Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΤΕπ: Το 61% των επιχειρήσεων στην ΕΕ έχει επενδύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
newsroom newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
23/10/2024 · 13:11

ΕΤΕπ: Το 61% των επιχειρήσεων στην ΕΕ έχει επενδύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της ΕΕ -27%- θεωρούν τη μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική (net zero) οικονομία, ως ευκαιρία για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Έρευνα Επενδύσεων 2024 της ΕΤΕπ (EIBIS), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ετήσια Σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζει μια εικόνα της ηγετικής θέσης των επιχειρήσεων της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού τους ενόψει των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένες με τα επίπεδα των επενδύσεών τους κατά τα τελευταία τρία χρόνια και δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να υιοθετήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες, σύμφωνα με την έρευνα. Η έρευνα EIBIS καλύπτει συνολικά περίπου 12.000 εταιρείες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και ένα συγκριτικό δείγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Οι επιχειρήσεις της ΕΕ κατέχουν ηγετική θέση στις επενδύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στο κλίμα, καθώς το 61% έχει ήδη επενδύσει και το 53% σχεδιάζει να επενδύσει.
  • Η χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών αυξάνεται, καθώς το 74% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υιοθετεί ηλεκτρονικά συστήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  • Αντιμέτωπες με τους εμπορικούς κλυδωνισμούς, οι επιχειρήσεις επενδύουν σε πιο ανθεκτικές και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων της ΕΕ που αναμένουν να αυξήσουν αντί να μειώσουν τις επενδύσεις τους μειώθηκε στο μισό και διαμορφώθηκε σε καθαρό ισοζύγιο 7% το 2024, σε σύγκριση με πέρυσι, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και να πρωτοστατούν στις επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή ή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η τελευταία έρευνα επενδύσεων δείχνει ότι το 61% των επιχειρήσεων της ΕΕ έχει επενδύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έναντι 56% το 2023 και 53% το 2022. Η πράσινη μετάβαση επιβάλλει τον μετασχηματισμό, αλλά φέρνει και ευκαιρίες. Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της ΕΕ -27%- θεωρούν τη μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική (net zero) οικονομία, ως ευκαιρία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Η δέσμευση των επιχειρήσεων της ΕΕ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση καταδεικνύει το δυναμικό της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Nadia Calviño. "Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών επενδύσεων για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της αυτονομίας της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές".

Επενδυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Περίπου το 90% των επιχειρήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι βασικές στρατηγικές που έχουν υιοθετηθεί περιλαμβάνουν επενδύσεις στη μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση και την ενεργειακή απόδοση. Οι εταιρείες της ΕΕ είναι πιο πιθανό από τις αμερικανικές να έχουν θεσπίσει βιώσιμες επιλογές μεταφορών, να έχουν επιλέξει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών. Μία στις τρεις εταιρείες της ΕΕ (34%) θεωρεί την πράσινη μετάβαση ως επιχειρηματικό κίνδυνο, σε σύγκριση με το 42% στις ΗΠΑ.

Στην ΕΕ, το 37% των συνολικών επενδύσεων των επιχειρήσεων κατευθύνεται σε άυλα περιουσιακά στοιχεία όπως η έρευνα, οι δεξιότητες και η τεχνογνωσία, γεγονός που αναδεικνύει τη στρατηγική εστίαση στην καινοτομία και τις ψηφιακές λύσεις. Το 74% των επιχειρήσεων της ΕΕ ανέφερε ότι χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση με 81%.

Όσον αφορά τα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις αντικατάστασης έναντι της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας, καθώς μόνο το 26% των εταιρειών της ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 47% των αμερικανικών εταιρειών.

"Η εστίαση των εταιρειών της ΕΕ στην καινοτομία είναι ευπρόσδεκτη και πρέπει να υποστηριχθεί", πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ Nadia Calviño. "Γι' αυτό ο Όμιλος ΕΤΕπ επεξεργάζεται νέο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και τη διοχέτευση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις στην Ευρώπη".

Το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να απασχολεί τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την αβεβαιότητα για το μέλλον να αποτελούν μια από τις βασικές ανησυχίες και στις δύο περιοχές. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το 46% των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Η πλειονότητα (60%) των εξαγωγέων της ΕΕ αναφέρει ότι εξακολουθούν να πρέπει να συμμορφώνονται με διαφορετικά πρότυπα και κανόνες προστασίας των καταναλωτών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, γεγονός που υπογραμμίζει ότι ο κατακερματισμός της αγοράς εξακολουθεί να υφίσταται.

"Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και του ψηφιακού μετασχηματισμού", δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΕπ Debora Revoltella. "Όμως, η ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ απαιτεί μια λιγότερο κατακερματισμένη ενιαία αγορά της ΕΕ".

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού. Οι ανησυχίες για τις εμπορικές διαταραχές έχουν αμβλυνθεί σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είδαν βελτιώσεις όσον αφορά τους νέους κανονισμούς, τους δασμούς ή τους εμπορικούς περιορισμούς. Οι εταιρείες της ΕΕ είναι καλά ενσωματωμένες στο παγκόσμιο εμπόριο και επωφελήθηκαν σημαντικά από αυτό στο παρελθόν. Σε έναν νέο κόσμο με αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι επιχειρήσεις της ΕΕ αντιδρούν ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους με γνώμονα την οικονομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

  • ΕΤΕΠ
  • ·
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ·
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Xωρίς Μιλουτίνοβ στον ημιτελικό με την ΑΕΚ

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάδα ξένων για τον ΠΑΟΚ

All Content - BusinessNews.gr

Ε.Ι. Παπαδόπουλος: «Γλυκός» τζίρος 252,5 εκατ. ευρώ και επένδυση 59,6 εκατ. ευρώ για τα Caprice

All Content - BusinessNews.gr

Κλειδί η τιμή του πετρελαίου για τις αυξήσεις επιτοκίων ΕΚΤ – Το κρίσιμο όριο των 100 δολαρίων

All Content - BusinessNews.gr

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το νομοσχέδιο, τι αλλάζει

All Content

McDonald’s: Στόχος διαφημιστικά έσοδα 1 δισ. δολαρίων

All Content

Στη Cineview η ΟΛΟΝ

All Content

ΠΑΟΚ: Με Μπριν Ταϊρί οι έξι ξένοι κόντρα στον Παναθηναϊκό!

All Content

Ζαλγκίρις: Με Ολυμπιακό το 42o σερί sold out! (pic)

All Content - BusinessNews.gr

ΟΛΘ: Καθαρά κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο – Στα 58 εκατ. ευρώ ο τζίρος

All Content - BusinessNews.gr

Νέα πίεση στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο – Πετρέλαιο, επιτόκια και αδύναμη καταναλωτική ζήτηση

All Content - BusinessNews.gr

Μασούτης: Πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 16,7% - Η τελευταία χρήση πριν από την εκτόξευση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ

CSRΝews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

CSRΝews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

CSRΝews.gr

GEP και ΜΕΪΔΑΝΗΣ: Πρωτοποριακή συνεργασία για την εκπαίδευση ηλεκτρολόγων στις Πρώτες Βοήθειες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΓΕΚ Τέρνα: Εγκρίθηκε η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar από τη Γενική Συνέλευση
ΓΕΚ Τέρνα: Εγκρίθηκε η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar από τη Γενική Συνέλευση 23/10/2024 - 12:55
Αποκλειστική συμφωνία της Angelini Pharma με την Cureverse 23/10/2024 - 14:08
Αποκλειστική συμφωνία της Angelini Pharma με την Cureverse

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ανοιχτά Ζυθοποιεία 26-27 Σεπτεμβρίου: Η μπύρα ανοίγει τις πόρτες της και ο κλάδος μετρά τις αντοχές του
    26/09/2026 - 15:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εξωδικαστικός: «Ασπίδα» για την κατοικία, αυτόματο «κούρεμα» και χαμηλότερες δόσεις για τους οφειλέτες
    26/09/2026 - 14:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εμπόριο: Οι ΗΠΑ και η Κίνα εξασφαλίζουν χρόνο, αλλά όχι πολύ
    26/09/2026 - 14:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΟΤ: Ισχυρό άνοιγμα στη γαλλική αγορά με νέες συνεργασίες για το 2027
    26/09/2026 - 13:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΑΔΕ: Ενίσχυση 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 δικαιούχους για το κόστος των λιπασμάτων
    26/09/2026 - 13:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 2 Οκτωβρίου
    26/09/2026 - 12:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το νομοσχέδιο, τι αλλάζει
    26/09/2026 - 12:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δύο σοροί έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια του κτιρίου στην Πλάκα – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους
    26/09/2026 - 11:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ελληνική αλιεία: Στην ψηφιακή εποχή το πλαίσιο ελέγχου και λειτουργίας του κλάδου
    26/09/2026 - 11:08 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος - κυριαρχούν τα σταθερά
    26/09/2026 - 10:35 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Νέα πίεση στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο – Πετρέλαιο, επιτόκια και αδύναμη καταναλωτική ζήτηση
    25/09/2026 - 19:58 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Μπιλ Γκέιτς: Ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μπορεί να απειλήσει η ανεξέλεγκτη AI
    25/09/2026 - 22:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Στα 26,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος το α’ εξάμηνο – Άλμα 44% στα καθαρά κέρδη
    25/09/2026 - 17:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • BLUE CARRIER 2: Σε καθοριστικό στάδιο προχωρά η επιχείρηση κατάσβεσης υπο το συντονισμό της πυροσβετικής
    25/09/2026 - 16:49 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΒΕΠ: Αίτημα ενεργοποίησης του CISAF για το ενεργειακό κόστος
    25/09/2026 - 16:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Xωρίς Μιλουτίνοβ στον ημιτελικό με την ΑΕΚ

26/09/2026 - 11:15
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ζαλγκίρις: Με Ολυμπιακό το 42o σερί sold out! (pic)

26/09/2026 - 10:56
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Superbet – ΑΕΚ BC: Μαζί στη νέα εποχή της «Βασίλισσας»

25/09/2026 - 14:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

STOIXIMAN SUPER CUP 2026: Ένα διήμερο έντονης μπασκετικής δράσης αυτό το Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ

25/09/2026 - 14:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

25/09/2026 - 14:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

25/09/2026 - 12:45
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo