Δύο ισχυρότατοι σεισμοί έπληξαν τη Βενεζουέλα, προκαλώντας τουλάχιστον 32 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων μέσα και γύρω από το Καράκας. Σύμφωνα με το USGS, πρόκειται για ένα «διπλό συμβάν» μεγάλης κλίμακας. Η πρώτη δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 21,9 χιλιομέτρων, 200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ μόλις 39 δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός 7,5 βαθμών, σε βάθος 10 χιλιομέτρων και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τον πρώτο. Το αμερικανικό ινστιτούτο προειδοποιεί ότι ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τους 10.000 νεκρούς.
Μετά την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, η οποία ήρθη γρήγορα, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος στη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα), προβαίνοντας σε μια σειρά από κρίσιμες δηλώσεις για την κατάσταση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει πληροφορίες που κάνουν λόγο για 32 νεκρούς και περισσότερους από 700 τραυματίες». «Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και αυτή τη στιγμή διεξάγονται εντατικές προσπάθειες διάσωσης προκειμένου να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μας επιτρέψει ο Θεός». «Θέλω επίσης να πω ότι πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία. Από εδώ στέλνουμε το μήνυμά μας της αλληλεγγύης και στις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένους επαναλαμβάνουμε τα συλλυπητήριά μας και την υποστήριξή μας αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Η Ροντρίγκες διευκρίνισε ότι στα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται θύματα από την πολιτεία Λα Γκουάιρα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στη Μαϊκέτια ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω ζημιών, ενώ γνωστοποίησε πως ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να συντονίσει τη διεθνή βοήθεια. Η ίδια εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους ξένους ηγέτες που δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν.
Δηλώσεις αμερικανού προέδρου Τραμπ
Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω του Truth Social ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες, πρόθυμες και διατεθειμένες» να βοηθήσουν. Υποστήριξη προσέφεραν επίσης το Σαλβαδόρ, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Βραζιλία. Στο εσωτερικό της χώρας, τα μαθήματα στα σχολεία ανεστάλησαν, τα νοσοκομεία διπλασίασαν το προσωπικό τους, ενώ οι τοπικές αρχές στο Καράκας και ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο επιβεβαίωσαν τις καταρρεύσεις πολυκατοικιών και σπιτιών. Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, στην ένωση της τεκτονικής πλάκας της Καραϊβικής με εκείνη της Λατινικής Αμερικής, έχοντας ιστορικό καταστροφικών σεισμών, όπως εκείνος του 1812 με τους 30.000 νεκρούς.
Δηλώσεις αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο
Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν "αμέσως" ομάδες διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής αρωγής για να βοηθήσουν τη Βενεζουέλα που επλήγη από διπλό ισχυρό σεισμό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τα γνωστά μέχρι στιγμής στοιχεία, σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. "Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναπτύξει αμέσως ομάδες διασωστών, ιατρικά μέσα και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα", ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι "η Αμερική στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές".