Κυριακή, 2 Απριλίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Κομισιόν: 1,36 δισ. ευρώ για την αποζημίωση ελληνικών ενεργοβόρων επιχειρήσεων
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
07/02/2023 · 14:08

Κομισιόν: 1,36 δισ. ευρώ για την αποζημίωση ελληνικών ενεργοβόρων επιχειρήσεων

Λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό καθεστώς μερικής αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα του κόστους των έμμεσων εκπομπών στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ ("ΣΕΔΕ").

Το ελληνικό μέτρο

Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,36 δισ. ευρώ, θα καλύψει μέρος της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του αντικτύπου των τιμών του άνθρακα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (το λεγόμενο "κόστος έμμεσων εκπομπών") που θα προκύψει την περίοδο 2021-2030. Το μέτρο στήριξης αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου "διαρροής άνθρακα", δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής εταιρειών σε χώρες εκτός της ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Το μέτρο θα ωφελήσει επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα και απαριθμούνται στο παράρτημα Ι των κατευθυντήριων γραμμών για ορισμένα μέτρα κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μετά το 2021 ("κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ"). Οι τομείς αυτοί αντιμετωπίζουν το σημαντικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η αντιστάθμιση θα χορηγηθεί σε επιλέξιμες εταιρείες μέσω μερικής επιστροφής του κόστους έμμεσων εκπομπών που προέκυψε κατά το προηγούμενο έτος. Η τελική πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το 2031. Λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που απαιτήθηκε για την κατάρτιση του μέτρου και των εξαιρετικών περιστάσεων που σχετίζονται με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η προθεσμία για την καταβολή των ενισχύσεων για το έτος 2021 είναι η 30ή Απριλίου 2023.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο θα ισούται με το 75% του προκύψαντος κόστους έμμεσων εκπομπών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης μπορεί να είναι υψηλότερο προκειμένου να περιοριστεί το εναπομένον κόστος έμμεσων εκπομπών στο 1,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει δεικτών αναφοράς για την αποδοτικότητα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι δικαιούχοι να ενθαρρύνονται να εξοικονομούν ενέργεια.

Για να είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει είτε i) να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε ii) να καλύπτουν τουλάχιστον το 30 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε iii) να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία από τις υποχρεώσεις αυτές εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Η εκτίμηση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ.

Η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς είναι αναγκαίο και κατάλληλο για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων ώστε να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφευχθεί η μετεγκατάσταση εταιρειών σε χώρες εκτός της ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις σχετικά με τους ενεργειακούς ελέγχους και τα συστήματα διαχείρισης που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ. Ως εκ τούτου, συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ καθώς και των στόχων που τίθενται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορηγούμενη ενίσχυση περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο και δεν θα έχει αδικαιολόγητες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι, δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης τις οποίες επικαλείται η Ελλάδα, δικαιολογείται εύλογη περίοδος χάριτος για την καταβολή της ενίσχυσης για το 2021.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • ·
  • ΡΕΥΜΑ
  • ·
  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ·
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σδούκου: Η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει 1 δισ. κ. μ. πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου
Σδούκου: Η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει 1 δισ. κ. μ. πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου 06/02/2023 - 09:50
Φυσικό αέριο: Μειωμένα κατά 15% τα τιμολόγια τον Φεβρουάριο 09/02/2023 - 13:59
Φυσικό αέριο: Μειωμένα κατά 15% τα τιμολόγια τον Φεβρουάριο
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο: Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας
    02/04/2023 - 07:41 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πώς θα γίνεται «γρήγορα» η επιστροφή φόρων μετά την υποβολή της δήλωσης
    01/04/2023 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΟΔΥ: Σε 19 σημεία δωρεάν rapid test την Κυριακή 2/4
    01/04/2023 - 18:27 ΥΓΕΙΑ
  • Στο χορό των απεργιών η Γερμανία
    01/04/2023 - 17:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Φορολογικές δηλώσεις: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για την αποφυγή λαθών
    01/04/2023 - 17:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μηνυτήρια αναφορά για καρτέλ Νο2 στις κατασκευές
    01/04/2023 - 16:53 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Wolt: Απεργία πραγματοποιούν οι διανομείς λόγω μείωσης αμοιβών
    01/04/2023 - 16:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κόπασε η τραπεζική αναταραχή στην ευρωζώνη
    01/04/2023 - 16:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πτήσεις off season ζήτησε ο Κικίλιας από τον κινέζο υπουργό Τουρισμού
    01/04/2023 - 16:38 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και στην οδό Γενοκτονίας στον Ασπρόπυργο
    01/04/2023 - 16:35 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μηνυτήρια αναφορά για καρτέλ Νο2 στις κατασκευές
    01/04/2023 - 16:53 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το «Σπίτι» των νέων: Υψηλά επιτόκια αλλά όχι για όλο το ποσό - 24 ερωτοαπαντήσεις για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων
    01/04/2023 - 09:51 ΕΛΛΑΔΑ
  • Wolt: Απεργία πραγματοποιούν οι διανομείς λόγω μείωσης αμοιβών
    01/04/2023 - 16:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το 39% των Ελλήνων θεωρούν απειλή την κλιματική αλλαγή
    01/04/2023 - 11:36 ΕΛΛΑΔΑ
  • Mediterra Hellas: Αύξηση 11,5% τζίρου και 22,5% κερδών το 2022
    01/04/2023 - 10:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

NBA 2022-23: Αποτελέσματα – Πρόγραμμα – Κατάταξη

02/04/2023 - 08:04
FleetNews
FleetNews

Nissan Ariya: ξεκίνησε η εξερεύνηση του πλανήτη

02/04/2023 - 00:17
AllStar Basket
AllStar Basket

Τακιανός: “Κατάθεση ψυχής σε μια τιμητική ημέρα για τον Μπάνε”!

01/04/2023 - 23:32
FleetNews
FleetNews

Lancia: τα πρώτα σχέδια του νέου Concept Car

01/04/2023 - 00:17
Advertising.gr
Advertising.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά εκδηλώσεων

31/03/2023 - 21:20
Advertising.gr
Advertising.gr

Johnnie Walker: Νέα digital και social καμπάνια για το Black Label

31/03/2023 - 21:10
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΕΛΛΕΤ: Παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

31/03/2023 - 17:03
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ): Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας

31/03/2023 - 15:34

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo