Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Deloitte: Βελτιωμένα έσοδα για τις κορυφαίες λίγκες
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
05/06/2014 · 03:00

Deloitte: Βελτιωμένα έσοδα για τις κορυφαίες λίγκες

Αυξημένα κατά 5% ήταν τα έσοδα των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου την περίοδο 2012-2013, σύμφωνα με την Annual Review of Football Money League της Deloitte.

Τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League και Serie A) παρουσίασαν αύξηση στα έσοδά τους ύψους 5% φτάνοντας τα €9,8 δισ. το 2012/13, δίνοντας ώθηση στα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου να αυξηθούν κατά 2% στα €19,9 δισ.

Ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθένα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα δήλωσε έσοδα σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2012/13, με το σύνολο των εσόδων να έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1996/97. Οι νέες συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα, που ξεκίνησαν στα δυο μεγαλύτερα πρωταθλήματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα το άθροισμα των εσόδων να υπερβαίνει τα €11δισ. το 2013/14. Βεβαίως πίσω από τα συνολικά έσοδα το κάθε πρωτάθλημα έχει διαφορετικό προφίλ εσόδων το οποίο εδραιώνεται κάθε χρόνο».

Η Premier League παραμένει, με σημαντική διαφορά, παγκόσμιος ηγέτης βάσει εσόδων, χάρη στην αύξηση εσόδων της κατά £165εκ. (7%) υπερβαίνοντας τα £2,5δισ. (€2,9δισ.) το 2012/13. Άνω του 60% της αύξησης αποδίδεται στις δυο ομάδες του Μάντσεστερ, καθώς και την Λίβερπουλ. Σε ευρώ, η υποτίμηση της στερλίνας σήμαινε ότι η διαφορά σε σχέση με την πλησιέστερη αντίπαλο, τη Bundesliga, μειώθηκε στα €928εκ.

Ο Jones πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εσόδων της Premier League το 2012/13 προήλθε από εμπορικές πηγές. Τα συνολικά εμπορικά έσοδα της Premier League τώρα είναι λιγότερα κατά €55εκ. σε σύγκριση με αυτά της Bundesliga, που όμως είναι το ένα τέταρτο της διαφοράς που είχαν πριν τρία χρόνια. Αναμένεται στην επόμενη έκδοσή μας ότι για πρώτη φορά το αγγλικό πρωτάθλημα θα βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης και στις τρεις κύριες κατηγορίες εσόδων της. Τα έσοδα της Premier League προβλέπεται να φτάσουν τα €4δισ. περίπου το 2013/14, πιο ψηλά από τα έσοδα που προβλέπονται για τη La Liga και τη Seria A μαζί».

Ένα ακόμη εντυπωσιακό έτος βρήκε τη Bundesliga να εδραιώνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και να ξεπερνά τα €2δισ. για πρώτη φορά. Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά €146εκ. (8%) φτάνοντας τα €2.018εκ. το 2012/13, με περισσότερο από το 80% της αύξησης αυτής να προέρχεται από τις αγωνιστικές επιτυχίες της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Η διαφορά μεταξύ της Bundesliga και της ισπανικής La Liga αυξήθηκε στα €159εκ., παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα της τελευταίας άγγιξαν τα €1.859εκ. το 2012/13. Αντίθετα με την τάση των προηγούμενων χρόνων, η αύξηση των €77εκ. δεν προέρχεται από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα, οι οποίες αθροιστικά πέτυχαν μόνο μια μικρή αύξηση εσόδων ύψους €6εκ. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως, στα έσοδα που προήλθαν από τις νέες και βελτιωμένες συμφωνίες δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης που πέτυχαν οι άλλες ομάδες, μαζί με τις βελτιωμένες επιδόσεις των ισπανικών ομίλων στο Champions League.

Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της στο Champions League, η Γιουβέντους κατέγραψε περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης ύψους €97εκ. (6%) στα έσοδα της Serie A το 2012/13, με τα συνολικά έσοδα του ιταλικού πρωταθλήματος να φτάνουν τα €1,682εκ. Οι ιταλικές ομάδες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν το 59% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος το 2012/13, το υψηλότερο ποσοστό στα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα.

Η γαλλική Ligue 1 σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση σε ευρώ, με μια αύξηση 14% (€161εκ.) στα €1.297εκ. η οποία προήλθε εξ ολοκλήρου από την Παρί Σαν Ζερμέν. Παρότι τα συνολικά έσοδα του γαλλικού πρωταθλήματος αυξήθηκαν κατά €178εκ., οι υπόλοιπες 19 ομάδες της Ligue 1 παρουσίασαν πτώση εσόδων ύψους €17εκ.

Τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα παρουσίασαν συγκρατημένα μισθολογικά έξοδα το 2012/13, με μόνο το 25% της συνολικής αύξησης εσόδων να απορροφάται από τις αυξήσεις μισθολογικών εξόδων. Τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα δήλωσαν στατική ή βελτιωμένη αναλογία μισθών/εσόδων το 2012/13 (αντίθετα με το 2011/12) (Serie A 71% (74%), La Liga 56% (59%), Bundesliga 51% (51%), Ligue 1 66% (74%)), με εξαίρεση την Premier League, η οποία είδε τα μισθολογικά έξοδα των ομάδων της να αυξάνονται κατά 8% στα £1.783εκ. (€2,1 δισ.). Κατά συνέπεια, η αναλογία μισθών/εσόδων έφτασε το 71%, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Η Bundesliga και η Premier League ήταν τα μόνα δύο από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα που απέφεραν λειτουργικά κέρδη το 2012/13, με την πρώτη να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ ξεπερνώντας κάθε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και αυξάνοντας τα λειτουργικά κέρδη της κατά €74εκ. (39%) φτάνοντας τα €264εκ.. Στην Premier League η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά £2εκ. σε τοπικό νόμισμα αγγίζοντας τα £82εκ. (€96εκ.). Τα γαλλικά και ιταλικά πρωταθλήματα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές ζημίες, η μείωση ύψους €64εκ. της Ligue 1 την έφερε σε σημείο σχεδόν «break-even» (€3εκ. λειτουργικές ζημίες), ενώ μια μείωση κατά €107εκ. στη Serie A (στα €53εκ.) διέκοψε την συνεχόμενη επιδείνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας για επτά περιόδους.

Ο Adam Bull, Senior Consultant του Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Η έλευση των κανονισμών της UEFA για το Financial Fair Play, σε συνδυασμό με τα παρεμβατικά μέτρα που έλαβαν κάποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οδήγησαν στην αλλαγή τρόπου σκέψης σε πολλές ομάδες και οι βελτιώσεις που προήλθαν από αυτή στη λειτουργική κερδοφορία σε ορισμένα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη για την οικονομική υγεία του παιχνιδιού».

Από την πλευρά του, ο Μάνος Πηλείδης, Senior Partner της Deloitte στην Ελλάδα σχολίασε: «Η φετινή αναφορά Deloitte Annual Review of Football Finance δείχνει τη συνεχιζόμενη αλλαγή στα έσοδα των πρωταθλημάτων, καθώς και την αυξανόμενη διαφορά των «πέντε κορυφαίων» από τα άλλα πρωταθλήματα. Πάντως, φαίνεται, χωρίς αυτό να είναι απολύτως διατυπωμένο, ότι οι κανονισμοί της UEFA για το Financial Fair Play αρχίζουν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις ομάδες και τα πρωταθλήματα αφού έχουν ήδη, καταλογιστεί οι πρώτες ποινές και αναμένουμε να δούμε την επίδρασή τους τα επόμενα χρόνια».

  • DELOITTE
  • ·
  • ANNUAL REVIEW OF FOOTBALL MONEY LEAGUE
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Νεοκλής Αβδάλας: Τον θέλει το Νορθ Καρολάινα αλλά και το Σεντ Τζονς του Πιτίνο

All Content

ΠΑΟΚ: Ορίστηκε και η ώρα του δεύτερου τελικού με την Μπιλμπάο

All Content - BusinessNews.gr

Τα ορόσημα για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ, τι θα αλλάξει στις συναλλαγές

All Content - BusinessNews.gr

H δυναμική στην αγορά ακινήτων - Τιμές, τάσεις και προοπτικές - Η ζήτηση από το εξωτερικό

All Content - BusinessNews.gr

Η Μέση Ανατολή αλλάζει τον Προϋπολογισμό: Αναθεώρηση προβλέψεων στις 30 Απριλίου

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

Εφές-Φενέρμπαχτσε και Βίρτους Μπολόνια-Καντού στις σημερινές μεταδόσεις

All Content

Ολυμπιακός: Η τούρτα-έκπληξη στον Άλεκ Πίτερς για τα γενέθλιά του (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Ερευνα Circana: Ανάπτυξη 6,1% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Τα τρόφιμα οδηγούν την άνοδο – Στροφή σε ιδιωτική ετικέτα

All Content - BusinessNews.gr

Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008

All Content - BusinessNews.gr

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι φοβίζει τον Ελληνα καταναλωτή και πώς θωρακίζεται

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

O δανεισμός των εισηγμένων
O δανεισμός των εισηγμένων 04/06/2014 - 03:00
Αλλαγές στελεχών στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ 05/06/2014 - 03:00
Αλλαγές στελεχών στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    13/04/2026 - 16:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα προτείνει στοχευμένα μέτρα για την ενεργειακή κρίση στις στις 22 Απριλίου
    13/04/2026 - 15:32 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πέντε εταιρείες με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες της Endeavor παγκοσμίως
    13/04/2026 - 14:19 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των Πανελλαδικών
    13/04/2026 - 13:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Θρίαμβος Μαγιάρ επί του Ορμπαν στην Ουγγαρία - Αλλαγή σκυτάλης έπειτα από 16 χρόνια
    13/04/2026 - 12:48 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - O Τραμπ κλείνει τα στενά του Ορμούζ
    13/04/2026 - 12:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • H δυναμική στην αγορά ακινήτων - Τιμές, τάσεις και προοπτικές - Η ζήτηση από το εξωτερικό
    13/04/2026 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα ορόσημα για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ, τι θα αλλάξει στις συναλλαγές
    13/04/2026 - 10:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    13/04/2026 - 09:48 MEDIA
  • Εκλογές στην Ουγγαρία: Τέλος της μακρόχρονης διακυβέρνησης ή πέμπτη θητεία για τον Βίκτορ Ορμπάν;
    12/04/2026 - 17:00 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Τα ορόσημα για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ, τι θα αλλάξει στις συναλλαγές
    13/04/2026 - 10:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • H δυναμική στην αγορά ακινήτων - Τιμές, τάσεις και προοπτικές - Η ζήτηση από το εξωτερικό
    13/04/2026 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - O Τραμπ κλείνει τα στενά του Ορμούζ
    13/04/2026 - 12:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    13/04/2026 - 09:48 MEDIA
  • Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των Πανελλαδικών
    13/04/2026 - 13:31 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Νεοκλής Αβδάλας: Τον θέλει το Νορθ Καρολάινα αλλά και το Σεντ Τζονς του Πιτίνο

13/04/2026 - 14:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Εφές-Φενέρμπαχτσε και Βίρτους Μπολόνια-Καντού στις σημερινές μεταδόσεις

13/04/2026 - 13:52
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo