Τρίτη, 2 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΣΠΕΦ: Επισημάνσεις περί ΣΠΗΕΦ Κρήτης
Newsroom Newsroom
ESG
17/04/2014 · 03:00

ΣΠΕΦ: Επισημάνσεις περί ΣΠΗΕΦ Κρήτης

Επισημάνσεις για το δημοσίευμα περί των νεοσύστατων ΣΠΗΕΦ Κρήτης, κάνει ο ΣΠΕΦ, μέσω σχετικής ανακοίνωσης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η ανακοίνωση αναφέρει:

"Αναφορικά με το δημοσίευμα των νεοσύστατων ΣΠΗΕΦ Κρήτης και προς αποκατάσταση στοιχειώδους καθεστώτος αληθείας έναντι των ψευδών που εκτοξεύτηκαν, προβαίνουμε καταρχήν στις ακόλουθες επισημάνσεις:

• Ειδική κατηγορία ταριφών για το ΜΔΝ υπήρχε ανέκαθεν. Στην τελευταία μάλιστα Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30-4-13 το ΥΠΕΚΑ κατέταξε τα Φ/Β του ΜΔΝ σε χαμηλότερες ταρίφες από αυτές του διασυνδεδεμένου, κατόπιν εισήγησης και της ΡΑΕ. Η εισήγηση μάλιστα της ΡΑΕ όπως προηγήθηκε και δημοσιοποιήθηκε πριν την εν λόγω Υ.Α., εμφάνιζε και τα IRR συγκρίσιμων Φ/Β στο ΜΔΝ και το Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΔΣ) μονάδων, απ’ όπου και καθαρά φαίνεται η προνομιακή απόδοση τους, προφανώς για λόγους αυξημένης ηλιοφάνειας που υπερκερνά την όποια αύξηση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας (στην Κρήτη ωστόσο υπάρχει μεγάλη εντοπιότητα επενδυτών που δεν προσθέτει λειτουργικό κόστος).

• Η ειδική κατηγοριοποίηση στις ταρίφες του ΜΔΝ στο New Deal υπήρξε από την αρχική έκδοση του ν/σ στις 7/3/14 και όχι επειδή ο ΣΠΕΦ το επινόησε. Στην τεχνική έκθεση μάλιστα του συνδέσμου μας από Αύγουστο 13 (σελ. 7), αφενός δεν υπήρχε από εμάς τέτοια κατηγοριοποίηση, αφετέρου αναφέραμε πως ενσωματώναμε τις ταρίφες του ΜΔΝ σε αυτές του διασυνδεδεμένου (ΔΣ).

• Την ειδική απόδοση των 1700 KWh/kWp για το ΜΔΝ την ανέφερε πάλι πρώτο το ν/σ του New Deal όπως επίσημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 7/3/14 (σελ. 9). Προηγούμενα σε δικά μας έγγραφα τούτο δεν υφίσταται πουθενά. Εικάζουμε πως στο μέγεθος αυτό είχε καταλήξει από πέρυσι το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ πριν δηλαδή την θεσμοθέτηση χαμηλότερων ταριφών στο ΜΔΝ μέσω της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30-4-13.

• Ως προς την «ενοχοποίηση» της επιχορήγησης αναπτυξιακού που παρελκυστικά μας προσάπτεται, θα υπενθυμίσουμε πως κατηγοριοποίηση (διαφορά 20%) στην ταρίφα υφίσταται από χρόνια σε όλες τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Οπότε καταρχήν δεν την ανακαλύψαμε εμείς. Επιπλέον στην έκθεση μας από Αύγουστο 2013 διατυπώσαμε την αντίθεση μας στο να υπεισέλθει αυτή η παράμετρος στο New Deal. Το ΥΠΕΚΑ ωστόσο υπήρξε άτεγκτο ως προς αυτό και το ίδιο έπραξε και στο ν/σ του New Deal που δημοσιοποίησε στις 7/3/14, όπου την αυτή κατηγοριοποίηση επανέλαβε σε όλες τις ΑΠΕ και όχι μόνο στα Φ/Β και μάλιστα σε ποσοστά διαφοράς ταριφών (ΧΕ vs ΜΕ) άνω του 20% και σε άλλες ΑΠΕ. Μάλιστα σύμφωνα με την ανάλυση μας οι προσφερόμενες με επιδότηση στα Φ/Β χαμηλές ταρίφες στο ν/σ του New Deal όπως πρωτοδημοσιεύθηκε, οδηγούσαν παραδόξως σε αρκετές περιπτώσεις σε χαμηλότερο Project IRR από ότι χωρίς επιδότηση. Πέρα από στρέβλωση ή κατάφορη άγνοια της πραγματικότητας από τους ΣΠΗΕΦ Κρήτης, δεν είδαμε ωστόσο καμία πρόταση ή τεκμηρίωση για το πόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το Project IRR των έργων με επιδότηση ως προς τα χωρίς.

• Αναφορικά με τις ανά τη χώρα ειδικές αποδόσεις που αναφέρονται στο συνοδευτικό υλικό του επίμαχου δημοσιεύματος των ΣΠΗΕΦ Κρήτης (σελ. 20), οφείλουμε να επισημάνουμε πως η «διαπίστωση» που καταλήγει ότι το Ρέθυμνο έχει δήθεν μόνο 1.570 kWh/kWp δηλαδή όσο περίπου η Θεσσαλία των 1.530 KWh/kWp και χαμηλότερα από την Πελοπόννησο, μας προκαλεί και πάλι, υπό αρνητική βεβαίως έννοια αξιοπιστίας, την προσοχή. Αυτά δεν συνάδουν ούτε με τους θεμελιώδεις χάρτες ηλιοφάνειας!. Σε κάθε περίπτωση η χώρα διαθέτει τους κατάλληλους φορείς (ΡΑΕ, ΚΑΠΕ) για να αξιολογήσουν την «αξία» αυτών των αριθμών μακριά από συντεχνιακές λογικές εικονικής πραγματικότητας. Διατηρούμε βέβαια την εντύπωση πως όλα αυτά ήδη από πέρυσι, πριν την δημοσίευση της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30-4-13, έχουν επαρκώς αποκρυσταλλωθεί από την Πολιτεία και δεν αλλάζουν για το «χατίρι» κανενός.

• Σχετικά με τα περί Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, χρηματοροών του και συμμετρίας πληρωμών Πανελλαδικά παραπέμπουμε ευθέως στον ν. 4001/2011. Η επιμονή ωστόσο κάποιων να απαιτούν προνομιακή μεταχείριση πληρωμών ετσιθελικά από το κοινό ταμείο και σε βάρος των υπολοίπων παρά τον νόμο, προκαλεί το κοινό μας αίσθημα. Το φθηνό επιχείρημα πως δήθεν είναι λίγοι και δεν μας κοστίζουν έχει ξεφτίσει. Η φαντασίωση χωριστού ειδικού λογαριασμού στο ΜΔΝ για να καρπώνονται και ως παραγωγοί τα ΥΚΩ μέσω του ΜΜΚμδν που εν της πράγμασι κατά τα 2/3 το πληρώνουν οι πολίτες της ηπειρωτικής χώρας ξεχειλίζει από θράσος. Εικάζουμε πως το επόμενο βήμα στην εκφυλιστική ως προς τον Νόμο 4001 αυτή λογική τους, θα είναι να υπάρχει ανεξάρτητος Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ σε κάθε νησί ή νομό νησιού που θα τον λυμαίνεται ο τοπικός-νομαρχιακός Φ/Β σύλλογος… Έτσι ο κάθε μικροσύλλογος, θα μπορεί να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερα μικροσυμφέροντα, αφού ατομικά θα αισθάνεται πως τάχα δεν κοστίζει στους υπολοίπους, οδηγώντας μυωπικά έτσι όλοι μαζί στην κατάρρευση του συστήματος για όλους όμως!.

Πέραν των ανωτέρω τεχνικών καταρχήν παρατηρήσεων που αναδεικνύουν την ανισορροπία των επιχειρημάτων, είναι προφανές πως οι συνδικαλιστές των λογής ΣΠΗΕΦ κατάλαβαν -κατόπιν εορτής βέβαια- πως με «τυφλές» κορώνες ουσιαστικό έργο προστασίας των παραγωγών δεν παράγεται. Αν βέβαια έμεναν στο κατά τα άλλα χρήσιμο αυτό συμπέρασμα, θα είχαν πραγματικά προσθέσει κάτι στην γνώση τους. Δυστυχώς οι μέχρι σήμερα καταβολές τους να καλύπτουν την ανεπάρκεια των διοικήσεων τους με οχλαγωγία και ύβρεις, δεν τους αφήνουν να «ξεφύγουν». Το επίμαχο κείμενο τους ξεπερνά κατά πολύ τα εσκαμμένα, διεισδύοντας ευθέως στην ζώνη της συκοφαντικής δυσφήμισης προσώπων και φορέων, της προσβολής προσωπικότητας και της ηθικής βλάβης. Αποκρούουμε επιπλέον κατηγορηματικά τον όρο «ψευτοεπενδυτές» που οι ΣΠΗΕΦ Κρήτης εκτοξεύουν κατά ευυπόληπτων εταιρειών του διασυνδεδεμένου συστήματος. Τον θεωρούμε απόλυτα επιζήμιο για τον κλάδο και ιδιαίτερα συκοφαντικό και σπιλωτικό στα μάτια της κοινωνίας για τον οποιονδήποτε επένδυσε τα χρήματα του ή δανείστηκε για να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά.

Κατά τα λοιπά η χρήση τεχνικών εργαλείων ανάλυσης και παραμετροποίησης του «προβλήματος» από τους νεόκοπους ΣΠΗΕΦ Κρήτης, ακόμη και αν είναι άστοχη, με οικτρά λάθη και παραποιήσεις, κατόπιν εορτής και αδέξια όπως επιγραμματικά επισημάναμε, αποτελεί επιβεβαίωση πως ο ΣΠΕΦ έπραξε με αίσθημα ευθύνης επιστημονικά εγκαίρως και με ρεαλισμό το βέλτιστο δυνατό μπροστά στην καταπολέμηση της οριζόντιας Εισφοράς, των συμφερόντων που κρύβονταν πίσω της επιχειρώντας την φίμωση και εξόντωση των οριζόντια άδικα «βαθιά κουρεμένων» παραγωγών αλλά και του New Deal. Και μάλιστα προ της «εορτής»!".

  • ΣΠΕΦ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Sold out ο 1ος και ο 3ος τελικός

All Content

Παναθηναϊκός: Φαρίντ αντί Γκριγκόνις στην οκτάδα των ξένων

All Content - BusinessNews.gr

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άλμα 33% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο - Στα 8,8 δισ. το ανεκτέλεστο και επενδύσεις 268 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

ONEX: Επένδυση 1,35 δισ. ευρώ σε Ελευσίνα και Σύρο μέσω του «Project Trident» - Συνεργασία με HANWHA Ocean

All Content - BusinessNews.gr

Οι Άραβες στα Starbucks, η Choose στο Mundial και το πρώτο ελληνικό βήμα της Αλφαμέγα

All Content

DOPE x Coca-Cola: Μια 360° καμπάνια τόσο δική μας

All Content

VALUE: Νέα συνεργασία με την BlueStream

FleetNews

BMW Group και Mistral AI προωθούν το ΑΙ σε προσομοίωση συγκρούσεων

FleetNews

Zeekr: Πέντε χρόνια καινοτομίας και παγκόσμιας ανάπτυξης

FleetNews

Tο MINI Aceman SE στους δρόμους του Σίδνεϊ

All Content

Αταμάν: «Όταν οι διαιτητές είναι δίκαιοι, δεν έχει σημασία το πλεονέκτημα έδρας»

All Content

Παναθηναϊκός: Δύσκολα ο Ρογκαβόπουλος, το παλεύει ο Σλούκας για τον 1ο τελικό

All Content - BusinessNews.gr

Ευρωβαρόμετρο: Ελλείψεις δεξιοτήτων για τις μισές σχεδόν ΜμΕ στην ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Το νέο ν/σ Πιερρακάκη: Νέα μέτρα στήριξης για το διαθέσιμο εισόδημα, το ιδιωτικό χρέος και τη στέγη

All Content - BusinessNews.gr

Δημήτρης Χατζηδάκης, CEO της Phaistos: Θεσμική και πολιτική επικοινωνία σε φάση μετάβασης

FleetNews

Η τεχνολογία πίσω από το πανίσχυρο Audi RS 5

FleetNews

Ford Pro: Προληπτική συντήρηση με δεδομένα πραγματικού χρόνου

CSRΝews.gr

«Μαζί για το Παιδί» και ΕΚΠΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Εκπαίδευση STEM & Ήπιες Δεξιότητες»

CSRΝews.gr

BrainReGain: Παρουσίασε το νέο 360° μοντέλο διασύνδεσης της Ελλάδας με το Παγκόσμιο Ελληνικό Ταλέντο

CSRΝews.gr

Η Novibet στηρίζει το THI Summer Youth Academy για παιδιά από χαμηλά εισοδήματα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Στήριξη της SUPERFAST FERRIES στον Κ. Φιλιππίδη
Στήριξη της SUPERFAST FERRIES στον Κ. Φιλιππίδη 17/04/2014 - 03:00
ΑΒ: Πασχαλινό Παζάρι για το Χαμόγελο 17/04/2014 - 03:00
ΑΒ: Πασχαλινό Παζάρι για το Χαμόγελο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Βαγγέλης Μαρινάκης για Στενά του Ορμούζ: Καλύτερα ένα «μετριοπαθές» τέλος διέλευσης παρά να είναι κλειστά
    02/06/2026 - 19:13 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • O Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις κατασκευής δορυφόρων της Open Cosmos Αegean
    02/06/2026 - 19:01 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Toy Story 5: Η νέα «απειλή» για τον Γούντι και τον Μπαζ είναι η τεχνολογία, λέει ο Τομ Χανκς
    02/06/2026 - 18:32 LIFESTYLE
  • CrediaBank First Home: Στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο 2,15% τα πρώτα δύο έτη
    02/06/2026 - 18:15 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,08%, στα 326,43 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    02/06/2026 - 17:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τραμπ: Μειώνει τους δασμούς σε αγροτικά και βιομηχανικά μηχανήματα για τόνωση των επενδύσεων
    02/06/2026 - 17:46 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας - Στ. Παπασταύρου: Η πολυνομία και ο κατακερματισμός ευνοούν τους λίγους
    02/06/2026 - 17:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα Ψηφιακή Εποχή μετά από 30 Χρόνια
    02/06/2026 - 17:24 ΥΓΕΙΑ
  • ΠΑΣΟΚ: Ζητά ακρόαση των Τ. Ντίλιαν και Γρ. Δημητριάδη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
    02/06/2026 - 17:18 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η ανταλλαγή μηνυμάτων για μια συμφωνία Τεχεράνης-Ουάσιγκτον διεκόπη
    02/06/2026 - 17:13 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μητσοτάκης στα Ποσειδώνια 2026: «Η ελληνική ναυτιλία είναι στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη»
    01/06/2026 - 19:48 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Δημήτρης Χατζηδάκης, CEO της Phaistos: Θεσμική και πολιτική επικοινωνία σε φάση μετάβασης
    02/06/2026 - 10:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άλμα 33% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο - Στα 8,8 δισ. το ανεκτέλεστο και επενδύσεις 268 εκατ.
    02/06/2026 - 09:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ONEX: Επένδυση 1,35 δισ. ευρώ σε Ελευσίνα και Σύρο μέσω του «Project Trident» - Συνεργασία με HANWHA Ocean
    02/06/2026 - 08:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωβαρόμετρο: Ελλείψεις δεξιοτήτων για τις μισές σχεδόν ΜμΕ στην ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
    02/06/2026 - 07:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τολιόπουλος: «Θέλουμε σίγουρα να πάρουμε το πρωτάθλημα και για τον κόσμο» (vid)

02/06/2026 - 16:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

«Ο Ίμπον Ναβάρο νέος προπονητής του Ερυθρού Αστέρα»

02/06/2026 - 15:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Panathēnea 2026: Το παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας συναντήθηκε στην Αθήνα

02/06/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Στην ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ η μετάδοση των τελικών της Stoiximan GBL

02/06/2026 - 13:44
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Μαζί για το Παιδί» και ΕΚΠΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Εκπαίδευση STEM & Ήπιες Δεξιότητες»

02/06/2026 - 13:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

BrainReGain: Παρουσίασε το νέο 360° μοντέλο διασύνδεσης της Ελλάδας με το Παγκόσμιο Ελληνικό Ταλέντο

02/06/2026 - 12:55
FleetNews
fleetnews.gr

BMW Group και Mistral AI προωθούν το ΑΙ σε προσομοίωση συγκρούσεων

02/06/2026 - 05:10
FleetNews
fleetnews.gr

Zeekr: Πέντε χρόνια καινοτομίας και παγκόσμιας ανάπτυξης

02/06/2026 - 05:06
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η FARCOM ενισχύει το παγκόσμιο αποτύπωμά της στην PLMA 2026, «World of Private Label»

28/05/2026 - 15:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Charity Gala Dinner «Είμαστε Ένα»

28/05/2026 - 15:48
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo