Σάββατο, 7 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Νέος ΚΟΚ: Σημαντική πτώση στα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
07/03/2026 · 17:01

Νέος ΚΟΚ: Σημαντική πτώση στα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική

Την ίδια περίοδο οι νεκροί από τροχαία στην Αττική μειώθηκαν από 75 σε 57, καταγράφοντας πτώση περίπου 24%.

Αισθητή μείωση στα θανατηφόρα τροχαία καταγράφεται στην Αττική το πρώτο εξάμηνο μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Συγκεκριμένα στους έξι μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως και τον Φεβρουάριο του 2026 καταγράφηκαν 54 θανατηφόρα τροχαία, έναντι 74 την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, δηλαδή μείωση περίπου 27%.

Την ίδια περίοδο οι νεκροί από τροχαία στην Αττική μειώθηκαν από 75 σε 57, καταγράφοντας πτώση περίπου 24%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα σοβαρά τροχαία. Στο διάστημα πριν από την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ είχαν καταγραφεί 69 σοβαρά τροχαία, ενώ το εξάμηνο μετά την εφαρμογή του ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 46, σημειώνοντας πτώση περίπου 33%. Παράλληλα, οι σοβαρά τραυματίες από τροχαία μειώθηκαν από 75 σε 49, δηλαδή περίπου 35% λιγότεροι.

Η εικόνα αυτή συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση στους ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2025 - Φεβρουαρίου 2026 (σσ έως 20/2) πραγματοποιήθηκαν περίπου 480.000 αλκοτέστ σε οδηγούς, έναντι περίπου 69.000 το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό ελέγχων, οι θετικοί οδηγοί παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (6.078 έναντι 5.967). Ωστόσο, παρά τη σημαντική αύξηση των ελέγχων, το ποσοστό των θετικών αλκοτέστ μειώθηκε αισθητά, από περίπου 8,6% σε 1,3%.

Για τα παραπάνω στοιχεία αλλά και για τις αλλαγές που παρατηρούνται στη συμπεριφορά των οδηγών μετά την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνομικός υποδιευθυντής και τμηματάρχης του Τμήματος Συντονισμού & Ε.Ο.Δ. της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Ερωτηθείς για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων το τελευταίο εξάμηνο, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι: «Η εικόνα που καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο είναι πράγματι ενθαρρυντική και μας γεμίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων δεν είναι τυχαία* είναι το αποτέλεσμα της συνδυαστικής επίδρασης του νέου, εξορθολογισμένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της εντατικοποίησης των ελέγχων μας. Κάθε ζωή που σώζεται στην άσφαλτο είναι για εμάς μια νίκη, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Σχετικά με το αν έχει εντοπίσει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά των οδηγών με την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ είπε ότι: «Παρατηρούμε μια σταδιακή αλλά σαφή μεταστροφή. Η πλήρης εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας φαίνεται πως λειτούργησε ως καταλύτης. Οι οδηγοί πλέον είναι πιο προσεκτικοί, καθώς γνωρίζουν ότι οι ποινές δεν είναι μόνο χρηματικές, αλλά εστιάζουν στην αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης και στην αποτροπή της υποτροπής. Υπάρχει μεγαλύτερη επίγνωση των συνεπειών της επικίνδυνης οδήγησης».

Σχολιάζοντας τη μείωση των θετικών αλκοτέστ παρά την αύξηση των ελέγχων ο κ. Παπαγεώργιου επεσήμανε ότι: «Αυτό είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο εύρημα. Το γεγονός ότι πραγματοποιούμε περισσότερους ελέγχους και βρίσκουμε λιγότερους παραβάτες υπό την επήρεια αλκοόλ σημαίνει ότι το μήνυμα "αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί" έχει αρχίσει να ριζώνει στην κοινωνική συνείδηση. Οι οδηγοί επιλέγουν πλέον εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όταν πρόκειται να καταναλώσουν αλκοόλ, κάτι που αποτελεί τεράστιο βήμα για την οδική ασφάλεια».

Σε ερώτηση μας για το ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων είπε: «Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει η "μητέρα" των θανατηφόρων τροχαίων, ειδικά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, η απόσπαση προσοχής λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου παραμένει ως μια από τις κυριότερες αιτίες ατυχημάτων. Όσον αφορά τους δικυκλιστές, αν και η χρήση κράνους έχει αυξηθεί, η μη χρήση του παραμένει η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών».

Σχετικά με το αν έχει αλλάξει κάτι επιχειρησιακά στην Τροχαία Αττικής με την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ σημείωσε ότι: «Με την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ, η επιχειρησιακή μας φιλοσοφία αναβαθμίστηκε ριζικά, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές και τη σταθερή βούληση της πολιτικής και φυσικής μας Ηγεσίας για μηδενική ανοχή στην οδική παραβατικότητα. Στην αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ). Με απόφαση της Ηγεσίας, η ΟΕΠΤΑ ενισχύθηκε σημαντικά σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, επιτρέποντάς μας να επιχειρούμε με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Οι δράσεις της ομάδας είναι πλέον στοχευμένες και δυναμικές, εστιάζοντας σε "έξυπνα" μπλόκα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας που προκύπτουν από τη διαρκή χαρτογράφηση των ατυχημάτων. Η αναμενόμενη σε σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργία σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (όπως έξυπνες κάμερες και ψηφιακά συστήματα καταγραφής) σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη δράση της ΟΕΠΤΑ για την αντιμετώπιση κρίσιμων παραβάσεων --όπως οι αυτοσχέδιοι αγώνες, η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ-- πρόκειται να καταστήσουν την παρουσία μας στον δρόμο πιο παρεμβατική, ουσιαστική και, πάνω απ' όλα, αποτρεπτική.»

Ερωτηθείς για τον ρόλο της πρόληψης σε σχέση με την καταστολή ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι: «Η καταστολή είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση, αλλά η πρόληψη είναι αυτή που σώζει ζωές μακροπρόθεσμα. Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής επενδύει σταθερά στην ενημέρωση και στην καλλιέργεια οδικής παιδείας από την παιδική ηλικία. Στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά να μη χρειάζεται να τα επιβάλλουμε επειδή ο οδηγός θα έχει ενστερνιστεί τους κανόνες ασφαλείας.»

Για το τι απαντά σε όσους θεωρούν τον νέο ΚΟΚ ιδιαίτερα αυστηρό είπε: «Ο εξορθολογισμός θα έλεγα εγώ του νέου ΚΟΚ είναι ανάλογος της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι ένας "τιμωρητικός και αυστηρός" νόμος, αλλά ένας νόμος που προστατεύει τον ευσυνείδητο οδηγό, τον πεζό και τον συνεπιβάτη. Η "αυστηρότητα" σταματά εκεί που ξεκινά η υπευθυνότητα. Όποιος σέβεται τους κανόνες, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.»

Τέλος, στην ερώτηση μας για το ποιο είναι το βασικό μήνυμα του προς τους οδηγούς τόνισε: «Το μήνυμά μου είναι απλό: Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Κάθε φορά που πιάνουμε το τιμόνι, κρατάμε στα χέρια μας όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και τις ζωές των άλλων. Οδηγείτε με σεβασμό, με σύνεση και χωρίς βιασύνη. Ο προορισμός έχει αξία μόνο όταν φτάνουμε σε αυτόν με ασφάλεια.»

  • ΚΟΚ
  • ·
  • ΤΡΟΧΑΙΑ
  • ·
  • ΑΤΤΙΚΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ξεκόλλησε με... πάταγο η Καρδίτσα, 103-77 τη Μύκονο (gallery)

All Content

Live στις 18:15: Άρης Betsson-Μαρούσι Chery

All Content - BusinessNews.gr

Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία - «Ποδαρικό» με DBRS που επαναβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: «Αιμορραγία» 10 δισ., λόγω πολέμου - Ποιες μετοχές χάνουν και ποιες «αντιστέκονται»

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας και ο ρόλος του Δημοσίου

All Content

Τα Rankings των Ermis Awards

All Content

WHY: Ο Μάνος Μοσχονάς αναλαμβάνει καθήκοντα Head of Creative

FleetNews

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Επιπλέον πόροι και παράταση αιτήσεων

FleetNews

Τα 5 σημεία που κάνουν την Ford Mustang Mach-E να ξεχωρίζει

FleetNews

Το BMW Group θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ανθρωποειδή ρομπότ

All Content

Live στις 18:15: Περιστέρι Betsson-Πανιώνιος Cosmorama Travel

All Content

Δείτε πώς ο Παναθηναϊκός νίκησε με 90-70 τον Ολυμπιακό (video)

All Content - BusinessNews.gr

Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων και ο μηχανισμός προστασίας

All Content - BusinessNews.gr

Εκτίναξη των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο το 2025 - το επόμενο βήμα του gov.gr

All Content - BusinessNews.gr

Δίκτυα, οικονομία, ασφάλεια, γεωπολιτική: Η οικονομία του mobile αγγίζει τα 11,3 τρισ. δολάρια

FleetNews

Η Volvo Cars ξεκινά τη μεγαλύτερη ασύρματη ενημέρωση λογισμικού αυτοκινήτων

FleetNews

Στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο εισαγωγέων Renault

CSRΝews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο «11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας» στη Δράμα

CSRΝews.gr

KPMG: Πάνω από 800 Στελέχη HR διαμόρφωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium

CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2026-2030

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΣτΕ: Απέρριψε τις αιτήσεις εννέα ιδιωτικών πανεπιστημίων που ζητούσαν κατάργηση της εγγυητικής επιστολής
ΣτΕ: Απέρριψε τις αιτήσεις εννέα ιδιωτικών πανεπιστημίων που ζητούσαν κατάργηση της εγγυητικής επιστολής 06/03/2026 - 17:32
Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης 07/03/2026 - 17:51
Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης
    07/03/2026 - 17:51 ΕΛΛΑΔΑ
  • Νέος ΚΟΚ: Σημαντική πτώση στα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική
    07/03/2026 - 17:01 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το 61% των θυμάτων από πλημμύρες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο είναι άνδρες- Διεθνής μελέτη με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες
    07/03/2026 - 16:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΥΠΕΞ: Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση του επαναπατρισμού Ελλήνων απο τη Μέση Ανατολή
    07/03/2026 - 15:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πεζεσκιάν: Το Ιράν θα αναστείλει πλήγματα σε γειτονικές χώρες, εκτός αν επιτεθούν αυτές
    07/03/2026 - 14:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Εφυγε από τη ζωή στα 82 του ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης
    07/03/2026 - 14:03 LIFESTYLE
  • Δίκτυα, οικονομία, ασφάλεια, γεωπολιτική: Η οικονομία του mobile αγγίζει τα 11,3 τρισ. δολάρια
    07/03/2026 - 13:50 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Εκτίναξη των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο το 2025 - το επόμενο βήμα του gov.gr
    07/03/2026 - 13:10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χρηματιστήριο: «Αιμορραγία» 10 δισ., λόγω πολέμου - Ποιες μετοχές χάνουν και ποιες «αντιστέκονται»
    07/03/2026 - 12:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων και ο μηχανισμός προστασίας
    07/03/2026 - 11:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Aegean: Ανακοίνωσε επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς χώρες της Μέσης Ανατολής
    06/03/2026 - 20:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή η ανάπτυξη το 2025 - τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν παραγωγική ενίσχυση της χώρας
    06/03/2026 - 19:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΥΠΑ: Από 10 Μαρτίου οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα έως 750 ευρώ
    06/03/2026 - 18:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πετρέλαιο: Τα 95 δολάρια το βαρέλι άγγιξε το Brent - Καμπανάκι κινδύνου από τους αναλυτές
    06/03/2026 - 21:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μπλε Κέδρος: Απέκτησε πολυώροφο ακίνητο στην Αθήνα έναντι 510.000 ευρώ
    06/03/2026 - 19:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live στις 18:15: Περιστέρι Betsson-Πανιώνιος Cosmorama Travel

07/03/2026 - 16:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live στις 18:15: Άρης Betsson-Μαρούσι Chery

07/03/2026 - 16:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: Καμπάνια της ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ για το αφιέρωμά της «Γυναίκα και Αθλητισμός»

07/03/2026 - 08:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Pizza Fan: Μοναδικός χορηγός στην Avant Premiere της ταινίας «Φίλοι για Πάντα»

06/03/2026 - 15:02
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο «11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας» στη Δράμα

06/03/2026 - 12:57
CSRΝews.gr
csrnews.gr

KPMG: Πάνω από 800 Στελέχη HR διαμόρφωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium

06/03/2026 - 12:56
FleetNews
fleetnews.gr

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Επιπλέον πόροι και παράταση αιτήσεων

05/03/2026 - 07:47
FleetNews
fleetnews.gr

Τα 5 σημεία που κάνουν την Ford Mustang Mach-E να ξεχωρίζει

05/03/2026 - 06:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“NUVIA Medical Aesthetics”

04/03/2026 - 15:39
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Backstage Videoclip – Johanna”

04/03/2026 - 15:35
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo