Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πειραματική Φινλανδία: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 560 ευρώ για όλους
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
07/01/2020 · 13:54

Πειραματική Φινλανδία: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 560 ευρώ για όλους

Από το 2015 εγκαινιάστηκε στη Φινλανδία ένα φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς, με τίτλο “Πειραματική Φινλανδία”.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ο σκοπός της “Πειραματικής Φινλανδίας” ήταν να εντάξει τις δοκιμές, τα πειράματα και τις πιλοτικές εφαρμογές στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής. Να δοκιμαστούν με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους νέες ιδέες για τη διακυβέρνηση: διάφορα μέτρα σε όλους τους τομείς προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκπληρώνουν τον σκοπό τους, αν λειτουργούν ή όχι. Παρότι η φιλοσοφία του προγράμματος είναι τόσο απλή που μοιάζει αυτονόητη, μόνο λίγες χώρες στον κόσμο έχουν εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο, με πιο γνωστές περιπτώσεις τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το παρακάτω απόσπασµα, που αφορά το πείραµα για το βασικό εισόδηµα, αποτελεί µέρος της ευρύτερης δηµοσιογραφικής έρευνας του µη κερδοσκοπικού οργανισµού διαΝΕΟσις για τη φινλανδική «κουλτούρα του πειραµατισµού» και το πώς µπορεί να είναι χρήσιµη για ένα κράτος: «Το βασικό εισόδηµα είναι µέρος του δηµόσιου διαλόγου στη Φινλανδία εδώ και καιρό. Είχαµε υποστηρικτές µιας τέτοιας ιδέας που µιλούσαν και έγραφαν για αυτό από τη δεκαετία του 1980» λέει ο Μίσκα Σιµανάινεν, ένας από τους 60 ερευνητές του φινλανδικού οργανισµού ασφάλισης Kela που πρότειναν, σχεδίασαν και αξιολόγησαν το πείραµα για το βασικό εισόδηµα. Κάθεται στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων στα κεντρικά γραφεία του Kela στο Ελσίνκι. Το επιβλητικό κτίριο όπου στεγάζεται ο οργανισµός είναι δηµιούργηµα του πατέρα του µοντερνισµού των βορείων χωρών, του αρχιτέκτονα Αλβαρ Ααλτο. Εγκαινιάστηκε το 1957, την ίδια περίοδο που διαµορφωνόταν και το µεταπολεµικό φινλανδικό κοινωνικό κράτος.

Κάποιος θα µπορούσε να πει ότι ο Kela είναι το φινλανδικό αντίστοιχο του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕ∆ µαζί. Ο οργανισµός διαχειρίζεται περισσότερα από 70 κοινωνικά επιδόµατα για ανέργους και άλλες ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζοµένων και τις συντάξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρήθηκε ο κατάλληλος φορέας για να εµπλακεί σε ένα τόσο φιλόδοξο πείραµα όσο αυτό του βασικού εισοδήµατος. Toν Δεκέµβριο του 2016, το φινλανδικό κράτος επέλεξε µε τυχαίο τρόπο 2.000 ανέργους 25 έως 58 ετών, δικαιούχους των σχετικών επιδοµάτων, από ένα σύνολο 175.000 δικαιούχων στο µητρώο του Kela.

Για ολόκληρο το 2017 και το 2018 οι επιλεγµένοι 2.000 έχασαν µέρος των επιδοµάτων που έπαιρναν (σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρο το ποσό) και στη θέση τους πήραν ένα βασικό εισόδηµα ύψους 560 ευρώ. Το εισόδηµα αυτό ήταν αφορολόγητο και για να το εισπράξουν, αντίθετα µε τα συµβατικά επιδόµατα ανεργίας, δεν χρειαζόταν να συµπληρώσουν καµιά αίτηση για δουλειά ή για το ίδιο το επίδοµα.

Η καταβολή του δεν σταµατούσε ούτε στην περίπτωση που έβρισκαν δουλειά ή ξεπερνούσαν την επιλέξιµη ηλικία. Αντίθετα µε τα επιδόµατα που δίνονται υπό όρους και έπειτα από αίτηση, ό,τι κι αν συνέβαινε το βασικό εισόδηµα θα πιστωνόταν στις αρχές κάθε µήνα στον τραπεζικό λογαριασµό των επιλεγµένων χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι 173.000 δικαιούχοι θα συνέχιζαν να εισπράττουν κανονικά τα επιδόµατα ολοκληρώνοντας τις σχετικές διαδικασίες.

Ο σκοπός αυτού του ιδιαίτερα φιλόδοξου πειράµατος, το οποίο κόστισε περίπου 20 εκατοµµύρια ευρώ, ήταν, από τη σύγκριση των δύο οµάδων, οι ερευνητές του Kela και του Πανεπιστηµίου Aalto να ελέγξουν µια σειρά από παραµέτρους. Ο σκοπός ήταν το φινλανδικό κράτος να διαπιστώσει τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει ένα τέτοιο επίδοµα χωρίς όρους και χωρίς καµιά επαφή µε τη γραφειοκρατία. Ωστόσο, πολλές πτυχές τόσο του ίδιου του πειράµατος όσο και του τρόπου µε τον οποίο πήρε δηµοσιότητα (όλοι αναφέρονταν σε αυτό ως «πείραµα για το βασικό εισόδηµα») πυροδότησαν εκ νέου τη µεγάλη, παλιά συζήτηση περί Καθολικού Βασικού Εισοδήµατος τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Παρότι, συγκριτικά µε το κόστος της ζωής στη Φινλανδία, το ποσό των 560 ευρώ είναι ανεπαρκές για µια πλήρη ζωή, δεν είναι και αµελητέο. Επιπλέον, το γεγονός ότι στο πείραµα όσοι έβρισκαν δουλειά συνέχισαν να λαµβάνουν το βασικό εισόδηµα δηµιούργησε αµέσως µια οµάδα επωφελούµενων που δεν ήταν άνεργοι. Αλλά ακόµη και οι άνεργοι αποτελούν µια από τις οµάδες που, σύµφωνα µε τη θεωρία, θα ωφελούσε κατά κύριο λόγο η θέσπιση ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήµατος.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρµογή κάποιας παραλλαγής του Καθολικού Βασικού Εισοδήµατος (UBI) αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενός είδους Ιερό ∆ισκοπότηρο. Οι πιθανές εκδοχές του σχήµατος είναι πολλές, όµως η βασική ιδέα είναι µία: Ολοι οι πολίτες µιας χώρας, ανεξαρτήτως του εισοδήµατος, της περιουσίας τους ή της εργασιακής τους κατάστασης, λαµβάνουν τακτικά από το κράτος ένα χρηµατικό ποσό, το οποίο τους επιτρέπει να διαβιούν µε αξιοπρέπεια. Οι υποθέσεις που µπορεί να κάνει κάποιος γύρω από το Βασικό Εισόδηµα και το κατά πόσο θα ωφελήσει όσους τυχόν το λάβουν είναι πραγµατικά αµέτρητες.

Το βασικό πρόβληµα είναι ότι τα διαθέσιµα δεδοµένα είναι πολύ λίγα. Το φινλανδικό πείραµα, µέχρι στιγµής, είναι το µεγαλύτερο πείραµα στον κόσµο που αγγίζει πτυχές του Καθολικού Βασικού Εισοδήµατος και προσφέρει το περιθώριο για κάποια συµπεράσµατα. Εκτός από την ίδια την ιστορία του πειράµατος για το Βασικό Εισόδηµα και τις επιπτώσεις που είχε σε όσους το έλαβαν, υπάρχει ακόµη µία ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το πείραµα: το πώς έφτασε να πραγµατοποιηθεί. Το πείραµα για το Βασικό Εισόδηµα υπήρξε µια από τις βασικές εξαγγελίες της τρικοµµατικής κυβέρνησης που εξελέγη το 2015 µε πρωθυπουργό τον Γιούχα Σίπιλα του Κεντρώου Κόµµατος.
Αµέσως µετά τον σχηµατισµό της κυβέρνησης, ο Σίπιλα ζήτησε µια προκαταρκτική έκθεση µε πιθανά σενάρια για το πώς µπορεί να γίνει το πείραµα.

Πράγµατι ο Kela τον Μάρτιο του 2016 συνέταξε µια τέτοια έκθεση, η οποία ζητούσε τη διενέργεια ενός πολύ πιο φιλόδοξου πειράµατος µε διαφορετικές εκδοχές του Βασικού Εισοδήµατος σε διάφορες οµάδες του πληθυσµού και, κυρίως, µε µεγαλύτερη διάρκεια, ώστε να εκδηλωθούν περισσότερο µακροπρόθεσµες τάσεις. Η κυβέρνηση ετοίµασε τον νόµο µε τον οποίο θα συνέβαινε το πείραµα πολύ σύντοµα, προς τα τέλη του 2016, όταν αποσαφηνίστηκε ότι η υποχρεωτικότητα της συµµετοχής στο πείραµα όσων επιλεγούν δεν είναι αντισυνταγµατική.

Οταν δηµοσιοποιήθηκε ο νόµος για το ίδιο το πείραµα, θα έλεγα ότι ήταν µια απογοήτευση για πολλούς επειδή ο κόσµος περίµενε πολύ περισσότερα» λέει ο Μίσκα Σιµανάινεν. Τελικά, ο νόµος κυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή, στις 29 ∆εκεµβρίου του 2016, και περίπου µία εβδοµάδα αργότερα πιστώθηκαν τα χρήµατα σε όσους είχαν επιλεγεί. Με αυτόν τον τρόπο, πραγµατοποιήθηκε το πιο µεγάλο πείραµα µε αντικείµενο το Βασικό Εισόδηµα στον κόσµο, µέχρι σήµερα»

Ποια είναι, ωστόσο, τα πρώτα συµπεράσµατα από το φινλανδικό πείραµα; «Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της δοκιµής το επίδοµα δεν αύξησε την πιθανότητα εύρεσης εργασίας όσων το έλαβαν, όµως δεν τη µείωσε κιόλας» εξηγεί ο Μίσκα Σιµανάινεν, ένας από τους ερευνητές του φινλανδικού οργανισµού ασφάλισης Kela που σχεδίασαν το πείραµα για το βασικό εισόδηµα. «Αυτό είναι ένα σηµαντικό αποτέλεσµα που χρειάζεται ερµηνεία» προσθέτει.

O Σιµανάινεν είναι ένας από τους τέσσερις συγγραφείς της προκαταρκτικής έκθεσης που δηµοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο και στις 34 σελίδες της κάποιος µπορεί να βρει µια πρώτη, επίσηµη ανάλυση ενός µόνο µέρους των δεδοµένων που προέκυψαν. Συνολικά, οι κοινωνικοί επιστήµονες που σχεδίασαν το πείραµα θα αντλήσουν τα συµπεράσµατά τους µε διάφορους τρόπους. Ο πλέον αξιόπιστος µεταξύ αυτών των τρόπων είναι η παρακολούθηση της εργασιακής κατάστασης και του συνολικού εισοδήµατος των παραληπτών του βασικού εισοδήµατος µέσα από τα µητρώα κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας.

Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώνονται στο τέλος του επόµενου χρόνου από την αναφερόµενη χρονιά, στο τέλος του 2018 υπήρχαν διαθέσιµα µόνο τα στοιχεία της πρώτης χρονιάς του πειράµατος, του 2017. Εποµένως, η προκαταρκτική έκθεση, που πράγµατι δεν βρίσκει κάποια σηµαντική διαφορά στην απασχόληση (ούτε στην αυτοαπασχόληση) µεταξύ παραληπτών και µη, βασίζεται µόνο στα δεδοµένα της πρώτης χρονιάς.

«Πρέπει να κοιτάξουµε και τη δεύτερη χρονιά για να µάθουµε περισσότερα, ένας χρόνος είναι πολύ µικρό διάστηµα για να εκδηλωθούν τέτοιου τύπου αποτελέσµατα» διευκρινίζει ο Σιµανάινεν. Ωστόσο, στην ίδια έκθεση αναλύονται και κάποια αποτελέσµατα από τηλεφωνική δηµοσκοπική έρευνα που έγινε σε συµµετέχοντες και µη προς το τέλος ολόκληρης της περιόδου του πειράµατος – τον Οκτώβριο, τον Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο του 2018. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος παίρνει µια, αποσπασµατική και πάλι, ιδέα για τα αποτελέσµατα ολόκληρης της περιόδου.

Οµως, από αυτήν τη σκοπιά, εκείνοι που πήραν το βασικό εισόδηµα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε όλα τα δηµοσιευµένα αποτελέσµατα. Αν και οριακά, µέσα σε µόλις δύο χρόνια, εµπιστεύονται περισσότερο τους άλλους ανθρώπους, το δικαστικό σύστηµα και τους πολιτικούς. Είναι πιο αισιόδοξοι για το µέλλον τους, για την οικονοµική κατάστασή τους και για την ικανότητά τους να επηρεάσουν ζητήµατα της κοινωνίας. Αισθάνονται πιο υγιείς, θεωρούν ότι µπορούν να συγκεντρωθούν πιο εύκολα, λιγότεροι αισθάνονται ότι «χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα πράγµατα». Αισθάνονται λιγότερο άγχος και πιστεύουν σε µικρότερο βαθµό ότι υπάρχει υπερβολική γραφειοκρατία. Οµως, ούτε έτσι λύνουµε το µυστήριο.

Από τους 7.000 δικαιούχους των επιδοµάτων ανεργίας µε τους οποίους επικοινώνησαν οι ερευνητές, µόνο ένας στους πέντε απάντησε στις ερωτήσεις της έρευνας. Η ίδια η έκθεση χαρακτηρίζει το ποσοστό «χαµηλό», αλλά «όχι ασυνήθιστο». «Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον αποτέλεσµα, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειµένου να βεβαιωθούµε ότι όσοι επέλεξαν να απαντήσουν αποτελούν µια ενδεικτική οµάδα όλων των επωφελούµενων ή των µη επωφελούµενων» διευκρινίζει ο Μίσκα Σιµανάινεν. «Και φυσικά πρέπει να δούµε τις πιθανές εξηγήσεις ως προς το γιατί δηλώνουν ότι είναι καλύτερα» καταλήγει. Στην επόµενη και τελική έκθεση του πειράµατος, η οποία αναµένεται να δηµοσιευτεί προς τα µέσα του 2020, η εικόνα αναµένεται να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθµό µε νέα δεδοµένα..

  • ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Επιθεώρησε τις εργασίες στο ΣΕΦ ο Γιώργος Αγγελόπουλος (pics & vid)

All Content

Γιαννακόπουλος για Ομπράντοβιτς: «Τα καλύτερα είναι μπροστά» (pic)

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΘ: Στην τελική ευθεία το πακέτο των 1,7 δισ. ευρώ – Φόροι, τεκμήρια, συντάξεις, μισθοί και στεγαστικό

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Στήνει νέο πυλώνα στις υποδομές – Η κίνηση των 105 εκατ. ευρώ σε Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ

All Content - BusinessNews.gr

Εκπτώσεις 2026: Κοντά στα 7 δισ. ευρώ ο τζίρος – «Αντοχή, όχι αύξηση» στην αγορά, λέει ο Βασ. Κορκίδης

All Content

ΚτΠ: Διαγωνισμός 225 χιλ. ευρώ για τη δημοσιότητα του «Τουρισμός για Όλους 2026-2027»

All Content

Nova: Σέντρα και φέτος στο αθλητικό υπερθέαμα στα κανάλια Novasports και Cosmote Sport

FleetNews

Volkswagen: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τα συνδικάτα

FleetNews

Το Dacia Sandero στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς

FleetNews

Οι Κινέζοι ξεπέρασαν σε επτά μήνες τις πωλήσεις όλου του 2025 στην Ευρώπη

All Content

Σπανούλης: «Θα είμαστε έτοιμοι για τα παιχνίδια που έρχονται, ψυχικά και σωματικά» (vid)

All Content

Ελλάδα-Κύπρος 82-75: Τα highlights της αναμέτρησης (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: 36 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Το σχέδιο έως το 2030

All Content - BusinessNews.gr

Το επενδυτικό αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό «ραντάρ» για φοροδιαφυγή και ύποπτες συναλλαγές – Οι πέντε μεγάλες αλλαγές

FleetNews

Leapmotor: Ορόσημο 100.000 παραδόσεων σε ένα μήνα

FleetNews

Η Geely επενδύει στην ασφάλεια με το μεγαλύτερο κέντρο δοκιμών στον κόσμο

CSRΝews.gr

Lidl: Νέα συνεργασία με το PAW Patrol στη διαφήμιση παιδικών προϊόντων

CSRΝews.gr

Stoiximan & Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Μαζί για το LA 2028 με τη στήριξη 20 νέων αθλητών

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Πέντε χρόνια δράσεων για την προστασία των ελληνικών ακτών με νέο σταθμό τη Ρόδο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τραμπ: Είμαι το νούμερο 1 στο Facebook
Τραμπ: Είμαι το νούμερο 1 στο Facebook 07/01/2020 - 13:13
Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς 07/01/2020 - 14:36
Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • ΗΠΑ: Κυρώσεις χωρίς εξαιρέσεις για το Ιράν – Στο επίκεντρο πετρέλαιο, τράπεζες και «σκιώδης στόλος»
    24/08/2026 - 21:23 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Σταθεροποιητικές τάσεις και μικρές μεταβολές στο κλείσιμο των συναλλαγών
    24/08/2026 - 20:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παπουτσάνης: Στις 2 Νοεμβρίου η καταβολή καθαρού προμερίσματος €0,047
    24/08/2026 - 20:28 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τραμπ κατά Καναδά: Δασμοί 50% σε αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και χάλυβα
    24/08/2026 - 20:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • Metlen: Στήνει νέο πυλώνα στις υποδομές – Η κίνηση των 105 εκατ. ευρώ σε Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ
    24/08/2026 - 19:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Europol: Οι «κλέφτες τέχνης» αλλάζουν πρόσωπο – Κυνηγούν χρυσό και στρατολογούν μέσω social media
    24/08/2026 - 19:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Φυσικό αέριο: Ο εφιάλτης των 100 ευρώ επιστρέφει – Το δύσκολο σενάριο για τον χειμώνα στην Ευρώπη
    24/08/2026 - 18:49 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Ιούλιο του 2023 έως τις 21/8/2026
    24/08/2026 - 18:21 ΕΛΛΑΔΑ
  • Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Οριακή πτώση 0,08%, στα 177,67 εκατ. ο τζίρος
    24/08/2026 - 18:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΒΕΠ: To 2º Ευρωμεσογειακό Οικονομικό και Επιχειρηματικό Φόρουμ, στις 18-19 Νοεμβρίου, στον Πειραιά
    24/08/2026 - 17:33 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της
    31/08/2026 - 12:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΘ: Στην τελική ευθεία το πακέτο των 1,7 δισ. ευρώ – Φόροι, τεκμήρια, συντάξεις, μισθοί και στεγαστικό
    24/08/2026 - 09:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το επενδυτικό αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα και το στοίχημα της επόμενης ημέρας
    24/08/2026 - 08:45 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό «ραντάρ» για φοροδιαφυγή και ύποπτες συναλλαγές – Οι πέντε μεγάλες αλλαγές
    24/08/2026 - 09:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνταξιούχοι: Ποιοι παίρνουν τα 300 ευρώ τον Νοέμβριο - Οι δικαιούχοι της ετήσια ενίσχυση και ποιοι μένουν εκτός
    24/08/2026 - 10:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Επιθεώρησε τις εργασίες στο ΣΕΦ ο Γιώργος Αγγελόπουλος (pics & vid)

24/08/2026 - 18:23
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Γιαννακόπουλος για Ομπράντοβιτς: «Τα καλύτερα είναι μπροστά» (pic)

24/08/2026 - 18:13
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Lidl Ελλάς: «Back to School» με Lidl Plus διαγωνισμό

24/08/2026 - 13:48
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Στο Star ο «Πρώτος καφές με τη Ζήνα» από τη νέα τηλεοπτική σεζόν

24/08/2026 - 12:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Lidl: Νέα συνεργασία με το PAW Patrol στη διαφήμιση παιδικών προϊόντων

24/08/2026 - 09:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Stoiximan & Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Μαζί για το LA 2028 με τη στήριξη 20 νέων αθλητών

24/08/2026 - 09:43
FleetNews
fleetnews.gr

Volkswagen: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τα συνδικάτα

24/08/2026 - 08:23
FleetNews
fleetnews.gr

Το Dacia Sandero στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς

24/08/2026 - 08:01
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo