Η επικράτηση της ΠΑΣΚΕ, μάλιστα με αυξημένα ποσοστά, στις χθεσινές εκλογές της ΓΣΕΕ θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό δεδομένη. Ο Γιάννης Παναγόπουλος αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας, θέση την οποία –σύμφωνα με τους επικριτές του– δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει όσο εκκρεμούν στον εισαγγελέα υποθέσεις που τον αφορούν, όπως αυτές για υπεξαίρεση κοινοτικών πόρων και το «πόθεν έσχες».
Ωστόσο, από το βήμα του 39ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, που ολοκληρώθηκε χθες, άφησε να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα αποχωρήσει, δίνοντας χώρο σε νεότερους. Όπως δήλωσε, δεν προτίθεται προς το παρόν να κάνει κάποια κίνηση ή να στραφεί στην πολιτική, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει εμπόδιο για τους νέους συνδικαλιστές και ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που πήρε τον λόγο σε δευτερολογία σε συνέδριο.
Παρά τα λεγόμενά του, συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει και σε προηγούμενα συνέδρια, χωρίς αυτό να έχει συμβεί, καθώς παραμένει στη θέση του επί δύο δεκαετίες.
Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αυξάνοντας τις έδρες της σε 20 και φτάνοντας ποσοστό 42,8%. Το αποτέλεσμα αυτό είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Παναγόπουλο, ο οποίος πριν από τρεις μήνες είχε τονίσει ότι η ΠΑΣΚΕ διατηρεί ισχυρή αυτονομία και επιρροή, παρά τη μείωση της κομματικής στήριξης του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρούνταν ότι η ΠΑΣΚΕ θα συμμετείχε με ενιαίο ψηφοδέλτιο, καθώς είχε προηγηθεί συμφωνία με συνδικαλιστές που παλαιότερα τον είχαν αμφισβητήσει. Ωστόσο, λίγο πριν από τις εκλογές, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με την ονομασία «Ενωμένοι Εργαζόμενοι», απέναντι στην ΠΑΣΚΕ.
Ο ίδιος, που εξελέγη και κατέλαβε μία έδρα, υποστήριξε ότι η κίνησή του δεν συνιστά διάσπαση, αλλά προσπάθεια να δοθεί φωνή σε εργαζόμενους και σωματεία που είχαν αποκλειστεί από τις συλλογικές διαδικασίες.
Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), επίσης ενισχυμένη, με 12 έδρες και ποσοστό 29,5%.
Αντίθετα, οι παρατάξεις ΕΜΕΙΣ_ΑΡΚΙ του Νίκου Φωτόπουλου και ΕΑΚ του Ηλία Γκιουλάκη, που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν κοινό ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα να χάσουν από μία έδρα η καθεμία.