Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν τις προσφορές για προμήθεια POS οι έμποροι
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
17/02/2017 · 02:00

Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν τις προσφορές για προμήθεια POS οι έμποροι

Σε "κυνήγι" της ευνοϊκότερης προσφοράς για την προμήθεια τερματικών αποδοχής καρτών (POS), έχουν αποδυθεί, καθ' οδόν προς τις 30 Ιουνίου, επαγγελματίες και καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε τράπεζες και εταιρείες, προκειμένου να εντοπίσουν ποια προσφέρει τα περισσότερα ή και διεκδικώντας -μέσω των συλλόγων τους- καλύτερα κοινά "πακέτα".
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σε "κυνήγι" της ευνοϊκότερης προσφοράς για την προμήθεια τερματικών αποδοχής καρτών (POS), έχουν αποδυθεί, καθ' οδόν προς τις 30 Ιουνίου, επαγγελματίες και καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε τράπεζες και εταιρείες, προκειμένου να εντοπίσουν ποια προσφέρει τα περισσότερα ή και διεκδικώντας -μέσω των συλλόγων τους- καλύτερα κοινά "πακέτα".

Παρότι πολλοί έχουν ήδη από πέρυσι προμηθευτεί τα POS, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία δυσεπίλυτο "γρίφο", εκφράζοντας επιφυλάξεις τόσο για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των τερματικών ώς τρόπου πάταξης της φοροδιαφυγής, όσο και για την επίδραση, που ενδεχομένως θα έχουν οι συσκευές αυτές στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η προμήθεια που εισπράττουν οι Τράπεζες (0,8% έως 2% αναλόγως τζίρου) αποτελεί -σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες- σημαντικό αντικίνητρο, ενώ όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουν ότι τα POS πρέπει να είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένα με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.

Εν αναμονή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει ποιες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν τερματικές συσκευές POS, υπενθυμίζεται ότι με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να εφοδιαστούν με τερματικά οι κλάδοι της εστίασης, των επισκευών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ), της εκπαίδευσης (φροντιστήρια κλπ), ένδυσης, υπόδησης, ενοικιάσεων, καθώς και τα κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες (δικηγορικά γραφεία), ιατρικές υπηρεσίες (ιατρεία κλπ), σημεία πληρωμής λογαριασμών τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας και Στοιχηματισμού (πρακτορεία). Το δεύτερο "κύμα" υπόχρεων θα είναι αυτό των ιδιοκτητών καταστημάτων τροφίμων, ψιλικαταζίδικων και οπωροπωλείων- μπακάλικων, που θα πρέπει να τα έχουν εγκαταστήσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Oι έμποροι

Για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης, το POS δεν είναι "καινούργια υπόθεση", όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος ωστόσο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους ώς μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. "Με εξαίρεση τους 'καινούργιους', το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων-μελών μας, που αφορά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη, έχει κατά 99% εγκαταστήσει τα τερματικά ήδη από το 1985. Στον κλάδο μας δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση POS. Πιστεύω όμως ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, απλά θα στρέψει τους καταναλωτές στο πλαστικό χρήμα, κι αν κάποτε ήταν το 6%-10% των πολιτών που χρησιμοποιούσε κάρτα, σήμερα μπορούν να αντιστραφούν οι όροι" σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ και προσθέτει: "Κι όσο για τις εκπτώσεις στη φορολογία, που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι, αυτές π.χ., για ένα εισόδημα 10.000 ευρώ αφορούν ένα ποσοστό 10%. Με τα υπόλοιπα τι λέτε να γίνει;". Κατά τον κ.Φιλιππίδη, το να είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός που συνδέεται με το POS επιβάλλεται. "Αν γίνει κάτι και κατασχεθούν τα χρήματα, πώς θα επιβιώσει η επιχείρηση; Πώς θα ανανεώσει το απόθεμά της; Σε ποιο λογαριασμό θα έχει τα χρήματα για τη μισθοδοσία και το ΙΚΑ;" διερωτάται.

"Ποιος έχει τους πιο συμφέροντες όρους;"

Η Σούλα Κυριακίδου είναι ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη. 'Εχει εγκαταστήσει ακόμη POS; "Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε διαδικασία έρευνας. Οι τράπεζες που προσφέρουν τα τερματικά είναι πολλές, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και εταιρείες, που επίσης διαθέτουν POS. Ποια έχει τους πιο συμφέροντες όρους; Αυτό ψάχνω τώρα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Κυριακίδου και προσθέτει: "Νιώθω ώς επαγγελματίας και μια αβεβαιότητα: τι γίνεται για παράδειγμα αν το μηχάνημα μπλοκάρει κι ο πελάτης δεν έχει μετρητά;". Ερωτηθείσα αν οι πελάτες της ζητούν να πληρώνουν με κάρτα, η ίδια σημειώνει ότι προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα, αλλά στην πορεία ίσως εξελιχθεί σε πρόβλημα για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν POS.

"Πρόσθετο οικονομικό βάρος"

Η Αννα Γκρίζου-Φράγκου είναι ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Β.Ελλάδας με πιστοποίηση Palso. Πόσα φροντιστήρια έχουν εγκαταστήσει μέχρι στιγμής POS; "Από πέρυσι άρχισαν κάποιοι να εγκαθιστούν POS, αλλά δεν μπορώ να έχω ακριβή εικόνα για το ποσοστό τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολλά μέλη μας τηλεφωνούν στον σύλλογο και ζητούν πληροφορίες. Η εγκατάσταση των POS είναι ένα πρόσθετο βάρος οικονομικό για εμάς, αλλά θα εναρμονιστούμε, παρότι τα βάρη είναι μεγάλα, δεδομένου ιδίως ότι δεν κάνουμε τους τζίρους, που κάνουν άλλες επιχειρήσεις" σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Γκρίζου-Φράγκου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη στήριξη των μελών του, "ο Σύλλογος και η ομοσπονδία Palso πέτυχαν κάποια ευνοϊκά πακέτα", ενώ πολλοί είναι και οι επαγγελματίες του κλάδου, που ερευνούν την αγορά για την "καλύτερη και ευνοϊκότερη προσφορά".

Πάντως, ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις σπεύδουν να εγκαταστήσουν POS. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νομού Μαγνησίας, όπου μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση σε -διψήφιο ποσοστό- του ποσοστού των επαγγελματιών, που έχουν εγκαταστήσει τερματικά: συγκεκριμένα, ποσοστό 53% των ερωτηθέντων στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 δήλωσε ότι έχει POS, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η υφυπουργός Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε για τα POS ότι απομένει η έκδοση της απόφασης που θα ορίζει ποια επαγγέλματα θα πρέπει υποχρεωτικά να τα διαθέτουν για τις πληρωμές εκ μέρους πολιτών. Μεταξύ των κλάδων αυτών θα είναι, όπως είπε, οι εξής: εστίαση, επισκευές, εκπαίδευση, ενοικιάσεων, ένδυσης και υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιγνίδια. Τα επαγγέλματα αυτά έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες από τους πολίτες. Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα είναι στο χέρι των πολιτών το πώς θα πληρώσουν αφού η νομοθεσία ορίζει ότι υποχρεωτικές είναι οι πληρωμές με κάρτες μόνο για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Πηγή

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ·
  • POS
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ο Όσμαν αποκάλυψε τι τον εμπόδισε να πάει σε Φενέρμπαχτσε ή Εφές

All Content

Η πρώτη συγκέντρωση του «νέου» Άρη και η ομιλία του Χάρη Παπαγεωργίου (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Ιδιωτική ετικέτα: Γιατί «κολλάει» στο 24% στην Ελλάδα, ενώ σαρώνει στην Ευρώπη

All Content - BusinessNews.gr

Έφυγε απο τη ζωή ο Μιχάλης Φανδρίδης - Σημαντική η πορεία του στον κλάδο FMCG

All Content - BusinessNews.gr

Σε ισχύ το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ - Πού μπαίνουν «κόφτες» για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά

All Content

ΣΚΑΪ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη - Ο Γιάννης Αλαφούζος επιστρέφει στη θέση του CEO

All Content

Media: Με ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ σε 451 επιχειρήσεις ξεκίνησε το πρόγραμμα στήριξης- Κάλυψη εισφορών ΕΔΟΕΑΠ

FleetNews

Αποκάλυψη για το νέο Hyundai Tucson

FleetNews

Πώς η τηλεματική μεταμόρφωσε έναν εταιρικό στόλο 600 οχημάτων

FleetNews

Η Sixt ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ σε έσοδα το α΄ εξάμηνο – Αύξηση 11,3%

All Content

Στον Ολυμπιακό ο Νίκος Πλώτας

All Content

Παναθηναϊκός: Ρήξη μηνίσκου ο Ναν, εκτός για 1,5 με 2 μήνες

All Content - BusinessNews.gr

ΣτΕ: «Oχι» στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους

All Content - BusinessNews.gr

METKA: Διευρύνει τις δυνατότητες στις υποδομές με την απόκτηση του 49% της ΚΟΣΜΟ Κατασκευαστική

All Content - BusinessNews.gr

Παροχές σε είδος στους εργαζόμενους: Τα όρια, οι φόροι και τι αλλάζει στις διατακτικές σίτισης

FleetNews

Η Βρετανία βάζει στο τραπέζι την χαλάρωση των στόχων για τα EV

FleetNews

Αύξηση κερδών 36% για την Geely με ισχυρό αποτύπωμα εξαγωγών

CSRΝews.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

CSRΝews.gr

18η συνεχόμενη χρονιά για τον ΟΤΕ στη διεθνή σειρά δεικτών FTSE4Good

CSRΝews.gr

Alpha Bank: Για πρώτη φορά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου άνοιξε τις πύλες του σε όλους

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

12η HORECA 2017: 125.000 επαγγελματίες από 48.000 επιχειρήσεις
12η HORECA 2017: 125.000 επαγγελματίες από 48.000 επιχειρήσεις 17/02/2017 - 02:00
Σύνδεσμος Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο 17/02/2017 - 02:00
Σύνδεσμος Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών
    19/08/2026 - 21:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Alpha Bank-Οι ΜμΕ στην Ευρώπη: Βιομηχανικά οικοσυστήματα και γεωγραφική διάσταση - Η εικόνα της Ελλάδας
    19/08/2026 - 20:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σε 897 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων
    19/08/2026 - 19:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΣτΕ: «Oχι» στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους
    19/08/2026 - 19:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Καρκίνος: Εξατομικευμένο εμβόλιο από Moderna και Merck, πέτυχε στη μεγάλη δοκιμή – Νέα εποχή στις θεραπείες
    19/08/2026 - 18:45 ΥΓΕΙΑ
  • Ιδιωτική ετικέτα: Γιατί «κολλάει» στο 24% στην Ελλάδα, ενώ σαρώνει στην Ευρώπη
    19/08/2026 - 18:21 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Πτώση 0,90%, στα 244,79 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    19/08/2026 - 18:04 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το υπουργείο Αμυνας εξετάζει μετακίνηση της πυροβολαρχίας Patriot από την Κάρπαθο στη Σούδα – Πιθανή ελληνική συνδρομή στη Βουλγαρία
    19/08/2026 - 17:25 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΕ-ΔΠΔ: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα στηρίζουν το ΔΠΔ μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων
    19/08/2026 - 16:50 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ουκρανία: Νέα έρευνα για διαφθορά ανώτατων αξιωματούχων φέρνει νέους πονοκεφάλους στον πρόεδρο Ζελένσκι
    19/08/2026 - 16:46 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΣΔΙΤ 451 εκατ. ευρώ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, METLEN και ΑΒΑΞ στην τελική μάχη για τις νέες φυλακές Ασπροπύργου
    19/08/2026 - 09:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Έφυγε απο τη ζωή ο Μιχάλης Φανδρίδης - Σημαντική η πορεία του στον κλάδο FMCG
    19/08/2026 - 12:17 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Παροχές σε είδος στους εργαζόμενους: Τα όρια, οι φόροι και τι αλλάζει στις διατακτικές σίτισης
    19/08/2026 - 09:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ξεκίνησε η δίκη της Meta στις ΗΠΑ: Έως 1,4 τρισ. δολάρια οι πιθανές κυρώσεις για «εθισμό» ανηλίκων
    19/08/2026 - 11:31 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • FT: Το Ιράν εξετάζει πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη
    19/08/2026 - 09:16 ΚΟΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μάνος: «Να παίξει ο Κόροιβος ένα ελκυστικό μπάσκετ»

19/08/2026 - 20:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η Κατερίνα Τσινέκε στον Πανσερραϊκό

19/08/2026 - 20:25
FleetNews
fleetnews.gr

Αποκάλυψη για το νέο Hyundai Tucson

19/08/2026 - 09:49
FleetNews
fleetnews.gr

Πώς η τηλεματική μεταμόρφωσε έναν εταιρικό στόλο 600 οχημάτων

18/08/2026 - 10:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΚΑΪ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη - Ο Γιάννης Αλαφούζος επιστρέφει στη θέση του CEO

08/08/2026 - 06:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

07/08/2026 - 08:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

07/08/2026 - 08:47
CSRΝews.gr
csrnews.gr

18η συνεχόμενη χρονιά για τον ΟΤΕ στη διεθνή σειρά δεικτών FTSE4Good

06/08/2026 - 11:42
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo