Καθαρά Δευτέρα: Ακριβότερο από πέρυσι το Σαρακοστιανό τραπέζι
Newsroom Newsroom

Καθαρά Δευτέρα: Ακριβότερο από πέρυσι το Σαρακοστιανό τραπέζι

Η ακρίβεια επηρεάζει τόσο τα νωπά όσο και τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται, ωστόσο, το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι, με τις τιμές σε ψάρια, θαλασσινά και παραδοσιακά προϊόντα να καταγράφουν αυξήσεις.

Η ακρίβεια επηρεάζει τόσο τα νωπά όσο και τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης:

- Το χταπόδι φέτος πωλείται στα 24 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση από τα 18 ευρώ/κιλό πέρυσι.

- Το καλαμάρι ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία, φτάνοντας τα 22 ευρώ/κιλό από 17 ευρώ/κιλό,

- οι γαρίδες ανατιμήθηκαν από τα 12 στα 14 ευρώ/κιλό, ενώ το θράψαλο παρουσιάζει αύξηση 1,8 ευρώ, φτάνοντας τα 7,8 ευρώ/κιλό από 6 ευρώ/κιλό την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, όπως αναφέρουν επαγγελματίες.

Αύξηση και του χαλβά, ο οποίος φέτος πωλείται στα 12 ευρώ/κιλό από 9 ευρώ/κιλό πέρυσι, οι ελιές στα 8 ευρώ/κιλό από 7,4 ευρώ/κιλό αντίστοιχα και ο ταραμάς πωλείται προς 21 ευρώ/κιλό, από 19 ευρώ/κιλό.

Κοινή διαπίστωση των επαγγελματιών είναι ότι, λόγω του ευρέος φάσματος τιμών στην αγορά, οι καταναλωτές καλό είναι να κάνουν προσεκτική έρευνα πριν προχωρήσουν σε αγορές.

Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020