Κυριακή, 12 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΒΕΘ: Απαισιοδοξία καταναλωτών και επιχειρηματιών σχετικά με το κόστος διαβίωσης
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
24/10/2023 · 15:23

ΕΒΕΘ: Απαισιοδοξία καταναλωτών και επιχειρηματιών σχετικά με το κόστος διαβίωσης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -35 μονάδες, με πτώση πέντε μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο 2023, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας στο νομό Θεσσαλονίκης «Βαρόμετρο».

Ένταση της απαισιοδοξίας καταναλωτών και επιχειρηματιών σχετικά με το κόστος διαβίωσής τους και μεγάλο προβληματισμό αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές που εκδηλώνονται, κατέγραψε για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και σε σύγκριση με τον Μάρτιο φέτος, η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας στο νομό Θεσσαλονίκης «Βαρόμετρο», που υλοποιεί το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΘ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών) και καλύπτοντας και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία –μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές). Τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου του ΕΒΕΘ, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη και από τον διευθυντή Ερευνών της εταιρείας Palmos Analysis, Πασχάλη-Αλέξανδρο Τεμεκενίδη.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -35 μονάδες, με πτώση πέντε μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο 2023.

Με βάση το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο νομό Θεσσαλονίκης παρουσιάζει επιδείνωση, κυρίως λόγω της ακρίβειας σε προϊόντα και στην ενέργεια, που πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το 97% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι οι τιμές καταναλωτή κατά το τελευταίο έτος αυξήθηκαν «πολύ» ή «αρκετά», ενώ το 76% διατυπώνει την εκτίμηση ότι αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο μέλλον με παρόμοιο ή μεγαλύτερο ρυθμό.

Την ίδια στιγμή, σε αρνητικό έδαφος πέρασε και πάλι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στο νομό Θεσσαλονίκης και βρίσκεται πλέον στις -3 μονάδες, από +5 τον Μάρτιο του 2023.

Οι βιομήχανοι του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ μιλούν για βελτίωση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της παραγωγής στο τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο «βλέπουν» επιδείνωση για το άμεσο μέλλον, παραμένοντας όμως σε θετικό έδαφος (+16 από +47 τον Μάρτιο του 2023, το καλύτερο σημείο στην ιστορία των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ).

Ελαφρά πτώση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη να παραμένει σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα στο +18, έναντι +24 το προηγούμενο εξάμηνο. Καταγράφεται δε θετική, και στο υψηλότερο σημείο από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, η εικόνα ως προς την εξέλιξη της επιχειρηματικής κατάστασης των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (στο +9 από +6 τον Μάρτιο 2023), με την αποτίμηση για την εξέλιξη της ζήτησης στο περασμένο εξάμηνο να είναι σχεδόν σταθερή, στο+22, έναντι του +24 τον Μάρτιο 2023.

Στον αντίποδα, επιδείνωση του κλίματος καταγράφεται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, με τον σχετικό δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να βρίσκεται στο +1, από +11 τον Μάρτιο 2023. Στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των κατασκευών και διαμορφώνεται στις -2 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης, από -1 τον Μάρτιο 2023).

Πονοκέφαλος η...ακρίβεια

Πονοκέφαλο αποτελούν για καταναλωτές και επιχειρηματίες τα κόστη ενέργειας, καυσίμων και ενοικίων, ενώ κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές είναι θέματα που τους προβληματίζουν έντονα. Όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, το 11% των νοικοκυριών στο νομό Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει δυσβάσταχτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να τους πληρώσει, ενώ το 59% τους θεωρεί υψηλούς και δηλώνει δυσκολία στην αποπληρωμή τους. Αντίστοιχα, υψηλό χαρακτηρίζει το 66% των καταναλωτών στον νομό Θεσσαλονίκης το ύψος των ενοικίων στην περιοχή όπου κατοικεί και αναφέρει ότι δυσκολεύεται να το καταβάλει.

Στο μεταξύ, τρεις στους δέκα επιχειρηματίες στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν προβλήματα ελλείψεων πρώτων υλών ή προϊόντων στην αγορά (40% τον Μάρτιο 2023 και 50% τον Σεπτέμβριο 2022), είτε σε μικρό βαθμό (22%) είτε σε μεγάλο βαθμό (6%). Πάντως, από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους επιχειρηματίες στο νομό Θεσσαλονίκης, το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων αποτελεί το σημαντικότερο (38% έναντι 30% τον Μάρτιο του 2023) και ακολουθούν εκείνα των πρώτων υλών/προϊόντων (30% , 31% τον Μάρτιο 2023) και της φορολογίας (29%, έναντι 20% τον Μάρτιο 2023).

Οχυρώνονται απέναντι στην κλιματική αλλαγή & τις φυσικές καταστροφές

Περίπου τρεις στους τέσσερις καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες που προκαλεί στη ζωή τους είναι «Πολύ» (46%) ή «Αρκετά» (28%) σημαντικά θέματα. Ένας στους πέντε (22%), δηλώνει ότι έχει ασφαλίσει το σπίτι του από το ενδεχόμενο κάποιας φυσικής καταστροφής, ενώ δύο στους τρεις (64%) δεν το έχουν κάνει ακόμα. Ένας στους πέντε, δηλώνει ότι «σίγουρα» (5%) ή «πολύ πιθανά» (16%) θα ασφαλίσει το σπίτι του από το ενδεχόμενο φυσικής καταστροφής μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ στον αντίποδα το 57% αναφέρει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Περίπου οι μισές επιχειρήσεις (46%) στον νομό Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι έχουν λάβει κάποια μέτρα για την προστασία τους από τις συνέπειες της εκδήλωσης των φυσικών καταστροφών. Από τις υπόλοιπες (δηλαδή το 54%), το 25% λέει ότι θα το πράξει στο άμεσο (11%) ή το απώτερο (14%) μέλλον. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να λάβουν κανένα σχετικό μέτρο.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις στον νομό Θεσσαλονίκης (56%) δηλώνουν ότι είναι ασφαλισμένες για το ενδεχόμενο φυσικής καταστροφής και μεταξύ όσων δεν είναι (39%), μία στις τέσσερις δηλώνει ότι «Σίγουρα» (6%) ή «Πολύ πιθανά» (19%) θα ασφαλιστούν εντός του επόμενου έτους. Περαιτέρω, μεταξύ όσων δεν έχουν ασφαλίσει την επιχείρησή τους, ο κύριος λόγος που επικαλούνται είναι ότι δεν θεωρούν σοβαρό τον κίνδυνο μιας τέτοιας καταστροφής (49%) αλλά και ότι το κόστος ασφάλισης είναι υψηλό (34%).

Αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πάνω από τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δηλώνουν ότι είναι «πολύ» (46%) ή «αρκετά» (31%) σημαντική για την οικονομία της χώρας, ενώ δύο στους τρεις υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι σημαντικό και για την ίδια την επιχείρησή τους, είτε «πολύ» (32%), είτε «αρκετά» (33%).

  • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ήττα της Μπανταλόνα πριν από την ΑΕΚ, νίκες για Βαλένθια και Μούρθια

All Content

Ντουμπάι: Παρελθόν ο Γκόλεματς

All Content - BusinessNews.gr

Η Μέση Ανατολή αλλάζει τον Προϋπολογισμό: Αναθεώρηση προβλέψεων στις 30 Απριλίου

All Content - BusinessNews.gr

Ερευνα Circana: Ανάπτυξη 6,1% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Τα τρόφιμα οδηγούν την άνοδο – Στροφή σε ιδιωτική ετικέτα

All Content - BusinessNews.gr

Ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για επενδύσεις σε logistics και τουρισμό, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κρανίδι

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

Μακάμπι-Χάποελ απόψε στο Βελιγράδι σε κρίσιμο αγώνα και για τον Παναθηναϊκό

All Content

"Αυλαία" απόψε στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ με 15 αγώνες

All Content - BusinessNews.gr

Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008

All Content - BusinessNews.gr

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι φοβίζει τον Ελληνα καταναλωτή και πώς θωρακίζεται

All Content - BusinessNews.gr

Ενέργεια: διαθέσιμα τιμολόγια κάτω από 15 σεντς- Επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Nexi: Η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδανικό τοπίο για ανάπτυξη στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών
Nexi: Η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδανικό τοπίο για ανάπτυξη στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών 24/10/2023 - 13:18
Στρατηγική συνεργασία της nvisionist με CISCO, DELL και Fortinet 24/10/2023 - 15:28
Στρατηγική συνεργασία της nvisionist με CISCO, DELL και Fortinet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Εκλογές στην Ουγγαρία: Τέλος της μακρόχρονης διακυβέρνησης ή πέμπτη θητεία για τον Βίκτορ Ορμπάν;
    12/04/2026 - 17:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου
    12/04/2026 - 16:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ντόναλντ Τραμπ: Σενάρια ναυτικού αποκλεισμού του Ιράν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών
    12/04/2026 - 15:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τα μεγάλα έργα υποδομών που αλλάζουν την Αττική: Από τη Γραμμή 4 έως το Ελληνικό
    12/04/2026 - 14:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σε πλήρη εξέλιξη οι ναυπηγήσεις νέων ρυμουλκών στα ναυπηγεία Ελευσίνας
    12/04/2026 - 13:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Με οδηγό το Πάσχα «ανοίγει» η σεζόν - Θετικά μηνύματα από Κρήτη, Ρόδο και Σαντορίνη
    12/04/2026 - 12:45 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες
    12/04/2026 - 11:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Μέση Ανατολή αλλάζει τον Προϋπολογισμό: Αναθεώρηση προβλέψεων στις 30 Απριλίου
    12/04/2026 - 11:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι φοβίζει τον Ελληνα καταναλωτή και πώς θωρακίζεται
    12/04/2026 - 10:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις - ΗΠΑ και Ιράν δεν καταφέρνουν να κλείσουν συμφωνία ειρήνης
    12/04/2026 - 10:00 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Στην Αθήνα το Αγιο Φως - Θα διανεμηθεί σε όλη τη χώρα με 18 αεροπορικές πτήσεις
    11/04/2026 - 20:19 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργού: Μπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα
    11/04/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Από το έθιμο στο viral: Το Πάσχα στην εποχή των social media
    11/04/2026 - 19:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πακιστάν: ΗΠΑ και Ιράν ξεκίνησαν απευθείας διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ
    11/04/2026 - 20:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η Μέση Ανατολή αλλάζει τον Προϋπολογισμό: Αναθεώρηση προβλέψεων στις 30 Απριλίου
    12/04/2026 - 11:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ήττα της Μπανταλόνα πριν από την ΑΕΚ, νίκες για Βαλένθια και Μούρθια

12/04/2026 - 13:35
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ντουμπάι: Παρελθόν ο Γκόλεματς

12/04/2026 - 13:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo