Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Deloitte: Βελτιωμένα έσοδα για τις κορυφαίες λίγκες
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
05/06/2014 · 03:00

Deloitte: Βελτιωμένα έσοδα για τις κορυφαίες λίγκες

Αυξημένα κατά 5% ήταν τα έσοδα των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου την περίοδο 2012-2013, σύμφωνα με την Annual Review of Football Money League της Deloitte.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League και Serie A) παρουσίασαν αύξηση στα έσοδά τους ύψους 5% φτάνοντας τα €9,8 δισ. το 2012/13, δίνοντας ώθηση στα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου να αυξηθούν κατά 2% στα €19,9 δισ.

Ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθένα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα δήλωσε έσοδα σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2012/13, με το σύνολο των εσόδων να έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1996/97. Οι νέες συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα, που ξεκίνησαν στα δυο μεγαλύτερα πρωταθλήματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα το άθροισμα των εσόδων να υπερβαίνει τα €11δισ. το 2013/14. Βεβαίως πίσω από τα συνολικά έσοδα το κάθε πρωτάθλημα έχει διαφορετικό προφίλ εσόδων το οποίο εδραιώνεται κάθε χρόνο».

Η Premier League παραμένει, με σημαντική διαφορά, παγκόσμιος ηγέτης βάσει εσόδων, χάρη στην αύξηση εσόδων της κατά £165εκ. (7%) υπερβαίνοντας τα £2,5δισ. (€2,9δισ.) το 2012/13. Άνω του 60% της αύξησης αποδίδεται στις δυο ομάδες του Μάντσεστερ, καθώς και την Λίβερπουλ. Σε ευρώ, η υποτίμηση της στερλίνας σήμαινε ότι η διαφορά σε σχέση με την πλησιέστερη αντίπαλο, τη Bundesliga, μειώθηκε στα €928εκ.

Ο Jones πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εσόδων της Premier League το 2012/13 προήλθε από εμπορικές πηγές. Τα συνολικά εμπορικά έσοδα της Premier League τώρα είναι λιγότερα κατά €55εκ. σε σύγκριση με αυτά της Bundesliga, που όμως είναι το ένα τέταρτο της διαφοράς που είχαν πριν τρία χρόνια. Αναμένεται στην επόμενη έκδοσή μας ότι για πρώτη φορά το αγγλικό πρωτάθλημα θα βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης και στις τρεις κύριες κατηγορίες εσόδων της. Τα έσοδα της Premier League προβλέπεται να φτάσουν τα €4δισ. περίπου το 2013/14, πιο ψηλά από τα έσοδα που προβλέπονται για τη La Liga και τη Seria A μαζί».

Ένα ακόμη εντυπωσιακό έτος βρήκε τη Bundesliga να εδραιώνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και να ξεπερνά τα €2δισ. για πρώτη φορά. Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά €146εκ. (8%) φτάνοντας τα €2.018εκ. το 2012/13, με περισσότερο από το 80% της αύξησης αυτής να προέρχεται από τις αγωνιστικές επιτυχίες της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Η διαφορά μεταξύ της Bundesliga και της ισπανικής La Liga αυξήθηκε στα €159εκ., παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα της τελευταίας άγγιξαν τα €1.859εκ. το 2012/13. Αντίθετα με την τάση των προηγούμενων χρόνων, η αύξηση των €77εκ. δεν προέρχεται από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα, οι οποίες αθροιστικά πέτυχαν μόνο μια μικρή αύξηση εσόδων ύψους €6εκ. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως, στα έσοδα που προήλθαν από τις νέες και βελτιωμένες συμφωνίες δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης που πέτυχαν οι άλλες ομάδες, μαζί με τις βελτιωμένες επιδόσεις των ισπανικών ομίλων στο Champions League.

Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της στο Champions League, η Γιουβέντους κατέγραψε περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης ύψους €97εκ. (6%) στα έσοδα της Serie A το 2012/13, με τα συνολικά έσοδα του ιταλικού πρωταθλήματος να φτάνουν τα €1,682εκ. Οι ιταλικές ομάδες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν το 59% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος το 2012/13, το υψηλότερο ποσοστό στα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα.

Η γαλλική Ligue 1 σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση σε ευρώ, με μια αύξηση 14% (€161εκ.) στα €1.297εκ. η οποία προήλθε εξ ολοκλήρου από την Παρί Σαν Ζερμέν. Παρότι τα συνολικά έσοδα του γαλλικού πρωταθλήματος αυξήθηκαν κατά €178εκ., οι υπόλοιπες 19 ομάδες της Ligue 1 παρουσίασαν πτώση εσόδων ύψους €17εκ.

Τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα παρουσίασαν συγκρατημένα μισθολογικά έξοδα το 2012/13, με μόνο το 25% της συνολικής αύξησης εσόδων να απορροφάται από τις αυξήσεις μισθολογικών εξόδων. Τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα δήλωσαν στατική ή βελτιωμένη αναλογία μισθών/εσόδων το 2012/13 (αντίθετα με το 2011/12) (Serie A 71% (74%), La Liga 56% (59%), Bundesliga 51% (51%), Ligue 1 66% (74%)), με εξαίρεση την Premier League, η οποία είδε τα μισθολογικά έξοδα των ομάδων της να αυξάνονται κατά 8% στα £1.783εκ. (€2,1 δισ.). Κατά συνέπεια, η αναλογία μισθών/εσόδων έφτασε το 71%, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Η Bundesliga και η Premier League ήταν τα μόνα δύο από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα που απέφεραν λειτουργικά κέρδη το 2012/13, με την πρώτη να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ ξεπερνώντας κάθε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και αυξάνοντας τα λειτουργικά κέρδη της κατά €74εκ. (39%) φτάνοντας τα €264εκ.. Στην Premier League η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά £2εκ. σε τοπικό νόμισμα αγγίζοντας τα £82εκ. (€96εκ.). Τα γαλλικά και ιταλικά πρωταθλήματα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές ζημίες, η μείωση ύψους €64εκ. της Ligue 1 την έφερε σε σημείο σχεδόν «break-even» (€3εκ. λειτουργικές ζημίες), ενώ μια μείωση κατά €107εκ. στη Serie A (στα €53εκ.) διέκοψε την συνεχόμενη επιδείνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας για επτά περιόδους.

Ο Adam Bull, Senior Consultant του Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Η έλευση των κανονισμών της UEFA για το Financial Fair Play, σε συνδυασμό με τα παρεμβατικά μέτρα που έλαβαν κάποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οδήγησαν στην αλλαγή τρόπου σκέψης σε πολλές ομάδες και οι βελτιώσεις που προήλθαν από αυτή στη λειτουργική κερδοφορία σε ορισμένα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη για την οικονομική υγεία του παιχνιδιού».

Από την πλευρά του, ο Μάνος Πηλείδης, Senior Partner της Deloitte στην Ελλάδα σχολίασε: «Η φετινή αναφορά Deloitte Annual Review of Football Finance δείχνει τη συνεχιζόμενη αλλαγή στα έσοδα των πρωταθλημάτων, καθώς και την αυξανόμενη διαφορά των «πέντε κορυφαίων» από τα άλλα πρωταθλήματα. Πάντως, φαίνεται, χωρίς αυτό να είναι απολύτως διατυπωμένο, ότι οι κανονισμοί της UEFA για το Financial Fair Play αρχίζουν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις ομάδες και τα πρωταθλήματα αφού έχουν ήδη, καταλογιστεί οι πρώτες ποινές και αναμένουμε να δούμε την επίδρασή τους τα επόμενα χρόνια».

  • DELOITTE
  • ·
  • ANNUAL REVIEW OF FOOTBALL MONEY LEAGUE
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Χωρίς Σλούκα και στον δεύτερο τελικό με τον Ολυμπιακό

All Content

Πού θα δείτε τον δεύτερο τελικό Παναθηναϊκός AKTOR-Ολυμπιακός

All Content - BusinessNews.gr

Dakos Food Industries: Δάκος και Ήλιος ενώνουν δυνάμεις - Rebranding, επενδύσεις και εξαγωγική ανάπτυξη

All Content - BusinessNews.gr

Επίσημα στην Ελλάδα η Uber Eats - Ιδρύθηκε η θυγατρική

All Content - BusinessNews.gr

Profile: Στροφή στην αμυντική τεχνολογία, διεθνής επέκταση και νέες εξαγορές

All Content

Google Marketing Live EMEA 2026: Search, creators και commerce στην εποχή της Τεχνητής Νοηµοσύνης

All Content

Δημήτρης Χατζηδάκης, CEO της Phaistos: Θεσμική και πολιτική επικοινωνία σε φάση μετάβασης

FleetNews

Πιο σύγχρονο από ποτέ το νέο Volkswagen T-Roc

FleetNews

Η δυναμική συνεργασία GAC AION και Inchcape Hellas

FleetNews

Νέες λύσεις της LG με την Google για IVI και SDV τεχνολογίες

All Content

Γιαννακόπουλος: "Μετά θα μάθετε σε ποιον έκανα πρόταση"

All Content

Προμηθέας: Αυτό είναι το τεχνικό επιτελείο του Βόβορα

All Content - BusinessNews.gr

Bally’s Intralot: Δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της evoke έναντι 243 εκατ. λιρών

All Content - BusinessNews.gr

Καλοκαίρι ελέγχων: Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει αλγόριθμους για τον εντοπισμό φοροφυγάδων - Στο στόχαστρο 4.000 επιχειρήσεις

All Content - BusinessNews.gr

Στάσσης: Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται από εταιρεία ενέργειας σε εταιρεία τεχνολογίας

FleetNews

Geely: Εδραίωση στην Ευρώπη με παρουσία σε πάνω από 20 χώρες

FleetNews

Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Opel Astra – Δείτε τις τιμές του

CSRΝews.gr

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνουν την Green Attica Day στο Πεδίον του Άρεως

CSRΝews.gr

Admiral: Στηρίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο στον τελικό του Women’s Champions League

CSRΝews.gr

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2026: Η ΔΕΗ επιταχύνει την πράσινη μετάβαση με επενδύσεις €24 δισ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

O δανεισμός των εισηγμένων
O δανεισμός των εισηγμένων 04/06/2014 - 03:00
Αλλαγές στελεχών στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ 05/06/2014 - 03:00
Αλλαγές στελεχών στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Άνοδος του ΑΕΠ 2% το πρώτο τρίμηνο του 2026 στην Ελλάδα
    05/06/2026 - 12:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΕ: Πιθανός ο περιορισμός της προστασίας των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία
    05/06/2026 - 12:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Ντάμφρις
    05/06/2026 - 12:20 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: Συνάντηση πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον πρόεδρο Τραμπ
    05/06/2026 - 12:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΗΕ: «Σημαντική ποσότητα» αδήλωτων χημικών όπλων εντοπίστηκε στη Συρία
    05/06/2026 - 12:04 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βουλή: Παραιτήθηκε από βουλευτής η Έφη Αχτσιόγλου
    05/06/2026 - 12:02 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πράσινο φως από ESM και EFSF για πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,94 δισ. ευρώ από την Ελλάδα
    05/06/2026 - 12:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε με το Βραβείο "Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου" του ΕΒΕΑ
    05/06/2026 - 11:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΟΜΕΔ: Χρηματοδότηση 1,03 εκατ. ευρώ σε 22 κινηματογραφικά σχέδια
    05/06/2026 - 11:54 MEDIA
  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η ΔΕΗ επιταχύνει την πράσινη μετάβαση με επενδύσεις €24 δισ.
    05/06/2026 - 11:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Επίσημα στην Ελλάδα η Uber Eats - Ιδρύθηκε η θυγατρική
    04/06/2026 - 18:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Σημαντική μείωση των ανατιμήσεων μετά την ΠΝΠ για την αθέμιτη κερδοφορία
    04/06/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νέα επίθεση της Ryanair στη Fraport Greece:«Σχεδιάζει να αυξήσει 390% τα τέλη στο αεροδρόμιο Καλαμάτας»
    04/06/2026 - 21:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Kpler: Τέσσερα ιρανικά τάνκερ με 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εξήλθαν από τα Στενά του Ορμούζ παρά τον αποκλεισμό
    04/06/2026 - 19:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2026 – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
    04/06/2026 - 16:59 ΕΛΛΑΔΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ogilvy One και AEGEAN πρωτοπορούν με νέα WeTransfer formats

05/06/2026 - 09:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνουν την Green Attica Day στο Πεδίον του Άρεως

05/06/2026 - 09:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Χωρίς Σλούκα και στον δεύτερο τελικό με τον Ολυμπιακό

05/06/2026 - 09:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Προμηθέας: Αυτό είναι το τεχνικό επιτελείο του Βόβορα

05/06/2026 - 09:07
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Admiral: Στηρίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο στον τελικό του Women’s Champions League

05/06/2026 - 09:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΚΚΟΜΕΔ: Χρηματοδότηση 1,03 εκατ. ευρώ σε 22 κινηματογραφικά σχέδια

05/06/2026 - 08:54
FleetNews
fleetnews.gr

Πιο σύγχρονο από ποτέ το νέο Volkswagen T-Roc

04/06/2026 - 05:00
FleetNews
fleetnews.gr

Η δυναμική συνεργασία GAC AION και Inchcape Hellas

04/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η FARCOM ενισχύει το παγκόσμιο αποτύπωμά της στην PLMA 2026, «World of Private Label»

28/05/2026 - 15:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Charity Gala Dinner «Είμαστε Ένα»

28/05/2026 - 15:48
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo