Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Άκης Σκέρτσος: «Χρειάζεται μία εθνική συμφωνία και συμμαχία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»
newsroom newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/11/2023 · 16:01

Άκης Σκέρτσος: «Χρειάζεται μία εθνική συμφωνία και συμμαχία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

«Yλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος -μάλιστα το κάνουμε νωρίτερα σταδιακά από το 2024- αυξάνοντας ταυτόχρονα τη φορολογική συμμόρφωση, όπως επανειλημμένα ορίσαμε ως προαπαιτούμενο», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τα θέματα της οικονομίας τίθενται στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στην «Αυγή της Κυριακής». Ξεκινώντας, αναλυτικά, από τα θέματα φορολογίας, «υλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος -μάλιστα το κάνουμε νωρίτερα σταδιακά από το 2024- αυξάνοντας ταυτόχρονα τη φορολογική συμμόρφωση, όπως επανειλημμένα ορίσαμε ως προαπαιτούμενο», ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε, «δεν υπάρχει ούτε πρέπει να γίνεται στοχοποίηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας. Δεν είναι καθ' έξιν φοροφυγάδες οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τους κανόνες του παιχνιδιού τούς θέτει πάντα το κράτος και οι πολίτες προσαρμόζονται σε αυτούς. Αν έχουμε αφήσει τρύπες φοροδιαφυγής είναι ευθύνη της πολιτείας που το επιτρέψαμε διαχρονικά να συμβαίνει, ευθύνη της πολιτείας και να το διορθώσει».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «την ευρωπαϊκή ταυτότητα, που επικαλούνται ορισμένοι και από την αντιπολίτευση, δεν την επιλέγουμε α λα καρτ. Το σύστημα που εισηγούμαστε δεν αποτελεί κάποια καινοτομία. Έτσι φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γκρινιάζουν για τη φοροδιαφυγή όμως δεν εισφέρουν καμία απολύτως ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπισή της».

«Πρακτικά κλείνουμε τρύπες του φορολογικού συστήματος χωρίς να αυξάνουμε φόρους αλλά επιβάλλοντας μία πιο δίκαιη συμμετοχή στα φορολογικά βάρη με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του κάθε πολίτη. Με εξαιρέσεις ώστε να αποφευχθούν αδικίες, όπως η εξαίρεση των νέων επιχειρηματιών, των ΑμεΑ ή των κατοίκων μικρών κοινοτήτων, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησης της εύλογης αμοιβής καθώς το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό», πρόσθεσε.

«Είμαστε ανοιχτοί σε τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης των ρυθμίσεων αλλά η βασική φιλοσοφία τους δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης και είναι απορίας άξιο πώς η αντιπολίτευση συμβιβάζεται με μία κοινωνικά άδικη πραγματικότητα που καταγράφει περίπου 500.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι επιλέγουν το ελεύθερο επάγγελμα και δηλώνουν χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα από αυτό των υπαλλήλων τους με κατώτατο μισθό», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την κριτική ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέτει στο στόχαστρο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τόνισε: «Άλλη μία παρανόηση -ηθελημένη ή μη- εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας εισοδήματος, τα κίνητρα και τις ενισχύσεις που παρέχουμε για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους ώστε να είναι πιο παραγωγικές, ανθεκτικές και εξωστρεφείς. Αν δεν συνέβαινε αυτό, να είστε σίγουροι πως θα είχε καταγραφεί στις κάλπες η αποδοκιμασία τους».

«Χρειάζεται μία εθνική συμφωνία και συμμαχία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιαιτερότητες της χώρας: Το υψηλό δημόσιο χρέος που -παρά το πανευρωπαϊκό ρεκόρ που καταγράψαμε στους ρυθμούς μείωσής του- πρέπει να συνεχίζει να πέφτει εφαρμόζοντας μία πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες λόγω της γεωγραφική μας θέσης και των προκλήσεων στα σύνορά μας, υψηλή δαπάνη συντάξεων λόγω της εθνικής δημογραφίας μας με έναν πληθυσμό που γερνάει. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες στη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος.

Έριξε, δε, το γάντι στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως «απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες εθνικές προκλήσεις μάς λέει μόνο ποιους φόρους θα κόψει, ξεχνάει να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει ώστε να μη γυρίσουμε ξανά σε δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Όσο για τη θέση του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ, δείχνει πόση απόσταση χωρίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ από δήθεν καταστατικές του αρχές, όπως η φορολογική δικαιοσύνη».

Στο μέτωπο της ακρίβειας αναγνώρισε εν πρώτοις «πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα πολιτών εξαιτίας τής -κατά κύριο λόγο- εισαγόμενης ακρίβειας. Γι' αυτό άλλωστε προσθέτουμε συνεχώς μέτρα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά και πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Θυμίζω το "Καλάθι του νοικοκυριού", το "Market pass" -που τόσο λοιδορήθηκαν από την αντιπολίτευση- και τώρα τη "Μόνιμη Μείωση τουλάχιστον 5% των Τιμών" που εφαρμόζεται σε σχεδόν 650 προϊόντα».

Όμως, «προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά είναι μία σημαντική ανακούφιση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι αυξήσεις αντιμετωπίζονται, επίσης, με ελέγχους και πρόστιμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκρουστούμε με εταιρείες κολοσσούς. Το κάναμε πρόσφατα. Κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στην πλάτη των καταναλωτών, είναι το μήνυμά μας», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση πώς απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες περί «πάρτι απευθείας αναθέσεων», ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, από το 2020 έως το 2022 δόθηκαν 18,5 δισ. με ανοιχτούς διαγωνισμούς και 6,7 δισ. με απευθείας αναθέσεις οι οποίες είχαν να κάνουν κυρίως με την πανδημία, έγιναν δηλαδή υπό πρωτοφανείς συνθήκες μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες σε μάσκες, εξοπλισμό ΜΕΘ, εμβόλια, σελφ τεστ κ.λπ. Οι προμήθειες έγιναν υπό πλήρη νομιμότητα και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

«Έχουμε αναγνωρίσει ότι διαχρονικά υπάρχει όντως μία κακή πρακτική με τις απευθείας δημόσιες αναθέσεις», σημείωσε και θύμισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, στη διετία 2018-2019, από σύνολο 10 δισ. απευθείας αναθέσεων μόλις τα 2,1 δόθηκαν με ανοιχτούς διαγωνισμούς, το 80% δηλαδή ήταν απευθείας αναθέσεις σε μία περίοδο χωρίς παγκόσμιες κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δεσμευτεί να θεσπίσουμε νέο πλαίσιο για τις αναθέσεις και τις δημόσιες προμήθειες».

Τέλος, για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επανέλαβε «κάτι που έχει ειπωθεί δημοσίως πολλές φορές από τα πλέον επίσημα χείλη, του πρωθυπουργού: Ό,τι έπρεπε να κάνουμε πολιτικά και κοινοβουλευτικά, το κάναμε. Η πράγματι πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, μάλιστα στον ανώτατο βαθμό που θα την κρίνει. Συζήτηση με διαρροές δεν τιμά κανέναν».

  • ΣΚΕΡΤΣΟΣ
  • ·
  • ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

33ο Τουρνουά "Συμεών Μαυροσκούφης": Με επτά ομάδες φέτος στη Θεσσαλονίκη

All Content

Η Καρδίτσα 71-70 τον Προμηθέα στην Πάτρα

All Content - BusinessNews.gr

BriQ Properties: Επενδυτικό πλάνο 83 εκατ. ευρώ για νέες αγορές και υπεραξίες στα ακίνητα

All Content - BusinessNews.gr

Πόλος έλξης η Ελλάδα για διεθνή funds - Σε χρηματοοικονομικό κέντρο αναδεικνύεται η χώρα

All Content - BusinessNews.gr

Star Bulk: Υπερκάλυψη στη δημόσια προσφορά για εισαγωγή στο ΧΑ - Προσφορές 656 εκατ. ευρώ

All Content

Τηλεοπτικά αθλητικά δικαιώματα: Ντέρμπι σε νέο «γήπεδο»

All Content

IPRA Golden World Awards: Ενισχυμένη ευρωπαϊκή και ελληνική παρουσία στις φετινές διακρίσεις

FleetNews

Βουτιά 37% στις ταξινομήσεις νέων ΙΧ τον Αύγουστο

FleetNews

Mazda: Δύο νέα μοντέλα στο επίκεντρο της 90ής ΔΕΘ

FleetNews

Citroën: Διπλή πρωτιά στην ελληνική αγορά των BEV

All Content

Παναθηναϊκός: Η παρακάμερα από τον αγώνα με την ΑΕΚ και την παρουσία του στη Ρόδο (video)

All Content

ΠΑΟΚ: Πρώτο ΕuroLeague-τεστ με Αρμάνι Μιλάνο στην Μπιέλα

All Content - BusinessNews.gr

Το έτοιμο φαγητό κερδίζει τους Ελληνες καταναλωτές - Τα σούπερ μάρκετ διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο

All Content - BusinessNews.gr

myKataggelies από τον Οκτώβριο - Νέα ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά

All Content - BusinessNews.gr

Wood: Ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα μέσω επενδύσεων και φοροελαφρύνσεων

FleetNews

SEAT: Ανοιχτό το μέλλον της μάρκας μετά το 2030

FleetNews

Νέα Ford Ranger έτοιμα για… πόλεμο

CSRΝews.gr

Παπαστράτος: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη για το επετειακό ντοκιμαντέρ

CSRΝews.gr

Χρυσός Σεπτέμβρης 2026: Καμπάνια ενημέρωσης από το Make-A-Wish Ελλάδος

CSRΝews.gr

Γυναίκες στην Ηγεσία: Όσα θα συζητηθούν στο 12ο Women in Business Forum της ICAP CRIF

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις για ένταξη στο υπομέτρο «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»
Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις για ένταξη στο υπομέτρο «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» 12/11/2023 - 11:45
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης 13/11/2023 - 07:15
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σύνοδος Πρυτάνεων: Ψευδή τα δημοσιεύματα περί αποκλεισμού ελληνικών ΑΕΙ από την κατάταξη Webometrics
    12/09/2026 - 16:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Στόχος να προσελκύσουμε περισσότερο μόνιμο πληθυσμό στο νησί
    12/09/2026 - 15:50 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χατζηδάκης: Πέντε συμπεράσματα από την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
    12/09/2026 - 15:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τη Δευτέρα στην Αγία Τριάδα Νίκαιας η κηδεία Μαζωνάκη - Νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του
    12/09/2026 - 14:36 ΕΛΛΑΔΑ
  • «Κουμπαράς για τη νέα γενιά»: Ο Κ. Πιερρακάκης εξηγεί τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού
    12/09/2026 - 14:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης σε Ρω και Στρογγύλη: Επίσκεψη στα ακριτικά φυλάκια και μήνυμα στήριξης στις Ένοπλες Δυνάμεις
    12/09/2026 - 13:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • BriQ Properties: Επενδυτικό πλάνο 83 εκατ. ευρώ για νέες αγορές και υπεραξίες στα ακίνητα
    12/09/2026 - 13:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Eurocontrol: Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι, κυρίως στα Βαλκάνια
    12/09/2026 - 12:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Απογειώνουν τους ναύλους στα ξηρά φορτία οι μεγάλες αποστάσεις - Στο επίκεντρο γεωπολιτικές αναταράξεις και καιρικές διαταραχές
    12/09/2026 - 12:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΕΘ 2026: Όλα τα νέα μέτρα μέχρι το 2027 - Τα οφέλη για κάθε κοινωνική ομάδα και τις επιχειρήσεις
    12/09/2026 - 12:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Το ολοκαινούργιο Kia EV2 στη Βελμάρ
    11/09/2026 - 17:15 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • ΣΕΤΠΕ: Παρουσίαση θεσμικών προτάσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής λογισμικού στην 90η ΔΕΘ
    11/09/2026 - 20:08 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,07, στις 2.726,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών
    11/09/2026 - 17:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Αύξηση 6,1% στην επιβατική κίνηση τον Αύγουστο
    11/09/2026 - 17:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πνινάτ Γιανάι (Πρέσβης Ισραήλ): Μεγάλες οι προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα
    11/09/2026 - 19:40 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η Καρδίτσα 71-70 τον Προμηθέα στην Πάτρα

12/09/2026 - 12:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΝτεΤζούλιους: Δανεικός στην Μπεσίκτας από τη Μούρθια (pic)

12/09/2026 - 12:02
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Με την ταινία μικρού μήκους «Στον θρόνο του Ξέρξη», το τελευταίο αντίο της ΕΡΤ στον Γιώργο Μαζωνάκη

11/09/2026 - 15:02
FleetNews
fleetnews.gr

Βουτιά 37% στις ταξινομήσεις νέων ΙΧ τον Αύγουστο

11/09/2026 - 14:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Nova: Το μεγάλο στοίχημα Αλαφούζου στα media και τις τηλεπικοινωνίες

11/09/2026 - 14:40
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Παπαστράτος: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη για το επετειακό ντοκιμαντέρ

11/09/2026 - 13:52
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Χρυσός Σεπτέμβρης 2026: Καμπάνια ενημέρωσης από το Make-A-Wish Ελλάδος

11/09/2026 - 13:50
FleetNews
fleetnews.gr

Mazda: Δύο νέα μοντέλα στο επίκεντρο της 90ής ΔΕΘ

11/09/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo