Σημαντικά καλύτερη από την προβλεπόμενη εικόνα παρουσιάζουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Ιανουάριο του 2026.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισε πλεόνασμα 2.287 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο για πλεόνασμα 543 εκατ. ευρώ, όπως αυτός είχε ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Το αποτέλεσμα αυτό είναι επίσης αισθητά υψηλότερο από το αντίστοιχο πλεόνασμα του Ιανουαρίου 2025, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 758 εκατ. ευρώ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα στο πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3.510 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.751 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.980 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2025.
Ο ρόλος των ετεροχρονισμών
Ωστόσο, το Υπουργείο επισημαίνει ότι μέρος της υπέρβασης οφείλεται σε ετεροχρονισμούς πληρωμών, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους. Συγκεκριμένα:
-
1.272 εκατ. ευρώ αφορούν ετεροχρονισμό μεταβιβαστικών πληρωμών σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
-
379 εκατ. ευρώ αφορούν ετεροχρονισμό πληρωμών στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών.
Εξαιρώντας τα παραπάνω ποσά, η καθαρή υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, εκτιμάται σε 108 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων του προϋπολογισμού.
Σταθερά τα καθαρά έσοδα
Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κινήθηκαν πλησίον των στόχων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33 εκατ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει την εικόνα δημοσιονομικής σταθερότητας.
Διαφορές ταμειακών και δημοσιονομικών όρων
Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπλέον, τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά την Κεντρική Διοίκηση και όχι το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων, καθώς και των υποτομέων των ΟΤΑ και των ΟΚΑ.
Έσοδα από την Εγνατία Οδό
Τέλος, επισημαίνεται ότι στα έσοδα του Ιανουαρίου καταγράφηκαν και τα ποσά που προέκυψαν από τις απαιτούμενες συναλλαγές για την ολοκλήρωση της Σύμβασης Παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονικό διάστημα 35 ετών.
Η σύμβαση κυρώθηκε με τον ν. 5260/2025 (Α’ 229).
Ειδικότερα:
• ποσό 306 εκατ. ευρώ που αφορά στο ΦΠΑ 24% επί του τιμήματος της συναλλαγής, αποδόθηκε από τον παραχωρησιούχο στο Ελληνικό Δημόσιο, καταγράφηκε στην κατηγορία «Φόροι» και συνοδεύτηκε με ισόποση επιστροφή φόρου.
• Ακολούθως, το ίδιο ποσό των 306 εκατ. ευρώ, αποδόθηκε εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο και καταγράφηκε στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών».
Τον Ιανουάριο 2026, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 6.136 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6.207 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ ή 1,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026.
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 795 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 304 εκατ. ευρώ από τον στόχο (492 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026, εξαιτίας της επιστροφής ΦΠΑ ύψους 306 εκατ. ευρώ από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, όπως προαναφέρθηκε.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 139 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9 εκατ. ευρώ από τον στόχο (130 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2026 ανήλθαν στα 3.850 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.710 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.560 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Επίσης, είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025 κατά 1.383 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού των μεταβιβάσεων σε ΟΚΑ.
Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού, οι πληρωμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 1.331 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, που σχετίζεται κυρίως με ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς φορείς γενικής κυβέρνησης κατά 1.272 εκατ. ευρώ.
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 427 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές του 2025 κατά 309 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι με την έναρξη του οικονομικού έτους, οι φορείς αναλαμβάνουν κατά προτεραιότητα πιστώσεις για την εξυπηρέτηση των απλήρωτων υποχρεώσεων των προηγούμενων ετών, καθώς και στο πλαίσιο των πολυετών υποχρεώσεων.