Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2026

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΤτΕ: Στα 990 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/04/2019 · 03:00

ΤτΕ: Στα 990 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο

Στα 990 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κατά 407 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στα 990 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κατά 407 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή άνοδο και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2018.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,7% σε τρέχουσες τιμές (4,6% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (13,5% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (4,5% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 18,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2018. Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και 29,6% αντίστοιχα.

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, κατά 79 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018, καθώς η βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων αντιστάθμισε μερικώς μόνο την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε μικρή βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές, αλλά μειώθηκαν οριακά (-0,1%) σε σταθερές τιμές, ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (9,2% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 5,4% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 11,5%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και 41,1% αντίστοιχα.

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε μικρό έλλειμμα 6,4 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 254 εκατ. ευρώ, κατά 74 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 997 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 405 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2018. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,9 δισεκ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Φεβρουάριο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, σημειώθηκε μείωση κατά 26 εκατ. ευρώ των καθαρών απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, με σημαντικότερη συναλλαγή την πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank Sh.A. στην Balfin Sh.p.k. και την Komercijalna Banka AD. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση κατά 195 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα), χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 548 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 218 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 3,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση κατά 497 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 1,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 4,9 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018.

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μπαρτζώκας: «Αντιμετωπίζουμε την καλύτερη επίθεση της EuroLeague» (vid)

All Content

Ομπράντοβιτς: «Η Παρτιζάν έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν»

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Στα 26 δισ. ευρώ η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου - Αλλάζει το διατροφικό καλάθι

All Content - BusinessNews.gr

ΜΑΚΒΕΛ–EURIMAC: Αύξηση 21,3% του όγκου πωλήσεων στο οκτάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

METLEN: Συμμαχία με Thales για την ανάπτυξη αμυντικού δορυφορικού συστήματος

All Content

Omnicom - IPG: Τα συµπεράσµατα της Κοµισιόν για την Ελλάδα

All Content

Choose: Νέα συνεργασία με την TSAL Industry

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Προμηθέας Πάτρας: Και επίσημα παρελθόν ο Γιώργος Βόβορας

All Content

Ολυμπιακός: Με 16 παίκτες στην Ισπανία για τους αγώνες με Βαλένθια και Μπαρτσελόνα (gallery)

All Content - BusinessNews.gr

Τράπεζα Κύπρου: Η Ελλάδα αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά εκτός Κύπρου

All Content - BusinessNews.gr

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα σενάρια για την τιμή εκκίνησης, την επιδότηση στην αντλία και την αύξηση του επιδόματος

All Content - BusinessNews.gr

Σε πλήρη εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους – Το χρονοδιάγραμμα

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία σε 14 δημοτικά σχολεία της Μεσσηνίας από το GIVMED

CSRΝews.gr

Με συμμετοχή ρεκόρ ολοκληρώθηκε η Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

CSRΝews.gr

Chiquita: Η Miss Chiquita γίνεται πρέσβειρα κατά του καρκίνου του μαστού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κέντρο υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Κέντρο υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 19/04/2019 - 03:00
Summer Senses: Νέα πεντάστερη μονάδα στην Πάρο 19/04/2019 - 03:00
Summer Senses: Νέα πεντάστερη μονάδα στην Πάρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σε συναγερμό η Σαουδική Αραβία: Πυραυλικά πλήγματα των Χούθι παραλύουν το Ριάντ, κλειστό το αεροδρόμιο
    12/10/2026 - 18:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Αύξηση 16,5% των ελληνικών εξαγωγών το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2026
    12/10/2026 - 17:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην EN.A. Growth της Euronext Athens εισάγεται η Verallis
    12/10/2026 - 17:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,38%, στα 366,15 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    12/10/2026 - 17:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στ. Παπασταύρου: Κλείνουν οι ΧΑΔΑ σε σε Κάλυμνο, Μύκονο, Παξούς, Πάτμο, Σίφνο και Τήνο
    12/10/2026 - 17:47 ΕΛΛΑΔΑ
  • ONE Channel: Τέλος η συνεργασία με τον Σταμάτη Ζαχαρό μετά τις αντιδράσεις για την Εριέττα Μόλχο
    12/10/2026 - 17:35 MEDIA
  • Πέτρος Πετρόπουλος: Οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Τζωρτζής έναντι 6,5 εκατ. ευρώ
    12/10/2026 - 17:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ισραήλ: Τουλάχιστον 20 τραυματίες από έκρηξη στο βόρειο Ισραήλ
    12/10/2026 - 17:26 ΚΟΣΜΟΣ
  • Έξι επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν φάκελο ενδιαφέροντος για την ανάπλαση της ΔΕΘ
    12/10/2026 - 17:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Capital Maritime Finance: Ξεκινά η δημόσια προσφορά για άντληση έως 300 εκατ. ευρώ
    12/10/2026 - 17:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    11/10/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Έχασε την ζωή του και ο δεύτερος τραυματίας του δυστυχήματος στην Μότορ Όιλ
    11/10/2026 - 20:36 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα σενάρια για την τιμή εκκίνησης, την επιδότηση στην αντλία και την αύξηση του επιδόματος
    12/10/2026 - 08:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • «Eνεργειακή εκεχειρία»: Η Ουκρανία δηλώνει την υποστήριξή της, η Μόσχα σιωπά
    12/10/2026 - 09:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Aegean Airlines: Στο ΔΣ, η CEO της Diana Shipping, Σεμίραμις Παληού
    12/10/2026 - 10:28 ΠΡΟΣΩΠΑ

Direction Business Network

CSRΝews.gr
csrnews.gr

Νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία σε 14 δημοτικά σχολεία της Μεσσηνίας από το GIVMED

12/10/2026 - 14:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Προμηθέας Πάτρας: Και επίσημα παρελθόν ο Γιώργος Βόβορας

12/10/2026 - 14:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«The Voice of Greece powered by Telekom»: Πρωτιά στους πίνακες τηλεθέασης με 27,4% στο σύνολο κοινού

12/10/2026 - 13:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Με συμμετοχή ρεκόρ ολοκληρώθηκε η Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

12/10/2026 - 13:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Με συμμετοχή ρεκόρ ολοκληρώθηκε η Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

12/10/2026 - 13:46
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τζόσεφ: «Να επικεντρωθούμε στις λεπτομέρειες» (vid)

12/10/2026 - 13:44
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo