Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Χαρίτσης: Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/07/2022 · 15:10

Χαρίτσης: Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

O τομεάρχης Οικονομίας και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε στο συνέδριο του Economist.

Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σημείωσε ότι "από τον Ιούνιο 2021 στο κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες χονδρικές τιμές στην ενέργεια και η κυβέρνηση απάντησε τότε ότι αυτή η κρίση ήταν απλώς ένα ανάχωμα στην πορεία προς την υψηλή ανάπτυξη.Και ξέρουμε τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, να πληρώνουμε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη", σχολίασε.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το REPowerEU είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν και την Ευρώπη και σε εθνικό επίπεδο τα κράτη-μέλη, "ωστόσο εξαιτίας των ακραίων καταστάσεων που βιώνουμε αμφιβάλουμε για τον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να το υλοποιήσει". Τόνισε ότι αυτός ο σκεπτικισμός εδράζεται στο ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι τωρινές δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας και να μην ακολουθηθεί η πεπατημένη και το business as usual. "Το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU είναι εδώ, δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο παρελθόν", υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι "ζούμε σε περίοδο τεράστιων προκλήσεων πολύ σοβαρών κρίσεων" και " χρειάζεται να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε σε κανονικούς καιρούς και χρειάζεται να είμαστε πιο ριζοσπαστικοί στις παρεμβάσεις".

Τόνισε ακόμη ότι το σημαντικότερο δεν είναι αυτά τα εργαλεία να λειτουργήσουν για την απορρόφηση των πόρων καθαυτή, αλλά το μείζον είναι να επωφεληθούν από αυτά τα εργαλεία οι τελικοί δικαιούχοι, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρώπης και εν προκειμένω της χώρας μας.

Είπε επίσης ότι ο παράγοντας "ταχύτητα" είναι σημαντικό και ότι χρειαζόμαστε επείγουσες παρεμβάσεις και ότι δεν έχουμε περιθώριο να στέλνονται ανάμεικτα σήματα. Σημείωσε ότι όλα αυτά τα εργαλεία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σύνολο, ότι χρειαζόμαστε στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Αναάκμψης, το REPowerEU, το ΕΣΠΑ, την αγροτική πολιτική, "όλα αυτά πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο", τόνισε. Ανέφερε ότι "χάνουμε χρόνο με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά το θετικό είναι ότι έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας".

Υποστήριξε επιπλέον ότι "η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη ως προς το τέλος της εξάρτησης της από εξωτερικούς προμηθευτές" και πως κάποιες χώρες όπως η Γερμανία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Τόνισε ότι πρέπει να λήξουμε αυτή την εξάρτηση, αλλά δεν χρειαζόμαστε να την αλλάξουμε με μια άλλη εξάρτηση, πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, στις εσωτερικές πηγές μας. "Θέλουμε πιο φιλόδοξο σχέδιο στην πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όμως χρειάζεται πολιτική βούληση", υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Περιγράφοντας την ευρύτερη ευρωπαϊκή εικόνα και τον ενεργειακό τομέα που βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο τρόπος που η ΕΕ διαχειρίστηκε την παρουσία της σε γεωπολιτικό επίπεδο δημιούργησε πολλά προβλήματα, έλλειψη κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Η πλήρης οικονομική ολοκλήρωση έπρεπε να έχει συμβεί νωρίτερα και έχουν επηρεαστεί σημαντικοί παράγοντες της οικονομίας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες χώρες έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες και αυτό είναι μειονέκτημα όταν μιλάμε για την ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς. Τόνισε ότι ταυτόχρονα η ΕΕ έπρεπε να είναι πιο φιλόδοξη στο σχέδιο της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και την εξάρτηση της από εξωτερικούς προμηθευτές, τη Ρωσία. "Ο πόλεμος εξελίσσεται, η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει υψηλό τίμημα για όλους μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το πιο σημαντικό βήμα προς αυτή την ολοκλήρωση που προανέφερε, είναι υπέρ της διεύρυνσης, της ανάπτυξης, είναι ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που στηρίζουμε πλήρως, που δημιουργεί μια συνοχή εντός Ευρώπης. Είπε ότι περιμένει το REPowerEU που είναι το επόμενο βήμα, να είναι πιο φιλόδοξο και ότι θα περίμενε να είναι πιο πράσινο και να έχει έρθει νωρίτερα. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη για χώρες όπως η Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα όμως πώς χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα εργαλεία. Μιλώντας για τις προτεραιότητες αυτού του εργαλείο σημείωσε ότι η ενεργειακή επάρκεια είναι σημαντική για την Ελλάδα, "αλλά πώς η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική ενεργειακής επάρκειας όταν όλα τα ενεργειακά σχέδια έχουν παγώσει;". Είπε επ' αυτού ότι το "Εξοικονομώ 2020" έχει πληρώσει ελάχιστα στους δικαιούχους, το ‘21 και ‘22 δεν υπάρχει καν ακόμα και ταυτόχρονα "το φιλόδοξο πρόγραμμα ‘Ηλέκτρα' για τα δημόσια κτίρια, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει εγκαταλειφθεί από τη σημερινή".

Σχετικά με τη δεύτερη προτεραιότητα, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είπε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί η διαφοροποίηση να υλοποιηθεί μόνο μέσω του φυσικού αερίου και ότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο στους πράσινους στόχους του. "Αλλά σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα, μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει τη στρατηγική διαφοροποίησης όταν η τρέχουσα κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μη ρεαλιστική στρατηγική απολιγνιτοποίησης;", είπε, προσθέτοντας "πώς μπορούμε να έχουμε διαφοροποίηση της ενέργειας χωρίς επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, στην αποθήκευση;". Σημείωσε ότι και πρέπει να αναθεωρηθεί συνολικά το ενεργειακό σχέδιο της χώρας για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των εξελίξεων. "Οπότε ανησυχούμε για τις προτεραιότητες του REPowerEU με τον τρόπο που το χειρίζεται η κυβέρνηση".

Αναφορικά με την προτεραιότητα για επιτάχυνση εγκατάστασης ΑΠΕ, είπε ότι πρέπει να πάμε σε πιο πράσινη οικονομία, χρειάζεται να σταματήσει η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα, "αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα και γρήγορα, χωρίς ένα νομικό πλαίσιο και ειδικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ; Αυτά όλα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια".

Τέλος, αναφορικά με τις έξυπνες επενδύσεις, επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με 8-9 δισ., με μόχλευση όλων αυτών που θα ξεπεράσει τα 15 δισ., ωστόσο πρόσθεσε ότι το πώς θα απορροφηθεί αυτή η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Υπάρχουν ανέφερε κάποια πρότζεκτ που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση όμως "δεν θα κάνουν την οικονομία πιο πράσινη, ούτε θα μας απομακρύνουν από την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές και τα ορυκτά καύσιμα". "Πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτό το πλάνο", είπε.

  • ΧΑΡΙΤΣΗΣ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ·
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ·
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ANGT: Τρίτη ήττα για τον Ολυμπιακό, 83-101 από τη Μανρέσα

All Content

NCAA: Θετικός ο Αβδάλας στην ήττα του Βιρτζίνια Τεκ από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για 20ετή συμφωνία προμήθειας LNG 15 δισ. κ.μ. ετησίως

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο

All Content - BusinessNews.gr

BOX NOW: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 - Έμφαση στην επέκταση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές

All Content

Διαγωνισμός προβολής για τον κρόκο Κοζάνης

All Content

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

ΑΕΚ-Μαρούσι 83-74: Τα highlights του αγώνα και οι δηλώσεις (vids)

All Content

Ξανθόπουλος: «Ανεβάσαμε την ένταση στην άμυνα» - Λούκιτς: «Πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση»

All Content - BusinessNews.gr

Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Μείωση EBITDA 25% για το 2025 - Αμετάβλητες οι προοπτικές

All Content - BusinessNews.gr

Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει το κύμα εισαγόμενης ακρίβειας
Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει το κύμα εισαγόμενης ακρίβειας 07/07/2022 - 14:21
Ηλιόπουλος: Ο βασικός παράγοντας αστάθειας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης 07/07/2022 - 15:28
Ηλιόπουλος: Ο βασικός παράγοντας αστάθειας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    07/02/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Νέες επενδύσεις και είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού
    07/02/2026 - 14:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • YΠΕΝ: 151 νέα οχήματα ενισχύουν τις δασικές υπηρεσίες
    07/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα
    07/02/2026 - 12:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη
    07/02/2026 - 11:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ουκρανία: Το ενεργειακό δίκτυο έγινε στόχος μεγάλης ρωσικής επίθεσης
    07/02/2026 - 11:06 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο
    07/02/2026 - 10:26 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    07/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες-Μιλάνο-Κορτίνα: Ο φόρος τιμής στον Τζιόρτζιο Αρμάνι και οι διαδηλώσεις
    06/02/2026 - 22:31 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 50.000 μονάδες
    06/02/2026 - 22:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο
    07/02/2026 - 10:26 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα
    07/02/2026 - 12:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Νέες επενδύσεις και είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού
    07/02/2026 - 14:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη
    07/02/2026 - 11:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • YΠΕΝ: 151 νέα οχήματα ενισχύουν τις δασικές υπηρεσίες
    07/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ANGT: Τρίτη ήττα για τον Ολυμπιακό, 83-101 από τη Μανρέσα

07/02/2026 - 21:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NCAA: Θετικός ο Αβδάλας στην ήττα του Βιρτζίνια Τεκ από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ

07/02/2026 - 20:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

06/02/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Συνεργασία Hatzi Filax Group και EMSA για την ενίσχυση της επικοινωνίας

06/02/2026 - 14:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Loulis Food Ingredients: Μια ακόμα χρονιά προσφοράς το 2025 με πραγματικό αντίκτυπο

06/02/2026 - 12:57
FleetNews
fleetnews.gr

Αλλαγή σκυτάλης στην Toyota – Νέος CEO ο Κέντα Κον

06/02/2026 - 10:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

CSR HELLAS: Νέα σύνθεση του ΔΣ με έμφαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

06/02/2026 - 08:58
FleetNews
fleetnews.gr

Η Daimler Truck έκλεισε με ισχυρό Δ’ τρίμηνο το 2025

06/02/2026 - 08:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo