Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΠΣΕ: Κατά 1,15 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/05/2022 · 15:58

ΠΣΕ: Κατά 1,15 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές

Νέα μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο του 2022 διατηρώντας τη δυναμική που ανέπτυξαν από την αρχή του έτους.

Νέα μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο του 2022 διατηρώντας τη δυναμική που ανέπτυξαν από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο η αύξηση διαμορφώθηκε σε 34,4%, ενώ αύξηση 26,3% σημείωσαν και οι εισαγωγές. Μελανό σημείο συνεχίζει να αποτελεί το έλλειμμα το οποίο διευρύνθηκε για ακόμα έναν μήνα (13,4%).

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Μάρτιο του 2022 (σε σχέση με το Μάρτιο του 2021), καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους, με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο των Πρώτων Υλών (-7,4%). Πιο συγκεκριμένα, Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+72,5%), Βιομηχανικά (+43%), Τρόφιμα (+12,9%), Χημικά (+9,8%), Μηχανήματα (+43,4%), Διάφορα Βιομηχανικά (+21,3%), Ποτά & Καπνός (+7,2%), Λάδια (+35,7%) και Εμπιστευτικά (+33,6%).

Αναλυτικότερα, μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές και το μήνα Μάρτιο του 2022 καθώς αυξήθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ ή κατά 34,4% και ανήλθαν σε 4,51 δισ. ευρώ έναντι 3,36 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 11 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 3,10 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 593 εκατ. ευρώ ή κατά 23,7%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 72,5%.

Άνοδος καταγράφεται και στις εισαγωγές το Μάρτιο του 2022, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,44 δισ. ευρώ ή κατά 26,3% και ανήλθαν σε 6,9 δισ. ευρώ έναντι 5,46 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 5,14 δισ. ευρώ από 4,28 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 858 εκατ. ευρώ ή κατά 20%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε το Μάρτιο του 2022 κατά 281,2 εκατ. ευρώ, ή κατά 13,4%, στα -2,39 δισ. ευρώ από -2,10 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα επίσης αυξήθηκε, στα -2,04 δισ. ευρώ από -1,77 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 265,1 εκατ. ευρώ ή κατά 14,9%.

Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών με την οποία "έκλεισε" το 2021 (29,5%) συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξάνονται κατά 2,81 δισ. ευρώ ή κατά 32% και ανήλθαν σε 11,59 δισ. ευρώ από 8,79 δισ. ευρώ.

Ομοίως, χωρίς τα πετρελαιοειδή, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την πανδημία με τις επιπτώσεις της και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εξαγωγές για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2021, στα 8,26 δισ. ευρώ από 6,66 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 1,60 δισ. ευρώ ή κατά 24%.

Οι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) στο τρίμηνο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2022 αυξήθηκαν πάρα πολύ – κατά 6,54 δισ. ευρώ ή κατά 48,3%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 20,07 δισ. ευρώ έναντι 13,53 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 14,10 δισ. ευρώ από 10,61 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 3,49 δισ. ευρώ ή κατά 32,9%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2022 αυξήθηκε κατά 3,73 δισ. ευρώ ή κατά 78,7%, στα -8,48 δισ. ευρώ από -4,74 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα -5,84 δισ. ευρώ από -3,95 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,89 δισ. ευρώ ή κατά -47,9%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές, τον Μάρτιο του 2022, παρατηρείται τεράστια άνοδος των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 43,2% ενώ και προς τις Τρίτες Χώρες. καταγράφεται μεγάλη αύξηση της τάξεως του 24,3%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η εικόνα παραμένει η ίδια. Οι εξαγωγές καταγράφουν μεγαλύτερη αύξηση προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 28,3% και μικρότερη προς τις Τρίτες Χώρες, με άνοδο κατά 15%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες περίπου και άγγιξε το 57% έναντι 53,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 43% έναντι 46,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 67,6% και των τρίτων χωρών στο 32,4%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2022, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε εντυπωσιακά προς τις Χώρες της ΕΕ (35,8%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε σημαντικά (27,5%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 24,9% και ελαφρώς μικρότερη άνοδο προς τις Τρίτες Χώρες κατά 22,2%.

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Μάρτιο του 2022 καταγράφονται ανοδικές τάσεις για όλους τους κλάδους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κατηγορία των Πρώτων Υλών όπου υπήρξε μείωση κατά -7,4%.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+72,5%), στα Βιομηχανικά (+43%), στα Μηχανήματα (+43,4%) και στα Διάφορα Βιομηχανικά (+21,3%). Στα Λάδια και στα Εμπιστευτικά Προϊόντα η αύξηση που καταγράφεται είναι μεν ισχυρή (35,7% και 33,6%, αντιστοίχως), η αξία τους όμως είναι χαμηλή.

Μικρότερη αύξηση εμφανίζουν οι εξαγωγές των κατηγοριών Τροφίμων (+12,9%), Χημικών (+9,8%) και της κατηγορίας Ποτά & Καπνός (7,2%) για το Μάρτιο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+72,5%), Βιομηχανικά (+43%), Τρόφιμα (+12,9%), Χημικά (+9,8%), Μηχανήματα (+43,4%), Διάφορα Βιομηχανικά (+21,3%), Ποτά & Καπνός (+7,2%), Λάδια (+35,7%) και Εμπιστευτικά (+33,6%).

Εξετάζοντας το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+61,7%), των Βιομηχανικών (+38,9%), των Μηχανημάτων (+43,7%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών (+21,7%). Μικρότερη αύξηση εξαγωγών εμφανίζουν οι ιδιαίτερα σημαντικές κατηγορίες των Τροφίμων (+16,1%), και των Χημικών (+6,5%) και ακολουθούν των Πρώτων Υλών (+14%), των Λαδιών (+14,9%) και των Ποτά & Καπνός (8,4%).

Τέλος, Οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων παρουσίασαν θεαματική αύξηση της τάξεως του 55,1%.

  • ΠΣΕ
  • ·
  • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Η photo gallery από το Παρίσι

All Content

Τάισον Γουόρντ: Παρέλαβε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή από την Παρί (vid)

All Content - BusinessNews.gr

LEROY MERLIN Ελλάδας: Αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών και ισχυρές επιδόσεις βιωσιμότητας το 2024

All Content - BusinessNews.gr

TREK Development: Ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2025 – Μηδενικός δανεισμός και ενίσχυση ρευστότητας

All Content - BusinessNews.gr

Άνοδος των εξαγωγών ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2025 - Στα €672 εκατ. η αξία πωλήσεων

All Content

Fussion: Συνεργασία με το fashion brand Dress2Undress

All Content

ΕΡΤ: Budget 760.000 ευρώ για προβολή και διαφήμιση

FleetNews

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

FleetNews

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

FleetNews

Νέο “σκληροπυρηνικό” πακέτο για την BMW M2

All Content

Ολυμπιακός: Με Μόρις η 12άδα κόντρα στην Παρί

All Content

Σάκοτα: «Η Τόφας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα»

All Content - BusinessNews.gr

Λίστα Forbes: Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου - Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι της λίστας

All Content - BusinessNews.gr

General Mills Ελλάς: Άλμα κερδών 77% το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Η ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη: Μια μεγάλη πρόκληση - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Ford: Νέες εκδόσεις BlueCruise για Kuga και Puma με αυτόνομη τεχνολογία

FleetNews

Alfa Romeo: Παγκόσμια ανάπτυξη άνω του 20% το 2025

CSRΝews.gr

LEROY MERLIN Ελλάδας: Αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών και ισχυρές επιδόσεις βιωσιμότητας το 2024

CSRΝews.gr

Η Syndea στηρίζει την τέχνη της ξερολιθιάς ως τόπο συνάντησης στη Biennale της Μάλτας

CSRΝews.gr

Έκθεση ABB: Η εφαρμογή της ενεργειακής αποδοτικότητας καθορίζει πλέον το βιομηχανικό πλεονέκτημα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Υβριδική εκδήλωση από το ΕΕΑ για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής
Υβριδική εκδήλωση από το ΕΕΑ για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής 06/05/2022 - 15:35
Wall Street: Συνεχίζεται το sell off - Πτώση 2,6% για τον Nasdaq 06/05/2022 - 17:14
Wall Street: Συνεχίζεται το sell off - Πτώση 2,6% για τον Nasdaq

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Cine Paris: Το καλύτερο θερινό σινεμά του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό Time Out
    10/03/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Λευκός Οίκος: Η τιμή της βενζίνης θα πέσει όταν επιτευχθούν "πλήρως" οι στόχοι στο Ιράν
    10/03/2026 - 21:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βόρεια Μακεδονία: Επαναλειτουργεί, μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων
    10/03/2026 - 20:47 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Ευρωαγορές: Με σημαντική άνοδο το κλείσιμο των συναλλαγών της Τρίτης
    10/03/2026 - 20:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Απριλίου 2026
    10/03/2026 - 20:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ΔΥΠΑ σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο απασχόλησης
    10/03/2026 - 19:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Cenergy: Μακροχρόνια συμφωνία-πλαίσιο της Hellenic Cables με την Alliander - Τι προβλέπει
    10/03/2026 - 19:28 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και για φθηνότερη ενέργεια στην ΕΕ
    10/03/2026 - 19:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς χώρες της Μέσης Ανατολής
    10/03/2026 - 18:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Λίστα Forbes: Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου - Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι της λίστας
    10/03/2026 - 18:38 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • General Mills Ελλάς: Άλμα κερδών 77% το 2025
    10/03/2026 - 07:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα: Στροφή στα απαραίτητα και αναζήτηση προσφορών
    10/03/2026 - 07:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σχέδιο άμυνας απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας - Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση
    10/03/2026 - 08:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη: Μια μεγάλη πρόκληση - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου
    10/03/2026 - 09:05 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Ν. Ανδρουλάκης: Δεν θα συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία σε καμία εκδοχή της
    10/03/2026 - 10:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Λουλούδια στη μνήμη φιλάθλου του (video)

10/03/2026 - 20:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Η photo gallery από το Παρίσι

10/03/2026 - 20:21
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

NAIL & BEAUTY AWARDS Μία εντυπωσιακη εκδήλωση και πλήθος κόσμου στο CAPSIS Hotel στην Θεσσαλονίκη

10/03/2026 - 17:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γιώργου Πανουσόπουλου

10/03/2026 - 15:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Meta: Αποκτά το κοινωνικό δίκτυο των AI Agents, Moltbook

10/03/2026 - 15:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

LEROY MERLIN Ελλάδας: Αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών και ισχυρές επιδόσεις βιωσιμότητας το 2024

10/03/2026 - 14:48
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Syndea στηρίζει την τέχνη της ξερολιθιάς ως τόπο συνάντησης στη Biennale της Μάλτας

10/03/2026 - 14:13
FleetNews
fleetnews.gr

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

10/03/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Μάργκο Ρόμπι εντυπωσιάζει με ένα φόρεμα από μαλλιά στην πρεμιέρα του Λονδίνου

09/03/2026 - 08:45
FleetNews
fleetnews.gr

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

09/03/2026 - 06:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo