Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
05/06/2018 · 03:00

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά

Κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, προκλήσεις και απειλές έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, προκλήσεις και απειλές έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Για το 2018, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες μια μεγάλη εκστρατεία κατά των πλαστικών μιας χρήσης.

Tο φετινό σύνθημα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Beat the Plastic Pollution. If you can reuse it, refuse it», που σημαίνει «Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά, αν δεν μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, πείτε όχι σε αυτό». Στην επίσημη ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για τις δράσεις που είναι αφιερωμένες στην ημέρα ανά τον κόσμο και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει μέρος της λύσης.

Οι αριθμοί δείχνουν το πρόβλημα. Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας, αλλά και στους πνεύμονές μας· μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

«Η Ημέρα Περιβάλλοντος 2018 βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα σε μια πολύ κρίσιμη φάση του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία των Παρισίων. Μια απαιτητική για το μέλλον του πλανήτη, συζήτηση, που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα με διακριτό και πρωτοπόρο τον ρόλο της Ευρώπης. Η μάχη για την κλιματική αλλαγή, όπως και η παγκόσμια προσπάθεια για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τους στόχους για την παγκόσμια κοινωνία του 2030, δεν αποτελούν δήλωση καλών προθέσεων. Αποτελούν δέσμευση αλλαγής στάσης ζωής για τον καθένα από εμάς. Αλλαγή της παραγωγής και της κατανάλωσης, των προτύπων και των αξιών της ζωής μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για το 2018 είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά της ρύπανσης από πλαστικό (BeatPlasticPollution), σε άμεση σύνδεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την κυκλική οικονομία και τα πλαστικά της Ευρώπης, αλλά και τις πολιτικές για τη θαλάσσια ρύπανση και τη βιοποικιλότητα. Η χώρα μας στοχεύει σε ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, του οποίου αναπόσπαστα στοιχεία είναι η κυκλική οικονομία και η πρόληψη στην παραγωγή αποβλήτων. Εξάλλου, το σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία ως εθνικής στρατηγικής, είναι αυτές τις μέρες σε διαβούλευση. Επιδιώκουμε τη χρήση των δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων πρώτων υλών, προσδίδοντας μια αειφορική διάσταση στο παραγωγικό μοντέλο. Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή. Ενισχύσαμε νομοθετικά το θεσμικό πλαίσιο και τους πόρους της ανακύκλωσης, δημιουργούμε σύγχρονα έργα και Πράσινα Σημεία, μειώσαμε την κατανάλωση της λεπτής πλαστικής σακούλας. Αναβαθμίζουμε τον ρόλο των δήμων και μειώνουμε τα δημοτικά τέλη προς όφελος δημοτών και επιχειρήσεων, με βάση την απόδοση κάθε δήμου στην ανακύκλωση και στη διαλογή την πηγή» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφέρεται ακόμα και στις κλιματικές αλλαγές, ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν περισσότερο τους επιστήμονες, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα του περιβαλλοντικού πεδίου.

«Ως χώρα έχουμε εισαγάγει τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

Επιτυγχάνουμε τους στόχους μείωσης εκπομπών ΑΘ για το 2020, αλλά παραμένουμε μία από τις χώρες με υψηλή ένταση εκπομπών σε σχέση με το ΑΕΠ. Ο ενεργειακός σχεδιασμός που εξελίσσεται, αναλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για το 2030, ενώ το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας στοχεύει ριζικά στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού πόρου για την Ελλάδα, ενώ δημιουργούμε στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό ταμείο για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που σήμερα βασίζονται στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη νέα οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Το περιβάλλον αποτελεί σοβαρό αναπτυξιακό πόρο για την Ελλάδα. Ολοκληρώσαμε τις υποχρεώσεις της χώρας για την οριοθέτηση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και ειδών, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή τους με το τοπικό παραγόμενο προϊόν, την εργασία και την ανάπτυξη.

Συντάσσουμε για πρώτη φορά δασική στρατηγική, ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές και μέτρα προστασίας και αξιοποίησης των πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας, με βάση τα ιδιαίτερα μεσογειακά τους χαρακτηριστικά. Στη δασική στρατηγική, εισάγουμε υψηλούς στόχους παραγωγής ΑΕΠ από τα ελληνικά δάση, αλλά και την επιστροφή της εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο.

Συνεχίζουμε την ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών, έχοντας ήδη κυρώσει το 31,4% των δασικών χαρτών στην ελληνική επικράτεια, με καθυστέρηση 42 χρόνων και με σημαντικές αναρτήσεις που εξελίσσονται μέσα στο 2018. Έχουμε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση κύρωσης των δασικών χαρτών έως το 2020, με υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και νομοθετική επίλυση των οικιστικών πυκνώσεων με βάση τους συνταγματικούς κανόνες.

Με παράλληλες πρωτοβουλίες στις πόλεις, αποδίδουμε ελεύθερους χώρους σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση - χώρους που αποτελούν περιβαλλοντικούς πνεύμονες και δημόσια ιδιοκτησία.

Έχουμε ένα σχέδιο περιβαλλοντικής πολιτικής που κλείνει την περίοδο των περιβαλλοντικών προστίμων και των καθυστερήσεων αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις υποδομές, και ανοίγει ένα κεφάλαιο καινοτόμων παρεμβάσεων, με ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που έχει το περιβάλλον στη χώρα μας.

Πέρα όμως από τα σχέδια και τις πολιτικές, το περιβάλλον έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία από εμάς - όλους τους πολίτες. Και χρειάζεται όλοι, διοίκηση, αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες, θεσμοί, κινήματα, παραγωγοί, επιστήμονες, νέα γενιά, να μοιραστούμε αυτό το κοινό όραμα και, με περιβαλλοντικά κριτήρια, να κάνουμε πράξη την περιβαλλοντική συμπεριφορά σε κάθε μας επιλογή».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Από το +16, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 61-64 από τη Φενέρμπαχτσε

All Content

Προφυλακιστέος ο Πέτρος Παπαπέτρου - Τι είπε ο δικηγόρος του

All Content - BusinessNews.gr

CrediaBank: Έκτακτο κέρδος κατ' ελάχιστον 235 εκατ. ευρώ από την εξαγορά της HSBC Malta – Οι στόχοι έως το 2030

All Content - BusinessNews.gr

Holcim (Όμιλος Ηρακλής): Αύξηση 11,8% στα λειτουργικά κέρδη το εννεάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Aναπτυξιακή υπεροχή για την ελληνική οικονομία έως το 2028

All Content

Στρατηγική συμφωνία Serdal Holding και AWG META

All Content

ΔΥΠΑ: Νέο spec ύψους 750 χιλ. ευρώ

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Καταιγιστική η Ζαλγκίρις Κάουνας, 105-85 τη Βιλερμπάν (vid)

All Content

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: Η photo gallery από τη Sunel Arena

All Content - BusinessNews.gr

Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί είναι επενδυτική ευκαιρία

All Content - BusinessNews.gr

Hermès: Χάνει η Birkin τη λάμψη της; - Τα σημάδια κόπωσης στην αγορά πολυτελείας

All Content - BusinessNews.gr

Ευρώπη Holdings: Στις 30/10 η ολοκλήρωση απορρόφησης από την CrediaBank - Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

ΕΒΕΑ και Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

CSRΝews.gr

Όμιλος Greenvolt: Στην A&R Investments δύο από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Πολωνία

CSRΝews.gr

Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη Vol. 2: Άνοιξε στο κοινό η έκθεση με 55 έργα στον ιστορικό ΑΗΣ Νέου Φαλήρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου στις Κυκλάδες
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου στις Κυκλάδες 05/06/2018 - 03:00
Σοβαρό τροχαίο στην Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας 05/06/2018 - 03:00
Σοβαρό τροχαίο στην Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η τέχνη συναντά τη συμπερίληψη: Μια βραδιά γεμάτη φως και συγκίνηση στο NYX Esperia Palace
    23/10/2026 - 23:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • Arla Foods Amba: Προληπτική ανάκληση παρτίδων του προιόντος Arla Protein Pudding
    23/10/2026 - 22:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ευρωαγορές: Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις για τον κλάδο πολυτελών ειδών
    23/10/2026 - 21:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΑΔΕ: 48ωρο λουκέτο σε νυχτερινό κέντρο για φοροδιαφυγή
    23/10/2026 - 21:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: Η αυτοδυναμία είναι πολιτικός μονόδρομος, όχι για την παράταξη αλλά για τη χώρα
    23/10/2026 - 21:09 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Pizza Fan: Πάνω από 35.000.000 ευρώ η φοροδιαφυγή - 23 συλληψεις και άλλοι 109 κατηγορούμενοι - Πώς λειτουργούσε το παράνομο λογισμικό
    23/10/2026 - 20:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • e-ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται αναδρομικά σε εργαζόμενους συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι
    23/10/2026 - 20:19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρώπη Holdings: Στις 30/10 η ολοκλήρωση απορρόφησης από την CrediaBank - Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
    23/10/2026 - 20:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ελληνικό δεξαμενόπλοιο, συμφερόντων Μαρτίνου, το πρώτο που φόρτωσε ρωσικό ντίζελ με προορισμό τις ΗΠΑ
    23/10/2026 - 19:44 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο χάρτης πληρωμών ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 30 Οκτωβρίου
    23/10/2026 - 19:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Παπουτσάνης: Ο δρόμος προς τα 150 εκατ. ευρώ, οι εξαγορές και το «όπλο» της Ριτσώνας
    23/10/2026 - 07:34 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Hermès: Χάνει η Birkin τη λάμψη της; - Τα σημάδια κόπωσης στην αγορά πολυτελείας
    23/10/2026 - 09:47 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Μπλε Κέδρος: Προχωρά η επένδυση των 56,7 εκατ. ευρώ στα Αραχωβίτικα – Στο επόμενο στάδιο το Coco-Mat Village
    23/10/2026 - 09:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τριπλή διεθνής διάκριση για το Radisson Blu Zaffron Resort Santorini στα World Luxury Hotel Awards 2026
    23/10/2026 - 15:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Φοροδιαφυγή με «πειραγμένες» ταμειακές και παράνομα λογισμικά – Τα τρία κόλπα απόκρυψης τζίρου
    23/10/2026 - 08:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η βαθμολογία της EuroLeague 2026/27

23/10/2026 - 20:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2026/27: Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα της σεζόν

23/10/2026 - 20:27
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Δυναμική εκκίνηση με περισσότερους από 335.814 ενεργούς χρήστες

23/10/2026 - 13:46
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΒΕΑ και Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

23/10/2026 - 13:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Greenvolt: Στην A&R Investments δύο από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Πολωνία

23/10/2026 - 13:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Πρεσβεία Ισραήλ | Sukkot Days”

23/10/2026 - 13:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Google: Παρουσίαση νέων εργαλείων Gemini για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

23/10/2026 - 11:39
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Paul Mitchell Retreat 2026

22/10/2026 - 09:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo