Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ελληνική Εταιρία Logistics: Προτείνει τη σύσταση Υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Newsroom Newsroom
LOGISTICS
10/09/2015 · 03:00

Ελληνική Εταιρία Logistics: Προτείνει τη σύσταση Υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα και τους αντίστοιχους Υπεύθυνους Τομέων Εθνικής Οικονομίας και Υποδομών

Με ανοιχτή επιστολή της προς όλα τα κόμματα και τους αντίστοιχους Υπεύθυνους Τομέων Εθνικής Οικονομίας και Υποδομών, η Ελληνική Εταιρία Logistics παραθέτει τις θέσεις της για τη σύσταση Υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας κάτω από τις αρμοδιότητες του οποίου θα υπόκεινται οι τομείς των υποδομών, των logistics, των μεταφορών, των δικτύων, της εμπορικής ναυτιλίας, της πληροφορικής, καθώς και των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), κάτω από τις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα υπόκεινται οι τομείς των υποδομών, των logistics, των μεταφορών, των δικτύων, της εμπορικής ναυτιλίας, της πληροφορικής, καθώς και των επικοινωνιών.

Πρόκειται για μια επαναστατική πρόταση που αποτελεί δεδομένο για τη λειτουργία των προηγμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και αναδεικνύει τη σημασία που έχει η ΕΑ παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι καταγεγραμμένη ως στρατηγικός κόμβος εμπορίου. Η ανάδυση των Ασιατικών χωρών, με κύρια δύναμη την Κίνα, σε παγκόσμια παραγωγική δύναμη υπενθύμισε ότι η χώρα μας αποτελεί την ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την πορεία των εμπορευματικών ροών προς τις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί κεντρικό επιχείρημα της πρότασής της, καθώς επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το 2014 όταν η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL), ο επίσημος επιστημονικός φορέας της ΕΑ στη χώρα μας -με περισσότερα από 500 μέλη, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στις τάξεις του-, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της η οποία κατέδειξε ότι ο κλάδος της ΕΑ, συμβάλλει στο ΑΕΠ της Ελλάδας με ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που αγγίζει το 11% ήτοι 19,8 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Πανελλήνια έρευνα της EEL και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο αριθμός εταιριών παροχής υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα είναι περίπου 30.000 και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές φτάνουν τις 50.000. Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα ως την κύρια περιφερειακή πύλη εισόδου προϊόντων από την Ασιατική αγορά προς την Ευρώπη. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ΕΑ μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου, ανάπτυξης και εσόδων για την Εθνική Οικονομία. Η Ελληνική εταιρία Logistics επισημαίνει σε αυτό το σημείο, πως η ΕΕL, από το 2007 πρότεινε τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Ωστόσο, η έλλειψη κυβερνητικού φορέα με βούληση και γνώση πάνω στο αντικείμενο δημιουργούσε ένα τεράστιο κενό. Μετά από πολλά χρόνια, δύσκολες συνθήκες και επίπονη προσπάθεια η EEL πέτυχε την ψήφιση του νόμου 4302/2014 περί Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ο οποίος στηρίχθηκε στο αρχικό (2009 και επικαιροποιημένο (2012) Master Plan της για τα Ελληνικά Logistics. Μέσω του νόμου αυτού θεσμοθετήθηκε και η ύπαρξη Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής (στο οποίο συμβούλιο μόνιμο μέλος είναι και η EEL). Το Εθνικό Συμβούλιο με τη νέα του μορφή δεν λειτούργησε ποτέ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένη η ανάγκη υποστήριξης και ανάπτυξης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με την ύπαρξη του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου άλλωστε η λειτουργία βασίζεται στις προθέσεις του εκάστοτε υπουργού (Ανάπτυξης/ Υποδομών & Μεταφορών).

Το Υφυπουργείο Εφοδιαστικής Αλυσίδας

  • Θα αναλύει συνολικά και οριζόντια την Εθνική Εφοδιαστική Αλυσίδα με σκοπό την άμεση δημιουργία μιας νέας ολοκληρωμένης υπηρεσίας της χώρας μας και πηγής εσόδων για την Εθνική μας Οικονομία.
  • Θα μελετά σε συνεργασία με τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους ανά κατηγορία της εφοδιαστικής αλυσίδας τους προβληματισμούς, τις προοπτικές, και τα αντικρουόμενα συμφέροντα και απόψεις.
  • Θα σχεδιάζει και θα προτείνει συνολικές ή ανά περίπτωση λύσεις με στόχο πάντοτε την ανάπτυξη και εξέλιξη του κάθε κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας μας πάντοτε όμως στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης.
  • Θα αναπτύσσει την Εθνική Στρατηγική Εφοδιαστικής Αλυσίδας της χώρας μας με συγκεκριμένους στόχους και προοπτικές τουλάχιστον 15 χρόνων συμπεριλαμβάνοντας δράσεις για ανάπτυξη και εξέλιξη όλων των εμπλεκομένων μερών, ενώ θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα επιβλέπει την εξέλιξη και εφαρμογή των εν λόγω δράσεων.
  • Θα προτείνει δράσεις βάσει εμπεριστατωμένων ερευνών και αναλύσεων με στόχο τόσο την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της χώρας μας όσο και την αποφυγή αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Υπηρεσιών Logistics.
  • Θα αξιολογεί και θα μετρά συνεχώς, έχοντας τους απαραίτητους μηχανισμούς και θα συμβάλλει στην επιδότηση συγκεκριμένων κλάδων, δράσεων κ.τ.λ. που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα προωθεί και θα προβάλλει τις υπηρεσίες της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με τη μορφή ενός Εθνικού brand στο εξωτερικό με σκοπό την προσέλκυση Διεθνών Εμπορευματικών ροών και πολυεθνικών επενδυτικών σχημάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνεται η άμεση διερεύνηση της πρότασής τους για δημιουργία Υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Άμεση εκμετάλλευση των παραγωγικών τάσεων της διεθνούς αγοράς με παραγωγή πλούτου προς όφελος της πατρίδας μας. Εκτιμάται πως όποια κυβέρνηση συνειδητοποιήσει πρώτη τη σημασία του κλάδου, θα είναι αυτή που θα συνεχίσει να επιλέγει ο λαός για τη διακυβέρνησή του, καθώς θα λύσει άμεσα το φλέγον θέμα της ανεργίας και κυρίως θα δημιουργήσει ουσιαστική ελπίδα για το αύριο των Ελλήνων μέσα από την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας του λαού μας.

  • EEL
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Metron Logistics: Συνεργασία με την Petline
Metron Logistics: Συνεργασία με την Petline 31/08/2015 - 03:00
Lidl: 10 χρόνια για το Κέντρο Logistics στην Πάτρα 16/09/2015 - 03:00
Lidl: 10 χρόνια για το Κέντρο Logistics στην Πάτρα
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κακοκαιρία "Μπάρμπαρα": Κλειστά τη Δευτέρα (05/02) τα σχολεία σε όλη την Αττική
    05/02/2023 - 12:38 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κλειστά καταστήματα στη Β. Αττική τη Δευτέρα - Στοπ σε delivery & courier από τις 18:00
    05/02/2023 - 12:26 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Τραγωδία με μετανάστες στη Λέρο - Νεκροί μια γυναίκα και ένα παιδί
    05/02/2023 - 12:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Φραγκογιάννης: Ένα βήμα από το κλείσιμο σημαντικών συμφωνιών με ιαπωνικούς κολοσσούς
    05/02/2023 - 12:07 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Καλά στην υγεία τους 40 περιπατητές που εγκλωβίστηκαν στο καταφύγιο της Δίρφυς
    05/02/2023 - 11:35 ΕΛΛΑΔΑ
  • Αναστασιάδης: Τερματίζω 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική με ανάμεικτα συναισθήματα
    05/02/2023 - 11:21 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σολτς στη Bild: Ο Πούτιν δεν απείλησε εμένα, ούτε τη Γερμανία
    05/02/2023 - 11:18 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κακοκαιρία «Barbara»: Σε λευκό κλοιό η χώρα - Χιόνια στην Αττική, πού είναι κλειστοί οι δρόμοι - Τι θα γίνει με τα σχολεία
    05/02/2023 - 10:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΥΠΑΑΤ: Εξετάζει λύση για ένταξη νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στις αποζημιώσεις για ζωοτροφές
    05/02/2023 - 10:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2023 - Πολύ καλή η ροή των "early bookings"
    05/02/2023 - 10:26 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Olympus Bank: Λουκέτο στη Συνεταιριστική Δράμας - Από την Εθνική η μεταφορά καταθέσεων
    04/02/2023 - 17:28 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε επιβάλλεται το πρόστιμο και πόσο είναι
    04/02/2023 - 18:54 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΕΗ: Παράταση στις διαπραγματεύσεις με την Enel στη Ρουμανία
    04/02/2023 - 17:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κακοκαιρία "Μπάρμπαρα": Συναγερμός για τον χιονιά που έρχεται, πού θα "χτυπήσει"
    04/02/2023 - 17:42 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΒΕΑ: Σχέδιο για δημιουργία Εταιρείας Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Κλωστοϋφαντουργίας
    04/02/2023 - 17:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Β’ Εθνική: Τέσσερα ματς σήμερα σε 1ο και 2ο όμιλο

05/02/2023 - 12:42
AllStar Basket
AllStar Basket

Α1 Γυναικών: Οκόνορ και Κάμπελ MVP της 19ης αγωνιστικής (pic)

05/02/2023 - 11:39
FleetNews
FleetNews

Ελαστικά και οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες

05/02/2023 - 00:57
FleetNews
FleetNews

O Τ. Θεοχαράκης με την ελληνική αποστολή στην Ιαπωνία

04/02/2023 - 03:14
Advertising.gr
Advertising.gr

Star: Πρωτιά τον Ιανουάριο για τον "Τροχό της Τύχης"

03/02/2023 - 19:40
Advertising.gr
Advertising.gr

ΑΤΤΙCA TV: Αποκλειστικά η εκπομπή Uncover Stories

03/02/2023 - 19:15
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΥΠΕΝ: Μνημόνιο Συνεργασίας για τις «Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030»

03/02/2023 - 18:39
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

UICC: Η 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

03/02/2023 - 18:06
NEWS
Estetica Magazine

WELLA COMPANY X MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS « DES CHEVEUX ET DES POILS »

30/01/2023 - 16:13
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo