Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις πάνω από 900 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
26/01/2023 · 14:01

ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις πάνω από 900 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Δύο κομβικές συμφωνίες έχουν στόχο να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός πιο ανταγωνιστικού, καινοτόμου και εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν νέες συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα στηρίξουν επενδύσεις προτεραιότητας σε μεγάλης κλίμακας έργα με θετικό αντίκτυπο σε όλη τη χώρα και επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι δύο κομβικές συμφωνίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός πιο ανταγωνιστικού, καινοτόμου και εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα και θα προωθήσουν την αστική αναζωογόνηση σε τοπικές κοινότητες.

Η ενωσιακή πράξη συγχρηματοδότησης που συμφωνήθηκε σήμερα θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Ελλάδας για την περίοδο 2021-2027, αυξάνοντας τόσο τον οικονομικό όσο και τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Η χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ αποτελεί την πρώτη δόση της δανειακής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ που παρέχει η ΕΤΕπ για την εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στις επενδύσεις προτεραιότητας που στηρίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότηση θα διευκολύνει την ολοκλήρωση ή την επέκταση ζωτικής σημασίας έργων, αυξάνοντας τον αντίκτυπό τους. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ μέσω του ΤΠΔ θα στηρίξει νέες επενδύσεις σε τοπικά έργα υψηλού αντικτύπου τα επόμενα έτη στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης».

«Με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά σε έναν κεντρικό στρατηγικό μας στόχο: τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη οικονομία που παράγει και εξάγει καλύτερα και περισσότερο, προσελκύει περισσότερες επενδύσεις και δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και νέες προοπτικές», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ.

«Η σημερινή υπογραφή της νέας σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών διαθρωτικών ταμείων αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ένα ισχυρό εφαλτήριο για τη δυναμική επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και τη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται και η χώρα μας είναι πλέον σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία στο μέλλον», δήλωσε ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, επιβεβαιώνουμε και συνεχίζουμε την εποικοδομητική συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την ΕΤΕπ, με στόχο επενδύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνεργασίας μας και το Ταμείο έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στις εκταμιεύσεις των δανείων για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων», δήλωσε η Χριστίνα Γιοβάνη, Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Οι επενδύσεις που βελτιώνουν την υγεία και την εκπαίδευση, αυξάνουν τις οικονομικές ευκαιρίες, στηρίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες στις τοπικές κοινότητες και ενισχύουν τη δράση για το κλίμα έχουν καίρια σημασία για την Ελλάδα, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Οι σημερινές δύο συμφωνίες υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά την αγαστή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα του Ομίλου ΕΤΕπ και αποδεικνύουν τη διαχρονική, ισχυρή και θετική σχέση μεταξύ της χώρας και της Τράπεζας της Ε.Ε.», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

Ενθάρρυνση επενδύσεων με υψηλό αντίκτυπο

Η επιβεβαίωση της νέας αυτής πράξης χρηματοδότησης της ΕΤΕπ θα επισπεύσει καίριες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως έρευνα και καινοτομία, τηλεπικοινωνίες, βιώσιμες μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξοικονόμηση ενέργειας, υγεία, εκπαίδευση και έργα αστικής αναζωογόνησης σε όλη την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η χρηματοδότηση θα στηρίξει σημαντικά έργα κατάρτισης, δια βίου μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα αυξήσουν τα αποθέματα ποιοτικού ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου στην οικονομία, θα περιορίσουν τις ελλείψεις σε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και θα προστατεύσουν τους ευάλωτους από τον κίνδυνο της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ενίσχυση της δράσης για το κλίμα στην Ελλάδα

Ποσοστό μεγαλύτερο του 33% από τα διαθέσιμα κεφάλαια προορίζεται για έργα που θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προσαρμοστεί στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται έργα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών άνθρακα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διανομής ενέργειας και της βελτίωσης της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων.

Τα δάνεια του ΤΠΔ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή του είναι η φύλαξη και διαχείριση παρακαταθηκών και η κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της χρηματοδότησης έργων δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Για τον σκοπό αυτό, το ΤΠΔ χορηγεί κατά βάση δάνεια σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, συμμετέχει σε αναπτυξιακούς φορείς και συγχρηματοδοτεί έργα με την ΕΤΕπ.

Τα αποτελέσματα της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης» ήταν εξαιρετικά. Το ΤΠΔ έχει ήδη υποβάλει περισσότερα από 250 επενδυτικά σχέδια για βιώσιμες αστικές υποδομές στην ΕΤΕπ, με το συνολικό κόστος επένδυσης να υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ βοήθησε το ΤΠΔ να στηρίξει τοπικά προγράμματα προκειμένου να βελτιωθούν η διαχείριση υδάτων, λυμάτων και αποβλήτων, η οδική ασφάλεια και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, η προστασία από τις πλημμύρες και τους σεισμούς, καθώς και τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και την προστασία από την COVID-19.

  • ΕΤΕΠ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ρεάλ: Σε προχωρημένες επαφές με Γιούρτσεβεν

All Content

Όταν ο Μαρτίνεθ πήρε το Κόρατς το 1990 κόντρα στον Σκαριόλο με κορυφαίο τον.... Μοντέρο (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Helleniq Energy: Με «όπλο» τη διύλιση και τις ΑΠΕ «βλέπει» ισχυρό 2026

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα φορολογικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής αντοχής

All Content - BusinessNews.gr

Trastor: Με ξένους επενδυτές και νέα deals η επόμενη μέρα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

All Content

SOCIALDOO: Διεθνής διάκριση στα PR Week Global Awards στο Λονδίνο

All Content

Περιφερειακά κανάλια: Παράταση φορολογικής απαλλαγής και νέα τριετής κρατική ενίσχυση

FleetNews

Με αναβαθμισμένη γκάμα η Alfa Romeo Junior Ibrida

FleetNews

Η BYD θέσπισε βραβείο για νέους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Καννών

FleetNews

ΠΣΕΟ: Πρόταση θέσπισης «Διπλώματος Κινητικότητας»

All Content

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Με... άλογο ο Παπαλουκάς στη βράβευση των Πρωταθλητών Ευρώπης του 2006 (pics)

All Content

Γιαννακόπουλος: "Πάμε για την πλήρη ανατροπή"

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,17 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο 2026

All Content - BusinessNews.gr

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

All Content - BusinessNews.gr

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Πράσινο φως» στην επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου

FleetNews

ΣΕΑΑ: Με «γυρισμένα χιλιόμετρα» ένα στα δύο εισαγόμενα μεταχειρισμένα στην ΕΕ

FleetNews

BMW Group: Ισχυρό ξεκίνημα το Α’ τρίμηνο του 2026

CSRΝews.gr

Η Admiral χορηγός στους Αγώνες Special Olympics 2026

CSRΝews.gr

Lidl Ελλάς και We4all: Ανανέωση συνεργασίας για 4η χρονιά με κοινό όραμα για το περιβάλλον και την κοινωνία

CSRΝews.gr

L’Oréal Hellas: Στρατηγική επένδυση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα με ορίζοντα το μέλλον

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Στο Νταβός Γεωργιάδης, Μαρινάκης, Carlyle Group
Στο Νταβός Γεωργιάδης, Μαρινάκης, Carlyle Group 20/01/2023 - 15:43
Hellenic Properties: Προς χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 100 εκατ. ευρώ 31/01/2023 - 08:03
Hellenic Properties: Προς χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 100 εκατ. ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Alpha Bank: Εργοδότης επιλογής για περισσότερους από 550 Έλληνες στο Rebrain Greece του Λονδίνου
    15/05/2026 - 12:47 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν ετοιμάζουν νέο κινηματογραφικό εγχείρημα
    15/05/2026 - 12:43 LIFESTYLE
  • Alfa Pastry: «Ανοίγει φύλλο» στη Βόρεια Αμερική με όχημα τον Καναδά- Ρεκόρ τζίρου 77 εκατ. ευρώ
    15/05/2026 - 12:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ: Στα σκαριά η δίκη του 94χρονου πρώην προέδρου της Κούβας Κάστρο
    15/05/2026 - 12:34 ΚΟΣΜΟΣ
  • Εφορία: Έκρηξη 30% του αριθμού των οφειλετών τον Μάρτιο
    15/05/2026 - 12:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Από το Πεκίνο ο Τραμπ κάνει λόγο για "φανταστικές" συμφωνίες
    15/05/2026 - 12:23 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νέος Πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ ο Βασίλης Κουκουρίκης
    15/05/2026 - 12:18 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΕΔΔΗΕ & ΑΔΜΗΕ: Υλοποίηση νέου Κέντρου Διανομής στην Κερατέα
    15/05/2026 - 12:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μόσχα: Κατέρριψε 355 ουκρανικά drone στη διάρκεια της νύκτας
    15/05/2026 - 12:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε σε σειρά αγοραπωλησιών πόρων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών το 2025
    15/05/2026 - 12:02 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.287,54 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,89%
    14/05/2026 - 15:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΔΜΗΕ: Στο ένα ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην ΑΜΚ
    14/05/2026 - 19:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στουρνάρας: Αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές
    14/05/2026 - 18:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
    14/05/2026 - 20:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υπουργείο Ανάπτυξης: «Πράσινο φως» στην επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου
    14/05/2026 - 17:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Βαλένθια: Σε επαφές με τη EuroLeague για περισσότερα εισιτήρια στο Final-4

15/05/2026 - 08:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κουκ: «Αισθάνομαι θαυμάσια που θα παίξω στην Ελλάδα»

15/05/2026 - 07:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals/ All About Blonde: Ένα μοναδικό hair event στο Θέατρο Παλλάς με 650 επαγγελματίες κομμωτές

15/05/2026 - 06:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Admiral χορηγός στους Αγώνες Special Olympics 2026

14/05/2026 - 14:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Alter Ego Media & ΟΠΑ: Τελετή βράβευσης του προγράμματος ανάπτυξης καινοτόμων ιδεων B/innovate

14/05/2026 - 13:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Lidl Ελλάς και We4all: Ανανέωση συνεργασίας για 4η χρονιά με κοινό όραμα για το περιβάλλον και την κοινωνία

14/05/2026 - 11:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το ΣΕΕ και ο ΕΦΕΧ για την υπεύθυνη επικοινωνία στην περίοδο των Πανελληνίων

14/05/2026 - 11:22
FleetNews
fleetnews.gr

Με αναβαθμισμένη γκάμα η Alfa Romeo Junior Ibrida

14/05/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η BYD θέσπισε βραβείο για νέους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Καννών

14/05/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Influencers Awards 2026”

08/05/2026 - 16:50
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo