Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα κρίσης
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/02/2016 · 02:00

Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα κρίσης

Ανέφερε ότι με δεδομένο πως η Ελλάδα είναι στην ΕΕ, οι αναπτυξιακές της προοπτικές εξαρτώνται από την όλη αναπτυξιακή πορεία του ευρωπαϊκού της περίγυρου.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής «ασφυξίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Πρώτου Οικονομικού «FORUM ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ», που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στην Ευρωζώνη, οι αναπτυξιακές της προοπτικές, υπό όρους βιωσιμότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων, εξαρτώνται, δίχως αμφιβολία, από την όλη αναπτυξιακή πορεία του ως άνω ευρωπαϊκού της περίγυρου.

Μάλιστα, χαρακτήρισε επιβεβλημένο τον προβληματισμό όλων ως προς την, κατά την τρέχουσα συγκυρία, πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ως γενικότερου οικονομικού συστήματος που επηρεάζει, αυτονοήτως και καθοριστικώς, την πορεία ανάπτυξης των υποσυστημάτων της, ήτοι των κρατών-μελών της.

Η Ευρωζώνη, παρατήρησε ο Πρόεδρος, καταδεικνύει εναργώς και το εντελώς πρόσφατο σύμπτωμα των επικίνδυνων κραδασμών εντός των τραπεζικών και των ευρύτερων χρηματοοικονομικών της δομών, διανύει μια μακρά περίοδο -που η αφετηρία της εντοπίζεται πριν την «επίσημη» έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008- συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι αυτό το σύνδρομο της, δυστυχώς επιδεινούμενης, οικονομικής οιονεί «αναπνευστικής ανεπάρκειας» της Ευρωζώνης εκδηλώνεται, τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, λόγω της υπερέκθεσής της στους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας. Τις αρνητικές συνέπειες των οποίων, επιτείνουν οι ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και την άσκηση της τραπεζικής προληπτικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από πλευράς αμιγώς νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, σημείωσε, η Ευρωζώνη, πέρα κι έξω από τις αρνητικές επιπτώσεις της ως άνω οικονομικής πολιτικής λιτότητας στο εν γένει οικονομικό της σύστημα, βιώνει την εμπειρία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν έχει τα απαιτούμενα θεσμικά και πολιτικά μέσα, για να διαδραματίσει αποδοτικώς τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως κατ' εξοχήν η Fed. «Και τούτο διότι το μόνο πεδίο, στο οποίο φαίνεται να κινείται κάπως άνετα, είναι εκείνο της χάραξης κι εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Και τούτο μάλιστα μέσα στο στενό πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο πρωταρχικός στόχος που καλείται να διαδραματίζει είναι σχεδόν μονοσήμαντος: Η διασφάλιση της σταθερότητας του επιπέδου των τιμών και η οικονομική ανάπτυξη» τόνισε.

Υπό τα δεδομένα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, η προμνημονευόμενη πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής «ασφυξίας», η οποία προοιωνίζεται τέσσερα -αναποσπάστως συνδεόμενα μεταξύ τους- «δεινά»: Στασιμότητα, χαμηλό πληθωρισμό ως και αποπληθωρισμό, υπερχρέωση και, κυρίως, δραματικώς αυξανόμενες ανισότητες κι εξίσου δραματικώς αυξανόμενη ανεργία. «Δεινά», τα οποία αφενός-όπως τόνισε- αναδεικνύουν το μέγεθος στρέβλωσης κι αντίστοιχης κρίσης του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος εντός Ευρωζώνης. Και, αφετέρου, ερμηνεύουν επαρκώς το δυσοίωνο σημάδι σταδιακής εμφάνισης ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, ακόμη και με την λεοντή του νεοναζισμού.

Επισήμανε, ακολούθως, ότι η αναστροφή αυτής της δυσοίωνης πορείας της Ευρωζώνης -κι ως την οριστική διαμόρφωση των πάγιων πυλώνων αντιμετώπισης κρίσεων δημόσιου χρέους- και η επάνοδος στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτουν την άμεση δόμηση και θέση σ' εφαρμογή τουλάχιστον μιας ουσιαστικής παρεμβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης φυσικά στην ιδιομορφία της τρέχουσας συγκυρίας. Παρεμβατικής πολιτικής η οποία, και μέσω της υιοθέτησης δραστικών μέτρων ορθολογικής ποσοτικής χαλάρωσης και στοχευμένης ενίσχυσης της ρευστότητας, θα μπορέσει να τονώσει την ζήτηση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2%. «Συνακόλουθα, θα μπορέσει να καταπολεμήσει την ανεργία, επαναφέροντας το οικοδόμημα της Ευρωζώνης στην τροχιά της σταθερής επιδίωξης επίτευξης του, κατά Keynes, όρου της πλήρους απασχόλησης» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, τόνισε την επείγουσα ανάγκη άσκησης δραστικών, και μάλιστα ριζοσπαστικών, παρεμβατικών οικονομικών πολιτικών προκειμένου ν' αντιμετωπισθεί εγκαίρως η επαπειλούμενη νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν οι ως άνω στόχοι, καλό είναι να έχουμε προ οφθαλμών την ανάγκη, πέρα από την -σαφώς χρήσιμη αλλά και απαραίτητη- γνώμη των τεχνοκρατών, οργάνωσης της ενεργού παρέμβασης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κυρίως μέσω των αντίστοιχων αρμόδιων δημοκρατικών θεσμών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε τον χαιρετισμό του επικαλούμενος τις πάντα επίκαιρες, ρήσεις του Φρ. Ρούσβελτ. Αναφέρθηκε στον δεύτερο εναρκτήριο λόγο του, την 20η Ιανουαρίου 1937, όπου με την ενόραση του ηγέτη που διαισθάνεται την πολεμική λαίλαπα και τη ναζιστική επιδρομή κατά των θεσμών και του κοινωνικού κράτους δικαίου, τόνιζε: «Εμείς που πιστεύουμε στην Δημοκρατία γνωρίζαμε ότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει την εγγενή ικανότητα να προφυλάσσει τον λαό από τις καταστροφές εκείνες που άλλοτε θεωρούνταν αναπότρεπτες, να επιλύει προβλήματα που άλλοτε θεωρούνταν ανεπίλυτα. Αρνούμασταν να δεχθούμε ότι δεν υπήρχε τρόπος να ελέγξουμε τις οικονομικές επιδημίες, όπως ακριβώς ελέγξαμε άλλοτε τις επιδημίες των ασθενειών, μετά από αιώνες δεινών τα οποία αποδεχόμασταν μοιρολατρικά. Αρνηθήκαμε να αφήσουμε την λύση των προβλημάτων της κοινής μας διαβίωσης στους ανέμους της τύχης και τους κυκλώνες της καταστροφής».

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τον τρίτο εναρκτήριο λόγο του Ρούσβελτ, την 20η Ιανουαρίου 1941 -δηλαδή στην καρδιά πλέον του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου- συνέχιζε στο ίδιο μήκος ανάληψης της ιστορικής ευθύνης των ΗΠΑ: «Οι ελπίδες της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ανεχθούν επ' άπειρον την άδικη φτώχεια και τον πλούτο που δεν υπηρετεί παρά μόνο τον εαυτό του. Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους, που όμοιούς τους ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσαμε, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Δημοκρατίας».

  • ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live: Ρουμανία-Ελλάδα 35-38 (Ημίχρονο)

All Content

Ρουμανία-Ελλάδα: Η photo gallery από την Οραντέα

All Content - BusinessNews.gr

ΑΒΑΞ: Συνέχεια της ισχυρής ανάπτυξης το 2025 – Στόχος EBITDA 150 εκατ. ευρώ - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

All Content - BusinessNews.gr

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση από την Εθνική Τράπεζα

All Content - BusinessNews.gr

Η Αττικά Πολυκαταστήματα μπήκε στο Χρηματιστήριο με το... δεξί - Στο 70,08% μειώθηκε η συμμετοχή της Ideal

All Content

WHY: Νέα συνεργασία με την Electrip Greece

All Content

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής οι «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»

FleetNews

Σημαντική διάκριση για τον Όμιλο Συγγελίδη – Citroen

FleetNews

Το BMW Group προωθεί τη χρήση της Physical AI

FleetNews

SUZUKI: Δωρεάν καλοκαιρινός τεχνικός έλεγχος

All Content

Εθνική: Η παρουσίαση της Ελλάδας και ο Εθνικός μας Ύμνος (vids)

All Content

Μίλερ-ΜακΙντάιρ: «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που γίνομαι μέλος της οικογένειας» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Dimand: Συμφωνία με Hilton για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

All Content - BusinessNews.gr

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής οι «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»

All Content - BusinessNews.gr

Οι απορροφήσεις Σκλαβενίτη και Παπαδοπούλου, n holding των 28 εκατ. της Εl Sabor και η ενδιαφέρουσα κίνηση της Γευσήνους

FleetNews

Cyclon και Ιαπωνική ενώνουν δυνάμεις στην αγορά των λιπαντικών

FleetNews

Επίσημα στην Ελλάδα το Xpeng P7+: Αναλυτικά η γκάμα και οι τιμές του

CSRΝews.gr

INZEB: Οι προτάσεις για ασφαλέστερες κατοικίες παρουσιάστηκαν στο Μουζάκι

CSRΝews.gr

Το incharge της Motor Oil “οδηγεί” την ηλεκτροκίνηση στις βαριές μεταφορές

CSRΝews.gr

Mondelēz International: Λανσάρει τη συλλεκτική Toblerone Crystal Bar σε συνεργασία με τη Swarovski

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Alpha Bank: Παρουσιάζει τη νομισματική της συλλογή στο Μουσείο Πατρών
Alpha Bank: Παρουσιάζει τη νομισματική της συλλογή στο Μουσείο Πατρών 26/02/2016 - 02:00
Κομισιόν: Σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο 26/02/2016 - 02:00
Κομισιόν: Σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • e-ΕΦΚΑ: Σε εφαρμογή τίθεται η νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 72 δόσεων
    02/07/2026 - 19:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης κατά Trivago για δυσφήμηση και παραπλάνηση επισκεπτών
    02/07/2026 - 19:40 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Γερμανία: Φοροελαφρύνσεις 10 δισ. ευρώ για τη μεσαία τάξη ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς
    02/07/2026 - 19:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ισπανία: Βραχιολάκια κατά της... θερμοπληξίας για εργαζομένους στη Βαρκελώνη
    02/07/2026 - 18:50 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΒΑΞ: Συνέχεια της ισχυρής ανάπτυξης το 2025 – Στόχος EBITDA 150 εκατ. ευρώ - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή
    02/07/2026 - 18:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Αττικά Πολυκαταστήματα μπήκε στο Χρηματιστήριο με το... δεξί - Στο 70,08% μειώθηκε η συμμετοχή της Ideal
    02/07/2026 - 18:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ακυρώνονται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα λόγω 24ωρης απεργίας την Παρασκευή (3/7)
    02/07/2026 - 18:06 ΕΛΛΑΔΑ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,97%, σε υψηλά 17 ετών η αγορά
    02/07/2026 - 17:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το LRF για ασφαλείς υποδομές ηλεκτροδότησης των πλοίων
    02/07/2026 - 17:49 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Πρόταση Κ. Πιερρακάκη για «κεντρική ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων»
    02/07/2026 - 17:43 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • National Geographic: Το The Lynx Mountain Resort της Φλώρινας στους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της Ευρώπης
    01/07/2026 - 23:00 LIFESTYLE
  • Retail & More: Οριστική αλλαγή πλάνων για τα Carrefour - Στροφή στο franchise
    02/07/2026 - 07:17 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης
    01/07/2026 - 20:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γιάννης Στουρνάρας: Δεν αναμένει νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ τον Ιούλιο
    01/07/2026 - 22:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • SARKK: Συνεχίζει τις επενδύσεις παρά τις πιέσεις στην αγορά – Μέρισμα 27,3 εκατ. ευρω
    02/07/2026 - 07:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ρουμανία-Ελλάδα: Η photo gallery από την Οραντέα

02/07/2026 - 16:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Επέστρεψε στους Πάνθηρες Καβάλας ο Χαντέλης

02/07/2026 - 16:16
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ρυθμός 94.9: Η Έλλη Κοκκίνου στο 6ο «Κάτι Παίζει» powered by ΔΕΗ

02/07/2026 - 13:44
CSRΝews.gr
csrnews.gr

INZEB: Οι προτάσεις για ασφαλέστερες κατοικίες παρουσιάστηκαν στο Μουζάκι

02/07/2026 - 12:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το ChatGPT είναι πλέον διαθέσιμο στο Viber

02/07/2026 - 11:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Το incharge της Motor Oil “οδηγεί” την ηλεκτροκίνηση στις βαριές μεταφορές

02/07/2026 - 10:33
FleetNews
fleetnews.gr

Σημαντική διάκριση για τον Όμιλο Συγγελίδη – Citroen

02/07/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Το BMW Group προωθεί τη χρήση της Physical AI

02/07/2026 - 05:09
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“ Γιάννης Καραολής – Hair Awards 2026”

01/07/2026 - 13:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Roots Hair Salon – ‘’Hair Awards 2026’’

01/07/2026 - 13:49
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo