Το εδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» ο εισαγγελέας για τον ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και έναν στενό συνεργάτη του ιερέα, για την οικονομική διαχείριση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (Α.Μ.Κ.Ε.).
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να δικαστούν κατά περίπτωση για:
- απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 120.000 ευρώ
- υπεξαίρεση μεγάλης αξίας από διαχειριστές ξένης περιουσίας
- ηθική αυτουργία και συνέργεια στις παραπάνω πράξεις
- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
«Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχή αύξηση των εσόδων της Κιβωτού και την έλλειψη οργανωμένης διοίκησης και οικονομικού ελέγχου, έχοντας τον πλήρη έλεγχο, προέβαιναν κατά τα προεκτεθέντα αφενός σε παράνομη ιδιοποίηση ποσών – εσόδων της ΑΜΚΕ προς ίδιον όφελος και αφετέρου με εξωτερικές διαχειριστικές πράξεις σε βέβαιη ζημία της εταιρικής περιουσίας, χρησιμοποιούσαν δε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μέσω του τρίτου κατηγορούμενου, για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις πράξεις τους», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός.
Στην πρότασή του, που αριθμεί 163 σελίδες, ο εισαγγελέας κάνει λόγο για πλήρη έλλειψη ελέγχου στα οικογενειακά βάρη της Κιβωτού, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε επίσημη διαδικασία διαχείρισης μετρητών, οι δωρεές, ιδίως από κηδείες, καταμετρούνταν αποκλειστικά από την πρεσβυτέρα, το κεντρικό ταμείο δεν ελεγχόταν ποτέ παρουσία άλλων στελεχών και δεν γινόταν ουσιαστική αντιπαραβολή με τα λογιστικά στοιχεία.
Επιπλέον αναφέρει ότι εντοπίστηκαν 63 τραπεζικοί λογαριασμοί εκτός βιβλίων, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε συγκεκριμένες πράξεις που αποδίδονται κυρίως στην πρεσβυτέρα, η οποία κατά τον εισαγγελικό λειτουργό δρούσε υπό την «πειθώ και φορτικότητα» του πατέρα Αντωνίυο, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση μετρητών από τραπεζική θυρίδα λίγο πριν απομακρυνθεί από τη διοίκηση.
Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι μετά την ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας της Κιβωτού του Κόσμου, σε προσωρινή διοίκηση, από τις 22 Νοεμβρίου 2022 η πρεσβυτέρα όφειλε να παραδώσει όσα περιουσιακά στοιχεία ανήκαν στην ΑΜΚΕ, αλλά κατόπιν παραινέσεων και προτροπών του πατέρα Αντωνίου, δεν απέδωσε αλλά ιδιοποιήθηκε παράνομα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 867.740 ευρώ, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, χρυσές λίρες και τιμαλφή.
Ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του ζητάει επίσης να διατηρηθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους μετά την απολογία τους.
Τον τελικό λόγο έχει το δικαστικό συμβούλιο.