. ευρώ ο τζίρος για το α’ εξάμηνο – Εκτόξευση 378,3% στα καθαρά κέρδη, στα 6 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Sephora Greece: Με +11,7% έτρεξε το πρώτο εξάμηνο φέτος- Τζίρος πάνω από 115 εκατ. ευρώ το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Shop & Trade: Νέα brands, άνοδος 60% στο wellness και «αυτονόμηση» του real estate

All Content

Στην Communication EFFECT η NN Hellas

All Content

Alter Ego Media: Στα 74 εκατ. ευρώ ο τζίρος για το α’ εξάμηνο – Εκτόξευση 378,3% στα καθαρά κέρδη, στα 6 εκατ. ευρώ

All Content

Κύπελλο: Πρόκριση για την ΑΓΕΧ, 66-57 τον Σπόρτιγκ στα Πατήσια (vid)

All Content

Ο Νικολά Μπατούμ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Στα 9,3 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7μηνο - Αύξηση 12% στα έσοδα από τουρισμό

All Content - BusinessNews.gr

Εξωδικαστικός: Νέα «δεύτερη ευκαιρία» για οφειλέτες – Πώς προστατεύεται η κύρια κατοικία

All Content - BusinessNews.gr

Εν αναμονή των μέτρων για τις τιμές των καυσίμων - Τι θα γίνει με τον ΕΦΚ

CSRΝews.gr

ΗΠΕΙΡΟΣ: Υποδέχθηκε το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας» στην Ελασσόνα

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

CSRΝews.gr

SKAG: Δίπλα στα παιδιά με χορηγίες σχολικών ειδών σε Χαλκιδική και Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Παππάς: Οδηγός τα 250 εκατομμύρια στον διαγωνισμό για τις άδειες
Παππάς: Οδηγός τα 250 εκατομμύρια στον διαγωνισμό για τις άδειες 13/07/2017 - 03:00
Υπ. ΨΗΠΤΕ: Απάντησε στην ΕΙΤΗΣΕΕ ο Νίκος Παππάς 14/07/2017 - 03:00
Υπ. ΨΗΠΤΕ: Απάντησε στην ΕΙΤΗΣΕΕ ο Νίκος Παππάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της Nvidia και της Sequoia Capital στην Καλιφόρνια -
    21/09/2026 - 22:21 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ρωσία: Εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας, μετά από ουκρανική επίθεση
    21/09/2026 - 21:52 ΚΟΣΜΟΣ
  • Με "φιλικό διακανονισμό" με τις ενάγουσες Πολιτείες ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά της WBD από την Paramount Skydance
    21/09/2026 - 21:01 MEDIA
  • Δημοσκόπηση Alco: H Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 24,3%, o Τσίπρας στο 14,4%
    21/09/2026 - 20:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας
    21/09/2026 - 19:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΑΔΕ: «Ευγενική υπενθύμιση» σε 344.536 παραγωγούς για την ΕΑΕ 2026
    21/09/2026 - 19:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γερμανία: Φταίνε η πολιτική της κυβέρνησης κι εγώ προσωπικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο καγκελάριος Μερτς
    21/09/2026 - 19:19 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 29 Σεπτεμβρίου η πληρωμή τόκων 8,09 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους
    21/09/2026 - 19:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η κόντρα Τραμπ με τα ΜΜΕ στα άκρα: Τα μεγάλα δίκτυα αναστέλλουν την κοινή κάλυψη του προέδρου
    21/09/2026 - 18:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον βασιλιά Κάρολο σε ιδιαίτερα «εγκάρδιο κλίμα»
    21/09/2026 - 18:34 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Sephora Greece: Με +11,7% έτρεξε το πρώτο εξάμηνο φέτος- Τζίρος πάνω από 115 εκατ. ευρώ το 2025
    21/09/2026 - 07:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Shop & Trade: Νέα brands, άνοδος 60% στο wellness και «αυτονόμηση» του real estate
    21/09/2026 - 07:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Alter Ego Media: Στα 74 εκατ. ευρώ ο τζίρος για το α’ εξάμηνο – Εκτόξευση 378,3% στα καθαρά κέρδη, στα 6 εκατ. ευρώ
    21/09/2026 - 10:31 MEDIA
  • Εν αναμονή των μέτρων για τις τιμές των καυσίμων - Τι θα γίνει με τον ΕΦΚ
    21/09/2026 - 08:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εξωδικαστικός: Νέα «δεύτερη ευκαιρία» για οφειλέτες – Πώς προστατεύεται η κύρια κατοικία
    21/09/2026 - 08:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΑΕΚ: Έφτασε στην Αθήνα ο Τομά Ερτέλ

21/09/2026 - 20:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

CyprusBasket: Σχεδόν «κλείδωσε» η Κύπρος ως έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη EuroLeague!

21/09/2026 - 20:03
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Disney+ - ESPN: Η δράση του National Hockey League στην Ελλάδα από τις 29 Σεπτεμβρίου

21/09/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΠΕΙΡΟΣ: Υποδέχθηκε το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας» στην Ελασσόνα

21/09/2026 - 13:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

FLASH Πρεμιέρα: Η «Περίπολος» επιστρέφει σήμερα στις 17:00

21/09/2026 - 12:34
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

21/09/2026 - 11:34
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Επιτυχία εκ των έσω

21/09/2026 - 09:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo