Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, με την αεράμυνα της Ουκρανίας και τη συνεργασία στον τομέα των drones να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Τραμπ εξήρε τη διοργάνωση της Συνόδου από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «άψογη», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση των σχέσεών του με τον Ζελένσκι μετά τις έντονες διαφωνίες που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κι εγώ έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έτσι δεν είναι; Από το Οβάλ Γραφείο μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη συνάντηση και για τη συνεχιζόμενη, όπως ανέφερε, αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ενίσχυση της αεράμυνας αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητα του Κιέβου.
«Έχουμε πολλά ζητήματα να συζητήσουμε. Η αεράμυνα αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας», τόνισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι δύο πλευρές άρχισαν να εργάζονται για μια συμφωνία σχετικά με τα drones. Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα», σημείωσε.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Τραμπ κλιμάκωσε παράλληλα τη ρητορική του απέναντι στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξαπολύσουν νέα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν το βράδυ της Τετάρτης, μία ημέρα μετά τις προηγούμενες αμερικανικές επιθέσεις.
«Θα δώσω μια μικρή προειδοποίηση: Θα τους χτυπήσουμε σκληρά απόψε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.