Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κρουαζιέρα: Προβλέψεις για 60% αύξηση το 2022 παρά την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη
Μαρία Μπακοπούλου Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
28/03/2022 · 00:00

Κρουαζιέρα: Προβλέψεις για 60% αύξηση το 2022 παρά την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη

«Αχίλλειος πτέρνα» τα καύσιμα και οι Ουκρανοί εργαζόμενοι.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Μετά από ένα άκρως αισιόδοξο 2021, το 2022 με φόντο την Ουκρανική κρίση, η ελληνική κρουαζιέρα φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη, αν και δεν θα λείψει η έμμεση επίδραση μέσω των αυξημένων ναύλων που φέρνει η αλματώδης αύξηση στα καύσιμα καθώς και η απουσία έμπειρων εργαζομένων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο BusinessNews ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Γιώργος Κουμπενάς «τουλάχιστον προς το παρόν φαίνεται πως η πορεία της ελληνικής κρουαζιέρας δεν θα επηρεαστεί από τα απαισιόδοξα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, καθώς ο κλάδος φαίνεται να διατηρεί την σημαντική δυναμική που απέκτησε στη διάρκεια του 2021, μετά από ένα πολύ δύσκολο 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, με τις πρώτες εκτιμήσεις μας να προσεγγίζουν το 60% αύξηση κίνησης για το 2022».

Εξάλλου, όπως προσθέτει ο επικεφαλής του κλάδου, είναι αμελητέο το ποσοστό τόσο των Ουκρανών, όσο και των Ρώσων επιβατών που συμμετέχουν σε κρουαζιέρες, καθώς η πλειονότητα των φίλων αυτού του τρόπου διακοπών προέρχεται από περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Βόρεια και Νότια Ευρώπη κλπ.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει έμμεση επίδραση της Ουκρανικής κρίσης στην κρουαζιέρα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, το 15% των πληρωμάτων στα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως προέρχεται από την Ουκρανία, το οποίο είναι ένα αρκετό μεγάλο ποσοστό. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά οι άνδρες και όχι τόσο οι γυναίκες, δεν έχουν μπορούν να έρθουν στα πόστα τους να πιάσουν δουλειά, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εργαζόμενοι από άλλες εθνικότητες, οι οποίοι, όμως, δεν είναι το ίδιο έμπειροι.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο έχει προκαλέσει και η κατακόρυφη αύξηση στα καύσιμα, ειδικά στο πετρέλαιο που πλέον πληρώνεται από τις εταιρείες σε διπλάσια τιμή, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει επίδραση στα ημερήσια ναύλα μιας κρουαζιέρας, σε διαχειρίσιμο, ωστόσο ποσοστό.

Γενική Διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη: Πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των ναυτικών

Παρόλαυτά, μετά από τις αρχικές θετικές προβλέψεις για το 2022 όσον αφορά την πορεία της διεθνούς κρουαζιέρας, η ουκρανική κρίση στο τέλος του Φεβρουαρίου έστρεψε το βλέμμα καταρχήν στην ασφάλεια των εργαζομένων στις θάλασσες.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο BusinessNews η Γενική Διευθύντρια της Cruise Lines International Association (CLIA) για την Ευρώπη κ. Μarie Caroline Laurent «Η παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και η σκέψη μας είναι σε όλους όσους επηρεάζονται από αυτή τη σύγκρουση. Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνεργάζεται με τους υπόλοιπους τομείς της ναυτιλιακής κοινότητας, όπως επίσης με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και με τις κυβερνητικές αρχές, ώστε να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες ανάγκες επαναπατρισμού. Όπως πάντα, η ασφάλεια των επιβατών, των πληρωμάτων και των κοινοτήτων που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την CLIA και για τις εταιρείες-μέλη μας και αυτό θα συνεχίσει να είναι το κριτήριο με βάση το οποίο οι εταιρείες κρουαζιέρας θα διαμορφώσουν τα δρομολόγια τους Η CLIA και τα μέλη της αναζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τους ναυτικούς των εταιρειών κρουαζιέρας που επηρεάζονται από τις κυρώσεις. Η πρώτη μας προτεραιότητα για τους ναυτικούς μας είναι η ασφάλεια και η ευημερία τους».

ΟΛΠ: 700 κρουαζιερόπλοια ήδη από τις προκρατήσεις

Τα μηνύματα, πάντως, είναι θετικά και από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά εκτιμά ότι με βάση τις προκρατήσεις του έτους 2022 αναμένονται να αφιχθούν σταδιακά – και ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο- στο λιμάνι πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια εκ των οποίων ποσοστό άνω του 60%, αφορούν αφίξεις επιβίβασης (homeport) στον Πειραιά.

Σημειώνεται ότι το 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας και ένα έτος το οποίο θεωρήθηκε καλό για τον κλάδο, εξυπηρετήθηκαν 622 κρουαζιερόπλοια.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική συνέχιση της κρουαζιέρας , μετά από μια καλή χρονιά όπως ήταν το 2021, παρά τους περιορισμούς που εξακολουθούσαν να υπάρχουν λόγω πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 καταγράφηκε μείωση 88% σε σχέση με το 2019 λόγω της πανδημίας, ενώ για το 2022 η αύξηση εκτιμάται σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, το 2022 αναμένονται και νέες αφίξεις εταιρειών στον λιμένα του Πειραιά, όπως η Virgin Cruises και η Ritz-Carlton Yacht Collection και μάλιστα από αυτές περίπου το 60% αφορά κρουαζιέρες homeport, οι οποίες προτιμώνται, καθώς έχουν ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα, τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική οικονομία.

Ενδεικτικό, εξάλλου, του ρεύματος της κρουαζιέρας, παρά την κατάσταση στη Δυτική Ευρώπη, είναι και το γεγονός ότι από το 2022 και η εταιρεία Disney λανσάρει στα ελληνικά νερά το ολοκαίνουργιό της κρουαζιέροπλοιο Disney Wish, που θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του, ως ‘’κρουαζιερόπλοιο που κάνει όλα τα όνειρα πραγματικότητα’’ στις αρχές του καλοκαιριού του 2022. Μάλιστα, στα δρομολόγια του περιλαμβάνονται ελληνικοί προορισμοί και εκτός Πειραιά, όπως το Κατάκολο, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη.

ΟΛΘ: Σε θετικό έδαφος χωρίς ακυρώσεις

«Δεν έχει υπάρξει καμία ακύρωση και το πρόγραμμα κρουαζιέρας συνεχίζεται κανονικά» τονίζουν πηγές από την εισηγμένη εταιρεία στο BusinessNews.gr, με τις πληροφορίες να θέλουν, τουλάχιστον, μέσα στην άνοιξη, για το 2022 να προγραμματίζονται, τουλάχιστον 49 αφίξεις από δέκα διαφορετικές εταιρείες με 12 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια.

Μάλιστα, φέτος, η πρώτη άφιξη έγινε, ήδη, από τις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα και στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το 60% των αφίξεων κρουαζιέρας του 2022 αναμένεται να είναι τύπου "home port" και αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με αυξημένο ρυθμό και το 2023.

Τη θετική κίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ακολουθούν και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ηράκλειο της Κρήτης για το 2022 έχουν προγραμματιστεί 242 αφίξεις, σε σχέση με 205 δύο χρόνια πριν, και στην Κέρκυρα 489, έναντι 416 το 2019.

Επιπρόσθετα, στα Χανιά είχαν καταγραφεί 130 αφίξεις το 2019, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φτάνουν, για φέτος, τις 103 προσεγγίσεις.

Αύξηση 732% το 2021 σε σχέση με το 2020

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι το δεύτερο έτος της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα θετικό για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ακόμα περιορισμοί και απαγορεύσεις. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος ότι το 2021 ο συνολικός αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθε στις 1957 και ο αριθμός επιβατών στους 1.316.662.

Παράλληλα, η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 732% και στους επιβάτες σε 1750%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο και το Ηράκλειο, ενώ αναφορικά με τον αριθμό των επιβατών προηγούνται η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Ρόδος, το Κατάκολο, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη.

  • ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
  • ·
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ·
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ·
  • ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ·
  • ΜΥΚΟΝΟΣ
  • ·
  • ΚΡΗΤΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ομπράντοβιτς: «Παίξαμε καλά και στα 40 λεπτά, ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι»

All Content

Έτσι διέλυσε και τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός (vid)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Ασταμάτητος και με MVP τον Χέις-Ντέιβις ο Παναθηναϊκός, 90-67 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

All Content

Έκαναν το 3/3 Βαλένθια και Παρτιζάν με νίκες κόντρα σε Βιλερμπάν και Μπάγερν

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κικίλιας: Πάνω από 3 εκατ. οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Γαλλία για το 2022
Κικίλιας: Πάνω από 3 εκατ. οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Γαλλία για το 2022 26/03/2022 - 12:23
Κικίλιας: Ισχυρό τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από την ισραηλινή αγορά για την Ελλάδα 29/03/2022 - 13:53
Κικίλιας: Ισχυρό τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από την ισραηλινή αγορά για την Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Αρχείο, Λογοτεχνία, Εκπαίδευση και Πολιτιστική Δημοκρατία»: Διήμερη επετειακή δράση από το ΕΑΤΤ
    02/10/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ΔΣ της ρωσικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου Hyperglobus
    02/10/2026 - 22:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΕ: Μπλοκ 17 χωρών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, απέναντι στη Γερμανία για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια συνοχής
    02/10/2026 - 21:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: «Δεν θα ανοίξω το πουγκί» - Δημοσιονομική σταθερότητα απέναντι στην «ακατάσχετη παροχολογία»
    02/10/2026 - 20:54 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με σημαντικά κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    02/10/2026 - 20:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης από τον Ολυμπο: Η ένταξή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ανοίγει τον δρόμο για νέο αναπτυξιακό κύκλο
    02/10/2026 - 20:16 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Δεν θα εκτελεστούν τα βραδινά δρομολόγια για Κρήτη
    02/10/2026 - 19:51 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ξεπέρασε το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Αναταράξεις στις αγορές
    02/10/2026 - 19:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υ/KNOT Invest: Κεφάλαια 22,8 εκατ. ευρώ άντλησε η εταιρεία – Πώς διατέθηκαν
    02/10/2026 - 19:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • JP Morgan: Η κρίση των επενδυτικών funds απειλεί να περάσει στην πραγματική οικονομία
    02/10/2026 - 19:02 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Κρητικός: Τι ακριβώς απέκτησε ο Μασούτης - Το στοίχημα του 1,1 δισ ευρώ μέχρι το 2030
    02/10/2026 - 08:33 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Vivartia: Πωλήσεις 755,5 εκατ. ευρώ στην χρονιά των μεγάλων deals
    02/10/2026 - 07:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Καφές: Η αγορά των 501 εκατ. ευρώ που αλλάζει «χαρμάνι»
    02/10/2026 - 08:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πόσο αυξάνονται οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια τον Οκτώβριο
    02/10/2026 - 08:44 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Philip Morris: Η Ελληνίδα Ειρήνη Δρακάκη επικεφαλής σε Κροατία και Σλοβενία
    02/10/2026 - 13:20 ΠΡΟΣΩΠΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ομπράντοβιτς: «Παίξαμε καλά και στα 40 λεπτά, ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι»

02/10/2026 - 20:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έτσι διέλυσε και τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός (vid)

02/10/2026 - 20:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo