Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Έκθεση Επιχειρηματικότητας ΓΕΜΗ 2025: Στις 998.737 οι ενεργές επιχειρήσεις με σταθερά θετικό το ισοζύγιο ιδρύσεων
Νewsroom Νewsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
08/09/2026 · 12:03

Έκθεση Επιχειρηματικότητας ΓΕΜΗ 2025: Στις 998.737 οι ενεργές επιχειρήσεις με σταθερά θετικό το ισοζύγιο ιδρύσεων

Οι νέες ιδρύσεις απομακρύνονται σταδιακά από το παραδοσιακό εμπόριο και στρέφονται προς τις μεταφορές, τις κατασκευές και τις επαγγελματικές υπηρεσίες.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σταθερά θετικό ισοζύγιο ιδρύσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, όμως, να συγκεντρώνουν πάνω από το ήμισυ της επιχειρηματικής βάσης ενώ το 33% των ενεργών εταιρικών επιχειρήσεων λειτουργεί έως 2 έτη και το 18,7% από 3 έως 5 έτη με την εντονότερη φθορά να εντοπίζεται μεταξύ του τρίτου και του πέμπτου έτους λειτουργίας.

Οι νέες ιδρύσεις απομακρύνονται σταδιακά από το παραδοσιακό εμπόριο και στρέφονται προς τις μεταφορές, τις κατασκευές και τις επαγγελματικές υπηρεσίες ενώ, η μέση ηλικία των επιχειρηματικών προσώπων είναι 46,6 έτη ενώ η συμμετοχή των ηλικιών έως 29 ετών περιορίζεται στο 7,2% και η γυναικεία συμμετοχή στο 31,3%.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα της «Ετήσιας Έκθεσης Επιχειρηματικότητας: ΓΕΜΗ 2025» του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών (ΙΕΜΕ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ), στο πλαίσιο των εργασιών της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ στη 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε σημερινή ανακοίνωση της ΚΕΕΕ σημειώνεται ότι η έκθεση εκπονήθηκε με σκοπό τη συστηματική αποτύπωση, παρακολούθηση και ανάλυση των χαρακτηριστικών του καταγεγραμμένου επιχειρηματικού πληθυσμού της χώρας. Βασίζεται αποκλειστικά σε διοικητικά δεδομένα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2025, ενώ οι δείκτες οικονομικής επίδοσης αντλούνται από τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2024. Η αρχική βάση περιλάμβανε 1.615.379 εγγραφές, οι οποίες μετά τον έλεγχο ποιότητας διαμορφώθηκαν σε 1.610.442 μοναδιαίες επιχειρηματικές οντότητες.

Τα βασικά ευρήματα

Τα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από την έκθεση συνοψίζονται στα εξής:

● Εκτεταμένη αλλά κατακερματισμένη επιχειρηματική βάση. Στις 31/12/2025 καταγράφηκαν 998.737 ενεργές επιχειρηματικές οντότητες, με δείκτη επιχειρηματικής πυκνότητας 96,3 επιχειρήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Το 63,8% είναι ατομικές επιχειρήσεις και το 73,7% μονοπρόσωπα σχήματα.

● Σταθερά θετικό ισοζύγιο ιδρύσεων. Το 2025 ο εταιρικός τομέας κατέγραψε 42.753 ανοίγματα έναντι 16.012 κλεισιμάτων, με καθαρό ισοζύγιο +26.741. Η τάση παραμένει θετική από το 2017 και διατηρήθηκε τόσο στην υγειονομική κρίση όσο και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

● Ενίσχυση της εταιρικοποίησης μέσω των ΙΚΕ. Το μερίδιο των ατομικών επιχειρήσεων στις νέες συστάσεις υποχώρησε από 68,3% σε 45,2% την τελευταία δεκαετία, με την ΙΚΕ (106.488 ενεργές, 10,7% του συνόλου) να λειτουργεί ως το βασικό όχημα μετάβασης. Οι πραγματικοί μετασχηματισμοί υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ΙΚΕ παραμένουν όμως περιορισμένοι (4,1%) και η μέση ηλικία των ΙΚΕ είναι μόλις 5,0 έτη.

● Η κρισιμότητα της πρώτης πενταετίας. Το 33,0% των ενεργών εταιρικών επιχειρήσεων λειτουργεί έως 2 έτη και το 18,7% από 3 έως 5 έτη. Η εντονότερη φθορά εντοπίζεται μεταξύ του τρίτου και του πέμπτου έτους λειτουργίας, ενώ οι μεγαλύτερες και περισσότερο οργανωμένες κεφαλαιουχικές μορφές εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

● Γεωγραφική συγκέντρωση και τοπικές εξαρτήσεις. Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν πάνω από το ήμισυ της επιχειρηματικής βάσης. Ο δείκτης πυκνότητας κινείται από 187,7 επιχειρήσεις ανά 1.000 κατοίκους στα Ιόνια Νησιά και 180,1 στο Νότιο Αιγαίο, έως 71,5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η εικόνα δείχνει κινητικότητα, δείχνει όμως και εξάρτηση από την εποχικότητα, καθώς οι υψηλότερες τιμές συνδέονται με τον τουρισμό, τη φιλοξενία και την εστίαση.

● Πόλωση στο οικονομικό μέγεθος. Από τις 121.878 εταιρικές επιχειρήσεις με διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία χρήσης 2024, το 80,6% είναι πολύ μικρές. Μόλις 796 μεγάλες επιχειρήσεις, το 0,7% αυτών, παράγουν το 53,0% του τζίρου, ενώ οι Α.Ε. συγκεντρώνουν το 83,5%.

● Δημογραφικές προκλήσεις. Η μέση ηλικία των επιχειρηματικών προσώπων είναι 46,6 έτη. Η συμμετοχή των ηλικιών έως 29 ετών περιορίζεται στο 7,2% και η γυναικεία συμμετοχή στο 31,3%. Αναδεικνύεται σαφές ζήτημα διαδοχής και ανανέωσης του επιχειρηματικού δυναμικού.

● Κλαδική μετατόπιση. Οι νέες ιδρύσεις απομακρύνονται σταδιακά από το παραδοσιακό εμπόριο και στρέφονται προς τις μεταφορές, τις κατασκευές και τις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Ο εθνικός μέσος όρος κρύβει τη διαφορά

Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας η απόσταση μεγαλώνει. Στις Κυκλάδες αντιστοιχούν 257,9 επιχειρηματικές οντότητες ανά 1.000 κατοίκους, στη Ζάκυνθο 225,6 και στη Λευκάδα 213,0. Στον αντίποδα, η Ροδόπη καταγράφει 57,5, η Ξάνθη 64,4 και οι Σέρρες 64,4. Πρόκειται για διαφορές τετραπλάσιου μεγέθους μέσα στην ίδια χώρα, με τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας.

«Με βάση τα φετινά ευρήματα, οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις οφείλουν να διαφοροποιούνται ανά περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη την κλαδική σύνθεση, τον βαθμό εξάρτησης από τον τουρισμό και την ηλικιακή διάρθρωση των επιχειρήσεων κάθε τοπικής οικονομίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πού χρησιμεύει η έκθεση

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η έκθεση, η κεντρική αναπτυξιακή πρόκληση δεν είναι μόνο η δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά η δημιουργία περισσότερων βιώσιμων, παραγωγικών, εξωστρεφών και οργανωτικά ισχυρότερων επιχειρήσεων.

Η έκθεση θα επαναλαμβάνεται ετησίως, με την ίδια μεθοδολογία και την ίδια πηγή δεδομένων. Αυτό επιτρέπει σύγκριση στον χρόνο, και η σύγκριση στον χρόνο είναι η προϋπόθεση για να παύσουν τα αιτήματα του επιμελητηριακού θεσμού προς τα υπουργεία να στηρίζονται σε εκτιμήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η χρησιμότητα της έκθεσης γίνεται μεγαλύτερη ενόψει του 2027, όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο θεσμός θα κληθεί να καταθέσει θέσεις για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, γνωστοποιείται ότι, η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό παράρτημα με χωριστή καρτέλα δεδομένων για καθένα από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας, με σύγκριση κάθε δείκτη ως προς τον εθνικό μέσο όρο. Διαβιβάζεται σε όλα τα Επιμελητήρια και στα επιμελητηριακά δίκτυα και αναρτάται στους δικτυακούς τόπους της ΚΕΕΕ και του ΙΕΜΕ.

  • ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • ·
  • ΓΕΜΗ
  • ·
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Έρχεται την Τετάρτη το νέο τεύχος του AllStar Basket

All Content

Ολυμπιακός: Πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΑΕΚ για τη SUNEL Arena και τον Λαρεντζάκη

All Content

Η οικονομία των καναλιών: Κέρδη, ζημίες και πιο λελογισμένα budgets στη μυθοπλασία

All Content

Ermis Awards: Πρόεδρος της Επιτροπής AD | Print, Radio & Audio, Outdoor, Print & Outdoor Craft η Αγγελική Καρνουπάκη

FleetNews

BMW: Ορόσημο 2 εκατ. ΒEV με τη συμβολή της Neue Klasse

FleetNews

Αυτά είναι τα νέα 5αστερα του Euro NCAP

FleetNews

Ένα στα 2 keyless αυτοκίνητα μπορεί να ξεκλειδωθεί παράνομα

All Content

Πρόταση Λιόλιου να ορίζουν τους διαιτητές οι ομάδες! -Με ΑΙ φέτος οι διαιτητές στα πρωταθλήματα

All Content

Όλα τα εξώφυλλα στα 21 χρόνια του AllStar Basket

FleetNews

Η XPENG επενδύει πάνω από 900 εκατ. δολάρια στη ρομποτική

FleetNews

Jeep Compass: Νέες και ισχυρότερες εκδόσεις με μεγαλύτερη αυτονομία

CSRΝews.gr

Hellenic Growth Agora: Οι λιμένες του μέλλοντος και το ESG ως επιχειρηματική αξία

CSRΝews.gr

Η Inchcape Hellas στις Ημέρες Καριέρας 2026

CSRΝews.gr

Το 18ο Greece Race for the Cure μεταφέρεται για πρώτη φορά στο Πεδίον του Άρεως

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού 08/09/2026 - 11:24
Παπαστράτος στην 90η ΔΕΘ: Η ελληνική εξωστρέφεια και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ιαπωνία 08/09/2026 - 12:07
Παπαστράτος στην 90η ΔΕΘ: Η ελληνική εξωστρέφεια και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ιαπωνία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στο σύνολο του ιρανικού τομέα αερομεταφορών
    08/09/2026 - 20:28 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σωληνουργεία Κορίνθου: Αναλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων σε έργο του ΔΕΣΦΑ
    08/09/2026 - 19:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα για τον τοξικό αέρα στο «Σημείο Μηδέν» μετά την 11η Σεπτεμβρίου
    08/09/2026 - 19:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βρετανία: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε εκατοντάδες πτήσεις στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, λόγω τεχνικού προβλήματος
    08/09/2026 - 19:23 ΚΟΣΜΟΣ
  • Star Bulk: Στα 23–25,50 ευρώ η δημόσια προσφορά – Στόχος άντλησης έως 112,2 εκατ. ευρώ
    08/09/2026 - 19:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σαράντης: Ανθεκτική ανάπτυξη και ισχυρή χρηματοοικονομική θέση στο πρώτο εξάμηνο
    08/09/2026 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fourlis: Αύξηση πωλήσεων 7,6% στο πρώτο εξάμηνο – Σε εξέλιξη πρόγραμμα μετασχηματισμού, επιβεβαιώνει το quidance
    08/09/2026 - 18:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών - κλείσιμο: Ήπια άνοδος 0,15%, στις 2.706,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
    08/09/2026 - 18:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Briq Properties: Αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο του 2026, στα 6,8 εκατ. ευρώ
    08/09/2026 - 17:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ: Νέοι κανόνες για τους ελέγχους στις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης
    08/09/2026 - 17:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Κρις Ρόκος: Στην Ελλάδα μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία ο «βασιλιάς» των hedge funds
    07/09/2026 - 20:46 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Γιάννης Μασούτης, Πρόεδρος - Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: Η φιλοσοφία και οι αξίες μας δεν αλλάζουν
    08/09/2026 - 08:30 BUSINESS NEWS MAGAZINE
  • Λετονία: Σχεδιάζει την επιβολή δασμών 300% σε σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία
    07/09/2026 - 21:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σούπερ μάρκετ: Στα 11,1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στο 8μηνο- Άνοδος 6,4% με βασική αιτία την αύξηση της ζήτησης
    08/09/2026 - 07:07 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Γουντσίδης: Στα 54,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2025
    08/09/2026 - 07:14 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Φουρνιέ για το χρυσό σήμα της EuroLeague: «Μια υπενθύμιση για όσα καταφέραμε – Ας τιμήσουμε αυτό που συμβολίζει»

08/09/2026 - 16:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Σε κυκλοφορία την Τετάρτη (9/9) τα εισιτήρια για το 8ο «Παύλος Γιαννακόπουλος»

08/09/2026 - 16:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πειραιώς: Τρεις διακρίσεις για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης yellow

08/09/2026 - 13:48
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

TCL: Στηρίζει τις γυναίκες στον αθλητισμό, εντός και εκτός γηπέδου

08/09/2026 - 13:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Hellenic Growth Agora: Οι λιμένες του μέλλοντος και το ESG ως επιχειρηματική αξία

08/09/2026 - 13:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Inchcape Hellas στις Ημέρες Καριέρας 2026

08/09/2026 - 11:00
FleetNews
fleetnews.gr

BMW: Ορόσημο 2 εκατ. ΒEV με τη συμβολή της Neue Klasse

08/09/2026 - 09:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
FleetNews
fleetnews.gr

Αυτά είναι τα νέα 5αστερα του Euro NCAP

07/09/2026 - 05:09
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo