Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος το Γ’ τρίμηνο 2018
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/10/2018 · 03:00

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος το Γ’ τρίμηνο 2018

Επανήλθε στην ανοδική τάση και διαμορφώθηκε στις 163 μονάδες (έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο) ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2018.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Επανήλθε στην ανοδική τάση και διαμορφώθηκε στις 163 μονάδες (έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο) ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2018.

Η άνοδος του δείκτη αποτυπώνει την επαναφορά της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, που έχει ήδη εκφραστεί τα προηγούμενα τρίμηνα. Παράλληλα οι CEOs εκφράζουν τους σταθερή προσήλωση τους στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οριακή πτώση κατά μία μονάδα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε αύξηση στις 170 μονάδες έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος XEROX HELLAS κ. Βασίλης Ραμπάτ δήλωσε σχετικά: "Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2018 επανήλθε σε ανοδική πορεία και βελτιώθηκε στις 163 μονάδες έναντι 159 του προηγούμενου τριμήνου. Η εξέλιξη του δείκτη μετά από το προηγούμενο πτωτικό τρίμηνο επαναφέρει τη σχετική αισιοδοξία των CEOs για την οικονομία αλλά με αρκετές επιφυλάξεις, καθώς όπως επισημαίνουν, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους πιθανούς κινδύνους κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έξι στους δέκα CEOs υποστηρίζουν ότι μια πιθανή επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου θα έχει αρνητική επίδραση στις επενδύσεις.»

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 3ο τρίμηνο του 2018:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 215 μονάδες έναντι 207 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, διαμορφώθηκε σε 33%, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 10% έναντι 16% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι σε ποσοστό 51% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι βελτιωμένη συγκρινόμενη με 1 έτος πριν.

Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά αυξήθηκε στις 204 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 42%, ενώ για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών είναι αυξημένο σε 46%.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο στις 189 μονάδες έναντι 182 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν ανήλθε σε 36%, ποσοστό που αυξάνεται σε 43% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε άνοδο στις 187 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 42%, ποσοστό που αυξάνεται σε 49% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε ανοδική πορεία και ανήλθε στις 135 μονάδες έναντι 129 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 58%, ποσοστό που αυξάνεται σε 73% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και 65% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο στις 154 μονάδες έναντι 149 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 62%, ενώ πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε ποσοστό 70%.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους δείκτες, ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε πτώση στις 126 μονάδες έναντι 128 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 33%, ποσοστό που αυξάνεται σε 40% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στις 152 μονάδες έναντι 145 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 43%, ποσοστό που αυξάνεται σε 50% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρέμεινε στάσιμος στις 117 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος διατηρήθηκε σε 46%, ποσοστό το οποίο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυξημένο σε 54% και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε 52%. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε άνοδο στις 155 μονάδες έναντι 149 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 45%, ποσοστό που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν τη γνώμη τους για την πιθανότητα επιβράδυνσης ή και ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το 25% των CEOs υποστηρίζει ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα οπισθοδρόμησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι η πιθανότητα αυτή είναι μικρή. Παράλληλα το υπόλοιπο 25% των CEOs θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβράδυνσης ή και ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επίσης για τον κίνδυνο αναστολής των επενδύσεων λόγω πιθανής επιμήκυνσης της προεκλογικής περιόδου. Σχεδόν έξι στους δέκα CEOs θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός, ενώ το 34% πιστεύει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός. Από το σύνολο των CEOs μόνο το 8% υποστηρίζει ότι από μια πιθανή επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναστολής των επενδύσεων.

  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΑΣΕICAP-CEO GENERAL INDEX
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ντεμπούτο Σορτς στη νίκη της Βαλένθια 88-81 επί της Σαραγόσα

All Content

Νέο τεστ σήμερα για Καρδίτσα-Μύκονο

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Στα 11,1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στο 8μηνο- Άνοδος 6,4% με βασική αιτία την αύξηση της ζήτησης

All Content - BusinessNews.gr

Γουντσίδης: Στα 54,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2025

All Content - BusinessNews.gr

THEON: Ισχυρή ανάπτυξη το α' εξάμηνο – Αύξηση εσόδων κατά 35,4%

All Content

Humble - Endless: Δεν θέλει υπερβολές, #goodmood θέλει

All Content

Στην Initiative η E.I. Παπαδόπουλος

FleetNews

Αυτά είναι τα νέα 5αστερα του Euro NCAP

FleetNews

Ένα στα 2 keyless αυτοκίνητα μπορεί να ξεκλειδωθεί παράνομα

FleetNews

Η XPENG επενδύει πάνω από 900 εκατ. δολάρια στη ρομποτική

All Content

Παναθηναϊκός: Δεν πάει την Τρίτη στη συνάντηση της ΕΟΚ για τη διαιτησία

All Content

Παγκόσμιο Γυναικών: Τα ζευγάρια στα μπαράζ και οι 4 που περιμένουν στα προημιτελικά

All Content - BusinessNews.gr

Παπαστράτος: Επενδύσεις 95 ετών με συνεισφορά 0,42% στο ΑΕΠ της Ελλάδας

All Content - BusinessNews.gr

Όλες οι μειώσεις φόρων που έρχονται - Οι πρώτες ελαφρύνσεις θα φανούν στις δηλώσεις του 2027

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνική οικονομία: Κράτησε στο 1,9% παρά τον πόλεμο – Τα νέα «αναχώματα» μετά το ΤΑ

FleetNews

Jeep Compass: Νέες και ισχυρότερες εκδόσεις με μεγαλύτερη αυτονομία

FleetNews

AION: Η τεχνολογία πίσω από την αυτονομία των έως 708 χλμ.

CSRΝews.gr

Πειραιώς: Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι των δράσεων EQUALL για την ισότητα των φύλων

CSRΝews.gr

Παπαστράτος: Επενδύσεις 95 ετών με συνεισφορά 0,42% στο ΑΕΠ της Ελλάδας

CSRΝews.gr

Pepco: Ένα μπρελόκ – αρκουδάκι αλλάζει τις ζωές των παιδιών σε 19 χώρες της Ευρώπης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Συνταξιούχοι: Πόσα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν με αγωγές-Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν
Συνταξιούχοι: Πόσα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν με αγωγές-Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν 10/10/2018 - 03:00
Επενδυτική "φρενίτιδα" στα ακίνητα του κέντρου-Αύξηση πάνω από 60% στις πωλήσεις 10/10/2018 - 03:00
Επενδυτική "φρενίτιδα" στα ακίνητα του κέντρου-Αύξηση πάνω από 60% στις πωλήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τον Νοέμβριο τα 400 ευρώ στους συνταξιούχους - Γιατί δεν θα δοθεί επίδομα στους δημοσίους το 2026
    08/09/2026 - 09:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πινακίδες κυκλοφορίας: Ψηφιακά από την παραγγελία έως την παράδοση – Τι αλλάζει
    08/09/2026 - 09:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χατζηδάκης: «Προτιμούμε την αυτοδυναμία, αλλά δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε συμμαχίες»
    08/09/2026 - 09:21 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Πιο τολμηρή και ισχυρότερη από ποτέ» η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ
    08/09/2026 - 09:03 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Μια πικρή αλήθεια: Η μεγάλη απειλή για την ευημερία μας - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου
    08/09/2026 - 09:00 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    08/09/2026 - 09:00 MEDIA
  • Ανεβαίνει το πετρέλαιο - Πάνω από 97 δολάρια το βαρέλι το Brent
    08/09/2026 - 08:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΟΠΕΚΑ: Πώς θα δοθούν τα αδιάθετα voucher για τουρισμό και θέατρο – Η διαδικασία στα ΚΕΠ
    08/09/2026 - 08:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γιάννης Μασούτης, Πρόεδρος - Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: Η φιλοσοφία και οι αξίες μας δεν αλλάζουν
    08/09/2026 - 08:30 BUSINESS NEWS MAGAZINE
  • Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής: Σε ολόκληρη τη διαδρομή μου στα κοινά δεν επέλεξα ποτέ να διοικώ από το γραφείο
    08/09/2026 - 08:25 BUSINESS NEWS MAGAZINE
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Jaguar Land Rover: Προχωρά σε προγραμματισμένες περικοπές θέσεων εργασίας
    07/09/2026 - 10:05 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τελετή Αφής και Παράδοσης της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
    07/09/2026 - 12:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
    07/09/2026 - 12:33 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Οι 4 βασικοί άξονες των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ - Η πλήρης εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο
    07/09/2026 - 12:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά το νέο Wyndham Residences Piraeus
    07/09/2026 - 16:04 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Γερμανία-Κορέα και Ουγγαρία-Ιαπωνία την Τρίτη στα πρώτα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Γυναικών

08/09/2026 - 05:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ντεμπούτο Σορτς στη νίκη της Βαλένθια 88-81 επί της Σαραγόσα

08/09/2026 - 05:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο Pepper 96.6 έφερε τον Jack Savoretti live στην Ερμού

07/09/2026 - 15:06
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

UEFA Europa League και UEFA Conference League επιστρέφουν στον ΑΝΤ1

07/09/2026 - 14:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Πειραιώς: Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι των δράσεων EQUALL για την ισότητα των φύλων

07/09/2026 - 13:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Παπαστράτος: Επενδύσεις 95 ετών με συνεισφορά 0,42% στο ΑΕΠ της Ελλάδας

07/09/2026 - 12:30
FleetNews
fleetnews.gr

Αυτά είναι τα νέα 5αστερα του Euro NCAP

07/09/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Ένα στα 2 keyless αυτοκίνητα μπορεί να ξεκλειδωθεί παράνομα

07/09/2026 - 05:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου – Dr. Vet Nikoleta Sereti – Apollonia Politia SKG”

03/09/2026 - 15:35
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo