Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με προκλήσεις για τον κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, ο οποίος κινείται συνολικά με πτωτικούς ρυθμούς. Ωστόσο, η τηλεόραση αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, όπως ανέφερε ο Γιώργος Τσαούσης, επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών ηλεκτρονικών της Samsung Electronics Hellas για Ελλάδα και Κύπρο, στην πρόσφατη παρουσίαση της νέας γκάμας της εταιρείας για το 2026
Σύμφωνα με τον κ. Τσαούση, το Μουντιάλ λειτουργεί ως ο απόλυτος καταλύτης, δίνοντας μια τέτοια ώθηση στις πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, που αναμένεται να καλύψει πλήρως τις απώλειες του πρώτου τετραμήνου,. Η εκτίμηση της Samsung είναι ότι η εγχώρια αγορά θα κλείσει τελικά το 2026 στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με την αυξημένη ζήτηση του δεύτερου εξαμήνου να φέρνει την πολυπόθητη σταθεροποίηση σε αξία,.
Τα μερίδια αγοράς της Samsung στην Ελλάδα αποτυπώνουν μια εικόνα απόλυτης επικράτησης. Ενώ τα τελευταία χρόνια το μερίδιο της εταιρείας σε αξία κινείται σταθερά γύρω στο 37%, το 2026 καταγράφει περαιτέρω άνοδο, αγγίζοντας το 38,5%. Σε επίπεδο τεμαχίων, η εταιρεία κατέχει το 26% της αγοράς, διατηρώντας μια εντυπωσιακή διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων σε αξία από τον δεύτερο παίκτη. Μάλιστα, φέτος η εταιρεία κατέκτησε την πρώτη θέση και στις μεγάλες OLED τηλεοράσεις (77 ίντσες και άνω), ένα segment όπου παραδοσιακά ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός,.
Θα πρέπει να σημειωθεί, η πιο εντυπωσιακή τάση στην ελληνική αγορά είναι η μαζική στροφή σε μεγαλύτερες τηλεοράσεις.
Η έκρηξη των μεγεθών: Η μέση διάσταση τηλεόρασης στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε από τις 49 ίντσες το 2023 στις 68 ίντσες το 2026, ενώ η πρόβλεψη για το 2028 κάνει λόγο για μέσο όρο 80 ιντσών.
Η κυριαρχία των 55-65: Αυτές οι διαστάσεις αποτελούν πλέον τον πυρήνα της αγοράς.
Η πτώση των «μικρών»: Οι τηλεόρασεις κάτω των 55 ιντσών (32, 40, 43) καταγράφουν πτώση άνω του 10%.
Το Big Segment: Οι συσκευές άνω των 70 ιντσών αντιπροσωπεύουν πλέον το 25% της συνολικής αγοράς (ένα στα τέσσερα τεμάχια), με την κατηγορία άνω των 75 ιντσών να αναπτύσσεται με ρυθμό 30%,.
Ακόμη και η κατηγορία των 98 ιντσών βγαίνει από το περιθώριο, καθώς η μέση τιμή τους υποχώρησε από τα 3.000 ευρώ στα 2.100 ευρώ, καθιστώντας τις προσιτές σε ένα ευρύτερο κοινό.
Γενικότερα, ο Έλληνας καταναλωτής δεν αγοράζει πλέον «απλώς μια τηλεόραση». Αγοράζει λιγότερες συσκευές αλλά επενδύει περισσότερα χρήματα σε αυτές, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα εικόνας, τον ήχο και την αξιοπιστία,.