Σάββατο, 16 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Σκυλακάκης: Μέχρι τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2023
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/01/2023 · 12:55

Σκυλακάκης: Μέχρι τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2023

«Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Την εκτίμηση πως θα φτάνουν μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα και Σέρρες (12-13/1).

Ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για αλλαγή «οικονομικής πίστας», περιγράφοντας το πέρασμα από τις πολιτικές της υπερφορολόγησης, από την «εχθροπάθεια» προς την επένδυση και τον ιδιώτη επενδυτή και επιχειρηματία της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η περιπέτεια του 2015, που «έδιωχνε» τις επενδύσεις, σε πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις. «Για να έχεις επενδύσεις, πρέπει να έχεις επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κατά την τελευταία τριετία «η κυβερνητική πολιτική πολλαπλασίασε τα κίνητρα στην οικονομία για δουλειά, παραγωγή και δημιουργία, με αποτέλεσμα να φέρει, ήδη, πολύ μεγάλες, ιδιωτικές επενδύσεις».

Επισήμανε, ακόμη, πως η κυβέρνηση ανταπεξήλθε στις τρεις κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή-πληθωριστική και τουρκική απειλή), που βρέθηκε αντιμέτωπη. Εν μέσω αυτών, «μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές (π.χ. φόρος εισοδήματος, φόρος επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.). Καταφέραμε, ταυτόχρονα, λόγω της ανάπτυξης και παρά τις μεγάλες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας να έχουμε μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. Η οικονομία έχει βελτιώσει τη θέση της, είναι ένα “σκαλοπάτι” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται επάνοδος στα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι κοντά σ’ αυτά της Ιταλίας. Έχουμε 30% αύξηση των επενδύσεων και κάλυψη του επενδυτικού κενού».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτή η αναστροφή κλίματος είναι μόνιμη. Και εκτιμώντας πως το κομμάτι της που έχουμε δει -σε πραγματικές επενδύσεις- είναι «η κορυφή του παγόβουνου», σε σχέση με αυτά που έπονται, εστίασε στη συμβολή του ΤΑΑ σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σ’ ένα έργο που προωθείται μέσω του «Ελλάδα 2.0» και αφορά στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην Καβάλα. Από την υλοποίησή του, η περιοχή θα αποκτήσει πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων, καθώς θα διαθέτει την πρώτη αποθήκη C02 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο, που θα επιτρέπει τη σημαντική μείωση του κόστους του CO2 για βιομηχανίες που η παραγωγική τους διαδικασία συνεπάγεται αναγκαστική εκπομπή CO2 και βρίσκονται κοντά στη νέα εγκατάσταση. Και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία μεγάλες διεθνείς εταιρείες αναζητούν χώρους και χώρες στην Ευρώπη, για να φέρουν τις επενδύσεις τους από την Νοτιοανατολική Ασία, για λόγους ασφάλειας των αλυσίδων προσφοράς.

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ, αποκλειστικά, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτον, το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων», που αφορά σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή ενέργειας και πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. Δεύτερον, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα βγει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν σε ΜμΕ, από το InvestEU. Τρίτον, το δεύτερο κύκλο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων -δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο.

Σημείωσε ακόμα, πως στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από ΜμΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξήγησε πως με τα κίνητρα για συνεργασίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, οι ΜμΕ μπορούν να μεγαλώσουν ή/και να δημιουργήσουν ευρύτερες συνεργασίες (cluster), ώστε οι ΜμΕ να «αναζητήσουν το μέλλον τους», μέσα από ένα μοντέλο χαμηλής φορολογίας και οικονομιών κλίμακας.

Με αφορμή την πρόσφατη (12/1) έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δεύτερης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το ΤΑΑ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) επισήμανε πως εκπληρώνοντας, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα ορόσημα των δανείων, εισρέουν και νωρίτερα στα ταμειακά μας διαθέσιμα 1,84 δισ. ευρώ. Γεγονός, που μεταφράζεται σε όφελος άνω των 20 εκατ. ευρώ, από τη διαφορά των επιτοκίων.

Μίλησε για την πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μετακίνηση πόρων σε προγράμματα που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική, όπως προκύπτει από την απορρόφηση.

«Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια, προπαντός διότι η χώρα έχει μπροστά της το Ταμείο Ανάκαμψης, για να το αξιοποιήσει» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρθηκε στη βασική «φιλοσοφία» του Ταμείου, που όπως είπε: «…έχει στον “πυρήνα” της, όπως όλη η οικονομική μας πολιτική, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα έρθει μέσα από την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τη μετάβαση από υψηλή φορολογία και υψηλή φοροδιαφυγή, σε χαμηλή φορολογία και χαμηλή φοροδιαφυγή, αντίστοιχα, δηλαδή στη λεγόμενη “λευκή” οικονομία. Αυτό το μοντέλο, με τα χρήματα του ΤΑΑ και με ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον, που ελπίζουμε ότι έρχεται καθώς τελειώνουν οι κρίσεις, μπορεί να δώσει στην Ελλάδα καταπληκτική προοπτική στα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε. Και εμείς ως κυβέρνηση, με σύνεση και σοβαρότητα, αυτό θα επιδιώξουμε, στο βαθμό που θα έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές».

Οι εκδηλώσεις για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», διοργανώθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

  • ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
  • ·
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Άρης: Την Κυριακή (17/5) η απονομή στην ομάδα μπάσκετ γυναικών

All Content

Αταμάν: «Παναθηναϊκός και Φενέρ οι πιο πετυχημένες ομάδες της τριετίας στην Ευρώπη» (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Alfa Pastry: «Ανοίγει φύλλο» στη Βόρεια Αμερική με όχημα τον Καναδά- Ρεκόρ τζίρου 77 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Elbisco: Τι απαντά για τις εξελίξεις στη δικαστική διαμάχη για την Εlite

All Content - BusinessNews.gr

YALCO: Σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης η εταιρεία - Επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης

All Content

DOPE: Νέα συνεργασία με το Milko

All Content

Στην CONCEPT PR η στρατηγική επικοινωνία της Miele Hellas

FleetNews

Με αναβαθμισμένη γκάμα η Alfa Romeo Junior Ibrida

FleetNews

Η BYD θέσπισε βραβείο για νέους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Καννών

FleetNews

ΠΣΕΟ: Πρόταση θέσπισης «Διπλώματος Κινητικότητας»

All Content

Παναθηναϊκός-Μύκονος 99-75: Τα highlights του αγώνα (vid)

All Content

Ολυμπιακός: Χωρίς Φουρνιέ, Μιλουτίνοβ και Γουόκαπ στη Ρόδο

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα φορολογικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής αντοχής

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,46%, με φόντο το νέο sell-off στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως

All Content - BusinessNews.gr

Helleniq Energy: Με «όπλο» τη διύλιση και τις ΑΠΕ «βλέπει» ισχυρό 2026

FleetNews

ΣΕΑΑ: Με «γυρισμένα χιλιόμετρα» ένα στα δύο εισαγόμενα μεταχειρισμένα στην ΕΕ

FleetNews

BMW Group: Ισχυρό ξεκίνημα το Α’ τρίμηνο του 2026

CSRΝews.gr

ΠΑΕ ΟΦΗ & MINOAN LINES: Κοινή δράση για την υιοθέτηση αδέσποτων ζώων

CSRΝews.gr

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού άνοιξε τον θεσμικό διάλογο για τα θαλάσσια πάρκα και τα αγκυροβόλια

CSRΝews.gr

624 ελληνικές ακτές πήραν Γαλάζια Σημαία – Η Ελλάδα 2η παγκοσμίως

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι
Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι 15/01/2023 - 12:43
Παπαθανάσης: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα χρήματα για την κάρτα αγορών 15/01/2023 - 18:27
Παπαθανάσης: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα χρήματα για την κάρτα αγορών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Συνεργασία Tudor Hall και À L’aise: Η Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής
    15/05/2026 - 23:00 LIFESTYLE
  • Μητσοτάκης από το συνέδριο της ΝΔ: «Το δίλημμα της επόμενης κάλπης θα είναι “Μητσοτάκης ή όλοι οι άλλοι”»
    15/05/2026 - 21:51 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με ισχυρή πτώση των κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    15/05/2026 - 21:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • TRASTOR: Επενδυτικό ενδιαφέρον και νέο κεφάλαιο στην αγορά real estate - Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην ΔΠ
    15/05/2026 - 21:08 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Allwyn Hellas-πρόγραμμα Forward: 3.961 θέσεις εργασίας, 684 εκατ. ευρώ τζίρος και 100 επιχειρήσεις σε 10 χρόνια
    15/05/2026 - 20:24 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
    15/05/2026 - 19:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ζαχαράκη: Εχω εκφραστεί υπέρ της κατάργησης των Πανελλαδικών - Αξιόπιστο σύστημα, αλλά έχει αγγίξει τα όρια του
    15/05/2026 - 19:17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το ζεύγος Μπέκαμ στο κλαμπ των Βρετανών δισεκατομμυριούχων
    15/05/2026 - 19:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νετανιάχου: Το Ισραήλ ελέγχει σήμερα το 60% της Λωρίδας της Γάζας
    15/05/2026 - 18:39 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,46%, με φόντο το νέο sell-off στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως
    15/05/2026 - 18:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΔΝΤ: Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα φορολογικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής αντοχής
    15/05/2026 - 08:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα
    15/05/2026 - 07:36 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Helleniq Energy: Με «όπλο» τη διύλιση και τις ΑΠΕ «βλέπει» ισχυρό 2026
    15/05/2026 - 08:27 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Με πτώση 1,06% η έναρξη - Στις 2.274,44 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών
    15/05/2026 - 11:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Trastor: Με ξένους επενδυτές και νέα deals η επόμενη μέρα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
    15/05/2026 - 08:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Αθηναϊκός: Ανανέωσε η Άνα Τάντιτς (vid)

15/05/2026 - 20:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ζιάγκος: «Να επιστρέψουμε στους Μυκονιάτες την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που έχουμε λάβει» (vid)

15/05/2026 - 19:43
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΠΑΕ ΟΦΗ & MINOAN LINES: Κοινή δράση για την υιοθέτηση αδέσποτων ζώων

15/05/2026 - 14:37
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού άνοιξε τον θεσμικό διάλογο για τα θαλάσσια πάρκα και τα αγκυροβόλια

15/05/2026 - 14:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Media & Magazine Days 2026: Η ΕΔΙΠΤ εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό για την αξία του έντυπου Τύπου

15/05/2026 - 12:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Kevin+Marshall Athens: Νέα επικοινωνία για την σειρά φρουτοσαλατών Αγρόκηπος Χαλβατζή

15/05/2026 - 11:05
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals/ All About Blonde: Ένα μοναδικό hair event στο Θέατρο Παλλάς με 650 επαγγελματίες κομμωτές

15/05/2026 - 06:42
FleetNews
fleetnews.gr

Με αναβαθμισμένη γκάμα η Alfa Romeo Junior Ibrida

14/05/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η BYD θέσπισε βραβείο για νέους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Καννών

14/05/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Influencers Awards 2026”

08/05/2026 - 16:50
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo