Σάββατο, 11 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ "κλείνει το ματάκι" στην αντισυστημική ψήφο
Newsroom Newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/04/2023 · 20:31

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ "κλείνει το ματάκι" στην αντισυστημική ψήφο

Οι διατάξεις της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη δεν είναι φωτογραφικές. Θωρακίζουν την όποια απόφαση απέναντι σε κάθε καχύποπτο, ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

«Έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία που συμπληρώνει την διάταξη για την μη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει «να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» και ανήκει σε εκείνο που είναι «απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο».

Ο υπουργός τόνισε πως «οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά». Εμείς είπε «έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. 'Αλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι 'δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση'».

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει την περίπτωση που «έχεις κόμματα ανθρώπων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για βαρύτατα αδικήματα που εκτίουν ποινές καθείρξεως και υποδύονται ότι είναι πολιτικοί αρχηγοί, είναι υποψήφιοι με κεντρικό και σημαντικό ρόλο στα κόμματά τους» ή «όταν είναι ή υποδύονται τους ιδρυτές κομμάτων, ή όταν, θέλοντας να αποφύγουν δεσμεύσεις και περιορισμούς που πηγάζουν από το νομικό μας πλαίσιο, έχουν αχυρανθρώπους στην θέση των πολιτικών ηγεσιών τους».

Ο υπουργός, τόνισε ότι «ως προς της ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω» από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα «οργανωτικό ζήτημα» - γιατί «αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία» καθώς το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς «θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α' Τμήματος».

Επισήμανε μάλιστα, πως «η όποια απόφαση τεσσάρων ανωτάτων δικαστών, θα ήταν εκτεθειμένη σε μια δημόσια κριτική ότι κάποιος διάλεξε αυτούς του δικαστές», εξηγώντας ότι «τέτοιου είδους οι αποφάσεις, όσο τεχνικές και εάν είναι, έχουν πολιτικό φορτίο ασχέτως της κρίσεως» και δεν θα πρέπει να υπάρχει «η οποιαδήποτε υποψία» ακόμα και τον καχύποπτο.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο 'Αρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» καθώς όπως είπε «έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α' Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή».

Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».

Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για τα άρθρα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, θα έρθει αύριο στην ολομέλεια και θα τις υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, που είναι αρμοδιότητάς του.

Στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι «κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει. Αυτή η πρακτική των παρατάσεων και των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, είναι η λογική των ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτή η κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μια τροπολογία όπου θα περιέχει ρυθμίσεις για τον χώρο υποδοχής των ΑμεΑ ψηφοφόρων κατά τις εθνικές εκλογές. Για το σύστημα εκλογής των προέδρων κοινοτήτων, είπε πως σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στις κοινότητες από 200 έως 2.000 κατοίκους, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ενώ στις κοινότητες από 2.000 κατοίκους και άνω, θα εκλέγεται ο πρώτος του νικήσαντος συνδυασμού του δήμου. Με άλλη διάταξη θα εναρμονιστούν οι γονικές άδειες σε εργαζόμενους σε δήμους. Θα υπάρξει μια ειδική διάταξη για την παραμονή στην υπηρεσία και την συνυπηρέτηση. Θα παρέχεται μια ευελιξία στο ζήτημα του καθορισμού των εξαιρέσιμων ημερών στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα. Θα εμπεριέχει μια ειδική διάταξη που αφορά τα έργα αναβάθμισης της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών. Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επεξεργάζεται και μια διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει ήδη στην διακυβερνησιμότητα των δήμων από το σύστημα της απλής αναλογικής, και δεν μπορούν να κλείσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

  • ΒΟΡΙΔΗΣ
  • ·
  • ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
  • ·
  • ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΠΑΟΚ: Μια super πεντάδα και οι επιλογές για το ρόστερ του

All Content

Παπανικολάου: "Για νέες θρυλικές σελίδες με τον Ολυμπιακό μας" (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Το δημόσιο χρέος επιστρέφει σε προμνημονιακά επίπεδα - Κάτω από το 140% του ΑΕΠ το 2026

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως Παρασκευή 24 Ιουλίου

All Content - BusinessNews.gr

Θερινές εκπτώσεις από 13 Ιουλίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

All Content

Στα 401 εκατ. ευρώ η ελληνική digital αγορά

All Content

Publicom Burson: Σχεδίασε και υλοποίησε την εκδήλωση «Partners in Growth»

FleetNews

Το Zeekr 7GT με διάκριση 5 αστέρων στο Euro NCAP

FleetNews

Το Apple Music έρχεται σε πάνω από 2 εκατ. αυτοκίνητα Volvo

FleetNews

Toyota – ΗΠΑ: Επένδυση 3,6 δισ. δολαρίων σε εργοστάσιο

All Content

Εθνική Νέων: Πρεμιέρα σήμερα με Κροατία στο Ευρωπαϊκό -Με συνδρομή πλέον το live stream!!!

All Content

Η Εφές ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάικ Τζέιμς! (pic)

All Content - BusinessNews.gr

Υπουργείο Ανάπτυξης: Δημιουργία Εθνικής Πύλης Ανθεκτικότητας για τις επιχειρήσεις

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 0,95%, κέρδη 18,51% από τις αρχές του έτους

All Content - BusinessNews.gr

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή για ακρίβεια, καύσιμα και 13η σύνταξη

FleetNews

Lepas: Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας Intelligent LEX

FleetNews

Ford Kuga FHEV: Υβριδική αποδοτικότητα με νέα τιμή

CSRΝews.gr

Ποιος «μοιάζει» με ηγέτης: H αόρατη προκατάληψη πίσω από το χάσμα φύλου στην κορυφή

CSRΝews.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπεγράφη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη»

CSRΝews.gr

Μαρίνα Φλοίσβου: Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης πίσω από τη σύμπραξη ΕΤΑΔ, LAMDA και ΝΟΠΦ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΚΚΕ: Υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
ΚΚΕ: Υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας 10/04/2023 - 20:24
Τσίπρας για τροπολογία κατά Κασιδιάρη: «Δεν θα ψηφίσουμε το λάθος» 10/04/2023 - 20:35
Τσίπρας για τροπολογία κατά Κασιδιάρη: «Δεν θα ψηφίσουμε το λάθος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • AI Act: Τι αλλάζει για πολίτες, επιχειρήσεις, Δημόσιο – Το νέο πλαίσιο για την ΤΝ στην Ελλάδα
    11/07/2026 - 12:11 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Οι μικροπιστώσεις στην πράξη: Πέντε ιστορίες που δείχνουν τη δύναμή τους
    11/07/2026 - 11:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση υδάτων
    11/07/2026 - 11:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Euronext Athens: Εικόνα «bull market» και ισχυρό story των ελληνικών μετοχών
    11/07/2026 - 10:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το δημόσιο χρέος επιστρέφει σε προμνημονιακά επίπεδα - Κάτω από το 140% του ΑΕΠ το 2026
    11/07/2026 - 10:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    11/07/2026 - 09:00 MEDIA
  • One&Only Aesthesis: Επίσημο opening για την Terrazza Campari στην Αθήνα
    10/07/2026 - 23:00 LIFESTYLE
  • Volkswagen: Αντιδράσεις των εργαζόμενων προκαλούν τα μέτρα εξυγίανσης της διοίκησης
    10/07/2026 - 21:32 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Με κέρδη έκλεισαν οι συναλλαγές της Παρασκευής - Εκτόξευση της μετοχής της EasyJet
    10/07/2026 - 20:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΑΔΕ: Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως Παρασκευή 24 Ιουλίου
    10/07/2026 - 20:07 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,84%, στα 242,89 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    10/07/2026 - 17:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 0,95%, κέρδη 18,51% από τις αρχές του έτους
    10/07/2026 - 18:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή για ακρίβεια, καύσιμα και 13η σύνταξη
    10/07/2026 - 16:12 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.505,09 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,52%
    10/07/2026 - 13:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Coffee Island & AMMOUSA: Μια ξεχωριστή συνεργασία γεύσης με αφετηρία την Πάτρα
    10/07/2026 - 17:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παπανικολάου: "Για νέες θρυλικές σελίδες με τον Ολυμπιακό μας" (vid)

11/07/2026 - 08:53
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Αναγέννηση Καρδίτσας: Με Κρομμύδα και στη National League 1

11/07/2026 - 08:46
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ποιος «μοιάζει» με ηγέτης: H αόρατη προκατάληψη πίσω από το χάσμα φύλου στην κορυφή

10/07/2026 - 13:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tα Ελληνικά Οινοποιεία και ο ΑΟΣ Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» παρουσίασαν τη νέα εικόνα του «Θεσσαλικού»

10/07/2026 - 12:22
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Κομισιόν ζητάει από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά σε Instagram και Facebook

10/07/2026 - 11:59
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπεγράφη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη»

10/07/2026 - 10:33
FleetNews
fleetnews.gr

Το Zeekr 7GT με διάκριση 5 αστέρων στο Euro NCAP

10/07/2026 - 06:00
FleetNews
fleetnews.gr

Το Apple Music έρχεται σε πάνω από 2 εκατ. αυτοκίνητα Volvo

10/07/2026 - 05:42
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Φινάλε των επιτυχημένων 11 χρόνων της θρυλικής εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα»”

09/07/2026 - 07:11
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το πρώτο Pop-Up Store της La Mer στην Ελλάδα, στην Astir Marina Βουλιαγμένης

08/07/2026 - 12:34
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo