Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Έκθεση EY: Oι απώλειες της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθούν στο 9,5%, σε όρους ΑΠΑ
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/06/2020 · 12:51

Έκθεση EY: Oι απώλειες της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθούν στο 9,5%, σε όρους ΑΠΑ

Έκθεση με τις εκτιμήσεις της για τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 ανά κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με βάση τρία πιθανά σενάρια, παρουσιάζει η ΕΥ Ελλάδος.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η έκθεση βασίζεται σε ανάλυση δημοσιοποιημένων στοιχείων, που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου, και εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ / Gross Value Added – GVA) και απασχόλησης, σε επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Την εκπόνηση και τη σύνταξη της έκθεσης πραγματοποίησε η ομάδα Οικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και Υποστήριξης Συναλλαγών της EY Ελλάδος.

Η έκθεση εξετάζει τρία διαφορετικά σενάρια – αισιόδοξο, απαισιόδοξο και σενάριο βάσης – με βάση διαφορετικές παραδοχές ως προς την εξάπλωση της πανδημίας, τον ρυθμό άρσης των περιοριστικών μέτρων, τις αλλαγές στην κοινωνική και καταναλωτική συμπεριφορά του πληθυσμού, και άλλους παράγοντες, και προχωρά σε εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο σε 21 κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με τη στατιστική ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων NACE rev.2, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μοντέλο πρόβλεψης της EY ακολουθεί μία “bottom-up” μεθοδολογία και βασίζεται σε ευρήματα που προκύπτουν από δευτερογενή έρευνα (επιπτώσεις ανά κλάδο κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, προγραμματισμένα κυβερνητικά πακέτα στήριξης, εκτιμήσεις από ειδικούς και αξιωματούχους, καθώς και πρότερα δεδομένα επιδόσεων των κλάδων), και υπολογίζοντας τη συνεισφορά του εκάστοτε κλάδου στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, καταλήγει σε τρεις διαφορετικές εκδοχές για τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 σε όρους ΑΠΑ, σε σύγκριση με το 2019, ενώ η απασχόληση θα υποχωρήσει κατά 4,1%. Το σενάριο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την έκθεση συγκεντρώνει πιθανότητες 60%, προϋποθέτει ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού “R”, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του R=1, η κατανάλωση θα επανέλθει μεσοπρόθεσμα, οι επενδύσεις θα συρρικνωθούν, τα σύνορα θα ανοίξουν μερικώς τον Ιούλιο, ενώ η κοινωνική συμπεριφορά των Ελλήνων θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την πανδημία, με λιγότερες μετακινήσεις για ταξίδια και αυξημένη τηλεργασία.

Το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην παραδοχή δείκτη R μικρότερου της μονάδας (R<1), γεγονός που θα επιτρέψει την ταχεία ανάκτηση των απωλειών της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούνιο και την επιστροφή στις προ-κορωνοϊού κοινωνικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η μείωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας θα περιοριστεί στο 7,1% και της απασχόλησης στο 3,1%.

Τέλος, το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο, επίσης, συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην υπόθεση δείκτη R μεγαλύτερου της μονάδας (R>1), που θα οδηγήσει σε δεύτερο κύμα της πανδημίας, και, κατ’ επέκταση, σε εξαιρετικά αργή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές του 2021. Σύμφωνα με τη δυσμενή αυτή εκτίμηση, η μείωση σε όρους ΑΠΑ θα φθάσει το 12,5%, ενώ η απασχόληση θα συρρικνωθεί κατά 5,4%.

Και στα τρία σενάρια, η ύφεση κορυφώνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με μέγιστη συρρίκνωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 17% (σενάριο βάσης), 15% (αισιόδοξο σενάριο) και 19% (απαισιόδοξο σενάριο) ανά εκτίμηση, με την απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 6,9%, 5,8% και 8,8% αντίστοιχα, ενώ επιστροφή στα απόλυτα μεγέθη που καταγράφηκαν στο τέλος του 2019, δεν αναμένεται πριν το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας διαφοροποιείται σημαντικά ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, στο βασικό σενάριο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπου και καταγράφεται κορύφωση στις απώλειες σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, στη μεταποίηση προβλέπεται μείωση της τάξης του 26%, στις επαγγελματικές υπηρεσίες 21% και στις μεταφορές και την αποθήκευση 49%. Αντίστοιχα, στο απαισιόδοξο σενάριο, η μεταποίηση καταγράφει απώλειες της τάξης του 27% σε ΑΠΑ, οι επαγγελματικές υπηρεσίες 22% και οι μεταφορές και η αποθήκευση περί το 52%.

Στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, η έκθεση εκτιμά, ανά σενάριο, ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία θα καταγράψει ανώτατες απώλειες μέσα στο 2020, έως 49% (σενάριο βάσης), 41% (αισιόδοξο σενάριο) και 53% (απαισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με την οικονομική κρίση της περιόδου 2009-2016, οι τομείς της μεταποίησης, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, της αγροτικής παραγωγής, καθώς και του real estate, αναμένεται να πληγούν βαρύτερα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ, αντίθετα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το εμπόριο, η υγεία, η εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση αναμένεται να επηρεασθούν συγκριτικά λιγότερο. Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι οι απώλειες της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, και για τα τρία σενάρια, θα κυμανθούν μεταξύ 29% και 38% των συνολικών απωλειών που καταγράφηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2009-2016.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, μια επισκόπηση των οικονομικών μέτρων για τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Η έκθεση αποτιμά τα άμεσα μέτρα στήριξης σε 6,8 δις ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 49% αφορά τους εργαζόμενους και το 51% τις επιχειρήσεις. Οι κρατικές εγγυήσεις αποτιμώνται σε 5,3 δις ευρώ, ή 2,7% του ΑΕΠ, ενώ σημειώνεται ότι πρόσθετα μέτρα ύψους 7,2 δις ευρώ βρίσκονται υπό μελέτη. Στα ανωτέρω μέτρα, αναμένεται να προστεθούν 32 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα 22,5 δις να εκταμιεύονται σε περίοδο τεσσάρων ετών.

  • ΕΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Άρης: Η πανηγυρική παρακάμερα από τη νίκη επί της Μπούργκος (vid)

All Content

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας απαλλάχθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή της EuroLeague

All Content

Οι αγκαλιές Γιασικεβίτσιους με Διαμαντίδη και Κοντό στο T-Center (video)

All Content

Μοντέρο στο AllStar Basket Οκτωβρίου: "Είπα όχι σε λευκή επιταγή για να παίξω στον Ολυμπιακό"

CSRΝews.gr

Ευρωβαρόμετρο: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

CSRΝews.gr

Ο όμιλος Qualco δημοσίευσε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2025

CSRΝews.gr

TrophyΤροφή Meet-Up 2026: Πώς η Κυκλική Οικονομία Προσθέτει Αξία στους Πελάτες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων για Covid 19
Πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων για Covid 19 16/06/2020 - 12:40
Ο Μιχάλης Μασουράκης νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ 16/06/2020 - 13:20
Ο Μιχάλης Μασουράκης νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • ΑΑΔΕ: Αυτόματα η συμπλήρωση του ΚΑΕΚ στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9
    08/10/2026 - 19:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΗΠΑ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις βίζες για ξένους εργαζομένους σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες
    08/10/2026 - 19:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σκουριές: Εγκαινιάστηκε, παρουσία Μητσοτάκη, η επένδυση άνω των 2 δισ. δολαρίων σε χρυσό και χαλκό
    08/10/2026 - 18:54 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γκράβα: Αναστέλλεται η λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος την Παρασκευή
    08/10/2026 - 18:35 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ορμούζ: Το Ιράν απειλεί με νέες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια – Φόβοι για περαιτέρω διαταραχές στην αγορά πετρελαίου
    08/10/2026 - 18:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συνεργασία ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ και Aegis Insurance Brokers στους τομείς ναυτασφαλίσεων και ειδικών κινδύνων
    08/10/2026 - 17:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΒΕΑ: Θετική η ενεργειακή ενίσχυση της βιομηχανίας - Η επιλεκτική στήριξη αφήνει ακάλυπτη τη μικρή παραγωγή
    08/10/2026 - 17:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Ισχυρή πτώση κατά 2,06%, στα 627,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    08/10/2026 - 17:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης Γαλλίας: Μη βιώσιμες οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια
    08/10/2026 - 17:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κ. Πιερρακάκης: Προστασία των πολιτών και διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας απέναντι στο ενεργειακό σοκ
    08/10/2026 - 17:30 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Dior: Πάνω από 67 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Ελλάδα
    08/10/2026 - 07:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Mediterra: Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος μετά από «δυνητικά ουσιώδεις» αποκλίσεις στα αποθέματα
    07/10/2026 - 22:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Capital Maritime Finance: Στην τελική ευθεία για την Euronext Athens – Αντληση κεφαιλαίων έως €300 εκατ.
    07/10/2026 - 21:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου – Κατατέθηκε τροπολογία
    07/10/2026 - 19:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τι φέρνει το νέο ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ για χρέη, servicers, crypto, τράπεζες και πληρωμές
    08/10/2026 - 07:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Sold out το ταξίδι για Βαλένθια - Βαρκελώνη!

08/10/2026 - 15:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας απαλλάχθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή της EuroLeague

08/10/2026 - 15:22
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα»: Οι μεγάλες συζητήσεις και τα συμπεράσματα

08/10/2026 - 14:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Dragons' Den» με τον Σάκη Τανιμανίδη: Πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 22.10, στον ΣΚΑΪ

08/10/2026 - 14:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ευρωβαρόμετρο: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

08/10/2026 - 14:21
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο όμιλος Qualco δημοσίευσε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2025

08/10/2026 - 13:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo