Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Γερμανία: Η Τουρκία είναι "πλατφόρμα δράσης" για Ισλαμιστές
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
17/08/2016 · 03:00

Γερμανία: Η Τουρκία είναι "πλατφόρμα δράσης" για Ισλαμιστές

Τι επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση σε απόρρητο έγγραφο
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η γερμανική κυβέρνηση περιγράφει την Τουρκία ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές σε απόρρητο έγγραφό της και επισημαίνει ότι η Άγκυρα στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), η οποία έχει διαβαθμιστεί ως απόρρητη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Άγκυρα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με ισλαμιστές. «Ως αποτέλεσμα της ειδικά από το 2011 βήμα-βήμα ισλαμοποιημένης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία εξελίχθηκε σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Οι πολυάριθμες εκφράσεις αλληλεγγύης και δράσεις υποστήριξης από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την αιγυπτιακή "Μουσουλμανική Αδελφότητα", τη Χαμάς και ομάδες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στην Συρία υπογραμμίζουν την ιδεολογική συγγένειά τους με τους αδελφούς μουσουλμάνους», αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το ARD, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν, «για το καλό του κράτους», να συμπεριληφθούν στο ανοιχτό, για δημόσια χρήση, μέρος της απάντησης.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το έγγραφο, συνδέει, σύμφωνα με το ARD, για πρώτη φορά επισήμως τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με μια τρομοκρατική οργάνωση – διότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Χαμάς, πρόκειται για οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2003, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία. Αυτή η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης βασίζεται σε εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τήρησαν επιφυλακτική στάση όσον αφορά την κριτική απέναντι στην τουρκική πολιτική. Κατά την επεξεργασία της απάντησης της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε συντονιστεί με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κανονικά είναι αρμόδιο για τέτοιες ερωτήσεις», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το γερμανικό κανάλι και επισήμανε ότι το κείμενο απάντησης το οποίο εστάλη στην Αριστερά δεν βρισκόταν ως τώρα σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Λόγω μιας γραφειοκρατικής παράλειψης στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξε συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών στην τελική εκδοχή του κειμένου», διευκρίνισε νωρίτερα απόψε το υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι, επειδή τα συγκεκριμένα αποσπάσματα της απάντησης έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητα», δεν μπορεί να πάρει θέση δημοσίως για τα ζητήματα ουσίας.

Το ARD ωστόσο επισήμανε από την πλευρά του ότι τυπικά η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Ομοσπονδιακή Βουλή ισχύει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων: ο αρμόδιος του SPD για την εξωτερική πολιτική Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων της δημοσιοποίησης του εγγράφου στις σχέσεις με την Τουρκία: «Σε μια τόσο ευαίσθητη και ευρεία αξιολόγηση, έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί Γερμανοί στρατιώτες», δήλωσε στο ARD ο κ. Μούτσενιχ και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΑΚΡ προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ως πρότυπο των μουσουλμανικών αδελφοτήτων, αλλά με μέτρια επιτυχία.

Από την πλευρά της η Αριστερά θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική που εκφράζει για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί δημοσίως να αποκαλεί εταίρο τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν, όταν εσωτερικά προειδοποιεί ότι η Τουρκία είναι επίκεντρο του ένοπλου ισλαμισμού. Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται στον Ερντογάν σαν εύθραυστο αυγό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία του φέρεται να είναι η κεντρική πλατφόρμα δράσης του ισλαμισμού και ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε η αρμόδια της «Die Linke» για την εξωτερική πολιτική Σεβίν Νταγκντελέν, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της ερώτησης.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε προς την εφημερίδα Die Welt ότι «το αργότερο τώρα είναι πλέον σαφές ότι η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτύχει οριστικά» και πρόσθεσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση και την ΕΕ να θέσει την προσφυγική πολιτική της σε εντελώς νέα βάση.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (FDP) δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Το γεγονός ότι το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα έχει τις ίδιες πολιτικοφιλοσοφικές ρίζες με την Χαμάς και τους Αιγύπτιους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" ήταν γνωστό από καιρό. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε θέση να βασίζεται στο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Η εφημερίδα, η οποία έχει επίσης στην κατοχή της αποσπάσματα από την απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, κάνει λόγο για «ενδιαφέρουσες πληροφορίες» σχετικά και με τις διασυνδέσεις με αμφισβητούμενες μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας. «Μεμονωμένες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι κατά το παρελθόν πρώην μέλη και στελέχη της ισλαμικής κοινότητας "Μίλι Γκερούς"(IGMG) μετακινήθηκαν στην "Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών" (UETD)», η οποία στηρίζεται από τον Ερντογάν και προωθεί τα συμφέροντα του ΑΚΡ στην Γερμανία και οργάνωσε την πρόσφατη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, αναφέρει.

Η IGMG, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή για την Προστασία του Συντάγματος, στηρίζει μια αντιδημοκρατική αντίληψη του κράτους και απορρίπτει τις δυτικές δημοκρατίες, ενώ υπουργεία Εσωτερικών κάποιων γερμανικών κρατιδίων χαρακτηρίζουν την οργάνωση «αντισημιτική». Σύμφωνα με αξιολογήσεις των αρχών ασφαλείας, περίπου το ένα τέταρτο των 760 Γερμανών Ισλαμιστών οι οποίοι έως το τέλος του 2015 είχαν ταξιδέψει προς την Συρία και το Ιράκ είχε τουρκική υπηκοότητα ή ήταν τουρκικής καταγωγής.

  • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ·
  • ΑΓΚΥΡΑ
  • ·
  • ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Τα highlights του Παναθηναϊκός-Μπουργκ 90-69 (video)

All Content

Άλλη κλάση ο Παναθηναϊκός 90-69 την Μπουργκ και παίζει το Σάββατο με ΠΑΟΚ στον τελικό

All Content - BusinessNews.gr

Moody’s και Scope αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς αγορές δοκιμάζονται

All Content - BusinessNews.gr

Τ. Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,4% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

All Content

IPRA Grand Prix 2024: Όταν οι «άγνωστες chefs» του Περού μπήκαν στο σημαντικότερο γαστρονομικό ranking της χώρας

All Content

Ogilvy One & AEGEAN στο TikTok Day με case study για το Unified Lift Study

All Content

Στην παράταση η Ρεάλ 98-95 την Ντουμπάι και παίζει ξανά τελικό με τον Ολυμπιακό (gallery & vid)

All Content

Ερυθρός Αστέρας-Άρης 91-87: Ήττα στο φινάλε για την ομάδα του Σπανούλη (gallery)

All Content - BusinessNews.gr

Star Bulk: Famatown και Danaos οι δύο ισχυρές συμμετοχές μετά την είσοδο στην Euronext Athens

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΗ και AWS βάζουν μπροστά επένδυση 3,5 δισ. ευρώ για Data Center στη Δυτική Μακεδονία

All Content - BusinessNews.gr

Σουρωτή: Η νέα μονάδα που έρχεται το 2028, οι επενδύσεις και η στροφή σε διευρυμένο multi-category χαρτοφυλάκιο

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

CSRΝews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

CSRΝews.gr

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δημιουργεί ένα πρόγραμμα στήριξης για νέους αθλητές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

NASA: Ο Ιούλιος του 2016, ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών!
NASA: Ο Ιούλιος του 2016, ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών! 16/08/2016 - 03:00
Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,10% 17/08/2016 - 03:00
Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,10%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Moody’s και Scope αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς αγορές δοκιμάζονται
    18/09/2026 - 23:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Volkswagen: Λειτουργικά κέρδη μόλις στο 1% αναμένει για το τρέχον έτος ο όμιλος - Πτώση της μετοχής
    18/09/2026 - 21:45 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Παπουτσάνης: Στο 25,96% αυξήθηκε το ποσοστό του CEO Μενέλαου Τασόπουλου
    18/09/2026 - 21:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επιστροφή στο ρωσικό αέριο θέλει η AfD – Προετοιμάζεται συνάντηση με άνθρωπο του Πούτιν (Reuters)
    18/09/2026 - 20:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΤΕπ και ΕΥΑΘ: Επενδυτικό σχέδιο για υποδομές νερού σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
    18/09/2026 - 20:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    18/09/2026 - 19:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Star Bulk: Famatown και Danaos οι δύο ισχυρές συμμετοχές μετά την είσοδο στην Euronext Athens
    18/09/2026 - 19:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πιερρακάκης για επιστροφή του XA στις ανεπτυγμένες αγορές: «Η αξιοπιστία που κερδίσαμε είναι το κεφάλαιο για το επόμενο μεγάλο βήμα»
    18/09/2026 - 19:04 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κέκροψ: Σημαντική υποχώρηση του τζίρου στο εξάμηνο, αλλά και αισθητό περιορισμό των ζημιών προ φόρων
    18/09/2026 - 18:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • The Ellinikon Sports Park: Αθλητικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών με τη σφραγίδα του Ομίλου AKTOR
    18/09/2026 - 18:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Τ. Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο
    18/09/2026 - 10:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σουρωτή: Η νέα μονάδα που έρχεται το 2028, οι επενδύσεις και η στροφή σε διευρυμένο multi-category χαρτοφυλάκιο
    18/09/2026 - 07:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
    18/09/2026 - 11:48 ΕΛΛΑΔΑ
  • Agrifreda: Τζίρος 86,7 εκατ., αύξηση 37% στα καθαρά κέρδη και μέρισμα 6 εκατ. ευρω
    18/09/2026 - 07:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Εγκαίνια του The Ellinikon Sports Park - Στον ανοιχτό χαρακτήρα του του πάρκου, αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Αθανασίου
    18/09/2026 - 08:33 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Φρανσίσκο: «Είμαι χίλια τοις εκατό έτοιμος – Όλοι είναι πεινασμένοι για νίκες

18/09/2026 - 21:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τα highlights του Παναθηναϊκός-Μπουργκ 90-69 (video)

18/09/2026 - 20:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο «Τροχός της Τύχης» επιστρέφει στο Star για 13η χρονιά

18/09/2026 - 14:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

18/09/2026 - 14:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

18/09/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η CHANGAN και η Βελμάρ νέοι μεγάλοι χορηγοί της ΚΑΕ Περιστέρι Betsson

18/09/2026 - 11:13
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

2nd Nail Awards

16/09/2026 - 09:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo