Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΚΠΟΙΖΩ: Ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών καταγγέλουν κορυφαίες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
newsroom newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12/09/2024 · 15:04

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών καταγγέλουν κορυφαίες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται πίσω από επώνυμα παιχνίδια όπως το Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft και Clash of Clans.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC) και είκοσι δύο Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών από 17 χώρες - μέλη της BEUC - μεταξύ των οποίων και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) υπέβαλαν, σήμερα, καταγγελίες στην ΕΕ και στις εθνικές αρμόδιες αρχές σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κορυφαίων εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών, που βρίσκονται πίσω από επώνυμα παιχνίδια όπως το Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft και Clash of Clans.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, σύμφωνα με το συμπέρασμα μελέτης που διεξήχθη γι αυτο τον σκοπό, οι εταιρείες παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Η καταγγελία της BEUC στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network) αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών αυξάνει τις αγορές των καταναλωτών, μέσω της χρήσης εικονικών νομισμάτων στα βιντεοπαιχνίδια. Τα συγκεκριμένα νομίσματα ο παίκτης μπορεί να τα αγοράσει άμεσα με πραγματικά χρήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (αγορές εντός παιχνιδιού) ή εντός εφαρμογών για τις φορητές συσκευές. Παραδείγματα τέτοιων αγορών αποτελούν τα νομίσματα, πόντοι, διαμάντια, κλπ. Τα ζητήματα που επισημαίνονται στην καταγγελία ισχύουν επίσης για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες αγορές.

Συγκεκριμένα, η BEUC και τα μέλη της επισημαίνουν τα εξής:

- Οι καταναλωτές δεν μπορούν να ελέγξουν το πραγματικό κόστος των εικονικών νομισμάτων με αποτέλεσμα να ξοδεύουν υπερβολικά: η έλλειψη διαφάνειας στην πραγματική αξία των εικονικών νομισμάτων εντός παιχνιδιών και η ανάγκη αγοράς επιπλέον νομισμάτων σε πακέτα, ωθεί τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα. Οι αγορές εντός παιχνιδιών θα πρέπει πάντα να παρέχονται σε πραγματικά χρήματα (π.χ. ευρώ), ή τουλάχιστον θα πρέπει, όταν χρησιμοποιούνται εικονικά νομίσματα, πάντα να υποδεικνύεται σαφώς και εμφανώς στους καταναλωτές σε κάθε αγορά η αξία τους σε πραγματικό νόμισμα.

- Οι ισχυρισμοί των εταιρειών ότι οι παίκτες προτιμούν τα εικονικά νομίσματα στα παιχνίδια δεν ευσταθούν: Πολλοί καταναλωτές τα θεωρούν παραπλανητικά και προτιμούν να αγοράζουν αντικείμενα απευθείας με πραγματικά χρήματα .

- Οι καταναλωτές συχνά στερούνται τα δικαιώματά τους, όταν χρησιμοποιούν εικονικά νομίσματα εντός παιχνιδιού, τα οποία συνδέονται με καταχρηστικούς όρους προς όφελος των προγραμματιστών παιχνιδιών.

- Τα παιδιά είναι ακόμη πιο ευάλωτα στις συγκεκριμένες τακτικές χειραγώγησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, οι ανήλικοι και τα μικρά παιδιά στην Ευρώπη, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 39Euro το μήνα σε αγορές εντός παιχνιδιού. Ενώ είναι μεταξύ αυτών που παίζουν περισσότερο, είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι, έχουν περιορισμένη χρηματοοικονομική κατάρτιση και επηρεάζονται εύκολα από τα εικονικά νομίσματα.

Ειδικότερα για την εν λόγω αγορά επισημαίνονται τα εξής:

- Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές στην Ε.Ε. παίζουν τακτικά βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά παίζουν ακόμη περισσότερο σε ποσοστό 84% (ηλικίας 11-14 ετών). Το 2020 οι αγορές εικονικών - ψηφιακών αγαθών στα video games με αντάλλαγμα κανονικά χρήματα έχουν οδηγήσει στη ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη των εικονικών νομισμάτων, τα οποία απέφεραν περισσότερα από 50 δις. δολάρια παγκοσμίως (περίπου 46 δις. Ευρώ), αντιπροσωπεύοντας περίπου το ¼ των εσόδων της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών.

- Ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών παράγει περισσότερα έσοδα από τις ψηφιακές αγορές από ό,τι οι βιομηχανίες κινηματογράφου και μουσικής μαζί.

- Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών έχουν αναπτύξει επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται όλο και περισσότερο στις εν λόγω αγορές. Τα ψηφιακά νομίσματα σε παιχνίδια είναι ευρέως διαδεδομένα. Μια έρευνα σχετικά με τα 50 βιντεοπαιχνίδια που παίχτηκαν περισσότερο το 2023 δείχνει ότι, 21 από αυτά (42%), περιλαμβάνουν ψηφιακά νομίσματα. Από αυτά τα 21 παιχνίδια, τα 8 απευθύνονται σε ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών.

- Οι ενώσεις καταναλωτών και μέλη της BEUC έχουν εντοπίσει πολυάριθμες περιπτώσεις, όπου οι παίκτες παραπλανιούνται, ώστε να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

- Tα ψηφιακά νομίσματα εντός των παιχνιδιών εξαπατούν σκόπιμα τους καταναλωτές και επιβαρύνουν τα παιδιά. Οι εταιρείες γνωρίζουν καλά την ευαλωτότητα των παιδιών και χρησιμοποιούν κόλπα για να δελεάσουν τους νεότερους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι καταναλωτές επισημαίνουν τα εξής:

- Ο διαδικτυακός κόσμος φέρνει νέες προκλήσεις για την προστασία των καταναλωτών, και ως εκ τούτου θα πρέπει οι εταιρείες να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, να σταματήσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, να τηρούν τους κανόνες και να μην εστιάζουν μόνο στην αύξηση των κερδών τους.

- Καλούνται οι αρχές να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τηρούν τη νομοθεσία και παρέχουν στους καταναλωτές ένα ασφαλές και αξιόπιστο διαδικτυακό περιβάλλον, ιδίως για τους ανηλίκους και τα μικρά παιδιά.

- Η καλύτερη εφαρμογή του πλαισίου της νομοθεσίας για τους καταναλωτές στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών και η περαιτέρω ρύθμιση τα επόμενα χρόνια είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις και οι πρακτικές εκμετάλλευσης.

  • ΕΚΠΟΙΖΩ
  • ·
  • ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
  • ·
  • ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
  • ·
  • ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Play: Ιστορικό ρεκόρ πληρότητας επιβατών τον Αύγουστο
Play: Ιστορικό ρεκόρ πληρότητας επιβατών τον Αύγουστο 12/09/2024 - 14:43
Αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη δρομολογιακή γραμμή Πέραμα (Αττικής)- Παλούκια (Σαλαμίνας) 12/09/2024 - 15:19
Αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη δρομολογιακή γραμμή Πέραμα (Αττικής)- Παλούκια (Σαλαμίνας)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι συναλλαγές της Πέμπτης
    10/07/2025 - 21:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γεραπετρίτης: Υπάρχει εν δυνάμει απειλή και η Ελλάδα οφείλει να είναι θωρακισμένη
    10/07/2025 - 20:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σύμπραξη Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:Σχηματίζεται ενεργειακός πόλος με σημαντικό μερίδιο αγοράς
    10/07/2025 - 20:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • MIG: Προσύμφωνο για πώληση ακινήτου στο Βελιγράδι έναντι 21 εκατ. ευρώ
    10/07/2025 - 19:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Όμιλος Ελλάκτωρ: Στο επίκεντρο ακίνητα, υποδομές και τουρισμός - Τα μηνύματα της διοίκησης στη Γενική Συνέλευση
    10/07/2025 - 19:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη
    10/07/2025 - 19:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Xoύθι: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία που έχουν σχέση με το Ισραήλ
    10/07/2025 - 18:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ελίν: Μείωση τζίρου και κερδών το πρώτο τρίμηνο
    10/07/2025 - 18:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,34%, όγδοη ημέρα ανόδου με συνολικά κέρδη 5,39%
    10/07/2025 - 18:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εθνική αποστολή στη Gamescom 2025: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή των video games
    10/07/2025 - 17:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Pelopac: Ισχυρή ανάπτυξη και επενδύσεις σε νέα προϊόντα - Στα 28,56 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών
    10/07/2025 - 07:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • CNBC: Στην κορυφή του κόσμου το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κέρδη 60% και αισιοδοξία για συνέχεια
    10/07/2025 - 07:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΕΤΑΕΝ: Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης για την αιολική ενέργεια - απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα
    10/07/2025 - 10:11 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Πιερρακάκης: Στο 1,5 δισ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για το 2026
    10/07/2025 - 07:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΛΜΜΕ: Εντυπωσιακή άνοδος κερδοφορίας το 2024 – υπερπενταπλασιασμός κερδών και EBITDA
    10/07/2025 - 08:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
AllStar Basket
AllStar Basket

Γουίζαρντς: Two-way συμβόλαιο με Βούκτσεβιτς

10/07/2025 - 22:20
AllStar Basket
AllStar Basket

Εθνική Εφήβων: Ήττα 77-71 από την Κροατία στο δεύτερο φιλικό

10/07/2025 - 21:50
Advertising.gr
Advertising.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Απολογισμός 2024 18% λιγότερο πλαστικό, 18 εκατομμύρια γεύματα δωρεά

10/07/2025 - 19:25
Advertising.gr
Advertising.gr

Η Quest Συμμετοχών στον δείκτη FTSE4Good για δεύτερη συνεχή χρονιά

10/07/2025 - 18:45
FleetNews
FleetNews

Geely ΕΧ5: Δυναμικό ξεκίνημα από την GEO Mobility Hellas

10/07/2025 - 16:20
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Απολογισμός 2024 18% λιγότερο πλαστικό, 18 εκατομμύρια γεύματα δωρεά

10/07/2025 - 16:20
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Η Pharmathen στηρίζει για δεύτερη χρονιά την Ronald McDonald house charities Ελλάς

10/07/2025 - 15:55
Estetica Hellas
Estetica Hellas

“Grand Opening The Royal Beach Vouliagmeni – Goya Gastrobar”

10/07/2025 - 15:17
Estetica Hellas
Estetica Hellas

“Ez Beauty”

10/07/2025 - 15:07
FleetNews
FleetNews

Spanos Group: Ντεμπούτο της Chery – Παρουσίαση των SUV Tiggo 7 και Tiggo 8 (εικόνες)

10/07/2025 - 07:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2025 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo