Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Εφοδιαστική αλυσίδα: Πως οι αυξήσεις στα ναύλα και τα καύσιμα δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων
Μαρία Μπακοπούλου Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
19/07/2022 · 09:08

Εφοδιαστική αλυσίδα: Πως οι αυξήσεις στα ναύλα και τα καύσιμα δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων

Τι αναφέρουν στελέχη από τις εταιρείες Sarmed και Βεϊνόγλου, που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προϊόντων.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Πέντε μήνες και κάτι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα μοιάζει σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς με κινούμενη άμμο, καθώς οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα ναύλα και τα καύσιμα έχουν προκαλέσει αντίστοιχα ανατιμήσεις σε μόνιμα συμβόλαια, αλλά και σε άπαξ μεταφορές από μεγάλες εταιρείες μεταφορών, προκαλώντας με τη σειρά τους, ανοδική πορεία στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή.

Οι, δε, τιμές των μεταφορών εκτινάσσονται ότι τα δρομολόγια περιλαμβάνουν και θαλάσσια μετακίνηση, με συνδυασμό αύξησης καυσίμων και ναύλων.

Στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα αναδεικνύουν πλέον ζήτημα επιβίωσης αρκετών, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ μιλούν για έναν δύσκολο χειμώνα, αν εξακολουθήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη του Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι θα φέρει επιβάρυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Προειδοποίησε, δε, ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών κατά 0,7 μονάδες έως το 2023 και να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά μία μονάδα.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30%, του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά περισσότερο από 60%, των τροφίμων και των μετάλλων έχουν επίσης αυξηθεί» σημειώνουν οι αναλυτές της BIS.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με την οποία ο αντίκτυπος που έχουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγάλος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται ότι η μεταποιητική παραγωγή της ευρωζώνης το 2021 θα είχε αυξηθεί 6% και το ΑΕΠ της 2% περισσότερο, αντίστοιχα, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί στην προσφορά, ενώ η αύξηση των τιμών παραγωγού στην περιοχή θα ήταν 50% μικρότερη.

Ανησυχητικό είναι ότι οι περιορισμοί στην προσφορά αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και στο 2023, λόγω των μεταλλάξεων του κορονοιού, ενώ στα τέλη του 2021 οι ειδικοί για τη βιομηχανία ανέμεναν ότι οι ελλείψεις για την αυτοκινητοβιομηχανία θα εξέλειπαν έως τα μέσα του 2022 και τα ευρύτερα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έως τα τέλη του 2022.

Παράλληλα, πρόσφατα υψηλόβαθμό στέλεχος στο τμήμα logistics της Visy Industries τόνισε ότι η παγκόσμια συμφόρηση στα λιμάνια πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2023 και ως εκ τούτου oι ναύλοι στην spot αγορά αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, επεσήμαναν στελέχη των logistics, καλώντας τους ναυλωτές να στραφούν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τη διαχείριση του κόστους.

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει πως το ξέσπασμα της πανδημίας έχει επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης των πλοίων από το 2020, αυξάνοντας τα κόστη ναύλων, ενώ η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και το lockdown στη Σαγκάη προστέθηκαν στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα συμφόρηση, όχι μόνο στα λιμάνια αλλά και στις υποδομές στην ξηρά, θα μας προβληματίζουν τουλάχιστον μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2023», δήλωσε ο Πίτερ Σουντάρα, αξιωματούχος στο τμήμα logistics της Visy Industries.

Διαφοροποιήσεις σε συμβόλαια - «Ράλι» πιέσεων για πολλές εταιρείες

Και αν στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία υπήρχε αίσθηση ότι επίκεινται περαιτέρω αυξήσεις στα καύσιμα που θα επηρέαζαν τις τιμές των μεταφορών, πλέον μιλάμε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο BusinessNews.gr στελέχη του κλάδου για αξιοσημείωτες ανατιμήσεις που αφορούν τόσο τις εθνικές όσο και τις διεθνείς μεταφορές.

Κατά τα όσα αναφέρει ο COO της εταιείας Sarmed, Δημήτρης Καραγιάννης έγιναν μεγάλες αναπροσαρμογές στα συμβόλαια με πολλές εταιρείες μέσα στην άνοιξη, ως αποτέλεσμα της συνέχειας του πολέμου και όσων συνεπειών έφερε αυτός, ειδικά στα ενεργειακά ζητήματα: «Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στα συμβόλαια, τόσο πιο μικρά, όσο και των μεγαλύτερων πελατών μας τους τελευταίους μήνες. Οι συνέπειες του πολέμου και το γεγονός ότι αυτός διαρκεί, δημιουργώντας μια αβέβαιη και ασύμμετρη κατάσταση στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα κλιμακωτές αυξήσεις που έχουν, όπως αντιλαμβάνεστε, και τη δική τους επίδραση και στις τιμές των προϊοντων στην αγορά».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι προσαρμογές στα συμβόλαια ξεκινούν από 10-15% ενώ άγγιξαν, σε κάποιες περιπτώσεις και το 25-30%, στην περίπτωση άπαξ μεταφορών, ενώ η ενεργοποίηση και των επίναυλων έφερε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση. Στην περίπτωση, δε, των νησιωτικών προορισμών οι ανατιμήσεις είναι σταθερά κοντά στο 30% σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, ο κ. Καραγιάννης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σύντομα διόρθωση, χωρίς, όμως, να μπορεί να προβεί σε εκτίμηση πέρα των δύο τριών μηνών: «Θεωρώ ότι θα συνεχίσει αυτή την κατάσταση, εκτός αν αλλάξει κάτι σε σχέση με την πορεία του πολέμου. Η λογική λέει, και σύμφωνα με όσα βλέπουμε μέχρι τώρα, ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, ωστόσο, η ανατροπή έρχεται η μια μετά την άλλη, αναμένουμε όλοι τις εξελίξεις από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και μετά».

Για αυξήσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων μιλά από την πλευρά του ο εμπορικός διευθυντής της Oρφεύς Βεϊνόγλου, Μιχάλης Γαλιάσσος: «Πλέον από την έναρξη του πολέμου και ύστερα, η αύξηση που έχουν υποστεί τα δρομολόγια είναι της τάξης των 700 ευρώ, ενώ η τιμή ανεβαίνει ακόμα περισσότερο όταν περιλαμβάνονται μέσα και πορθμειακά τέλη. Μόνο η επιβάρυνση από τα φερυ μποτ αγγίζει το 12-15%, χωρίς να υπολογίσουμε τα καύσιμα, κάτι που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να μην μετακυληθεί και στις επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά τα διεθνή συμβόλαια, οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί μέσα στο 2022 είναι κλιμακωτά της τάξης του 10-20%, ενώ ανατιμήσεις έχουν επιβληθεί και στα εθνικά συμβόλαια, το τελικό κόστος των οποίων εξαρτάται και από τον προορισμό: «Είναι άλλο να κάνεις μεταφορά Αθήνα-Καλαμάτα και άλλο Αθήνα -Χίο. Στην πρώτη περίπτωση η επιβάρυνση σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο είναι 12-15%, ενώ στη δεύτερη μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%».

«Αναμένουμε έναν πολύ άσχημο χειμώνα αν δεν βρεθεί λύση στο ενεργειακό ζήτημα» αναφέρει ο κ. Γαλιάσσος, συμπληρώνοντας ότι οι συνεχείς αυξήσεις στις μεταφορές έχουν εξουθενώσει πολλές επιχειρήσεις: «Προσπαθούμε όσο μπορούμε να μετακυλίουμε το λιγότερο δυνατό στους πελάτες μας, όμως, η κατάσταση είναι τέτοια πλέον, που είναι πολύ δύσκολο να απορροφούμε όλα τα κόστη. Έχοντας, δε, ένα μεγάλο πελατολόγιο που ξεκινά από μικρές επιχειρήσεις και καταλήγει σε κορυφαία ονόματα του χώρου με καθημερινές ανάγκες για μεταφορές, συμπεραίνω ότι έρχονται αντιμέτωποι πλέον με μεγάλες πιέσεις».

  • LOGISTICS
  • ·
  • ΚΑΥΣΙΜΑ
  • ·
  • ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

EuroLeague: Στο διαιτητικό τιμ της νέας σεζόν ο Γιάννης Τσιμπούρης

All Content

Η Φενέρμπαχτσε 83-78 την Τόφας πριν από τον Ολυμπιακό

All Content - BusinessNews.gr

Υλοποιήθηκαν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης - Ξεκίνησε η αξιολόγηση αιτημάτων πληρωμής 8,2 δισ.

All Content - BusinessNews.gr

Πληθωρισμός: Στο 3,3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο – Ρεκόρ τριετίας

All Content - BusinessNews.gr

Raben Greece: Σε λειτουργία το νέο κέντρο Logistics 4.000 τ.μ. στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

All Content

Oι Meteorites με νέα καμπάνια για τα Υπ. Κοινωνικής Συνοχής, ΚΜΟΠ και Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

All Content

Ermis Awards: Πρόεδρος της Επιτροπής Digital & Direct ο Άλεξ Έσσλιν

FleetNews

BMW: Νέες λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας στον βασικό εξοπλισμό

FleetNews

Σε ισχύ νέος κανονισμός στη σχεδίαση αυτοκινήτων

FleetNews

Νέα πρόσωπα στη Kosmocar

All Content

Πρώτο παιχνίδι για Κίναν Έβανς!

All Content

EuroCup: Η ανάρτηση για τη μεταγραφή του Αντετοκούνμπο στον Άρη

All Content - BusinessNews.gr

Η&Μ: H νέα επικεφαλής στην Ελλάδα και η επένδυση στο δίκτυο

All Content - BusinessNews.gr

Μειώσεις τιμών: Ποια προϊόντα γίνονται φθηνότερα – Έως 44% η πτώση σε επιλεγμένους κωδικούς

All Content - BusinessNews.gr

Capital Tankers: Ισχυρό τρίμηνο για την εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη – Κέρδη $92,9 εκατ.

FleetNews

Νέο CUPRA Born με έως 631 χλμ. αυτονομία και 326 PS

FleetNews

Audi A2 e-tron: Το νέο σημείο αναφοράς στην αποδοτικότητα

CSRΝews.gr

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑρρένΑ δίνει το vibe της ενυδάτωσης στο ZAMNA x PRIMER

CSRΝews.gr

ΟΛΠ: Στήριξη στον Δήμο Σαλαμίνας για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές

CSRΝews.gr

Global Green Energy Fund: Σταθερές αποδόσεις και βιώσιμη ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές από τη GMM

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Νestle Hellas: Τα σχέδια για το νερό Κορπή και οι νέες επενδύσεις
Νestle Hellas: Τα σχέδια για το νερό Κορπή και οι νέες επενδύσεις 19/07/2022 - 09:06
CPLP Shipping: Στο 4,4% - 4,9% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο 19/07/2022 - 10:07
CPLP Shipping: Στο 4,4% - 4,9% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Saint Laurent Greece: Το luxury αντέχει – Άλμα 48,9% στις πωλήσεις
    02/09/2026 - 07:33 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Hard Rock Cafe Athens: Yποδέχεται τα ανερχόμενα ταλέντα της εγχώριας μουσικής σκηνής για το Hard Rock Rising
    01/09/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το χρήμα κοστίζει όλο και πιο ακριβά για τα νοικοκυριά και τα κράτη
    01/09/2026 - 21:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν – Ο Τραμπ απειλεί με σφοδρότερη επίθεση, αντίποινα προαναγγέλλει η Τεχεράνη
    01/09/2026 - 21:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γερμανία: Ρωσική μυστική υπηρεσία πίσω από το περιστατικό με drones στη Λειψία, λέει η κυβέρνηση
    01/09/2026 - 20:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Volkswagen: Η διοίκηση προτείνει κλείσιμο τεσσάρων γερμανικών εργοστασίων έως το 2034
    01/09/2026 - 20:16 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση υποδέχθηκαν τον Σεπτέμβριο
    01/09/2026 - 19:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ ζητούν άμεση παρέμβαση για τις αναθεωρήσεις τιμών στα δημόσια έργα
    01/09/2026 - 19:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδίκες σε 19 από 22 κατηγορούμενους για απάτη παραγωγών από την Κρήτη
    01/09/2026 - 19:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Gastrade: Το σύστημα LNG στην Αλεξανδρούπολη στην 5άδα των REGIOSTARS Awards
    01/09/2026 - 18:51 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Πληθωρισμός: Στο 3,3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο – Ρεκόρ τριετίας
    01/09/2026 - 12:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η&Μ: H νέα επικεφαλής στην Ελλάδα και η επένδυση στο δίκτυο
    01/09/2026 - 08:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υλοποιήθηκαν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης - Ξεκίνησε η αξιολόγηση αιτημάτων πληρωμής 8,2 δισ.
    01/09/2026 - 12:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ρεύμα: Σε ανοδική τροχιά τα πράσινα τιμολόγια – Ο ρόλος φυσικού αερίου και χονδρικής, τι εξετάζει η κυβέρνηση
    01/09/2026 - 08:16 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Capital Tankers: Ισχυρό τρίμηνο για την εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη – Κέρδη $92,9 εκατ.
    01/09/2026 - 09:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η Φενέρμπαχτσε 83-78 την Τόφας πριν από τον Ολυμπιακό

01/09/2026 - 20:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Επέστρεψε στη Σαραγόσα ο Ζίλσον Μπάνγκο (pic)

01/09/2026 - 20:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑρρένΑ δίνει το vibe της ενυδάτωσης στο ZAMNA x PRIMER

01/09/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο Παύλος Τσίμας με διευρυμένο ρόλο στην Alter Ego Media

01/09/2026 - 14:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΟΛΠ: Στήριξη στον Δήμο Σαλαμίνας για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές

01/09/2026 - 13:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Alpha Marketing: Ο MCE Community στη Smart City Expo World Congress 2026 στη Βαρκελώνη

01/09/2026 - 12:43
FleetNews
fleetnews.gr

BMW: Νέες λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας στον βασικό εξοπλισμό

01/09/2026 - 11:10
FleetNews
fleetnews.gr

Σε ισχύ νέος κανονισμός στη σχεδίαση αυτοκινήτων

01/09/2026 - 09:38
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo