Σάββατο, 25 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κομισιόν: Σε ποιο ελληνικό νησί ξεκινά ασκήσεις ετοιμότητας για τσουνάμι;
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
15/11/2019 · 17:39

Κομισιόν: Σε ποιο ελληνικό νησί ξεκινά ασκήσεις ετοιμότητας για τσουνάμι;

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η τοπική κοινότητα της Κω θα διεξαγάγουν άσκηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω τσουνάμι, την Τρίτη το πρωί.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στην άσκηση θα δοκιμαστεί ο νέος εξοπλισμός και οι νέες διαδικασίες που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ «Tsunami Last Mile», μετά το τσουνάμι το οποίο έπληξε την Κω το 2017 και προκάλεσε δύο θανάτους.

Η υποδομή «Tsunami Last Mile» περιλαμβάνει αισθητήρες και σταθμούς για τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, ενημερωτικές πινακίδες με μεγάφωνα στην ακτογραμμή της μαρίνας της Κω και σειρήνες μεγάλης εμβέλειας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη προειδοποίηση και η επικοινωνία, και ο τοπικός πληθυσμός να είναι καλά ενημερωμένος, εγκαίρως, στην απίθανη περίπτωση που συμβεί τσουνάμι στο μέλλον.

Για την εκτέλεση της δοκιμής, στις 9 η ώρα το πρωί, η ομάδα της άσκησης θα προσομοιώσει έναν σεισμό και θα προγραμματίσει τους αισθητήρες να διαβάσουν το ίδιο ύψος κύματος με εκείνο το οποίο σημειώθηκε κατά τον υποθαλάσσιο σεισμό που προκάλεσε το τσουνάμι του 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του συστήματος, η ομάδα θα χρονομετρήσει την ικανότητα του συστήματος να εντοπίσει τον σεισμό, να δημιουργήσει κατάλληλο μήνυμα προειδοποίησης και να το διαδώσει στους σχετικούς δέκτες.

Η άσκηση θα διαρκέσει 4 ώρες και θα συμμετέχει σε αυτήν το σύνολο του τοπικού συστήματος αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, με εφαρμογή των αντίστοιχων διαδικασιών για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνεται η διοίκηση του δήμου, η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμεναρχείο, η υπηρεσία ασθενοφόρων, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντές. Θα ενεργοποιηθεί το πλήρες σύστημα — πίνακες, μεγάφωνα και σειρήνες.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην άσκηση θα λάβουν προειδοποιητικό μήνυμα και η αντίδρασή τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών εκκένωσης, θα παρατηρηθεί και θα αξιολογηθεί. Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Γυμνασίου Κω, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τοπικό ξενοδοχείο αναμένεται να ακολουθήσουν τα σήματα του τσουνάμι κατά μήκος των οδών εκκένωσης και να συγκεντρωθούν σε περιοχές συνάθροισης, όπου θα εγγραφούν από τους φορείς του τοπικού συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι και θα αναλάβουν τη φροντίδα τους.

Θα δοκιμαστεί επίσης η ενσωμάτωση του τοπικού συστήματος με την υπηρεσία παρακολούθησης και προειδοποίησης για τσουνάμι σε εθνικό επίπεδο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας/ΓΔ ECHO) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τα αποτελέσματα της δοκιμής. Επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα κατευθύνουν και θα επιβλέπουν τη διαδικασία από την αίθουσα ελέγχου της άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας KATWARN, την οποία έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Fraunhofer, προκειμένου να ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς σχετικά με τα τρέχοντα μηνύματα συναγερμού και να παρακολουθούν τα στάδια της άσκησης.


Τσουνάμι στην Ευρώπη;

Μπορεί τα τσουνάμι στη Μεσόγειο να μην φαίνεται ότι αποτελούν υψηλό κίνδυνο, η επιστήμη όμως μας λέει ότι μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην περιοχή, με εξαιρετικά καταστροφική ικανότητα και σημαντικά σύντομη προθεσμία προειδοποίησης.

Το Ελληνικό Περιφερειακό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το οποίο λειτουργεί από το 2012, διασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση και διάδοση προειδοποιητικών μηνυμάτων στις ενδιαφερόμενες χώρες. Ωστόσο, η περαιτέρω διάδοση του μηνύματος ώστε να φτάνει εγκαίρως στις τοπικές κοινότητες και στους πολίτες, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, ιδίως όσον αφορά τις παράκτιες πηγές πρόκλησης τσουνάμι, για τις οποίες η ώρα άφιξης στην ακτή είναι πολύ σύντομη.

Εάν αποδειχτεί αποτελεσματικό, το καινοτόμο τοπικό δίκτυο «Tsunami Last Mile» και η ενσωμάτωσή του στο Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρακτική αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Το Σχέδιο «Tsunami Last Mile»

Η άσκηση είναι το τελευταίο στάδιο του σχεδίου «Tsunami Last Mile», που ξεκίνησε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ το 2018, μετά από δύο τσουνάμι στο Αιγαίο, τα οποία έπληξαν τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας (12 Ιουνίου και 21 Ιουλίου 2017). Στις περιπτώσεις εκείνες, το προειδοποιητικό μήνυμα δεν έφτασε στις τοπικές κοινότητες. Στην Κω, το τσουνάμι συνέβη τη νύχτα, ενόσω η μαρίνα είχε λιγότερη κίνηση απ’ ό,τι συνήθως. Ωστόσο, σημειώθηκαν δύο θάνατοι και δεκάδες τραυματισμοί.

Το σχέδιο «Tsunami Last Mile» εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε δύο περιπτώσεις αντίστοιχες με τις τοποθεσίες που επλήγησαν το 2017. Στις 5 Νοεμβρίου, στην ετήσια εκστρατεία «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι» του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNISDR), πραγματοποιήθηκε η δεύτερη από τις δύο ασκήσεις που προβλέπονταν στο πλαίσιο του σχεδίου «Tsunami Last Mile». Στο Μπόντρουμ, το καινοτόμο πρωτότυπο τοπικό δίκτυο και η σύνδεσή του με το εθνικό/περιφερειακό σύστημα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια άσκησης επί χάρτου που συντόνισε η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της πόλης των Μούγλων, η οποία υποστηρίζεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του Μπόντρουμ, τον δήμο Μπόντρουμ, το Ινστιτούτο Σεισμικών Παρατηρήσεων & Ερευνών KOERI, το Middle East Technical University της Άγκυρας (MΕTU), το Λιμεναρχείο του Μπόντρουμ και διάφορες ΜΚΟ. Η άσκηση βασίστηκε στη σεισμική δόνηση μεγέθους Μw6.6 που σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου 2017, στην περιοχή μεταξύ της Κω και του Μπόντρουμ, και έδωσε την ευκαιρία να αξιολογηθεί η προστιθέμενη αξία των διάφορων δραστηριοτήτων που έχουν αναληφθεί έκτοτε.

Το σχέδιο «Tsunami Last Mile» σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών με χρηματοδότηση από τη ΓΔ ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δεύτερη φάση του σχεδίου θα διοργανωθεί την περίοδο 2020-2021 και θα περιλαμβάνει περισσότερες χώρες της Μεσογείου, καθώς και τοποθεσία στην Ινδονησία που συμφώνησε να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Η ανάγκη προειδοποίησης του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο στην περίπτωση παράκτιας εκδήλωσης τσουνάμι αποτελεί δύσκολο πρόβλημα, διότι απαιτεί την εφαρμογή ενός συνόλου τεχνολογικών προϊόντων που πιθανότατα θα χρησιμοποιούνται μόνο κάθε λίγα χρόνια, ή ποτέ. Για να είναι βιώσιμα, θα πρέπει να προβλέπεται διπλή χρήση των εν λόγω προϊόντων, π.χ. χρήση των ψηφιακών πινακίδων για την καθημερινή ενημέρωση του κοινού. Ωστόσο, όταν χρειαστεί, η υποδομή του σχεδίου «Tsunami Last Mile» μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ·
  • ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Σκροπολίθας: «Δυστυχώς κάποιες ολιγωρίες μας κόστισαν»

All Content

Εθνική Παίδων: Νίκησε και τη Σλοβενία στο τουρνουά του Μπασάνο

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

All Content - BusinessNews.gr

Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης: Το νέο εργοστάσιο, τα κέρδη των 3,9 εκατ. και οι εξαγωγές

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ Μάρκετ: Ξεκινά τη Δευτέρα η κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων για τις μειώσεις τιμών

All Content

Ermis Awards 2026: O Χρήστος Κουτσούκος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής -Oι φετινές αλλαγές στις κατηγορίες

All Content

Nέα Διοικούσα Επιτροπή στον ΙΑΒ Hellas

FleetNews

Pirelli: Νέα πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας

FleetNews

Geely: Ηλεκτροκίνηση 800V με απόδοση 93,8%

FleetNews

Auteco KTEO: Νέα υπηρεσία τεχνικής αξιολόγησης μεταχειρισμένων

All Content

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της FIBA, Οράσιο Μουρατόρε

All Content

«Η Μπασκόνια είναι έτοιμη να υπογράψει τον Έι Τζέι Λόσον»

All Content - BusinessNews.gr

Αποστολή προστίμων €12 εκατ. σε ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι ανασφάλιστα - Εξέταση των ενστάσεων μέσω AI

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,2% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών το α' τρίμηνο φέτος

All Content - BusinessNews.gr

Tottis-Bingo: Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ο τζίρος -Βλέπει αύξηση εσόδων 7% φέτος

FleetNews

Ηλεκτρικό grand tourer ετοιμάζει η Range Rover

FleetNews

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Grand Automotive Hellas

CSRΝews.gr

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Χορηγός στο 10ο Φεστιβάλ Δωδώνης και το 3ο Vikos Festival

CSRΝews.gr

Η ΟΛΥΜΠΟΣ στηρίζει τη Λήδα Μανθοπούλου μέσω του προγράμματος «Η δική τους Κορυφή»

CSRΝews.gr

Empiria Group: Παρουσιάζει το Impact Report του Ομίλου για το έτος 2025

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πρωθυπουργού στην Ημαθία το τοπικό Χιονοδρομικό Κέντρο
Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πρωθυπουργού στην Ημαθία το τοπικό Χιονοδρομικό Κέντρο 15/11/2019 - 17:30
Επίσκεψη στη Μόρια από τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας 15/11/2019 - 17:46
Επίσκεψη στη Μόρια από τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    25/07/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πυρκαγιές: Από αμέλεια το 88% φέτος – Δύο συλλήψεις σε Έβρο και Γρεβενά
    25/07/2026 - 16:03 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Meta λανσάρει την εφαρμογή Seller για να επεκτείνει το Facebook Marketplace
    25/07/2026 - 15:45 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΑΔΕ: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
    25/07/2026 - 15:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ινδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας – Νίκη για το κίνημα διαμαρτυρίας της ινδικής νεολαίας
    25/07/2026 - 15:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Πιο επίκαιρος από ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου
    25/07/2026 - 14:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Παπαθανάσης: Τα μέτρα της ΔΕΘ θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας
    25/07/2026 - 14:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σημαντικές μορφές της Ευρώπης στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ
    25/07/2026 - 13:38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η Κρήτη γίνεται διεθνές εργαστήριο καινοτομίας: Ερευνητές από 25 κορυφαία πανεπιστήμια στα Ανώγεια
    25/07/2026 - 13:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πανελλαδικές 2026 - Δεύτερη ανάγνωση στα στατιστικά των βάσεων εισαγωγής
    25/07/2026 - 12:50 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Nvidia - SK Group: Συνεργασία άνω των $500 δισ. για την κατασκευή ποδομών AI
    25/07/2026 - 11:22 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Τραμπ: Επιθέσεις κατά των ΜΜΕ στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
    25/07/2026 - 12:26 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σούπερ Μάρκετ: Ξεκινά τη Δευτέρα η κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων για τις μειώσεις τιμών
    25/07/2026 - 10:01 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Σημαντικές μορφές της Ευρώπης στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ
    25/07/2026 - 13:38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πανελλαδικές 2026 - Δεύτερη ανάγνωση στα στατιστικά των βάσεων εισαγωγής
    25/07/2026 - 12:50 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

«Η Μπασκόνια είναι έτοιμη να υπογράψει τον Έι Τζέι Λόσον»

25/07/2026 - 19:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Λιθουανία: Ο Ρίμας Κουρτινάιτις ανακάλεσε την απόφαση παραίτησής του!

25/07/2026 - 18:41
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΕ: Η Επιτροπή κατηγορεί το TikTok ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους ανήλικους χρήστες

24/07/2026 - 14:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ACTION 24: Η σεζόν που έσπασε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων τηλεθεατών

24/07/2026 - 12:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Χορηγός στο 10ο Φεστιβάλ Δωδώνης και το 3ο Vikos Festival

24/07/2026 - 10:43
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΟΛΥΜΠΟΣ στηρίζει τη Λήδα Μανθοπούλου μέσω του προγράμματος «Η δική τους Κορυφή»

24/07/2026 - 09:00
FleetNews
fleetnews.gr

Pirelli: Νέα πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας

24/07/2026 - 04:58
FleetNews
fleetnews.gr

Geely: Ηλεκτροκίνηση 800V με απόδοση 93,8%

23/07/2026 - 06:58
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

MAGIO Hair Experience – Μαρία Καμαριανάκη

22/07/2026 - 13:00
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo