Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κ. Πιερρακάκης: Μηνύσεις σε 18 influencers για προώθηση παράνομου τζόγου
Νewsroom Νewsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/10/2026 · 15:23

Κ. Πιερρακάκης: Μηνύσεις σε 18 influencers για προώθηση παράνομου τζόγου

Ο υπουργός έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα προς όσους αξιοποιούν τη δημόσια απήχησή τους για την προώθηση παράνομων δραστηριοτήτων, τονίζοντας ότι «η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία και η επιρροή συνεπάγεται ευθύνη»
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στο στόχαστρο των αρμόδιων Αρχών βρίσκονται 18 influencers, μεταξύ των οποίων γνωστά πρόσωπα από τον χώρο της μουσικής και του modeling, για υποθέσεις που σχετίζονται με την προώθηση παράνομων μορφών τζόγου μέσω διαδικτύου και social media.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν ήδη υποβληθεί μηνύσεις και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. Ο υπουργός έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα προς όσους αξιοποιούν τη δημόσια απήχησή τους για την προώθηση παράνομων δραστηριοτήτων, τονίζοντας ότι «η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία και η επιρροή συνεπάγεται ευθύνη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το διαδίκτυο δεν είναι ζούγκλα».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην έκταση του φαινομένου, σημειώνοντας ότι περίπου 15.000 ιστότοποι έχουν ενταχθεί στη μαύρη λίστα των Αρχών. Όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου καθίσταται ολοένα πιο σύνθετη, καθώς οι παράνομες δραστηριότητες μεταφέρονται διαρκώς σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες.

Το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν στους παράνομους παρόχους τη δυνατότητα να αλλάζουν γρήγορα ιστοτόπους και διευθύνσεις, ενώ η προώθηση μπορεί να γίνει μέσα από links, βίντεο, influencers και streamers, δίνοντας πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερα ευρύ κοινό.

Η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, κατά την ενημέρωση για την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και την πορεία των ελέγχων

Κυρίες και κύριοι,

Στην πολιτική, ένας νόμος κρίνεται την ημέρα που ψηφίζεται. Κυρίως όμως κρίνεται από το αν εφαρμόζεται και, τελικά, από το αν αλλάζει την πραγματικότητα. Και στην περίπτωση του παράνομου τζόγου, η δύσκολη πραγματικότητα που είχαμε μπροστά μας αποτυπώνεται σε τρεις αριθμούς:

Το 2025,

περίπου 1,8 δισ. ευρώ παίχτηκαν στην παράνομη αγορά,

περίπου 900.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε παράνομα παίγνια και

περίπου 15.000 ιστότοποι είχαν ενταχθεί στη blacklist.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Πρώτα απ’ όλα, ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκτεθειμένους στους κινδύνους του παράνομου τζόγου και ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, που βρίσκονται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο επιθετικών μορφών διαδικτυακής προώθησης. Ταυτόχρονα, μια παράνομη αγορά τεράστιας οικονομικής κλίμακας, που στερεί έσοδα από το Δημόσιο και λειτουργεί σε βάρος της νόμιμης αγοράς και εκείνων που τηρούν τους κανόνες.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο επειδή ο παράνομος τζόγος αλλάζει συνεχώς μορφή. Μεταφέρεται στο διαδίκτυο, στα κινητά τηλέφωνα, στις πλατφόρμες και στα κοινωνικά δίκτυα. Ένας παράνομος ιστότοπος μπορεί να εμφανιστεί, να αλλάξει διεύθυνση και να επανεμφανιστεί πολύ γρήγορα, ενώ ένα παράνομο παιχνίδι μπορεί να φτάσει σε ένα τεράστιο κοινό μέσα από ένα link, ένα βίντεο, έναν influencer ή έναν streamer. Η παρανομία εξελίσσεται. Η απάντηση του κράτους πρέπει να την προλαβαίνει.

Αυτή ήταν η δέσμευση που αναλάβαμε και γι’ αυτό τον περασμένο Ιούνιο αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο.

Δώσαμε στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ισχυρότερα μέσα για να κάνει αποτελεσματικότερα τη δουλειά της,

ενισχύσαμε το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων με ειδικές ανακριτικές αρμοδιότητες,

στελεχώσαμε την Επιτροπή με 110 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 40 ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ώστε να διαθέτει την τεχνογνωσία και την επιχειρησιακή ικανότητα που απαιτεί μια σύγχρονη εποπτική Αρχή.

θεσπίσαμε τη δυνατότητα άμεσων διοικητικών κυρώσεων για την παράνομη διαδικτυακή προώθηση, με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τις 50.000 ευρώ ανά παράβαση.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά, είμαστε εδώ για να δούμε πώς όλα αυτά μεταφράζονται στην πράξη. Υπάρχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία θα δούμε αναλυτικά σε λίγο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις σε 18 influencers και ότι οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται σε προανακριτική διαδικασία.

Και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πρέπει να είναι ένα: το διαδίκτυο δεν είναι ζούγκλα. Η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία και η επιρροή συνεπάγεται ευθύνη. Όποιος χρησιμοποιεί τη δύναμη και την απήχησή του για να προωθεί παράνομο τζόγο πρέπει να γνωρίζει ότι θα εντοπίζεται, θα ελέγχεται και θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην επιβολή κυρώσεων όταν η παράβαση έχει ήδη συντελεστεί. Το πραγματικό στοίχημα είναι να εντοπίζουμε την παρανομία νωρίτερα και να παρεμβαίνουμε γρηγορότερα. Και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η δουλειά που γίνεται εδώ με τα νέα ψηφιακά εργαλεία και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μπορούμε να χαρτογραφούμε παράνομα δίκτυα, να εντοπίζουμε ταχύτερα παράνομους ιστοτόπους και τα κανάλια μέσα από τα οποία προωθούνται και, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τους παρόχους πρόσβασης, να προχωρούμε στον αποκλεισμό τους.

Η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα της παρανομίας. Πρέπει να γίνει εργαλείο για την αντιμετώπισή της. Τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να κάνουμε το κράτος πιο εύκολο για τον πολίτη. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο για να κάνουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό στην προστασία του πολίτη. Ένα κράτος που δεν περιμένει απλώς μια καταγγελία για να κινηθεί, αλλά αξιοποιεί δεδομένα, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και Τεχνητή Νοημοσύνη για να εντοπίζει, να ελέγχει και να παρεμβαίνει.

Και εδώ θέλω να είμαι σαφής. Το γεγονός ότι μια παράνομη δραστηριότητα γίνεται στο διαδίκτυο δεν δημιουργεί καμία «γκρίζα ζώνη». Το γεγονός ότι ένας ιστότοπος μπορεί να εδρεύει εκτός Ελλάδας δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανοχή. Και το γεγονός ότι η προώθηση γίνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη του. Οι κανόνες ισχύουν παντού και για όλους.

Όμως η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί, γιατί ο πυρήνας του προβλήματος παραμένει κοινωνικός. Χρειαζόμαστε πρόληψη, ενημέρωση και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του εθισμού και, κυρίως, χρειάζεται να προστατεύσουμε τους ανηλίκους και τους νέους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κανονικότητα μια νέα γενιά που συναντά τον τζόγο όλο και νωρίτερα μέσα στην καθημερινή ψηφιακή της ζωή. Γι’ αυτό και η ΕΕΕΠ πρέπει να είναι παρούσα όχι μόνο στον έλεγχο, αλλά και στην ενημέρωση, στις πλατφόρμες και στα κοινωνικά δίκτυα, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι νέοι.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων είναι ανεξάρτητη Αρχή και η ανεξαρτησία της είναι απολύτως σεβαστή. Η πολιτική ηγεσία ούτε υποδεικνύει ποιος θα ελεγχθεί ούτε παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ένας έλεγχος. Η δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώνουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και να δίνουμε στην Αρχή τους ανθρώπους και τα τεχνολογικά εργαλεία που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά της. Και έχουμε ταυτόχρονα την ευθύνη να παρακολουθούμε αν η δημόσια πολιτική που σχεδιάσαμε παράγει το αποτέλεσμα για το οποίο σχεδιάστηκε.

Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Δεν ψηφίσαμε τον νόμο τον Ιούνιο για να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας. Τον ψηφίσαμε για να εφαρμοστεί και να φέρει πραγματική αλλαγή. Και θα είμαστε δίπλα σας να σας στηρίζουμε σε κάθε σας βήμα.

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
  • ·
  • ΜΗΝΥΣΕΙΣ
  • ·
  • ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Από την Τετάρτη 7/10 το τεύχος Οκτωβρίου του AllStar Basket

All Content

Ιστορικός αγώνας στη Μύκονο, δοκιμασία στα Σκόπια για τον Ηρακλή (live streams)

All Content

Silver LIA για την Ogilvy Greece με το Toyota «Escape Vehicle»

All Content

Νίκος Χατζηνικολάου: Ίδρυσε την NCH Holding

All Content

Παναθηναϊκός: Διαθέσιμοι για Φενέρμπαχτσε οι Ρογκαβόπουλος και Φαλ

All Content

Σπανούλης: «Απαιτώ συγκέντρωση, δεν είναι έτοιμος ο Γιόβιτς» - Τι είπε ο Ρόμπινσον-Ερλ

CSRΝews.gr

Η ΕΟΕ τίμησε τους Έλληνες θριαμβευτές του Taranto 2026 και τη χορηγική στήριξη της ΔΕΗ

CSRΝews.gr

Ο Δήμος Χαλανδρίου μετατρέπει τα σχολεία του σε «κλιματικά καταφύγια»

CSRΝews.gr

ΕΑΓΜΕ: Ο πρώτος ενιαίος ψηφιακός γεωλογικός χάρτης της Ελλάδας με 325 χάρτες, 67 χρόνια γνώσης,131.910 km²

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα AGILE ύψους €115 εκατ. για startups στην άμυνα
Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα AGILE ύψους €115 εκατ. για startups στην άμυνα 06/10/2026 - 14:31
Χρηματιστήριο: Στις 2.683,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,64% 06/10/2026 - 15:30
Χρηματιστήριο: Στις 2.683,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,64%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Επτά οι ενδιαφερόμενες χώρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036
    06/10/2026 - 18:53 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq
    06/10/2026 - 18:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παπουτσάνης: Αύξηση 8,6% του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο – Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για διψήφια ανάπτυξη
    06/10/2026 - 18:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων στο εσωτερικό της χώρας
    06/10/2026 - 18:08 ΕΛΛΑΔΑ
  • Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος 1,75%, στα 315,94 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    06/10/2026 - 17:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ΕΟΕ τίμησε τους Έλληνες θριαμβευτές του Taranto 2026 και τη χορηγική στήριξη της ΔΕΗ
    06/10/2026 - 17:53 ESG
  • ΣΠΟΡ FM TV: Δυναμική έναρξη με 108.000 ώρες παρακολούθησης το Σαββατοκύριακο
    06/10/2026 - 17:42 MEDIA
  • Πέτρος Πετρόπουλος: Συμφωνία για την εξαγορά της Α. Ισμαήλος Α.Ε έναντι 21 εκατ. ευρώ
    06/10/2026 - 17:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Λ. Μενδώνη: Στόχος η Αθήνα να γίνει ένας ισχυρός, αυτοτελής πολιτιστικός προορισμός
    06/10/2026 - 17:25 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάντηση Μητσοτάκη - Ρούμπιο αύριο στο Μαξίμου
    06/10/2026 - 17:24 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Cosmos Sport: Aποκτά το 100% της Sport Vision - Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το deal
    06/10/2026 - 02:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ρούμπιο πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα: «Πολύ σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»
    05/10/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • OHONOS SNACK: Στα 58,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, νέες επενδύσεις στη Σίνδο και EBITDA 9,7 εκατ.
    06/10/2026 - 07:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μακρόν και Μερτς θέλουν «νέο εμπορικό όπλο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμετώπιση της Κίνας
    05/10/2026 - 20:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για την «πυραμίδα» επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα – Στη φυλακή οι δύο στρατιωτικοί
    05/10/2026 - 22:23 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Τα Meet & Greet επιστρέφουν στο Telekom Center Athens

06/10/2026 - 15:57
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΕΟΕ τίμησε τους Έλληνες θριαμβευτές του Taranto 2026 και τη χορηγική στήριξη της ΔΕΗ

06/10/2026 - 15:06
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Δυναμική έναρξη με 108.000 ώρες παρακολούθησης το Σαββατοκύριακο

06/10/2026 - 14:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«IQ 160»: Πρεμιέρα για τον 4ο κύκλο της αστυνομικής κομεντί του Star

06/10/2026 - 14:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Δήμος Χαλανδρίου μετατρέπει τα σχολεία του σε «κλιματικά καταφύγια»

06/10/2026 - 14:19
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σάκοτα ενόψει της πρεμιέρας στο BCL: «Έχουμε υψηλές φιλοδοξίες»

06/10/2026 - 14:10
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo