Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ - Σε πτώση οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
27/03/2025 · 08:31

Δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ - Σε πτώση οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας

Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισ. δολαρίων και είδη αυτοκινήτου αξίας 474 δισεκ. δολαρίων. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ διευρύνοντας τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο .Οι δασμοί θα εφαρμοστούν «σε όλα τα οχήματα που δεν είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ» και θα τεθούν σε ισχύ «τη 2η Απριλίου».

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να επιβάλουμε δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο για αύξηση εσόδων που θα αντισταθμίσουν τις φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει, αναζωογονώντας παράλληλα την παρακμάζουσα βιομηχανική βάση της χώρας.

Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισ. δολαρίων και είδη αυτοκινήτου αξίας 474 δισεκ. δολαρίων. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ λυπάται «βαθιά»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λυπάται «βαθιά» για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα που εισάγει η χώρα του, τόνισε χθες Τετάρτη το βράδυ μέσω X η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Λυπάμαι βαθιά για την αμερικανική απόφαση», σημείωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.

Οι συνέπειες στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε εναντίον του «μεγάλου αντίκτυπου» που θα έχει η επίθεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως και στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

«Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα (...) και άλλοι γενικότεροι περιορισμοί στο εμπόριο που επιβάλλονται από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία και στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 25% στα ιαπωνικά εισαγόμενα αυτοκίνητα που αναγγέλθηκαν από την Ουάσιγκτον είναι εξέλιξη «εξαιρετικά λυπηρή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο νωρίτερα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτά τα δασμολογικά μέτρα (...) που συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία», επέμεινε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα ξεκαθάρισε πως το Τόκιο σκοπεύει να ανταποδώσει με «προσήκοντα» μέτρα, προσθέτοντας πως θα εξεταστούν «όλες» οι επιλογές, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Σε πτώση οι μετοχές των Toyota, Nissan, Honda, Hyundai

Οι ιαπωνικοί και οι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, από την Toyota μέχρι τη Hyundai, βλέπουν τις τιμές των τίτλων τους στις κεφαλαιαγορές να πέφτουν αφότου άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ - αγορά κρίσιμης σημασίας για τις κατασκευάστριες αυτές.

Περί τις 02:10 (ώρα Ελλάδας) στο χρηματιστήριο του Τόκιο, οι τίτλοι μεγάλων ονομάτων του τομέα έπεφταν όλοι ανεξαιρέτως: της Toyota (-3,72%), της Mitsubishi (-3,7%), της Nissan (-3,2%), της Honda (-2,77%). Ο γενικός δείκτης παρουσίαζε επίσης πτωτική τάση, αν και όχι τόσο θεαματική (-0,79%). Στη Σεούλ, οι μετοχές της Hyundai Motor (-3,15%) και της Kia Corporation (-2%) βρίσκονταν σε παρόμοια τροχιά.

Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Την περασμένη χρονιά, η αυτοκινητοβιομηχανία εισέφερε το 28% των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης που εξήχθησαν στις ΗΠΑ, ή αλλιώς κάπου 40 δισ. δολάρια. Και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, το 10% του εργατικού δυναμικού της απασχολείται σε αυτή.

Για τον ιαπωνικό γίγαντα Toyota, υπ’ αριθμόν 1 σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό του, τη γερμανική Volkswagen, οι ΗΠΑ είναι απόλυτα κρίσιμη αγορά. Οι ιαπωνικοί κατασκευαστές εξάλλου έχουν μεγάλη παρουσία στο Μεξικό, στο πλαίσιο των αλληλένδετων αλυσίδων παραγωγής του κλάδου.

Κάθε χρόνο, οι ιαπωνικές κατασκευάστριες εξάγουν κάπου 1,37 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, αν και απέχουν πολύ από την κορύφωση τους σε 3,43 εκατ. μονάδες το 1986, θύμισε την περασμένη εβδομάδα ο Μασανόρι Καταγιάμα, πρόεδρος του JAMA, του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας.

Θα ακολουθούσαν υποχρεωτικά «προσαρμογές» της παραγωγής σε περίπτωση επιβολής δασμών, προειδοποίησε ο κ. Καταγιάμα.

Η Toyota ανακοίνωσε πρόσφατα πως από τον Απρίλιο θα αρχίσει η παραγωγή στο 11ο κατά σειρά εργοστάσιό της στις ΗΠΑ. Μολαταύτα, από τα 2,33 εκατ. οχήματά της που ταξινομήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, μόνο τα 1,27 εκατ. παρήχθησαν εκεί.

Η Toyota έχει εξάλλου ένα εργοστάσιο στον Καναδά (υβριδικά) και ακόμα δύο στο Μεξικό, με την παραγωγή τους να προορίζεται κυρίως για την αμερικανική αγορά, που σημαίνει πως οι δασμολογικοί φραγμοί θα τα πλήξουν σκληρά.

Καθώς αν οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό -έχουν ανασταλεί προς το παρόν- εφαρμοστούν ξανά, τα οχήματά της που εισάγονται από αυτές τις δύο χώρες στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 50%.

Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 27% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών στις ΗΠΑ. Από τα 2,78 εκατ. οχήματα που εξήχθησαν πέρυσι από τη Νότια Κορέα, περίπου τα 1,43 εκατ. είχαν προορισμό την αμερικανική αγορά και αξία κάπου 35 δισεκ. δολαρίων.

Για να κατευνάσει την κυβέρνηση Τραμπ και να αμβλύνει όσο είναι δυνατό τον αντίκτυπο των δασμών, η Hyundai ανήγγειλε τη Δευτέρα πως έχει σκοπό να επενδύσει 21 δισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

  • ΔΑΣΜΟΙ
  • ·
  • ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παπανικολόπουλος: «Είναι μια νίκη που δεν θα κάνουν πολλές ομάδες» (vid)

All Content

Σπανούλης: «Ντροπή η εικόνα που δείξαμε μπροστά σε τόσο κόσμο» (vid)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Ξανθόπουλος: «Πολλά μπράβο στα παιδιά, είμαστε ακόμα στην αρχή» - Τι είπε ο Βόβορας (vids)

All Content

Σάκοτα: «Είμαστε ευχαριστημένοι» - Παπαθεοδώρου: «Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη» (vids)

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Οριζόντια αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Παραδείγματα
Οριζόντια αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Παραδείγματα 27/03/2025 - 08:04
Οι ΗΠΑ τερματίζουν την υποστήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες ως προς τον εμβολιασμό 27/03/2025 - 18:45
Οι ΗΠΑ τερματίζουν την υποστήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες ως προς τον εμβολιασμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    03/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Οκτωβρίου
    03/10/2026 - 14:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου
    03/10/2026 - 14:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Βουλή: Προς κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία, Γερμανία/Ολλανδία και με Σερβία
    03/10/2026 - 13:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πιερρακάκης για 120 δόσεις: Δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
    03/10/2026 - 12:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δήμας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομάδα έργων αποκατάστασης από την κακοκαιρία «Daniel»
    03/10/2026 - 12:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • EY Entrepreneurship Barometer Greece 2025: Η διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις
    03/10/2026 - 12:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για ανταλλαγή κειμηλίων και λειψάνων
    03/10/2026 - 11:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο μουσακάς της Coffee Island στην Ινδία, η είσοδος του Κώστα Γεράρδου στη διαφήμιση και το νέο πλάνο του Βαγγέλη Μαρινάκη για το MEGA
    03/10/2026 - 11:40 WHISPERER
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΑΜΒΥΞ: Τζίρος 76,9 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη στο βασικό χαρτοφυλάκιο- Οι κινήσεις για την επόμενη ημέρα
    03/10/2026 - 08:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο μουσακάς της Coffee Island στην Ινδία, η είσοδος του Κώστα Γεράρδου στη διαφήμιση και το νέο πλάνο του Βαγγέλη Μαρινάκη για το MEGA
    03/10/2026 - 11:40 WHISPERER
  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    03/10/2026 - 09:00 MEDIA
  • Το ελληνικό χρηματιστήριο στη «super league 1» των αγορών κερδίζει την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών
    03/10/2026 - 10:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

GBL 2026/27: Η βαθμολογία

03/10/2026 - 20:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με Χουέρτας και Γκάι η Τενερίφη, 80-75 στη Μάλαγα (vid)

03/10/2026 - 20:23
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo