Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μ. Βέμπερ: Και χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/02/2017 · 02:00

Μ. Βέμπερ: Και χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα

«Τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει» δηλώνει ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρος τoυ CSU Μάνφρεντ Βέμπερ, στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία διαφαίνεται μια μεταστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει» δηλώνει ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρος τoυ CSU Μάνφρεντ Βέμπερ, στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία διαφαίνεται μια μεταστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τονίζει ότι «η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της».

«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η SZ επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Όπως σημειώνει η SZ η άποψη αυτή, διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα "σημαντικό μήνυμα". Κι αυτό επειδή ο Ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.» Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η Αγγελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρηθεί η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τα λεγόμενα Βέμπερ σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός. Άλλωστε το 2015 οι Γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ωστόσο επ' αυτού το άρθρο κλείνει με μια επισήμανση Μ. Βέμπερ ότι «δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους».

Σε σχόλιο της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η Tagesspiegel σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη. «Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».

Για το λόγο αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι». Σύμφωνα με τον σχολιογράφο ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο ξανά για Grexit είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό. Τέλος σύμφωνα με το σχόλιο εάν σε αυτή την «παρτίδα πόκερ» μπει και ο έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. Aλλά η ΕΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».

Η Die Zeit από την πλευρά της δημοσιεύσει εκτενές άρθρο αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους εστιάζοντας όμως στην ελληνική πλευρά και τη σκοπιά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. «Κατεστραμμένη λόγω χρεών;» είναι ο τίτλος του άρθρου για την Ελλάδα, το οποίο σημειώνει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η χώρα είναι υπεύθυνες για την ισχνή ανάπτυξή της. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν αρκεί». Για τον Αλ. Τσίπρα το υψηλό χρέος είναι η αιτία για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και γι αυτό ζητά ελαφρύνσεις, γράφει η Zeit. «Αλλά οφείλεται τελικά μόνο στα χρέη, το ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι μόνο κατά 3% και η ανεργία παραμένει υψηλή γύρω στο 20%;» διερωτάται η εφημερίδα για να καταλήξει ότι το ζήτημα του χρέους και η σχέση του με τις προοπτικές ανάπτυξης είναι τελικά ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, για το οποίο ούτε καν η ίδια η οικονομική επιστήμη μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά και για το λόγο αυτό πρόκειται τελικά για ένα πολιτικό θέμα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά και τη νέα συζήτηση περί Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από τη νέα θέση του στο υπ. Εξωτερικών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυριανή Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η διαρκής διαμάχη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • MΑΝΦΡΕΝΤ ΒΕΜΠΕΡ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live: Άρης-Πάνθηρες Καβάλας

All Content

ΠΑΟΚ-Μπιλμπάο 79-73: Η παρακάμερα από τον πρώτο τελικό του FEC (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου €4 δισ. για το Στρατηγικό Σχέδιο 2030 - Θα συμμετάσχει το ΥΠΕΘΟ

All Content - BusinessNews.gr

DEF2026 - Σπ. Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Η γραφειοκρατία το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης

All Content - BusinessNews.gr

Μελέτη ΔΝΤ: Η ΑΑΔΕ αποτελεί πρότυπο εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης

All Content

Μαρίνα Φλοίσβου: Ένα premium περιβάλλον προβολής με την υπογραφή της Interbus

All Content

Ενώνουν δυνάμεις Brave και Αdmine

FleetNews

ETSC: Στάσιμη η ασφάλεια των ποδηλατών την τελευταία δεκαετία

FleetNews

Νέα BMW i7: Βιωσιμότητα προϊόντος και παραγωγής

FleetNews

StarLeasing: Νέα υπηρεσία μακροχρόνιας μίσθωσης Mercedes-Benz & smart

All Content

Χάποελ Τελ Αβίβ: Ήττα-σοκ από την ουραγό Γκαλίλ Ελιόν των 8 παικτών!

All Content

Χάποελ Τελ Αβίβ: Στο Μπότεβγκραντ οι αναμετρήσεις με Ρεάλ

All Content - BusinessNews.gr

Κομισιόν: Εκταμιεύει 1,18 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στο πλαίσιο του NextGenerationEU

All Content - BusinessNews.gr

Δημήτρης Ματεμτζής Intrafashion: Η επιστροφή της Bodytalk σε κερδοφορία και η νέα συνεργασία στα καλλυντικά

All Content - BusinessNews.gr

ΣΕΑΟΠ: Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2025

FleetNews

Η επαναχρησιμοποίηση μπαταριών BEV, προτιμότερη της ανακύκλωσης;

FleetNews

Ο Όμιλος Volkswagen περνά στην αντεπίθεση στην Κίνα

CSRΝews.gr

HELLENiQ ENERGY: Υπογραφή αναβάθμισης των φοιτητικών εστιών του ΕΚΠΑ

CSRΝews.gr

HELLAGRO: Διακρίθηκε με το Silver Medal από την EcoVadis

CSRΝews.gr

«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας»: Μια νέα κοινωνική δράση για ασθενείς σε κατ’ οίκον φροντίδα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

«Στάσιμος» ο ELA στα 46,3 δισ. ευρώ
«Στάσιμος» ο ELA στα 46,3 δισ. ευρώ 16/02/2017 - 02:00
Έρχεται μαζικό κούρεμα χρεών 16/02/2017 - 02:00
Έρχεται μαζικό κούρεμα χρεών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Υπουργείο Οικονομικών: Αναστέλλονται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για πληγέντες από τον αφθώδη πυρετό
    23/04/2026 - 19:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου €4 δισ. για το Στρατηγικό Σχέδιο 2030 - Θα συμμετάσχει το ΥΠΕΘΟ
    23/04/2026 - 18:53 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • DEF2026 - Μανουσάκης: Στα μέσα Ιουνίου ξεκινάει η ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ - Υλοποιούνται εκτεταμένες επενδύσεις
    23/04/2026 - 18:29 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κικίλιας: Δέσμη μέτρων στήριξης της ακτοπλοΐας, ύψους 55-57 εκατ. - Στόχος η συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων
    23/04/2026 - 18:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Citroën: Αύξηση 10% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το α΄τρίμηνο - Διέθεσε 190.000 οχήματα παγκοσμίως
    23/04/2026 - 17:58 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • DEF2026 - Απόστολος Τζιτζικώστας: Τα αεροπορικά καύσιμα επαρκούν έως τις αρχές Ιουνίου
    23/04/2026 - 17:58 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Α. Τσίπρας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Αιχμές και προτάσεις για την οικονομία
    23/04/2026 - 17:49 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,23%, στα 200,18 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    23/04/2026 - 17:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ΕΕ και η Νότια Κορέα ενισχύουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την τεχνολογία
    23/04/2026 - 17:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Shell: Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό για την παραγωγή καυσίμου αεροσκαφών
    23/04/2026 - 17:39 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • DEF2026-Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί
    22/04/2026 - 21:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Δημήτρης Ματεμτζής Intrafashion: Η επιστροφή της Bodytalk σε κερδοφορία και η νέα συνεργασία στα καλλυντικά
    23/04/2026 - 07:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο Τραμπ δίνει στο Ιράν 3-5 ημέρες για να επιστρέψει στις συνομιλίες
    22/04/2026 - 20:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πετρέλαιο: Έπιασε ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι το Brent
    22/04/2026 - 20:00 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΚΡΙ-ΚΡΙ: Δυναμική χρονιά το 2025 με ισχυρή ανάπτυξη - Επενδύσεις έως 30 εκατ. ευρώ το 2026
    23/04/2026 - 07:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live: Άρης-Πάνθηρες Καβάλας

23/04/2026 - 16:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Χάποελ Τελ Αβίβ: Στο Μπότεβγκραντ οι αναμετρήσεις με Ρεάλ

23/04/2026 - 15:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Tecnoskin® | Make My Day

23/04/2026 - 14:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το ERT εcho αποχαιρετά τον Στέφανο Ληναίο

23/04/2026 - 14:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

HELLENiQ ENERGY: Υπογραφή αναβάθμισης των φοιτητικών εστιών του ΕΚΠΑ

23/04/2026 - 14:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Κυρίες μου!»

23/04/2026 - 13:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

HELLAGRO: Διακρίθηκε με το Silver Medal από την EcoVadis

23/04/2026 - 12:24
FleetNews
fleetnews.gr

ETSC: Στάσιμη η ασφάλεια των ποδηλατών την τελευταία δεκαετία

23/04/2026 - 05:00
FleetNews
fleetnews.gr

Νέα BMW i7: Βιωσιμότητα προϊόντος και παραγωγής

23/04/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo