Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Άνοδος 36,9% των τουριστικών εισπράξεων στα 2,79 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2026
Newsroom Newsroom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
22/06/2026 · 14:36

Άνοδος 36,9% των τουριστικών εισπράξεων στα 2,79 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2026

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2026, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1.664,3 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.049,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2026 εμφάνισε πλεόνασμα 735,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 697,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Ειδικότερα, αύξηση κατά 9,5% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2026 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.114,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.017,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2025, ενώ άνοδος κατά 18,2% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2026: 378,8 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2025: 320,4 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 10,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,0%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 31,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 80,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2026, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1.664,3 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.049,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Αύξηση κατά 752,9 εκατ. ευρώ ή 36,9% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.790,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 138,5 εκατ. ευρώ ή 14,0% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.126,4 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται τόσο στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 27,1%, όσο και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 15,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 78,6% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Τον Απρίλιο του 2026, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Αναλυτικότερα, άνοδο κατά 10,7% κατέγραψαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 544,9 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% (Απρίλιος 2026: 512,5 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2025: 473,7 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 12,5% (Απρίλιος 2026: 474,6 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2025: 421,9 εκατ. ευρώ), ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 70,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 21,5% και διαμορφώθηκαν στα 140,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν στα 78,6 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 38,6% στα 45,3 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι εισπράξεις από την Ιταλία. Από τις λοιπές χώρες, αύξηση κατά 32,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 118,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,4% και διαμορφώθηκαν στα 154,8 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2026, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 36,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025 και διαμορφώθηκαν στα 2.790,7 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση τόσο των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 38,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.370,2 εκατ. ευρώ, όσο και των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 37,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.336,7 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1.183,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 38,8%, ενώ και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 37,7% και διαμορφώθηκαν στα 186,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία σημείωσαν πτώση κατά 10,5% και διαμορφώθηκαν στα 263,0 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 12,6% και διαμορφώθηκαν στα 123,8 εκατ. ευρώ. Υψηλότερες κατά 57,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 159,0 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 331,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν στα 327,3 εκατ. ευρώ.

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Απρίλιο του 2026 διαμορφώθηκε σε 1.838,7 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 10,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 5,0% και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 34,1%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2025. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 15,1% όσο και από τις λοιπές χώρες κατά 5,7%. Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 859,0 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 14,7%, ενώ υψηλότερη κατά 17,5% ήταν και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 133,0 χιλ. ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία κατέγραψε άνοδο κατά 2,6% και διαμορφώθηκε σε 237,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ και αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 6,3% σε 110,5 χιλ. ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 15,4% παρουσίασε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 81,6 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε άνοδο κατά 53,3% και διαμορφώθηκε σε 195,0 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ και αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,9% σε 155,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2026, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 27,1% και διαμορφώθηκε σε 5.240,4 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 4.122,2 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 12,8% και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 67,8%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 2.777,9 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 36,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025 και η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 18,3% και διαμορφώθηκε σε 2.462,5 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ κατέγραψε άνοδο κατά 31,4% και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 64,3%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε άνοδο κατά 12,4% και διαμορφώθηκε σε 534,5 χιλ. ταξιδιώτες, όπως και αυτή από τη Γαλλία, η οποία αυξήθηκε κατά 14,1% σε 187,9 χιλ. ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 21,6% σημείωσε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 241,2 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 51,0% και διαμορφώθηκε σε 445,0 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,4% σε 327,8 χιλ. ταξιδιώτες.

  • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  • ·
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
  • ·
  • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
  • ·
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Από το -14 στο +19 το Λαύριο, 74-55 το Ψυχικό! (vids)

All Content

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα του αγώνα στην Μπολόνια

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR: Με Μακάμπι απόψε για το 3/3

All Content

Άρης: Η δωδεκάδα για την πρεμιέρα στην Καρδίτσα - Τι είπε ο Καντζούρης

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Διμερής συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για επένδυση στο μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού
Διμερής συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για επένδυση στο μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού 17/06/2026 - 18:09
Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Ρεκόρ αφίξεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2026 23/06/2026 - 12:55
Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Ρεκόρ αφίξεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2026

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Υ/KNOT Invest: Κεφάλαια 22,8 εκατ. ευρώ άντλησε η εταιρεία – Πώς διατέθηκαν
    02/10/2026 - 19:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • JP Morgan: Η κρίση των επενδυτικών funds απειλεί να περάσει στην πραγματική οικονομία
    02/10/2026 - 19:02 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,10%, κέρδη 24,32% από τις αρχές του έτους
    02/10/2026 - 18:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ισπανία: Η στεγαστική κρίση δοκιμάζει την κυβέρνηση Σάντσεθ – Σενάρια για πρόωρες κάλπες
    02/10/2026 - 18:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • G7: Ρίχνει 100 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα στην αγορά, υπό την πίεση Τραμπ – Στόχος να πέσουν οι τιμές
    02/10/2026 - 18:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η D-Marin υποδέχεται για πρώτη φορά superyachts στη Marina Livorno, διευρύνοντας το δίκτυό της στην Ιταλία
    02/10/2026 - 18:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο Τραμπ αναμένεται να ορίσει τον Τζέι Κλέιτον "τσάρο" της Τεχνητής Νοημοσύνης
    02/10/2026 - 17:59 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 1,24%, στα 502,26 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    02/10/2026 - 17:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μακρόν: Οι χώρες της G7 θα αποδεσμεύσουν έως και 100 εκατ. βαρέλια ντίζελ και αργού πετρελαίου εντός τεσσάρων μηνών
    02/10/2026 - 17:46 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο ενίσχυσης της λειτουργίας των Οργανισμών Λιμένων
    02/10/2026 - 17:46 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Vivartia: Πωλήσεις 755,5 εκατ. ευρώ στην χρονιά των μεγάλων deals
    02/10/2026 - 07:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κρητικός: Τι ακριβώς απέκτησε ο Μασούτης - Το στοίχημα του 1,1 δισ ευρώ μέχρι το 2030
    02/10/2026 - 08:33 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Γερμανία: Ο Μερτς προειδοποιεί για περισσότερες υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία
    01/10/2026 - 22:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • Καφές: Η αγορά των 501 εκατ. ευρώ που αλλάζει «χαρμάνι»
    02/10/2026 - 08:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο στις 6 Οκτωβρίου - Αμυντική συνεργασία και ενέργεια στο επίκεντρο
    01/10/2026 - 21:50 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Elite League 2026/27: Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα της σεζόν

02/10/2026 - 16:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Από το -14 στο +19 το Λαύριο, 74-55 το Ψυχικό! (vids)

02/10/2026 - 16:13
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo