Τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχουν κάνει την εμφάνισή τους, μεταφέροντας ένα κλίμα έντασης στο εσωτερικό της «Εθνικής Συσπείρωσης». Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι ο 30χρονος ευρωβουλευτής, αφού προετοιμαζόταν επί μήνες για τη θέση του προεδρικού υποψηφίου, καλείται πλέον να επανέλθει σε ρόλο υποστηρικτή της Λεπέν, μετά τη δικαστική απόφαση του Ιουλίου που της επέτρεψε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Οι δύο ηγέτες εκφράζουν πλέον αποκλίνουσες απόψεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, η οικονομική στρατηγική και η απαγόρευση της μαντίλας. Ενώ η Λεπέν εμμένει στην επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 έτη, ο Μπαρντελά είχε αμφισβητήσει ανοιχτά αυτή την πολιτική, επιχειρώντας να προσελκύσει πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους με προφίλ δημοσιονομικής υπευθυνότητας.
Η ρήξη αποτυπώθηκε και στην παραίτηση του βασικού οικονομικού συμβούλου Φρανσουά Ντιρβί, ο οποίος διαφωνούσε με τις θέσεις του κόμματος. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Μπαρντελά χαρακτήρισε την αποχώρηση «προσωπική απόφαση» του Ντιρβί, ερχόμενος σε αντίθεση με τη Λεπέν, η οποία δήλωσε παράλληλα ότι επρόκειτο για «δική της επιθυμία». Διαφωνίες υπήρξαν και για την απαγόρευση της μαντίλας. Μετά τη δήλωση του βουλευτή Ζαν-Φιλίπ Τανγκί για επιβολή προστίμων, ο Μπαρντελά πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με τη Λεπέν να διευκρινίζει αργότερα ότι αυτό θα αφορά μέτρα κατά της ισλαμιστικής ιδεολογίας.
Στελέχη του κόμματος επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις τριβές. Ο εκπρόσωπος τύπου Λοράν Ζακομπεγί ανέφερε: «Υπήρξε μια εσωτερική συζήτηση και το συμπέρασμα ήταν η πρόταση για απαγόρευση της μαντίλας. Το θέμα διευθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων, συμπεριλαμβανομένου του Jordan». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «υπήρξε συμφωνία ως προς την ίδια την απαγόρευση. Αυτό που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος εφαρμογής... Δεν υπήρξαν εντάσεις».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αλεξάντρ Λουμπέ παραδέχτηκε στο Politico ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν», σημειώνοντας ότι επεξεργάζονται ακόμη τα οικονομικά δεδομένα.
Η αλλαγή ρόλων προκαλεί προβληματισμό και βάση του κόμματος. Ο Κέλιγκ Λε Μπρις, ένας 41χρονος εργάτης αποκομιδής απορριμμάτων, δήλωσε: «Ο Μπαρντελά θα ήταν καλύτερος υποψήφιος», προσθέτοντας ότι «ένας τύπος σαν αυτόν στο τιμόνι της χώρας... αυτό θα ήταν κάτι ξεχωριστό». Πάντως, ο ίδιος ο Μπαρντελά απέφυγε να τροφοδοτήσει τη διαμάχη, δηλώνοντας αποφασισμένος: «Θα κάνω προεκλογική εκστρατεία ό,τι κι αν συμβεί. Τα υποτιθέμενα πληγωμένα συναισθήματα δεν έχουν σημασία».