Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Παπουτσάνης: Μείωση κερδών και τζίρου στο εννεάμηνο - Οι προσδοκίες για το 2023
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
09/11/2023 · 18:22

Παπουτσάνης: Μείωση κερδών και τζίρου στο εννεάμηνο - Οι προσδοκίες για το 2023

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι κατηγορίες των επωνύμων προϊόντων και της ξενοδοχειακής αγοράς, στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2023. Νέες σημαντικές συνεργασίες για παραγωγή προϊόντων στις εγκαταστάσεις της Παπουτσάνης.

Επισκόπηση αποτελεσμάτων

Ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε 47,4 εκατ. Ευρώ έναντι 53,3 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ήτοι μειωμένος κατά 11%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 22,2 εκατ. Ευρώ, ενισχυμένος κατά 21%, χάρη στη σημαντική ανάπτυξη της κατηγορίας των επωνύμων προϊόντων και των πωλήσεων στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά. Στο εξωτερικό σημειώνεται μείωση κατά 28% που προκύπτει κυρίως από την κατηγορία προϊόντων παραγωγών για τρίτους λόγω κατάργησης κωδικών, από την πλευρά των πολυεθνικών-πελατών, ως συνέπεια της αύξησης του κόστους. Η μείωση του κύκλου εργασιών στην κατηγορία των σαπωνωμαζών οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε κατά το 2022 και η οποία αποδίδεται στα αυξημένα μεταφορικά από τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτή κατά το τρέχον έτος παρουσιάζει αύξηση κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και ανήλθε σε 33,0% έναντι 26,1%. Η βελτίωση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη συγκρινόμενη με το σύνολο του έτους 2022 όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 24,4%.

Το μικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 12,7% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022 και ανήλθε σε 15,6 εκατ. ευρώ (έναντι 13,9 την αντίστοιχη περίοδο 2022) παρά την υστέρηση του κύκλου εργασιών, ως συνέπεια της σταδιακής εξομάλυνσης των κόστους των πρώτων υλών και ενέργειας. Στη βελτίωση του μικτού κέρδους συμβάλλει και η ενίσχυση της κατηγορίας των επωνύμων προϊόντων που παρουσιάζει ανάπτυξη κατά 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σε επίπεδο EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων) επίσης παρουσιάζεται βελτίωση, καθώς ανήλθε σε 6,7 εκατ. ευρώ ή 14% επί του κύκλου εργασιών παρά την υστέρηση των πωλήσεων κατά 11%. Το εννεάμηνο του 2022 το EBITDA ανήλθε σε 6,2 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ ή 7,6% επί του κύκλου εργασιών. Για το σύνολο του έτους 2023 η Διοίκηση εκτιμά ότι θα είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του συνολικού έτους 2022, παρά την επιβάρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους. Τα κέρδη μετά από φόρους στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ ή 5,9% του κύκλου εργασιών έναντι 3,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Οι λειτουργικές ροές της Εταιρείας ήταν αρνητικές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ έναντι θετικών λειτουργικών ροών ύψους 1,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Η επιβάρυνση των λειτουργικών ροών προέρχεται από την μείωση των λογαριασμών των υποχρεώσεων ως συνέπεια της μείωσης του κόστους πωληθέντων, αλλά και της σημαντικής μείωσης των εκροών για επενδύσεις. Για το σύνολο του 2023 η Διοίκηση προβλέπει θετικές λειτουργικές ροές.

Οι δαπάνες για επενδύσεις ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022 σημαντικά μειωμένες κατά 57%, καθώς έχει ολοκληρωθεί το ισχυρό επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης τριετίας. Σημειώνεται δε, ότι στη χρήση 2022 η Εταιρεία είχε προβεί στην απόκτηση της Σαπωνοποιίας ΑΡΚΑΔΙ με τις σχετικές εκροές να ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 27% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 20% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 38% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Επισκόπηση ανά Τομέα Δραστηριότητας

Επώνυμα Προϊόντα

Η κατηγορία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη κατά 53% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2022, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από τη μείωση στην αγορά του αντισηπτικού (-54,8% σε αξία στο οργανωμένο λιανεμπόριο για το οκτάμηνο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό). Εξαιρώντας το αντισηπτικό, η ανάπτυξη της κατηγορίας των επωνύμων προϊόντων ανέρχεται σε 78% και οφείλεται στην οργανική ανάπτυξη των προϊόντων ευρείας διανομής της Παπουτσάνης αλλά και τη θετική συνεισφορά της σαπωνοποιίας ΑΡΚΑΔΙ. Τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης Παπουτσάνη κερδίζουν ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και παράλληλα έχουν υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό παρουσιάζοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τη σημαντική αύξηση της διείσδυσης των επωνύμων προϊόντων Παπουτσάνης στα ελληνικά νοικοκυριά και την είσοδο σε νέες κατηγορίες προσωπικής περιποίησης. Μικρό μέρος της αφορά σε λελογισμένες αυξήσεις τιμών στις περιπτώσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στο προϊοντικό κόστος.

Ξενοδοχειακά Προϊόντα

Οι πωλήσεις των ξενοδοχειακών προϊόντων μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του εννεάμηνου του 2022 –με τις πωλήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες της εγχώριας αγοράς να αυξάνονται κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – καλύπτοντας μέρος της υποχώρησης των πωλήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες έρχονται να συγκριθούν με ένα υψηλό εννεάμηνο 2022 λόγω του ανοίγματος των επαγγελματικών ταξιδίων και της τουριστικής αγοράς μετά την πανδημία.

Προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα)

Οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής περιορίστηκαν κατά 18%, τάση που προκύπτει από τις πωλήσεις εξωτερικού. Στις αγορές του εξωτερικού, και κυρίως στην Ευρώπη, οι σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις του τελευταίου έτους οδήγησαν ορισμένες πολυεθνικές-πελάτες σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής και επαναξιολόγηση του προϊοντικού τους portfolio, με αποτέλεσμα την κατάργηση συγκεκριμένων κωδικών και την επακόλουθη μείωση της ζήτησης. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η Παπουτσάνης βρίσκεται σε συζητήσεις για νέες συνεργασίες με πολύ καλές προοπτικές, που θα ενισχύσουν την κατηγορία ήδη από τις αρχές του 2024, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εντοπίζονται επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, δήλωσε σχετικά: «Παραμένουμε αισιόδοξοι και στοχεύουμε σε βελτίωση της κερδοφορίας για το σύνολο του 2023 σε σχέση με το 2022 παρά την υστέρηση του κύκλου εργασιών κατά το τρέχον έτος. Η σημαντικά βελτιωμένη μικτή κερδοφορία και η διψήφια ανάπτυξη στις κατηγορίες των επωνύμων και ξενοδοχειακών προϊόντων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του 3ετούς επενδυτικού μας πλάνου, τις νέες σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και τη σταδιακή εξομάλυνση του κόστους στις αγορές αποτελούν θετικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της αναπτυξιακής μας πορείας και σε επίπεδο πωλήσεων αλλά και οικονομικών αποτελεσμάτων».

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ·
  • ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με μεγάλες προσδοκίες η πρεμιέρα της GBL

All Content

Πέντε αγώνες το Σάββατο στην 1η αγωνιστική της Elite League (live streams)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Πού θα δείτε σήμερα τους αγώνες της GBL

All Content

Ολυμπιακός-Πανσερραϊκός "ανοίγουν την αυλαία" σήμερα στη WBL1 (live stream)

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

JD Sports: Toν Δεκέμβριο τα εγκαίνια στον Πύργο του Πειραιά - Τί σχεδιάζεται για το premium store
JD Sports: Toν Δεκέμβριο τα εγκαίνια στον Πύργο του Πειραιά - Τί σχεδιάζεται για το premium store 10/11/2023 - 11:00
Onesoft: Στρατηγική συμφωνία με την Unique Marketing - Νέα δυναμική στο χώρο των υπηρεσιών 09/11/2023 - 18:37
Onesoft: Στρατηγική συμφωνία με την Unique Marketing - Νέα δυναμική στο χώρο των υπηρεσιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Περιφέρεια Αττικής: Επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε έργα ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο
    03/10/2026 - 10:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το ελληνικό χρηματιστήριο στη «super league 1» των αγορών κερδίζει την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών
    03/10/2026 - 10:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μπαράζ ελέγχων από την εφορία για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή
    03/10/2026 - 10:13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    03/10/2026 - 09:00 MEDIA
  • ΑΜΒΥΞ: Τζίρος 76,9 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη στο βασικό χαρτοφυλάκιο- Οι κινήσεις για την επόμενη ημέρα
    03/10/2026 - 08:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • «Αρχείο, Λογοτεχνία, Εκπαίδευση και Πολιτιστική Δημοκρατία»: Διήμερη επετειακή δράση από το ΕΑΤΤ
    02/10/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ΔΣ της ρωσικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου Hyperglobus
    02/10/2026 - 22:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΕ: Μπλοκ 17 χωρών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, απέναντι στη Γερμανία για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια συνοχής
    02/10/2026 - 21:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: «Δεν θα ανοίξω το πουγκί» - Δημοσιονομική σταθερότητα απέναντι στην «ακατάσχετη παροχολογία»
    02/10/2026 - 20:54 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με σημαντικά κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    02/10/2026 - 20:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Το Magic Box ενισχύει την παρουσία του στο retail με νέο κατάστημα στο The Mall Athens
    02/10/2026 - 14:46 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Philip Morris: Η Ελληνίδα Ειρήνη Δρακάκη επικεφαλής σε Κροατία και Σλοβενία
    02/10/2026 - 13:20 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Το Ghost of Yōtei Complete Edition είναι πλέον διαθέσιμο για PS5 με νέα επέκταση της ιστορίας
    02/10/2026 - 14:30 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ο Τραμπ αναμένεται να ορίσει τον Τζέι Κλέιτον "τσάρο" της Τεχνητής Νοημοσύνης
    02/10/2026 - 17:59 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ΔΣ της ρωσικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου Hyperglobus
    02/10/2026 - 22:25 ΚΟΣΜΟΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με μεγάλες προσδοκίες η πρεμιέρα της GBL

03/10/2026 - 06:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

GBL 2026-27: Το αφιέρωμα στη Δόξα Λευκάδας

03/10/2026 - 06:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo