Η αγορά του έτοιμου φαγητού εξελίσσεται σταδιακά σε μία από τις πιο δυναμικές κατηγορίες της οργανωμένης λιανικής, καθώς οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν όλο και περισσότερα νοικοκυριά σε λύσεις που εξοικονομούν χρόνο.
Παρά τη σταθερή προσήλωση των Ελλήνων στο σπιτικό φαγητό, οι δαπάνες για έτοιμα γεύματα αυξάνονται, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος που αποκτούν πλέον τα σούπερ μάρκετ απέναντι στις παραδοσιακές επιλογές της εστίασης και του delivery.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2026 σε δείγμα 800 καταναλωτών, η μέση εβδομαδιαία δαπάνη για έτοιμο φαγητό ανέρχεται στα 14,79 ευρώ, δηλαδή περίπου 770 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό. Παράλληλα, το έτοιμο φαγητό καθιερώνεται ως συμπληρωματική επιλογή στην καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών, χωρίς ωστόσο να εκτοπίζει το σπιτικό γεύμα.
Τα σούπερ μάρκετ ενισχύουν σημαντικά τη θέση τους στην αγορά έτοιμου φαγητού
Η μεγαλύτερη μεταβολή που καταγράφει η έρευνα αφορά το σημείο αγοράς του έτοιμου φαγητού. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ σχεδόν διπλασίασαν το μερίδιό τους μέσα σε μία δεκαετία, καθώς το 29% των καταναλωτών δηλώνει ότι προμηθεύεται από αυτές έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό, έναντι μόλις 16% το 2016.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις σημαντικές επενδύσεις των οργανωμένων αλυσίδων σε νέα τμήματα έτοιμων γευμάτων, διευρυμένες επιλογές και αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα, μειώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν ποτέ έτοιμο φαγητό, από 45% πριν από δέκα χρόνια σε 39% σήμερα, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη σταδιακή διείσδυση της συγκεκριμένης αγοράς στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.
Υψηλή εξοικείωση με τα έτοιμα γεύματα των σούπερ μάρκετ
Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι πλέον ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις προτάσεις των σούπερ μάρκετ. Προϊόντα όπως το ψητό κοτόπουλο, τα σφολιατοειδή, οι σαλάτες και διάφορα έτοιμα μαγειρευτά καταγράφουν υψηλά ποσοστά δοκιμής, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική διεύρυνση της γκάμας των διαθέσιμων επιλογών.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη θέση των αλυσίδων λιανεμπορίου σε μια αγορά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κυριαρχούνταν κυρίως από τις υπηρεσίες διανομής φαγητού και τα καταστήματα εστίασης.
Η δαπάνη για έτοιμο φαγητό είναι σημαντική
Παρότι το 39% των καταναλωτών εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν αγοράζει καθόλου έτοιμο φαγητό, όσοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη λύση πραγματοποιούν πλέον αξιοσημείωτες δαπάνες.
Η μέση εβδομαδιαία δαπάνη διαμορφώνεται στα 14,79 ευρώ ανά νοικοκυριό, που αντιστοιχεί σε περίπου 770 ευρώ ετησίως. Η μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών δαπανά από 11 έως 20 ευρώ την εβδομάδα, ενώ ακολουθούν όσοι διαθέτουν 6 έως 10 ευρώ ή έως 5 ευρώ. Αντίθετα, περιορισμένο παραμένει το ποσοστό εκείνων που ξοδεύουν υψηλότερα ποσά.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι το έτοιμο φαγητό χρησιμοποιείται κυρίως ως περιστασιακή λύση για την κάλυψη καθημερινών αναγκών και όχι ως βασική μορφή διατροφής.
Η έλλειψη χρόνου αποτελεί τον βασικό λόγο αγοράς
Η πίεση της καθημερινότητας αναδεικνύεται στον σημαντικότερο παράγοντα που οδηγεί τους καταναλωτές στις έτοιμες λύσεις. Το 41% δηλώνει ότι επιλέγει έτοιμο φαγητό επειδή δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει, ενώ το 19% θεωρεί ότι δεν είναι οικονομικά συμφέρον να ετοιμάζει φαγητό στο σπίτι όταν πρόκειται για μικρά νοικοκυριά.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το έτοιμο φαγητό καλύπτει κυρίως πρακτικές ανάγκες που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, λειτουργώντας παράλληλα και ως επιλογή ευκολίας ή περιστασιακής απόλαυσης.

Το έτοιμο φαγητό αποτελεί λύση ευκολίας και όχι υποκατάστατο του σπιτικού γεύματος
Παρά την ανάπτυξη της αγοράς, οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν το σπιτικό φαγητό ανώτερο τόσο ως προς τη γεύση όσο και ως προς τη διατροφική του αξία. Η έρευνα καταγράφει ότι η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει πως το φαγητό που μαγειρεύεται στο σπίτι είναι πιο υγιεινό, ενώ το έτοιμο γεύμα επιλέγεται κυρίως όταν οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρόνο για προετοιμασία.
Το συμπέρασμα του ΙΕΛΚΑ είναι ότι η αγορά του έτοιμου φαγητού παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης και σταθερής ανάπτυξης, με τα σούπερ μάρκετ να ενισχύουν διαρκώς τη θέση τους χάρη στη διεύρυνση της ποικιλίας και τη βελτίωση της ποιότητας. Ωστόσο, το έτοιμο φαγητό εξακολουθεί να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το παραδοσιακό σπιτικό γεύμα, το οποίο παραμένει κυρίαρχο στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων.
