Σάββατο, 14 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
PwC: Αυξανόμενος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις η «απάτη της πλατφόρμας»
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
05/04/2023 · 09:37

PwC: Αυξανόμενος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις η «απάτη της πλατφόρμας»

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ακολουθούμενο από την εξαπάτηση των πελατών και την υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων.

Το οικονομικό έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με το 46% των εταιρειών να δηλώνει ότι έπεσε θύμα κάποιας μορφής οικονομικής απάτης τους τελευταίους 24 μήνες. Το ποσοστό αυτό, πάντως, βαίνει μειούμενο, αφού το 2020 ανερχόταν σε 47% και το 2018 σε 49%.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα της PwC «Global Economic Crime & Fraud Survey 2022» η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η φετινή έρευνα διεξήχη με τη συμμετοχή 1.296 στελεχών από 53 χώρες του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά οικονομικού εγκλήματος και απάτης μειώνονται, συνεχίζουν να υφίστανται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, δυσχεραίνοντας την εταιρική καθημερινότητα με τις επιπτώσεις τους να είναι σημαντικές μεταξύ μεγάλων και μικρών οργανισμών. Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, το 52% των εταιρειών με παγκόσμια ετήσια έσοδα άνω των 10 δισ. δολ. αντιμετώπισε φαινόμενα οικονομικής απάτης τους τελευταίους 24 μήνες. Σχεδόν μία στις πέντε από τις επιχειρήσεις αυτές ανέφεραν ότι το πιο σοβαρό σχετικό περιστατικό είχε οικονομικό αντίκτυπο άνω των 50 εκατ. δολ. Στις μικρότερες επιχειρήσεις, τα αντίστοιχα φαινόμενα οικονομικού εγκλήματος και απάτης ήταν λιγότερο συχνά. Μόλις το 38% των εταιρειών με έσοδα έως 100 εκατ. δολ. δήλωσε ότι έπεσε θύμα τέτοιων περιστατικών, εκ των οποίων για τη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις ο οικονομικός αντίκτυπος ξεπέρασε το 1 εκατ. δολ.

Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα της PwC, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ακολουθούμενο από την εξαπάτηση των πελατών και την υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων. Τα ευρήματα της έρευνας για το 2022 συμπίπτουν με τα αντίστοιχα της προηγούμενης έκθεσης του 2020. Το ποσοστό των οργανισμών που αντιμετώπισαν τους τελευταίους 24 μήνες περιστατικά απάτης λόγω παραπληροφόρησης ήταν διόλου ευκαταφρόνητο και ανήλθε σε 15%, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητά τους απέναντι σε αυτόν τον αναδυόμενο κίνδυνο. Οι μεγαλύτερες απειλές οικονομικού εγκλήματος διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για τις εταιρείες ενέργειας, υπηρεσιών κοινής ωφελείας και υποδομών, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θεωρείται μικρότερη απειλή συγκριτικά με την απάτη που σχετίζεται με τις προμήθειες, η οποία κατατάσσεται ως ο νούμερο ένα κίνδυνος. Από το 31% των εταιρειών των παραπάνω κλάδων, που έχουν πέσει θύματα οικονομικών εγκλημάτων, σχεδόν οι μισές ανέφεραν σε βάρος τους απάτη συναφή με προμήθειες.

Ένας νέος, αυξανόμενος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, είναι η επονομαζόμενη «απάτη της πλατφόρμας». Με δεδομένο ότι η μέση επιχείρηση έχει εντάξει πλέον στην καθημερινή της λειτουργία τουλάχιστον τέσσερις πλατφόρμες, αυτή η μορφή ηλεκτρονικής απάτης θεωρείται άκρως επικίνδυνη. Οι οικονομικοί απατεώνες έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν την αύξηση της χρήσης των πλατφορμών αποκαλύπτοντας τυχόν ρωγμές στην περίμετρό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 40% των περιστατικών απάτης σε βάρος επιχειρήσεων έγινε μέσω κάποιας πλατφόρμας.

Μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η σαφής αύξηση των περιστατικών απάτης, που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν το 70% των οργανισμών που έπεσαν θύματα οικονομικών εγκλημάτων ανέφεραν ότι τα πιο σοβαρά περιστατικά προήλθαν από εξωτερικές επιθέσεις ή από συμπαιγνία μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών πηγών. Η διαπίστωση αυτή είναι εξόχως επικίνδυνη, καθώς οι εξωτερικοί απατεώνες έχουν αναπτύξει ανοσία στις παραδοσιακές μεθόδους πρόληψης των επιθέσεων όπως οι κώδικες συμπεριφοράς, η εκπαίδευση και οι έρευνες.

Η δυναμική των κυβερνοεγκληματιών και των οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων , που αποτελούν τους συνήθεις δράστες, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Περίπου το ένα τρίτο των υποθέσεων εξωτερικών δραστών ήταν αποτέλεσμα hacking, ενώ το 28% προήλθε από οργανωμένα κυκλώματα. Και οι δύο αριθμοί καταγράφουν αύξηση συγκριτικά με την έρευνα του 2020. «Η αυξημένη συχνότητα παραβιάσεων των δεδομένων τα τελευταία χρόνια αναμφίβολα θα συνεχιστεί, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη δυσκολίας για τις εταιρείες που υποχρεούνται να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους», αναφέρει η έρευνα.

Η μελέτη της PwC διαπιστώνει ότι η πανδημία άφησε το δικό της αποτύπωμα της στις μορφές οικονομικού εγκλήματος που αντιμετωπίζουν πλέον οι επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία κατηγορία απάτης, μειώθηκε τους τελευταίους 24 μήνες πιθανότατα λόγω της αύξησης της τηλεργασίας και της περιορισμένης πρόσβασης των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Ωστόσο, η τηλεργασία αύξησε τους κινδύνους πέρα από την ψηφιακή ασφάλεια. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες αντιμετώπισαν περιστατικά εκβιασμού ή σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλων, με πρόσβαση σε πολύτιμα εταιρικά δεδομένα, που εργάζονταν από το σπίτι.

Η προστασία από επιθέσεις που σχετίζονται με οικονομικά εγκλήματα είναι εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη. Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια για την ενίσχυση των τεχνικών δυνατοτήτων, την υιοθέτηση αυστηρότερων πολιτικών και την εφαρμογή ισχυρότερων εσωτερικών ελέγχων και μέτρων αναφοράς, ως μέσων πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας,τα δύο τρίτα των οργανισμών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάποιας μορφής οικονομική απάτη, εντόπισαν το πιο επιβλαβές περιστατικό τους μέσω εσωτερικών ελέγχων, σημειώνοντας αύξηση κατά 7 μονάδες συγκριτικά με το 2020. Σε ένα εξαιρετικά ασταθές, λοιπόν, περιβάλλον, η ολοκληρωμένη κατανόηση των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών-συμπεριλαμβανομένων τυχόν αδυναμιών αυτών που θα μπορούσαν δυνητικά να λειτουργήσουν ως σημείο εισόδου μη εξουσιοδοτημένων ατόμων-και η εφαρμογή δεικτών απάτης και ειδοποιήσεων είναι καταλυτικής σημασίας για την προστασία της εταιρικής περιμέτρου, καθώς όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στη διαπίστωση πως το οικονομικό έγκλημα εξελίσσεται τάχιστα και οι άνθρωποί του αποκτούν διαρκώς νέες δεξιότητες στον εντοπισμό των ρωγμών που μπορούν να εκμεταλλευτούν.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
  • ·
  • PWC
  • ·
  • ΕΡΕΥΝΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Οι μεταδόσεις του Σαββάτου

All Content

Εθνική Γυναικών: Για την επιστροφή στις νίκες στις 15:30 με Σκόπια στο Ιβανώφειο

All Content - BusinessNews.gr

Moody’s: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα Baa3

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 0,47% - Yψηλές διακυμάνσεις στις συνεδριάσεις

All Content - BusinessNews.gr

Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αισχροκέρδεια - Τα 63 προϊόντα υπό παρακολούθηση

All Content

Ελληνικά online media: Πολλά µέσα, λίγες «φωνές»

All Content

Minds: Αναλαμβάνει το Creative του νέου ψηφιακού προορισμού Telekom Center Athens

FleetNews

Έρχεται στην Ευρώπη η Lotus Eletre X με έως 952 PS

FleetNews

Αύξηση +48% στις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη

FleetNews

BMW Group: O μεγαλύτερος εξαγωγέας στις ΗΠΑ

All Content

ANGT Μπολόνια: Με ANGT Team και Βίρτους σήμερα οι Έφηβοι του Παναθηναϊκού

All Content

Τα live streams του Σαββάτου σε Elite League, NL1, Α2 Γυναικών, W Rising Stars

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Με +6,1% έτρεξε το πρώτο δίμηνο- Ρευστά ακόμη τα πάντα για την συνέχεια

All Content - BusinessNews.gr

Ο partner του Τrump από την Σαουδική Αραβία έφτασε στο Κολωνάκι, η Topshop ετοιμάζεται για την Ελλάδα και η Kafea Terra βάζει «νότες» πολυεθνικής στο χαρμάνι της

All Content - BusinessNews.gr

Vero Group: Συνεχίζει ανοδικά στα Βαλκάνια - Αύξηση πωλήσεων 5,7% το 2025

FleetNews

Συνεργασία Mercedes-Benz με Great Wall Motor, στη Νότιο Αφρική

FleetNews

BYD Blade Battery 2.0 και FLASH Charging: Η απόλυτη λύση φόρτισης

CSRΝews.gr

Coffee Island και HAWCT: Breakfast meeting ενημέρωσης για το πρόγραμμα Women Say NO to Violence

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα HoReCa Empowered

CSRΝews.gr

Η ERGO Ασφαλιστική Μέγας Χορηγός του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2025

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Hellenic Catering: Λανσάρει νέα προϊόντα σε retail και ΗΟRECA
Hellenic Catering: Λανσάρει νέα προϊόντα σε retail και ΗΟRECA 05/04/2023 - 09:37
ALPHA TRUST: Ζημίες €1,13 εκατ. μετά από φόρους, το 2022 - Πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή 05/04/2023 - 10:34
ALPHA TRUST: Ζημίες €1,13 εκατ. μετά από φόρους, το 2022 - Πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» ...εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο
    14/03/2026 - 10:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΑΔΕ: Νέος σχεδιασμός έως το 2029 με ψηφιακό μετασχηματισμό - Οι στόχοι
    14/03/2026 - 09:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες
    14/03/2026 - 09:25 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    14/03/2026 - 09:00 MEDIA
  • Moody’s: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα Baa3
    14/03/2026 - 08:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 0,47% - Yψηλές διακυμάνσεις στις συνεδριάσεις
    13/03/2026 - 22:18 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στα 103,14 δολάρια έκλεισε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, αύξηση 42% από την έναρξη του πολέμου
    13/03/2026 - 21:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρ. Παναγιωτόπουλος (ΤΕΡΝΑ): Μεταμορφώνουν την Κρήτη οι μεγάλες επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ
    13/03/2026 - 21:00 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    13/03/2026 - 20:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΟΤΕ: Ο στρατηγικός ρόλος του στην ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας - Οι προηγμένες υποδομές συνδεσιμότητας
    13/03/2026 - 20:15 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Επίδομα Παιδιού 2026: Ολοκλήρωση πρώτου κύκλου αιτήσεων Α21
    13/03/2026 - 13:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στα 103,14 δολάρια έκλεισε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, αύξηση 42% από την έναρξη του πολέμου
    13/03/2026 - 21:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Motor Oil: Πληρωμή των τόκων προς κατόχους του εταιρικού ομολόγου, στις 23 Μαρτίου
    13/03/2026 - 11:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΤΕ: Ο στρατηγικός ρόλος του στην ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας - Οι προηγμένες υποδομές συνδεσιμότητας
    13/03/2026 - 20:15 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αισχροκέρδεια - Τα 63 προϊόντα υπό παρακολούθηση
    13/03/2026 - 19:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

H ώρα του Final-4 στο W Rising Stars (live streams)

14/03/2026 - 08:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τα live streams του Σαββάτου σε Elite League, NL1, Α2 Γυναικών, W Rising Stars

14/03/2026 - 07:53
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Effie Kostaki βρίσκεται πίσω από το σύγχρονο ελληνικό brand EFFIEKTHEBRAND

13/03/2026 - 18:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Δυναμική συμμετοχή στο MAD Forum 2026

13/03/2026 - 15:35
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Βραβευμένες με Όσκαρ» ταινίες στο Ertflix

13/03/2026 - 14:34
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Loose Face Powder No.02 Natural Pink

13/03/2026 - 11:19
FleetNews
fleetnews.gr

Έρχεται στην Ευρώπη η Lotus Eletre X με έως 952 PS

13/03/2026 - 07:15
FleetNews
fleetnews.gr

Αύξηση +48% στις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη

13/03/2026 - 07:09
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Coffee Island και HAWCT: Breakfast meeting ενημέρωσης για το πρόγραμμα Women Say NO to Violence

12/03/2026 - 15:37
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα HoReCa Empowered

12/03/2026 - 15:35
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo